Metallica - Hardwired... to Self-Destruct (2016)

Label: Blackened

1. Hardwired (3:09)
  2. Atlas, Rise! (6:28)
  3. Now That We're Dead (6:59)
  4. Moth Into Flame (5:50)
  5. Dream No More (6:29)
  6. Halo on Fire (8:15)
  7. Confusion (6:43)
  8. ManUNkind (6:55)
  9. Here Comes Revenge (7:17)
  10. Am I Savage? (6:30)
  11. Murder One (5:45)
  12. Spit Out the Bone (7:09)
  13. Lords of Summer * (7:09)
  14. Ronnie Rising Medley * (9:03)
  15. When a Blind Man Cries * (4:35)
  16. Remember Tomorrow * (5:50)
  17. Helpless [Live] * (3:08)
  18. Hit the Lights [Live] * (4:07)
  19. The Four Horsemen [Live] * (5:19)
  20. Ride the Lightning Live [Live] * (6:56)
  21. Fade to Black [Live] * (7:24)
  22. Jump in the Fire [Live] * (5:13)
  23. For Whom the Bell Tolls [Live] * (4:32)
  24. Creeping Death [Live] * (6:43)
  25. Metal Militia [Live] * (6:07)
  26. Hardwired [Live] * (3:30)
Hardwired knalt er gelijk in zoals het hoort. Vol power, snelheid en klasse. Echt een geweldig nummer, dat zo mee kan in de set live. En die lijn wordt doorgetrokken op het sterke Atlas, Rise! Wat een lekkere gitaarsolo zit hier ook in. Die zijn ook erg goed op dit album, de gitaarsolo's. Bas & drum zijn een goede backbone, James zingt sterk en de productie is echt uitstekend.

Now That We're Dead is een wat logger, zwaarder, heavier nummer, waarvan er nog een paar op deze plaat staan. Lekker zwaar aangezet zorgen ze voor een mooie afwisseling met de snellere songs. De allerbeste is Halo On Fire, wat een sublieme track is dat zeg! Moth Into Flame kent een lekkere riff, die steeds terug komt. Een nummer dat zes minuten lang lekker loopt. Verderop komt Here Comes Revenge prettig binnenknallen: fijn nummer is dat alweer.

Het is dan ook bijzonder dat er geen één zwakker nummer tussen de twaalf songs staat, sterker nog ik vind ze allemaal goed tot geweldig. Niet vergeten om nog het slotnummer Spit Out The Bone te vermelden. Wat een dijk van een afsluiter is dat zeg! Metallica heeft zichzelf op zijn ouwe dag overtroffen. Dit is toch veel meer dan waar je op hoopte? Wat een plaat!

avatar van RuudC
Lol, dat gemiddelde!

RuudC schreef:
Lol, dat gemiddelde!

Een fenomeen dat dankzij de fans steeds terugkomt tijdens de eerste dagen na de release/leakage.
Eenmaal fan is men blijkbaar gemakkelijk te paaien.

Zelf blijf ik bij Metallica's laatste worp op mijn honger zitten. Al is er wel degelijk sprake van vooruitgang in vergelijking met Death Magnetic, wat was dat zeg

avatar van pos
pos
Franck Maudit schreef:
Eenmaal fan is men blijkbaar gemakkelijk te paaien.|

Ja vandaar die hoge cijfers van al hun platen na 1991

avatar van JVT
JVT
Idd. Vele fans zijn echt wel kritisch op hun band, dit is gewoon een heel goed album

pos schreef:
Ja vandaar die hoge cijfers van al hun platen na 1991

Ik zal mezelf maar quoten:

Misterfool
Een mooi voorbeeld is de stemhistorie van The Book of Souls.

Al is dat wel een van de beste Iron Maidenalbums. In ieder geval de beste sinds Brave New World.
Als deze metallica net zo goed is, dan ben ik zeker geïnteresseerd.

avatar van SirPsychoSexy
Dit is niet specifiek aan Metallica of Iron Maiden, maar is bij veel nieuwe releases zo. Initieel is er altijd een hoop hype of "buzz" rond nieuwe platen, films, ... En de grootste aanhangers zijn vaak de eersten om hun stem uit te brengen, waardoor het stemgemiddelde gewoonlijk hoog begint en vervolgens normaliseert naargelang een groter, diverser, meer representatief publiek aan luisteraars / kijkers hun beoordeling geeft. Vroege scores altijd met een flinke korrel zout nemen dus.

Ik denk wel dat dit album met een hogere score gaat eindigen dan Death Magnetic.

avatar van rarekwabbus
Ik heb 'm besteld en krijg 'm dus fysiek op de dag van release binnen. Hoop ik. Ben toch wel erg nieuwsgierig na alle positieve berichten.

avatar van DargorDT
Bizarre commentaren weer, gespeend van elke realiteitszin. Als één metalband lage cijfers op MuMe heeft dankzij diehard-fans, is het Metallica wel. Maar laat mensen maar lekker geloven wat ze willen geloven, dat is in de mode tegenwoordig. Ik ben helemaal geen fan van de band, beoordeel elk album kritisch en heb met deze nieuwe release een zeer genietbaar metal-album gehoord waar het spelplezier (voor mij) vanaf straalt. Geen skipmomentjes, geen vermoeiende songs of geluid, geen rare fratsen. Een uitstekende cd.

Lees de commentaren, méér mensen denken hier zo. Mensen die het hoge cijfer belachelijk willen maken, ga vooral je gang. Dan draai ik de cd nog een keertje, een beter tijdverdrijf.

avatar van Kronos
Een mooi voorbeeld is de stemhistorie van The Book of Souls.

Grappig, want bij sommige albums/bands gaat het net omgekeerd. Bijvoorbeeld Pale Communion. Bij Opeth lijken tegenwoordig degenen die teleurgesteld en verbitterd zijn over de koerswijziging er het snelste bij te zijn om hun (gebrek aan) waardering in sterretjes uit te drukken.

Opvallend is toch dat Hardwired…To Self-Destruct tot hiertoe nog geen enkele onvoldoende heeft gekregen.

Ik ga het album vrijdag kopen maar met die verwijzingen naar (Re)Load vrees ik dat het mij wel eens minder zou kunnen bevallen dan Death Magnetic. Wat was dat? Een geschift thrashalbum waar heel wat op aan te merken viel. Maar wel een geschift thrashalbum.

avatar van DargorDT
Ik vind die parallellen erg meevallen, Kronos. De solo's zijn beter en sneller over het algemeen. Hardwired is geen maatstaf, er wordt inderdaad geregeld (wat) gas teruggenomen. Maar die keren dat de snelheid omhoog gaat, en dat gebeurt óók in songs die over het algemeen wat trager zijn, overheerst een andere vibe dan bij ReLoad. ReLoad is redelijk inspiratieloos als je het afzet tegen dit album.

DargorDT schreef:

Dus je mag niet van mening verschillen hier? Ik moet iets goed vinden wat ik niet goed vind?
CD 2, op het laatste nummer na, bestaat uit vermoeiende monotone nummers die leunen op een zware trage riff met weinig tempo wisselingen. Allemaal Load/Reload stijl, maar dan de mindere nummers van deze albums.

avatar van Lau1986
Kunnen we dit nog serieus nemen?

Lau1986 schreef:
Kunnen we dit nog serieus nemen?

Het album of commentaar?

avatar van Lau1986
Beide? Ik zie veel 4 sterren en 4,5 ster. Dat zou betekenen dat deze plaat minstens zo goed is als de klassieke Metallica platen als Ride the Lightning en Masters of Puppets. Ik kan dat niet geloven. Maar goed ik zal het is proberen.

avatar van gigage
Morgen komen de heren in Duitsland bij 4 radiostations hun zegje doen. Je (daarmee bedoel ik iedereen) kunt het ze dus persoonlijk vragen hashtag #askmetallica

avatar van SirPsychoSexy
Lau1986, ik zal je verwachtingen alvast wat temperen: het is niet zo goed als de platen uit de jaren '80. (Bij mij scoren die allemaal 4,5* of 5*.) Mijn 4* zijn aan de optimistische kant (CD 1 verdient ze sowieso; CD 2 weet voorlopig nog niet even sterk te beklijven, m.u.v. Spit Out the Bone), maar ik geef dit album voorlopig graag het voordeel van de twijfel.

Franck Maudit
We hebben deze reus (geef toe, het is een hele zit) nog eens een draaibeurtje gegeven en het voorzichtige optimisme dat ik na de eerste luisterbeurt ervoer is reeds volledig gevaporiseerd. Doodjammer. Hun eerste 4 albums staan ten huize FM nog steeds onder de noemer "het betere sloopwerk". Dat zwart plaatje mag er trouwens ook nog zijn, ik ben de kwaadste niet. Maar alles daarna... ik dreig me dood te vervelen met de parodie die Metallica van zichzelf geworden is. Ja, dit album klinkt spannender dan Death Magnetic. Maar dat is nu ook niet een prestatie om over naar huis te schrijven.

Een korter album dat het niveau van het laatste nummer benadert had misschien nog soelaas kunnen brengen. Tegen dat we daar beland zijn heb ik me echter al 10x moeten inhouden om iets anders te beluisteren. En we beoordelen hier toch in de eerste plaats albums. Puik nummertje, van die beendertjes. In het vervolg meer van dat graag. Tot die tijd bekijk ik het wel.

Misschien is het zo stilletjes aan tijd om de vraag op te werpen: is het niet zo dat Metallica reeds 25 jaar (en misschien zelfs langer) irrelevant is? Ja, iedere release wekt belangstelling. Ja, live hebben ze nog steeds een goede reputatie. Maar is dit voldoende? Een occasionele zonnestraal doet de temperatuur nog niet stijgen.

avatar van Obscure Thing
Maar dat probleem heeft eigenlijk elke grote band of artiest die al zo lang aan de top staat. McCartney maakt ook nog steeds albums, maar het haalt het niet meer bij zijn oudere werk. Is dat erg? Ik weet het niet. De enige grote artiest van vroegah die mij de laatste jaren nog een keer ouderwets van mijn sokken heeft weten te blazen is Bowie met Blackstar.

avatar van KingMetal
Laatste plaat van testament daarintegen is wel heel erg goed. Heb ze pas live gezien met zoon van 9. Hij vindt deze nieuwe plaat van metallica erg goed en drumt er op los (op zolder) . Dus helemaal passé zijn ze ook niet denk ik.

avatar van gigage
Ik denk dat Volbeat fans deze ook wel leuk vinden. En Testament fans misschien ook wel. En dat maakt Metallica uniek. Zij slaan een brug tussen al die stromingen. Ook niet metalfans willen wel even horen wat de heren ervan brouwen. Metallica is een instituut. Maar dat was ze al. Met of zonder deze plaat.

avatar van jellylips
Spit Out the Bone, wat een track!! Thrash metal, zo moet het gewoon. Die melodieuze gitaarlead rond 4:00. Waar halen ze dit in godsnaam nog vandaan? Het ene hoogtepunt na het andere, het kan niet op in dit nummer. En wat klinkt Hetfield fantastisch in dit nummer. Wow.

avatar van james_cameron
Is Dream No More een vervolg op The Thing That Should Not Be? Zowel qua tekst als qua sfeer lijkt het erg op die eerdere song van Master Of Puppets.

avatar van trebremmit
Jammer dat het overgrote deel van het album bestaat uit nummers die doen denken aan Load/Reload, ik had toch wel wat hogere verwachtingen na die drie vrijgegeven nummers, alhoewel Confusion toch ook wel een erg goed nummer is.
Ik begin met 3,5 ster, het is best goed maar niet bijzonder en het duurt ook nog eens te lang.

Rudi1984
gigage schreef:
Metallica is een instituut.

Brr, het vreselijkste woord uit de popencyclopedie. Instituut, rillingen over de rug.

Maar het klopt natuurlijk wel. Metallica moet je ook niet afzetten tegen de Testaments en Exodussen van deze wereld. Dat zijn genrebands, terwijl Metallica een band is waar iedereen vanuit alle windrichtingen een mening over heeft.

Ben overigens toch wel benieuwd geworden nu ik de woorden Load en Reload steeds vaker lees. Ik had echt verwacht dat dit van voor naar achter een halfslachtige poging zou zijn om de jaren 80 te doen herleven.

Rudi1984 schreef:
Daar wordt Death Magnetic wel vaker van beschuldigd, en ik snap waar die kritiek vandaan komt, maar dat heeft me nooit gestoord aan die plaat. Hardwired is echter een stuk gevarieerder en voelt minder plichtmatig aan dan zijn voorganger, die min of meer de grote "return to form" moest betekenen na de misstap St. Anger.

Rudi1984
SirPsychoSexy schreef:

Beetje Korn III: Remember Who You Are (Death Magnetic) versus The Paradigm Shift (Hardwired), als ik het zo lees. Al heeft Korn in grote lijnen zijn kwaliteit altijd veel beter behouden.

avatar van KingMetal
Deze plaat van Metallica valt voor mij niet onder trash maar meer onder het Genre Hard Rock.
Voor beukwerk zet ik wel Kreator, Slayer of Testament op.

Hardwired 9/10
Here comes Revenge 8/10
Am i Savage 7/10
Murder One 8/10
Spit Out The Bone 10/10

Vanavond maar eens even luisteren dan!

Wel weer leuke marketing om het album op twee cd's uit te brengen; 77 minuten past gewoon op 1 cd. Beetje goedkoop, maar ach.

Overigens is het stemgedrag niet vreemd. Fanatieke fans die soms op voorhand al een hoog cijfer geven. Dit gemiddelde wordt door de serieuzere stemmers de komende weken wel wat gedrukt.

Bij Opeth gaat het denk ik anders: de zure ex-fans die de nieuwe koers van Opeth niet kunnen waarderen gaan met 1'tjes strooien. Daarna komen de serieuze stemmers een realistisch cijfer geven en gaat het gemiddelde omhoog.