davevr schreef:
Ik denk dat er zo twee Nick Cave's zijn, Aan één kant de pianospelend poête maudit, contemplerend over alles wat mis ging/gaat in het leven, aan de andere kant de wilde, toornige Goth. Ik hou van die laatste. Anderen weer van de eerste.
Ik heb hier de laatste tijd best wat over nagedacht (het is rustig op kantoor en dan krijg je dat), over die twee gezichten van Nick Cave. Hij is voor mij heel erg verbonden met de pretentieuze fase die ik doormaakte tussen mijn vijftiende en zeventiende, waarin ik heel graag zelf een poète maudit wilde zijn. Cave, net als Tom Waits, paste daar goed bij: tamelijk pretentieus, theatraal ook, maar zo dacht ik er niet over. Ik vond hen authentiek, ook al had ik eigenlijk niets met de ballads van de late Waits. Misschien voelde ik toen al een beetje aan dat er gewoon heel veel theater achter beide artiesten zit, anders dan bij Leonard Cohen, die ik eigenlijk nog beter vond dan Cave en Waits, en die me stiekem toch een stuk authentieker leek en lijkt (al was hij ook niet wars van wat theater en pretenties). Ja, ik was toen vijf keer zo erg als nu; kun je nagaan.
De laatste keer dat ik naar Waits heb geluisterd, kan ik me echt niet meer herinneren. Naar een nieuwe Cave ben ik altijd wel benieuwd, maar de albums na
Skeleton Tree - dat ik destijds echt fantastisch vond, maar dat ik verder ook in geen tijden meer heb gedraaid - geven me toch altijd een wat katerig gevoel. Ik geloof het allemaal niet zo.
Waar het waarschijnlijk op neerkomt: het idee van een oprechte Cave heeft nooit goed bij me kunnen landen.
The Boatman's Call heb ik later gehoord en die vond ik toch iets aan de saaie kant.
Ghosteen sloeg me te opzichtig met de emoties om de oren, maar het voelde allemaal een beetje behaagziek en gemaakt aan, ondanks de tragische achtergrond van dat album. Die vreselijk serieuze toon van de Red Hand Files - echt nog erger dan ik op mijn zestiende - hielp ook niet echt mee. Ik krijg toch de indruk dat Cave een rol is gaan spelen die zijn eigenlijke identiteit heeft overgenomen, zonder dat hij dat zelf echt doorheeft. Ook
Wild God heeft zo zijn momenten, maar ik hoor te vaak een Cave die zichzelf veel te serieus neemt (ik moet me met name door 'Joy' heen worstelen) en daardoor zo ontzettend onoprecht klinkt. Ironisch genoeg leek hij me een stuk authentieker toen hij zong vanuit het perspectief van fictieve personages.