Captain Beefheart and His Magic Band - Trout Mask Replica (1969)

Rock / Avant-Garde
Label: Straight

1. Frownland (1:41)
  2. The Dust Blows Forward and the Dust Blows Back (1:53)
  3. Dachau Blues (2:22)
  4. Ella Guru (2:27)
  5. Hair Pie: Bake 1 (4:59)
  6. Moonlight on Vermont (3:59)
  7. Pachuco Cadaver (4:40)
  8. Bill's Corpse (1:49)
  9. Sweet Sweet Bulbs (2:21)
  10. Neon Meate Dream of a Octafish (2:26)
  11. China Pig (4:03)
  12. My Human Gets Me Blues (2:46)
  13. Dali's Car (1:26)
  14. Hair Pie: Bake 2 (2:23)
  15. Pena (2:34)
  16. Well (2:08)
  17. When Big Joan Sets Up (5:18)
  18. Fallin' Ditch (2:08)
  19. Sugar 'N Spikes (2:30)
  20. Ant Man Bee (3:57)
  21. Orange Claw Hammer (3:35)
  22. Wild Life (3:10)
  23. She's Too Much for My Mirror (1:41)
  24. Hobo Chang Ba (2:02)
  25. The Blimp (Mousetrapreplica) (2:05)
  26. Steal Softly Thru Snow (2:19)
  27. Old Fart at Play (1:51)
  28. Veteran's Day Poppy (4:31)
avatar van Music4ever
Muziek luisteren en dan jezelf afvragen wat je er nu eigenlijk van vind?
Vervolgens tot de conclusie komen dat je het niet mooi vind maar toch een hoge beoordeling.
Dan ben je echt geschift volgens mij hoor!
Heb dit plaatje ook en hield ooit mezelf voor de gek met allerlei termen wat dit dan was maar behoudens een aantal aardige bluesnummertjes is dit album vooral één groot experiment.
Ik houd mezelf niet meer voor de gek met termen als 'er zit iets in' 'na 10 luisterbeurten groeit ie' 'het is wél origineel'
Ja zal allemaal best maar dit album typeren als niet mooi en dan toch hoog beoordelen gaat echt boven mijn pet. Muziek is emotie en geen hogere wiskunde!

avatar van niels94
Jij begrijpt totaal niet wat wij bedoelen

avatar van Ataloona
Niet echt nee. Soms vind ik wel dat mensen te ver gaat in de intepretatie van muziek maar onze discussie was toch niet zo moeilijk te bevatten. Hij zal wel weinig zappa luisteren...

Music4ever schreef:
Muziek luisteren en dan jezelf afvragen wat je er nu eigenlijk van vind?
Dan ben je echt geschift volgens mij hoor!
!

muziek kan je waarderen/beoordelen, op andere vlakken/emoties, dan mooi, leuk, niet mooi etc

Idd, krijg altijd een beetje nare indruk met dit soort plaatjes/praatjes.
Heb het idee van 'kijk mij eens goed zijn dat ik deze muziek wél waardeer' terwijl je eigenlijk dondersgoed weet dat dit niets bijzonders is.
Tuurlijk: erg apart, experimenteel maar dit is toch voor de rest niets bijzonders!

Music4ever is te kortzichtig, en ziet muziek blijkbaar ook niet als een kunstvorm, getuige deze reactie. Gewoon niet op ingaan.

Wij hebben het juist wél over (iets dat) emoties (te boven gaat).

Ataloona schreef:

Heb 'Sheik Yerbouti' en 'Freak Out' origineel op CD staan hoor!

avatar van Ataloona
Mooi Maar dat zijn niet de ''diepere'' albums van Zappa, maar ik ben wel erg blij dat je Zappa luisterd.

Jij met je Frank Zappa propaganda altijd

Inmiddels is dit topic weer volledig gekelderd qua niveau, toch jammer.

Al is I Have Been In You van Sheik Yerbouti best ''diep''

Idd, krijg altijd een beetje nare indruk met dit soort plaatjes/praatjes.

nee idd, je heb gelijk, dit is niets bijzonders

avatar van Ataloona
Ik vind erg apart, experimenteel toch meestal bijzonder, hij kennelijk niet.

avatar van Music4ever
VOOR DE REST niets bijzonders zei ik volgens mij, beter lezen graag.

welke rest?

Niets bijzonders???

De beste man brengt Blues, Rock en Free-Jazz samen in 1969. Tja misschien als Sgt Pepper's of de Brandenburg Concerten ook niets bijzonders zijn dat je gelijk hebt, maar dit plaatje is, of je het nu mooi vindt of niet, toch zeker bijzonder, en een inspiratiebron voor veel hedendaagse muzikanten. (Of zouden Tom Waits, PJ Harvey en de Red Hot Chilli Peppers zichzelf ook graag interessant noemen?)

avatar van orbit
0,5
kiriyama schreef:

In de eerste 2 gevallen, in elk geval volmondig JA..

Music4ever schreef:
VOOR DE REST niets bijzonders zei ik volgens mij, beter lezen graag.

Ik lees het gewoon goed. Jij zegt apart en experimenteel en voor de rest niet bijzonders.
Ik vind dat al bijzonder genoeg..

ricardo schreef:
een 0.5* orbit.

weinig new wave invloeden op dit album te vinden denk ik dan.

Ken je 'm niet?

avatar van bloempje24
Iedereen zal en mag van dit album vinden wat die wil. Maar volgens mij zijn voor en tegenstanders van deze plaat het er over eens dat het sowieso een bijzondere plaat is.

orbit schreef:

In de eerste 2 gevallen, in elk geval volmondig JA..

Je kent ze persoonlijk?

avatar van Ataloona
O echt totaal niet als de Mothers. Gewoon bizarre en experimentele nummers die niet ''mooi'' zijn maar ''bijzonder''

deze vind ik toch van andere orde dan freak out of absolutely free

welke orde? nou, dattie mij een stuk beter ligt

Ataloona schreef:

Tja als je het op die manier probeert te verkopen is het niet wonderlijk dat mensen zo reageren. 'Bijzonder' staat volgens mij voor veel mensen toch gelijk aan 'verstandelijk beperkt,' iets wat deze muziek niet is. Ik snap niet dat niet meer mensen dit mooi durven noemen, dat is goede muziek toch op de eerste plaats.

Waarom altijd die vergelijkingen met Zappa? Zo wordt het beeld de wereld ingeholpen van Beefheart als 'het jeugdvriendje van Zappa', altijd maar even de link naar Zappa leggen, terwijl Beefheart het verdiend om autonome erkenning te krijgen.

avatar van Ataloona
Hij is zeker wel bijzonder, geniaal zelfs maar het is zowat onmogelijk om iets nuttig over dit album te zeggen. Je moet het gewoon ervaren om maar eens even een cliché te noemen.

avatar van niels94
Er werden heel wat nuttige dingen gezegd, tot het gedegradeerd werd tot de slowchat-box die het nu is, met mensen als ricardo die werkelijk helemaal niets toevoegen.

er is natuurlijk wel een verschil tussen voor of tegenstanders zijn, en het ding afdoen als 'niks bijzonders'

ik vind het iig een reeteknappe plaat

niets leek in die tijd op dit, en niets wat daarna kam kwam in de buurt (behalve zappa uiteraard)

niet dat dat per definitie kwaliteit levert, e doch, zon mix van stijlen, zon plaat vol bizarre geluiden en stukken muziek met een even bizarre geest aan het roer, het raakt enorm

ik ga um vanavond weer eens draaien en dan zal ik eens kijken of het stemmen het overwegen waard is

denk van niet, daarvoor is deze plaat te bizar

alvast 1 pluspunt, de nummers duren niet te lang

toch kan het beluisteren wel ff duren, ik heb na ieder nummer iets van, wtf, wat heb ik zojuist gehoord?

btw, ik hou wel van bizarre stukken muziek, dus tips welkom

avatar van Music4ever
Wat een slow-chat hier zeg.
Nog even over dit album:
Als iets apart en experimenteel is hoeft het toch niet per defintie bijzonder te zijn.
Maar ja, het is dan idd net hoe je het opvat, geen boeiende discussie vind ik.

Voor alle fans van dit album:

Waar ik wél benieuwd naar bent is hoe je muziek dan beleeft. Luister je puur om het vreemde te ontdekken en zo apart, experimenteel mogelijk te zijn of wil je ook geraakt worden door de muziek? Als ik het goed begrijp hoef je dit niet mooi te vinden maar puur doordat het apart, experimenteel, bijzonder enz. is kun je dit album enorm waarderen. Vind het zelf een hele aparte manier van beoordelen/luisteren.

Voor mij is muziek een kunstvorm waarin ik geraakt wil worden, emotie horen.
Ken nog zat artiesten (Gentle Giant, Frank Zappa, Jethro Tull enz.) die experimenteel zijn maar ik waardeer dat omdat ik er door geraakt word en het mooi vind. Lijkt mij dat iederen op zo'n manier oordeelt dus ben benieuwd naar jullie opvattingen.

Je bent toch wel eens in een museum geweest? Daar kun je te maken krijgen met werken die je fascinerend vindt, ook al begrijp je het niet helemaal, of ze schockeren, beangstigen, e.d.

Het is niet zo dat alleen 'mooie' dingen je kunnen raken, dat is toch niet zo moeilijk om te begrijpen?
Daarnaast kan het ook zo zijn dat mensen de experimentatie en de complexiteit van de composities waarderen. Dat heeft niets met interessant doen te maken.