Black Sabbath - Heaven and Hell (1980)

Rock / Metal
Label: Vertigo

1. Neon Knights (3:51)
  2. Children of the Sea (5:33)
  3. Lady Evil (4:22)
  4. Heaven and Hell (6:57)
  5. Wishing Well (4:04)
  6. Die Young (4:42)
  7. Walk Away (4:23)
  8. Lonely Is the Word (5:50)
  9. Children of the Sea [Live, Single B-Side] * (6:24)
  10. Heaven and Hell [Live, Single B-Side] * (7:19)
  11. Lady Evil [Mono Edit, 7 * (3:54)
  12. Neon Nights [Live in Hartford, CN, U.S.A., 1980] * (4:49)
  13. Children of the Sea [Live in Hartford, CN, U.S.A., 1980] * (5:58)
  14. Heaven and Hell [Live in Hartford, CN, U.S.A., 1980, 12 * (12:34)
  15. Die Young [Live in Hartford, CN, U.S.A., 1980] * (4:36)
avatar van gigage
Van begin tot eind bere sterke plaat. Dio hier en Ozzy zijn eigen band, win-win situatie. Helaas heeft de samenwerking toen niet lang geduurd. Ze hadden de naam gelijk naar Heaven & Hell moeten omdopen dan hadden we Iommi op Holy Diver horen spelen... If only

avatar van De buurman
Wat een tijden voor de Sabbath fans. Heaven And Hell, Blizzard Of Ozz, Mob Rules, Diary Of A Madman.... Wat is nou de beste? Keuzes, keuzes...

avatar van gigage
Haha das bijna geen doen. Vooruit dan. Blizzard op 4 de rest op 1.

buizen
1980 he! Dit toen al negende (!) album van Black Sabbath heeft de daarna metalrevolutie all over the world geinspireerd zo niet ontketend (in 1981/'82 werden Venom, Metallica, Slayer, Destruction, Accept, Iron Maiden, Anvil en Mercyful Fate op de tere puberzieltjes los gelaten. Man wat een album.
Een dikke vijf natuurlijk.

buizen
Als je nu gewoon eens de eerste persing van deze schijf op vinyl draait en met buizen versterkt dan is het al heel anders. Niks 'plat' of 'vlak'. Het is juist een heel warme plaat.

avatar van De buurman
Laten we dit briljante en inderdaad fantastisch klinkende album nou niet verantwoordelijk houden voor de ontketening van iets als "Venom"....

buizen
"Iets als" Venom, De buurman, is toch wel geinspireerd door het sinistere en 'duivelse' van het oude Black Sabbath en kwam ook uit het armoedige industriele Engeland. Maar nu ik het nog eens wat preciezer lees is het album Heaven and Hell inderdaad een wat mindere inspiratiebron geweest voor Venom. Venom wordt wel genoemd als 'pioniers' van de blackmetal, maar dat is natuurlijk Black Sabbath geweest.

avatar van De buurman
Welnee, ik denk dat Venom wel degelijk pioniers waren binnen de black metal. Die "eer" (ahum) komt Black Sabbath niet toe!

De buurman schreef:

Geen mens doet het graag en ik al helemaal niet maar ik geef toe dat jij toch wel gelijk hebt. Als het gaat om de muziekstroming "Black Metal" dan is het i.d.d. Venom (en bijv. Celtic Frost) die dit hebben geintroduceerd. Venom is zeker geinspireerd door Black Sabbath maar voor de introductie van Black Metal krijgt Venom de credits.
Om het goed te maken hier nog een demoversie van o.a. Angel Dust (dat nou toevallig niet over Blackmetal-thema's gaat) met Cronos alleen op bas, niet op zang. Ze waren toen met z'n vieren. Wij schrijven 1980 en de geluidsdrager is een casettebandje. *zwijmel*.

VENOM - Demon (Full Demo 1980) - YouTube

avatar van Kronos
Venom is in ieder geval verantwoordelijk voor de naam Black Metal. Maar van een subgenre black metal was toen nog geen sprake. Dat ontstond nog wat later. Belangrijkste pionier hierin was volgens mij Bathory.

Kronos schreef:

Nou, midden jaren '80 werd de naam black metal zeker al gebezigd, lang voordat al die Scandinavische maffies de term kaapten. Maar wat lul ik nou. Ik vind het een niet serieus te nemen genre, en Venom... mensen, kom op.... Terug naar Heaven And Hell wat mij betreft.

avatar van Edwynn
Bathory's debuut verscheen in 84. Geen maffies en zeker wel serieus te nemen maar het heeft inderdaad bar weinig met Black Sabbath van doen.

De buurman schreef:

Zie wat Edwynn schrijft over Bathory.

Venom is te plaatsen in de NWoBHM waaruit al die subgenres voortkwamen. Speed, power, thrash. En voor black metal bood Venom inderdaad veruit de meeste inspiratie.

Indirect is Black Sabbath dus wel verantwoordelijk voor iets als Venom, want de NWoBHM was eind jaren 70 juist een reactie op oud en sloom geworden bands als Sabbath, Purple en Zeppelin.

Op Heaven and Hell kiest Sabbath ook wel weer voor een directere muzikale aanpak, terwijl het tempo in verschillende nummers opgeschroefd wordt. Ze zijn er dus snel bij om een beetje mee te liften op de nieuwe stroming, wat ongetwijfeld bijdroeg aan het succes van dit album.

Faalhaas schreef:

Want?

Want dan hadden ze samen een album mogen schrijven en blijkbaar had RJ betere ideeën in 1983 dan Tony. Maar het is meer een hersenspinsel, het gaat natuurlijk nergens over. Als Black Sabbath erg succesvol was gebleven was er nooit een H&H (band) geweest, lijkt me.

Deranged

avatar van gigage
Want bij een terugkeer van de zanger zie ik niet in waarom je een populaire band van naam zou wijzigen. Ik heb het Judas P en Iron M niet zien doen in ieder geval

avatar van Edwynn
Die naamswijziging was er om al dan niet van rechtswege Ozzy te ontzien en om Ronnie James Dio niet op te zadelen met Iron Mab en Paranoid enzo.

avatar van gigage
Dat had die dan goed bekeken, onze Ronnie paste ook niet echt bij hem die ouwe hits van BS op een enkele na

gigage schreef:

Dit gaat idd nergens over. Ronnie en Tony kregen destijds fikse ruzie over het afmixen van het Live Evil album en konden dus (een tijdlang) niet meer samenwerken. Of de band nou Black Sabbath of Heaven & Hell had geheten lijkt mij verder niet echt relevant.

avatar van gigage
Dat zit m niet in de bandnaam alleen natuurlijk, die ruzie, wederzijds respect en de baas van de band. Later kon het dus wel en toen nog niet blijkbaar. That's all.

avatar van Edwynn
Ik snap hier niks van. Heaven & Hell is enkel en alleen in het leven geroepen om de Black Sabbathalbms met Dio op de planken in ere te herstellen. Het idee is pas ergens halverwege de 00's ontstaan. Optreden als Black Sabbath roept altijd de verwachting op dat er ook Paranoid enzo op de setlist komen. En dat wilde men eens een keer niet. Om verwarring bij fans te voorkomen, is een andere bandnaam gekozen zodat dat allemaal niet hoeft. Eveneens was er in die tijd een hernieuwde doch moeizame samenwerking met Ozzy Osbourne gaande. Er bestaan gevoeligheden tussen de heren Dio en Osbourne. Die werden tegelijkertijd ook ontzien alsmede eventuele claims van de familie Osbourne op (gedeelten) van de naam Black Sabbath.

avatar van Kronos
Waarschijnlijk wil gigage gewoon zeggen dat hij de samenwerking tussen Dio en Iommi na Mob Rules graag nog verdergezet had zien worden. Maar dat heeft inderdaad niets met de bandnaam Heaven & Hell te maken.

avatar van gigage
Ja zoiets, maar niet als zanger van BS. Ze hadden het ook Diommi mogen noemen voor mijn part Dan was er uiteindelijk een setlist geweest met en Holy Diver en Mob rules met Iommi op gitaar. Maar zoals ik zelf al eerder schreef is deze brain fart verder nergens op gebaseerd. En zo droom ik verder...

gigage schreef:
Ja zoiets, maar niet als zanger van BS.

What's in a name? That which we call a rose,
By any other name would smell as sweet.

avatar van robbrouwer58
Veel te gladjes allemaal, zwart is grijs geworden.

avatar van Edwynn
Inderdaad. Justin Bieber is nog ruiger dan deze kleffe bakvissenmeuk.

robbrouwer58 schreef:
Veel te gladjes allemaal, zwart is grijs geworden.

Dus je vind het slecht omdat het niet op ouwe Black Sabbath lijkt? Ben je niet in staat om het te beoordelen op basis van de muziek zelf?

Ik ben zelf dol op (veel van) ouwe Sabbath, maar deze en Mob Rules vormen een hoogtepunt in het repertoire van de band. Natuurlijk is het wat anders dan het Sabbath uit de tijd van Paranoid en Master Of Reality. Maar wat een opleving van deze band, die toen al zeker vijf jaar behoorlijk aan het afglijden was.

De split tussen Ozzy Osbourne en Sabbath heeft begin jaren '80 aan beide zijden een paar steengoeie platen opgeleverd. En de combi Ronnie Dio met Black Sabbath was een gouden greep. Wat een ongelooflijke stem toch.

avatar van Faalhaas
Na zijn vertrek bij Rainbow was Dio met maar liefst 3 projecten tegelijk bezig. Op meerdere paarden wedden moet hij gedacht hebben. Hij was ten eerste weer een band begonnen met zijn oude Elf maatjes. Tevens nog even een project met Kerry Livgren van Kansas. Daarnaast had ie ook nog wat nummers geschreven met een zekere Tony Iommi.

Zijn manager/ vrouw Wendy raadde hem aan om een duidelijke keuze te maken en zich te storten op 1 project. Wat ging het worden.. Richting progrock met Kerry Livgren? Terug naar de boogierock met Elf? Of verder met een uitgebluste heavy metal band die iedereen al had afgeschreven? Want ja.. met het enorme succes dat Heaven and Hell was lijkt de Sabbath-doorstart achteraf een hele logische keuze, maar zo makkelijk was die keuze destijds natuurlijk helemaal niet.

Saillant detail, Elf/Rainbow bassist Craig Cruber schijnt (behalve Neon Knights) alle baspartijen ingespeeld te hebben. Daarnaast schreef ie ook het nummer Die Young. Geezer Butler kwam pas terug toen hij hoorde wat voor muziek ze aan het maken waren. Snap dat hij daar graag weer onderdeel van wilde uitmaken, maar best lullig voor Craig Gruber natuurlijk dat hij voor de zoveelste keer in zijn muziekcarriere aan het kortste eind trok.

Anyway voor Dio pakte het allemaal wat beter uit. Hij nam 1 van de sterkste en zwaarste platen uit zijn muzikale loopbaan op.

avatar van BlauweVla
Het gerucht dat Craig Gruber op het titelnummer te horen zou zijn ken ik wel. En dat ie de baslijn geschreven zou hebben heb ik ook wel gelezen.