Kid A(cid) schreef:
Maar ik vind achteraf over deze plaat gaan zeiken niet kunnen. The Cure heeft verdorie 4 singles van te voren uitgebracht en als die je niet bevallen, koop je de plaat toch ook niet?
Beste man, ik heb 19,99€ gedokt voor dit schijfje. Bijgevolg dunkt het me dat ik er zoveel op mag zeiken als ik wil, en zelfs meer als ik daar zin in heb.
Verder heb je niet gelezen wat ik heb geschreven. Misschien ben je er diagonaal over gegaan, of heb je gewoon gelezen wat je er in wou lezen, maar lezen wat er staat, dat heb je niet gedaan. Maar dat terzijde, als je persé over de singles wil beginnen...
Als jarenlang trouw fan, in het bezit van elk album, nagenoeg elke single, en nog een hoop andere opnames daarnaast, vaak in meerdere exemplaren (u kent dat wel, een franse persing, een duitse persing, een USA editie, een picture vinyl, de 7", de 12", de CDS, een numbered limited edition, enzoverder, enzovoorts), heb ik behoorlijk veel last van "completitis" wat The Cure betreft. Dus, ja, tuurlijk heb ik alle nieuwe singles gekocht, zowel de CD als de LP versies. Behalve die remix ep, daar weiger ik geld aan te geven. Anyway, één van de redenen, afgezien van completitis, waarom ik ook de LP versies heb aangeschaft, is omdat ik op voorhand al een beetje bang was voor de productie/mastering van het nieuwe materiaal, zeker gezien voorganger "The Cure" die al onheil voorspelde, en hoopte dat de vinyl versies beter, of toch zeker dynamischer, zouden klinken. Ijdele hoop, zo bleek zeer snel. M.a.w., de singles klinken naar mijn bescheiden mening inderdaad ook niet geweldig, maar...
Ten eerste was het op voorhand gezegd dat de single versies andere mixen zouden zijn dan de versies op het album. Dus, aangezien ik, nogmaals, de nummers op zich niet slecht vond, had ik nog hoop dat de versies op het full album beter zouden klinken. Toegegeven dat The Only One met gemak mijn minst favoriete nummer is van het nieuwe materiaal, maar B-kant NY Trip vond (en vind) ik zo fantastisch dat mijn enthousiasme voor het nieuwe materiaal vanaf de eerste single zeker aangewakkerd was.
The Only One viel nog mee kwa geluidsslachting, maar de single versie van Freakshow, met zijn gemiddelde RMS niveau dat schommelt tussen de -7 en -6dB, wat een absoluut volstrekt belachelijk niveau is, zeker voor zo'n nummer, voorspelde niet veel goeds. B-kant All Kinds Of Stuff, alhoewel weeral op zich zeker geen slecht nummer, lijdde duidelijk onder deze behandeling. Het nummer klinkt veel te druk en opgefokt, om nog maar te zwijgen over aggressief. Sleep When I'm Dead hielt hetzelfde niveau aan, maar, wonder o wonder, The Perfect Boy viel ineens terug met 4dB RMS, en ademde terug een ietsiepietsie meer. Een teken dat ze de gaspedaal dan toch aan het terugtrekken waren voor het album?
Ten tweede: de singles bestonden maar uit 2 nummers, voor een tijdsduur per single tussen de 5 à 7 minuten. Dit is veel korter dan een full album, en bijgevolg, ook al keur ik de praktijk absoluut niet goed, is het ergens begrijpelijk dat ze deze nog een extra push in het rood geven. Nu ja, begrijpelijk... Je steekt het in je CD speler, je drukt op play, je krijgt je snelle, korte shot, en hups, het is gedaan. En vooral, ze hopen dat het op de radio boven al de rest zal uitspringen, en dat jij, als luisteraar, en zo "imposant mogelijke" eerste luisterbeurt hebt. Wisten zij veel dat ze amper airplay zouden krijgen... En ondanks de erbarmlijke productie/mastering heb ik "Freakshow: The Single" een dag lang op repeat liggen draaien toen ik hem binnenkreeg, gewoon omdat ik het zo'n verdomd brilliant nummer vind. Dus, NOGmaals, de MUZIEK beviel mij.
Maar het vreemdste van allemaal is, dat alhoewel het album iétsjes stiller klinkt dan de single releases van Freakshow en SWID, maar nog steeds veel te belachelijk luid en bovendien ook nagenoeg gedurende een 10 keer langere tijdsduur, is het bovendien zo dat er op het full album nog eens een extra dosis artefacten en oversturing zijn binnengeslopen. Hoe ze dat hebben geflikt weet ik ook niet (opzettelijk?), maar het klinkt nog eens extra vermoeiend. De hele CD barst gewoon uit zijn voegen. Je hoort vervorming op zowat elk geluidje dat in de mix geperst is geweest, maakt niet uit hoe onbenullig het ook moge zijn.
Dus, om samen te vatten, muzikaal bevielen de singles mij wel. Dat had ik overigens al eerder aangegeven, zowel bij deze CD, als bij "The Cure". Dus zeker reden genoeg voor mij om het album te kopen. Komt nog eens bij dat ik ook één keer heb geluisterd naar opnames van het concert in Rome, waar ze de hele CD integraal hebben gespeeld, de dag na het optreden. De nieuwe nummers die ik daar hoorde bliezen mij niet weg, maar stelden mij zeker ook niet teleur, en wakkerden mijn hoop voor het nieuwe album zelfs verder aan. Er was iets gebeurd met The Cure, een nieuwe vonk misschien? Dat de CD klankgewijs zou klinken zoals hij doet, viel niet af te leiden uit de singles. Het volume viel te voorspellen, ijdele hoop terzijde. Is nu eenmaal spijtig genoeg een kenmerk van "moderne, professionele" CD's. Maar de extra vervormingen en wat nog allemaal... neen, die had ik niet zien aankomen.
Conclusie: ik zeik achteraf, en met alle f... recht, zoveel ik wil op deze plaat.