The Allman Brothers Band - At Fillmore East (1971)

Blues / Rock
Label: Capricorn

1. Statesboro Blues (4:20)
  2. Trouble No More * (3:43)
  3. Don't Keep Me Wonderin' * (3:27)
  4. Done Somebody Wrong (4:34)
  5. Stormy Monday (8:49)
  6. One Way Out * (4:56)
  7. In Memory of Elizabeth Reed (13:06)
  8. You Don't Love Me (19:14)
  9. Midnight Rider * (2:55)
  10. Hot 'Lanta (5:21)
  11. Whipping Post (23:05)
  12. Mountain Jam * (33:39)
  13. Drunken Hearted Boy * (6:57)
avatar van Ronald5150
Dit is ongetwijfeld één van de beste liveplaten die ik gehoord heb, zeker als je een bluesliefhebber bent als ik. De bluesroots zijn overduidelijk op deze klassieker in het southern rock / bluesrock genre. The Allman Brothers Band is een live band bij uitstek. Ze zijn in staat om zowel covers als eigen composities live op te rekken naar een indrukwekkende speelduur zonder de spanning, emotie en intensiviteit te verliezen. Nergens wordt het saai. Ik kan wel begrijpen als je niet van jams houdt, dat dit een bittere pil is om te slikken.

Ik daarentegen hou juist wel van die jams en kan hier dus eindeloos van genieten (net als bijvoorbeeld bij The Black Crowes, zoals die hun concerten veranderen in geïmproviseerde jamsessies). Duane Allman is zonder twijfel (althans voor mij) de beste slidegitarist allertijden en dat bewijst hij op de studioplaten van The Allman Brothers, maar des te meer op dit live album. Hij houdt zijn spel spannend en gevarieerd en altijd met diezelfde emotie. Een mooi voorbeeld is het gitaar intermezzo van Duane op "You Don't Love Me". Alleen zijn gitaar, zijn slide, zijn gevoel, kortom kippevel!

Ook één van mijn favoriete blues nummers komt voorbij. "Stormy Monday" is een echte klassieker en The Allman Brothers Band zet hier een prachtige versie neer, met mooi subtiel toetsenwerk als extra sausje.

De lange jamsessies zijn een genot voor het oor. Deze plaat verveelt nooit. Grijsdraaien die plaat, alleen al als eerbetoon aan de legendarische Duane Allman!

avatar van deedee
Ronald5150 schreef:

Laat dat woord slide maar weg. Hij is de beste gitarist en met Dickey Betts samen het beste gitaartandem dat er geweest is.

avatar van Johnny Marr
Mooi gitaarwerk. Sommige nummers zijn wel wat langdradig.

kistenkuif
In dit album ben ik als jonge twintiger gaan wonen. Elke luisterbeurt is voor mij een thuiskomst. En dan te weten dat ik aanvankelijk veronderstelde dat de jongens met al die flightcases op de hoes de roadies waren.....wat een band!!!

avatar van Droombolus
De roadies staan op de achterkant van de hoes ....

kistenkuif
Ja, stom hè, dat vertelde mijn broer ook jaren na aanschaf.... Jammer dat we van deze band nooit live in deze bezetting in ons land hebben kunnen genieten.

avatar van chevy93
Vandaag weer eens gedraaid, dit is zoals live-muziek hoort te klinken. Meeslepend, episch en wonderschoon. Veel gitaargeweld, maar ze zijn hier allemaal zeer sterk bezig. Veel beter dan dat matige gepingel uit Ierland.

avatar van JelmerHolwerda
FANTASTISCH!

kistenkuif
Ah, dat geeft de bejaarde burger weer moed na al die hippe jaarlijstjes. Een jonge gebruiker die ziet dat oude meuk fantastisch kan zijn. Er is nog hoop

avatar van ricardo
Kijk Michiel bij deze stonden eerst de bonusnummers van de deluxe versie, maar die zijn zomaar plots verdwenen nu.

avatar van Chungking
Als dit al niet het beste liveplaat aller tijden is dan komt ie toch wel gevaarlijk dicht in de buurt.

Een topband die hier werkelijk alle registers opentrekt en speelt als de beesten, wat een dynamiek! Ondanks de lang uitgesponnen nummers verveelt de plaat echt geen seconde.
De eerste twee nummers zijn wat mij betref slechts opwarmertjes, Stormy Monday is het eerste echte hoogtepunt. En vanaf wanneer You Don't Love Me ongeveer halverwege het nummer opnieuw vanaf nul in gang wordt gezet gaan echt alle remmen los. Whipping Post is een lange climax en de kroon op het werk.

Een must voor elke liefhebber van blues(rock) en het betere gitaargeweld (Duane Allman )

Amsterdamman
Voor mij het beste live album ever. Wat een muzikaliteit. Dit kan je niet slecht vinden, hooguit dat het je muziek niet is. Maar wat de mannen hier doen is geweldig. Vooral Mountain Jam en Whipping Post met die heerlijke jazzy jams. Dit is een klassieker.
Ik heb het voorrecht dat ik Derek Trucks ken en dat ik in 2002 en 2004 de Brothers live heb mee mogen maken in Beacon, New York. Wat een shows waren dat. 3 uur of langer vol improvisatie en super jams. Dat betreft is Derek Trucks wel bijna de gelijke van Duane Allman. Dat vond Eric Clapton ook.

avatar van Droombolus
Voor Mountain Jam moet je op de uitgebreide versie zijn. Dit is de ozzinele 2LP ........... Enneh .... is de Clap dood ?

Artistiek gezien wel.

avatar van Droombolus
Ja, maar daar had ik het niet over Stijn .........

Amsterdamman
Clap is al jaren muzikaal dood, maar nog springlevend

avatar van ChrisX
ricardo schreef:

Niet meer, heb ze weer toegevoegd

Super, bedankt ChrisX!

Ik vind persoonlijk dat vooral bij dit album de bonus nummers een must zijn, want hoe completer een concert op plaat komt hoe beter vind ik.

Godver, wat is dit vet, maar dat wisten jullie natuurlijk al. Ik wist dat niet en dan is het toch wel een aangename verassing. Heerlijke bluesrock met venijnige gitaren, mondharmonica en luie zang.

Als ik dan toch kritiekpuntjes moet hebben, op de reissue die ik momenteel hoor (Mercury - 2003 denk ik) vind ik de drums wat te hard staan. Ook hou ik niet zo van orgeltjes. Achja....

avatar van Stalin
Er komt nog maar eens een expanded edition van dit album...

Now Universal is putting out everything – all five shows, 37 selections in all – as “The 1971 Fillmore East Recordings,” a six-CD set due on July 29.

Link

Nog een link

Foto

avatar van heartofsoul
Niet echt aan mij besteed helaas. Wel een voorbeeldige live-registratie, maar de jams zijn voor mij veel te lang. Mijn aandacht verslapt al heel snel, en dat niet alleen bij weersomstandigheden zoals die van vandaag. De expanded edition zou ik dus zelfs niet aanschaffen als ik miljonair was.

avatar van BenZet
Prachtig album. Heb de box (expanded edition) gezien. Tsjah, is natuurlijk schitterend en een collectors item, zeker, maar vraag me af wat de meerwaarde van de muziek is ten opzichte van de deluxe editie. Heb je ook alle nummers in fijne geluidskwaliteit en een mooie uitvoering te pakken..

avatar van Droombolus
Voer voor vogels ........ Ik krijg er dezelfde vraagtekens bij als bij de Humble Pie Performance boks

avatar van BenZet
Ja is hetzelfde inderdaad. De uitvoering is prachtig hoor, maar gaat in eerste plaats om de muziek. Ken je de 74/75 sessie box van eric Clinton? Dat extra materiaal vind ik echt de moeite waard. Zoiets had hier ook moeten zijn

Eric Clinton ?

avatar van ricardo
Misschien bedoeld hij wel eric klemtoon

avatar van BoyOnHeavenHill
Eric Kleptomaan

avatar van platedraaier
Ik kon het niet laten om de 6cd versie aan te schaffen. En ik heb er geeneens spijt van. Moet m nog wel beluisteren, maar dit kan toch niet mis gaan.

BoyOnHeavenHill Hoe en waarom kun je dit maar 2* geven?
In mijn ogen (oren) is dit een geweldig lekker album waar de passie werkelijk vanaf spat.

avatar van heartofsoul
BoyOnHeavenHill schreef:
Dit is absoluut niet bedoeld om te provoceren, maar zelfs als liefhebber van vele verschillende soorten gitaarmuziek (Hendrix, Dream Theater, Wishbone Ash, Johnny Marr, Slash, Dinosaur Jr) kom ik niet door grote stukken van deze plaat heen. De korte stukken zijn lekker en energiek, maar zodra de jams beginnen wordt alles opgerekt tot deprimerende lengte en is de zeggingskracht wat mij betreft totaal verdwenen. You don't love me, Whipping post en het echt onverteerbare Mountain jam, samen maar liefst vijf-en-ze-ven-tig minuten lang, ik heb het allemaal meerdere malen geprobeerd en ik word er gewoon letterlijk niet blij van. Eigenlijk onbegrijpelijk dat deze plaat buiten schot bleef toen tijdens de punkexplosie in de zeventiger jaren rock dinosaurs als Yes en Led Zeppelin op de korrel werden genomen.

Gezien het feit dat de meeste luisteraars hier vier-en-een-half of zelfs vijf sterren voor geven ben ik in de gruwelijke minderheid, maar ik wil toch even een tegengeluid laten horen. Terug naar de eerste twee platen wat mij betreft.

En ik deel de mening van BoyOnHeavenHill.