Metallica - ...And Justice for All (1988)

Label: Elektra

1. Blackened (6:40)
  2. ...And Justice for All (9:44)
  3. Eye of the Beholder (6:25)
  4. One (7:24)
  5. The Shortest Straw (6:35)
  6. Harvester of Sorrow (5:42)
  7. The Frayed Ends of Sanity (7:40)
  8. To Live Is to Die (9:48)
  9. Dyers Eve (5:12)
  10. The Prince * (4:26)
  11. One [Live] * (7:59)
  12. ...And Justice for All [Live] * (10:05)
mike_hoog schreef:

Inderdaad dat ze Jason er helemaal uitgefilterd hebben, want ik mis egt de basgitaar op deze plaat!

Hoe kun jij voor dit album een 5* geven (5 staat voor mij voor perfectie) als jij de basgitaar mist?

hahaha ja dat is stom van mij, ik bedoel 4,5 dat klopt wat meer he! Voor de rest is die geweldig

avatar van ricardo
Dit is ook een erg goed en lekker album, eigenlijk wel een beetje ondergewaardeerd t.o.v andere Metallica platen. advies: draai dit zo hard mogelijk en je hebt gewoon een super plaat. ik begin deze steeds meer te waarderen, en draai hem momenteel met Death Magnetic het meest op dit moment van Metallica. Ik blijf One en To Live Is To Die de mindere nummers van dit album vinden, de rest vind ik erg goed tot geweldig.

Beitel
Tja, als je vanuit Death Magnetic meer van Metallica ontdekt kom je al snel uit bij ...And Justice for All. Voorlopig mijn favoriet van de band: de nummers gaan lekker hun eigen weg en zijn toch net een stap verder dan Master of Puppets. Death Magnetic kent het ook, maar daarbij is de koek na vijf, zes nummers grotendeels op. Dit blijft over de gehele linie krachtig.

avatar van CTK
CTK
Nog net iets beter dan Master Of Puppets
Hier staan ook mijn favoriete song van de heren op: Dyers Eve. Geweldige sound in dat nummer.

De rest dat daar niet veel voor onder btw.

Thomzic schreef:

Naar ik weet komen er ook geen cello's, operazangers/zangeressen, bongo's, sambaballen, strijkers, doedelzakken, draaiorgels, sousafoons, alpenhoorns en accordeons op voor.

Dan zou dit album eigenlijk een vette 0 moeten scoren!

Guardian of Isis
Haha, mooi verwoord! Ik vind het ook iets hebben, die moeilijk hoorbare bas; de sound heeft iets unieks en ik vind het niet per se negatief, hoewel Newsted een muzikant is die zeker niet in de schaduw moet staan van de overige 3 en dan doel ik voornamelijk op Mr. Ulrich - hoewel hij zich hier ook kranig toont op de drums, moet ik zeggen. Alleszins het album met het beste drumwerk van Metallica!

ricardo schreef:

Vind zelf One een van de betere nummers. Dit om de geweldige solo wat er in voor komt. Éen van de mooiste (en ook moeilijkste) wat ze hebben gemaakt!

Guardian of Isis schreef:
Alleszins het album met het beste drumwerk van Metallica!

Zeker. Lars had moeten proberen deze stijl uit te bouwen.
Helaas ging ie over op nogal simpel hakwerk.

kaztor schreef:

Zeker. Lars had moeten proberen deze stijl uit te bouwen.
Helaas ging ie over op nogal simpel hakwerk.

avatar van Axl_Rose
ricardo schreef:

To Live is to Die is nochtans een van hun meest emotionele songs. Echt heel mooi eerbetoon aan Cliff Burton. Het verdriet en gemis aan Burton doet zich erg voelen in het gitaarspel.

"Cannot the kingdom of salvation take me home"

Favoriete song van deze cd blijft echter wel Dyers Eve. Wat een monster van een song, met een geweldige solo van Hammett.

Die twee heb ik als favoriet aangevinkt. Ik zou zelfs To Live Is to Die hun beste instrumental durven noemen.

avatar van Sir Spamalot
Sir Spamalot (crew)
Meer zelfs, ik vind dit album buitengewoon sterk eindigen met die twee nummers en om nog eens een open deur in te trappen: jammer van het geluid want geen bas te horen.

avatar van Axl_Rose
Sir Spamalot schreef:

Yep, met bas erbij zou dit album nog veel hoger scoren denk ik.

Daarentegen moet ik wel zeggen dat het album op die manier wel een heel unieke klank heeft: het past perfect bij de donkere, cynische sfeer van het album.

avatar van Kronos
Het merendeel van de songs is in essentie misschien wat karakteristieker dan op Death Magnetic. Maar verder vind ik de nieuwe in alle opzichten beter.

Op ...And Justice for All zijn de riffs soms ronduit saai. Alsof er louter begeleidend gespeeld wordt. De klank stelt niet veel voor. James Hetfield zingt altijd hetzelfde. De nummers duren lang maar zijn vaak niet sterk genoeg wat opbouw betreft.

avatar van Ploppesteksel
Dat van hetzelfde zingen heb ik net bij Death Magnetic.
Of bedoel je toevallig het refrein misschien?
Daarin is het normaal natuurlijk.

avatar van Kronos
Ik bedoel de manier waarop Hetfield zingt. Gaat me een beetje
vervelen op deze. Op Death Magnetic hoor ik wat meer variatie.

Ik twijfel eigenlijk een beetje bij wat ik eerder schreef over meer
karakteristieke nummers. Wellicht lijkt dat alleen maar zo omdat
deze al 20 jaar bestaan.

Ook bij Master of Puppets heb ik het gevoel dat de riffs soms wat
oubollig zijn in vergelijking met die op Death Magnetic.

Maar de zwaarste domper op Justice is toch wel de productie.
Over die van de nieuwe wordt ontzettend veel geklaagd, maar die
klinkt dan toch oneindig veel beter dan deze, waarbij de basgitaar
niet te horen is maar ik toch de bas zachter moet zetten omdat
anders alles gaat dreunen.

Woohoo, ...And Justice For All wordt opnieuw uitgebracht op vinyl hij komt als dubbel LP en 4-dubbel LP in een box

Nu maar hopen dat ze de bas er wel in gemixt hebben, maar ik heb mijn twijfels.

avatar van Thomzic
Ze zouden ook een versie uitbrengen voor Guitar Hero 3. Gezien de grote verschillen bij DM tussen het studio-album en de GH versie, ben ik wel in voor een verassing.

Thomzic schreef:

We Shall See!

avatar van AGE-411
mike_hoog schreef:

Nu maar hopen dat ze de bas er wel in gemixt hebben, maar ik heb mijn twijfels.

Ik hoop van niet zeg!
Tis zo lekker rauw en agressief. Een eigen sound.

avatar van dutchtuga
Zal waarschijnlijk al eens eerder gezegd zijn maar ze mogen de albums op cd eens een keer geremastered uitbrengen. Dat dit tot nu nog niet gebeurd is is mij een raadsel.

avatar van ricardo
Dit vind ik op zijn tijd wel een lekker album, vooral om zo hard mogelijk af te spelen, dan is dit zeker een topper. Geen 5* album, net iets daaronder, maar op zijn tijd echt geweldig.

avatar van rudiger
ricardo schreef:

Ricco , ik zou maar oppassen met die harde muziek voorkeur van jou , gezien jouw top 10 en de woonplaats waarin jij woont.

avatar van ricardo
Daarom zet ik vaak een koptelefoon op mijn 76 jaar oude oren. En ik ben net weer voor 5 jaar goedgekeurd voor mijn rijbewijs, dus in de auto hard afspelen gaat ook buiten het dorp vrij goed.

avatar van rudiger
ricardo schreef:

Ik ken dat dorp vrij goed , ik was er eens op vacantie in 2001 en ik herinner nog goed die mooie kerk van jullie met die prachtige Stereo Toren .

rudiger schreef:

Ja de twintowers van nederland zijn dat, en die zijn echt wereldwijd bekend en beroemd.

Schitterende schijf!

Alle liedjes van een puur metallicaniveau
ook het allerbeste plaatje ooit gemaakt staat erop...ONE

alleen daarvoor zou de cd al 5sterren krijgen

Grindpad
DIt is de cd met HET gitaargeluid

Het gitaargeluid op deze cd is echt nooit meer geevenaard wat mij betreft, ook niet door hun zelf.

Als ik zo'n geluid zou hebben thuis, zou ik de deur niet meer uit komen.

avatar van Kronos
Ik vind het gitaargeluid hier juist niet zo vet. Het klinkt als een breekbaar vliesje onder het te luide geblaf van James Hetfield. Die 'zingt' hier met weinig inspiratie vind ik, zo eentonig dat het mij af en toe echt gaat vervelen. Soms is het zelfs op het irritante af.

And Justice for All... heeft mij nooit zo gelegen en van de goeie Metallica studioalbums vind ik dit de minste. Er wordt naar mijn gevoel te gekunsteld gezocht naar complexiteit in de gitaarrifs zodat het er te dik bovenop komt liggen en soms ronduit saai wordt.

Op mijn muziekinstallatie, die verder al mijn muziek meer dan behoorlijk weet te verwerken, moet ik dan nog altijd de bas minder zetten. Niet dat er baspartijen te horen zijn, maar een dof gebonk (basdrum?) drukt de rest van de muziek nog meer weg als ik niet aan dat knopje draai.

Geen enkel van de nummers vind ik écht sterk. Blackened is goed en One steekt ook boven het gemiddelde uit. Met de twee laatste nummers wordt er gelukkig relatief goed geëindigd.

Het album in zijn geheel, zowel wat geluid als muziek betreft, klinkt wat verouderd. Wat mij betreft zeker geen tijdloze klassieker zoals Ride the Lightning en Master of Puppets dat zijn.

Een krappe 4*, tegenover een dikke 4* voor Kill 'em All en The Black Album.