Bloc Party - Silent Alarm (2005)

Label: Wichita

1. Like Eating Glass (4:21)
  2. Helicopter (3:40)
  3. Positive Tension (3:54)
  4. Banquet (3:22)
  5. Blue Light (2:47)
  6. She's Hearing Voices (3:29)
  7. This Modern Love (4:25)
  8. The Pioneers (3:35)
  9. Price of Gasoline (4:19)
  10. So Here We Are (3:52)
  11. Luno (3:57)
  12. Plans (4:10)
  13. Compliments (4:42)
  14. Little Thoughts * (3:29)
  15. Skeleton *
  16. Two More Years * (4:26)
  17. Storm and Stress *
  35. Helicopter [Demo] *
  36. Price of Gasoline [Demo] *
  37. Skeleton [Demo] *
avatar van douwens
Horen discussies over Wolfmother zoiezo niet thuis bij het Wolfmother topic?

p.s. de vergelijking met vooral Black Sabath is overigens wel een zeer terechte, zet de nr's Dimension van WM en Paranoid van BLack Sabath maar eens na elkaar op.

avatar van orbit
Ik denk dat Frank zich qua muziek iets teveel beperkt, en niet genoeg thuis is in de oudere genres om dit te horen. Dat geeft ook verder niks voor iemand die pas 16 is, maar luister eens wat meer Frank!

Verder denk ik dat we over WM nu wel genoeg hebben gezegd in dit topic en dat Bloc Party een veel interessanter band is ook. In ieder geval doen die beslist pogingen om een eigen geluid op de planken te zetten. Maar met name bij een nummer als Compliments of Helicopter viel me juist weer die overduidelijke jaren 80 invloed op, terwijl ik dat ook meteen het beste nummers vind

orbit schreef:

Ik heb dat al eens opgemerkt bij het Wolfmother topic Frank, en ik heb geen enkele zin om over zo'n futiel bandje de bluesrock maffia op mijn nek te krijgen die allemaal gaan beweren dat ze wel drie hele akkoorden van zichzelf hebben Ik ga al lang genoeg mee om goed gejat van imiteren te kunnen onderscheiden, en ik vind dat ze gevaarlijk dicht tegen het laatste aanleunen, en ik ken liefhebbers van het genre die er desalniettemin hetzelfde over denken (en ze ook live al hebben gezien).

Verder zeg ik nergens dat de Bloc Party een slechte band is, maar als je wat beter thuis bent in de postpunk periode en new wave dan hoor je onvermijdelijk veel invloeden terug. Het is prima dat dat mensen niet stoort of dat mensen daardoor die muziek gaan waarderen, maar ikzelf kan er moeilijk naar luisteren zonder aan de bands te denken die dat genre beter hebben uitgevoerd. Iemand die via de Bloc Party dit soort muziek heeft ontdekt denkt daar wellicht omgekeerd over, zou best kunnen. Neemt niet weg dat ik het gewoon kan constateren toch?

Beste Orbit,
in vele van mijn opmerkingen schuilde niks persoonlijks, eerder een constatering in het algemeen. Over Wolfmother gaan we hier maar niet door, maar ik denk dat je mijn punt over Bloc Party nu wel begrijpt. Feit is in ieder geval wel dat men op moet letten als ze het over PLAGIAAT heeft, waar ONORIGINEEL de betere term is, nogmaals ik vind die eerste een te erge beschulding.

Maar verder verschillen we inderdaad vooral in de zin dat we een andere interpretatie hebben aangezien ik via Bloc Party bands uit dit genre ben leren kennen, maar ik vind tot nu toe nog niet echte invloeden die deze muziek 'overbodig' maken (letterlijk kan muziek sowieso niet overbodig zijn, maar dit is puur subjectief). Verder mag je van mij gewoon constateren wat je wil

djeffibrelich schreef:

en bloc party minst gepromote britse band? niet overhyped?
welke planeet noem jij je thuis frank?

Ik versta overhyped als het volgende: dat de kwaliteit van de muziek en de hoeveelheid promotie die ze krijgen niet de juiste verhouding heeft. Daarmee bedoel ik dus te zeggen dat de promotie die Bloc Party krijgt, nog wel enigzins te rechtvaardigen valt, aangezien zij in mijn ogen de meest kwalitatieve band van de britse vertegenwoordiging zijn. De term minst gepromote is natuurlijk niet terecht want de minst gepromote band is natuurlijk de band die helemaal geen promotie krijgt, maar ik doel dus op de kwaliteit-promotie verhouding... en wat dat betreft is Bloc Party's status wat mij betreft gerechtvaardigd.

Ow en wat dit betreft:
orbit schreef:

Daar heb je ongetwijfeld gelijk in, ik ben misschien ook niet degene om over het genre in het geheel te oordelen... ik kan je in ieder geval geruststellen: ik sta ook niet stil, muziek luisteren is mijn grootste hobby, en daarin valt dus ook nieuwe muziek ontdekken

Overigens, als jij leuke aanraders hebt die lijken op Bloc Party of zelfs hen beinvloed hebben, stuur mij dan graag een PM. Ben er erg voor in om nog meer van dit moois te ontdekken

djeffibrelich
frankvankesteren schreef:

Bedankt dat je de moeite nam om uit te leggen wat je bedoelde met bloc party is niet overhyped frank.
Ik heb het begrepen.

avatar van Sjaakspeare
[quote]frankvankesteren schreef:

Ik begrijp niet waarom je hier zo gematigd op reageert, Frank
Ik vind het namelijk een nogal misplaatste opmerking. Ik vind ook weleens dat het bereik van de muziek waar jij naar luistert niet denderend groot is, maar van de andere kant, je begeeft je wel in ongeveer alle hoeken van het meest grootschalige genre dat er is; rock. Dus erg beperkt wil ik dat niet noemen. En daarbij sta je open voor heel veel nieuwe muziek, dus van jezelf beperken is dan al helemaal geen sprake... Ook luister je meer naar 70s rock dan Orbit voor mogelijk houdt. En hij doet tevens alsof je enigszins lui maar wat zit te luisteren en dan hier op MuMe er maar wat wijsneuzerig over gaat zitten lullen. Dat klopt ook niet natuurlijk.

Trouwens, volgens mij doelde Orbit met ''oudere genres'' op The Cure, een band waar Bloc Party wel iets van wegheeft, en die bovenaan in zijn Top 10 staat.... Ook al steunt die vergelijking volgens mij voornamelijk op dat de stemmen van de zangers van beide bands nogal overeenkomen...

djeffibrelich
Dat laatste is het vooral , de zanger van bloc party heeft dezelfde stijl van zingen als robert smith van the cure.
dat en het gitaarspel zijn de overeenkomsten.
nou is het ook zo dat bijna elke britse band vandaag de dag die gitaarsound heeft.

de enige song waar ik ze een beetje een interresante kant op vind varen is het zweverige so here we are.
dat is dan ook gelijk de song die ik het best vind.

let wel even op: NIET INTERRESANT staat voor mij niet gelijk aan SLECHT

avatar van frankvankesteren
Sjaak, ik heb niet zo'n zin om mijn persoonlijke muzieksmaak te bespreken op een forum waar het hier om dit album moet gaan. Bovendien vind ik niet dat ik mijn muzieksmaak hoef te 'verdedigen', wellicht is hij op het gebied van dit soort muziek wat minder uitgebreid dan die van Orbit, maar dat betekent alleen maar dat ik nog meer te ontdekken heb. Ik ben er dus veel meer bij gebaat om open te staan voor dit soort commentaren en de tips die Orbit me heeft opgestuurd (waarvoor dank ) te gaan bestuderen, dan mij hier te gaan verdedigen... ik leer liever wat

avatar van Ploppesteksel
Silent Alarm terecht aan een opmars bezig in de 250
op naar de top 25 waar het thuishoort

Mojo Pin
Tja, als X&Y al zo hoog staat...

avatar van douwens
Mojo Pin schreef:
Tja, als X&Y al zo hoog staat...

Eens, gewoon zeer middelmatige plaat van een band die ik toch wel hoog heb zitten.

avatar van orbit
Sjaakspeare schreef:

Zoals frank al zegt: hij leert liever wat. Vandaar dat ik hem wat tips in hetzelfde genre heb gegeven En daar zit van alles bij, niet alleen The Cure.. waarvan ik ook vind dat er slechts sporadisch invloeden zijn te bespeuren. The Comsat Angels en de eerste plaat van The Sound vind ik hier veel meer op lijken.
Verder snap ik je opmerking over 70s rock niet. Het is niet mijn favoriete muziekstroming, maar ik ben er wel in thuis hoor. En dat ik nog veel beter thuis ben in 80s rock is toch alleen maar meegenomen als ik iemand daarmee van tips kan voorzien?

psst.. weten julle dat op sommige versies van dit album een super verborgen nummer zit?

dit is een instrumentaal nummer genaamd 'every time is the last time'
Op sommige albums (waar little thoughts en two more years niet bij zitten) vindt je hem in het verlengde van comliments. maar op andere albums is hij iets moeilijker te vinden.

wat je moet doen is: cdtje in de cp speler proppen en op play drukken. Maar dan moet je bij track 1 gelijk op terugspoelen drukken. Dan zie je dat de cd bij ongeveer min 3.5 minuut stopt. Als je dan weer play drukt krijg je ETITLT te horen...

Best wel chill nummer imo, niet super bijzonder ofzo maar de manier waarop hij verstopt zit is wel leuk

avatar van Status Seeker
Dn!S schreef:

dit is een instrumentaal nummer genaamd 'every time is the last time'

Er zijn vast wel meer cd's die dat hebben. Zo ook Muse- Hullabaloo disc II vóór Dead Star (een beetje geklets richting publiek geloof ik).

yoeridedeygere
Sta me toe om So Here We Are één van de beste songs van het nieuwe decennium te noemen. Vanaf de release van het album is me dat nummer opgevallen en eigelijk is de liefde voor dat nummer nooit gaan liggen.

avatar van cinefiel
5 sterren is eigenlijk nog veel te weinig om dit geniale album mee te bekronen.
Het is waar dat je het album een paar keer moet beluisteren om het te kunnen waarderen, maar daarna zag ik hoe geniaal hij is en vloog hij direct m'n top 10 in!
Er staat werkelijk geen enkel slecht nummer op, van Like Eating Glass tot Compliments is het genieten, met uitschieters (dus écht fantastische nummers) zoals Helicopter, Banquet, This Modern Love en Plans.
En van de beste platen die ik heb en in november ga ik ze zien in Antwerpen, ik kijk er al naar uit!

5 sterren

avatar van Nanne-1995
Mijn favorite nummer op silent alarm zijn banquet so here we are en 2 more years , nummer met mooie melodien en geweldige gitaarspellen

2 more years stond er officieel niet op, die is als losse single uitgebracht (samen met een b-side genaamd Hero die eigenlijk veel beter is). Het nummer werd zo'n succes in engeland dat ze hem maar als bonus track op SA hebben gezet.

Mijn favorieten van dit album zijn helicopter, pioneers en plans. Drie compleet verschillende nummers nu ik erover nadenk

avatar van My Addiction
yoeridedeygere schreef:

Dat vind ik nu tog ook niet waar, ik kan meer voorbeelden geven van een beter hoor, pioneers en banquet bijvoorbeeld.

mijn top 3 is als volgt:
1 pioneers
2 like eating glass
3 banquet

two more years staat er niet in ik weet het, veel mensen vinden dit een goed nummer maar bij mij kan het maar niet aanslaan. nja, zal wel weer aan mij liggen he

*4.5* omdat niet alle nummers van silent alarm mij meteen aanspreken, sommige wel, ik vind het een supergroep met hun beste album maar dan ng *4,5*

avatar van Maiky
Ik zag de clip van So Here We Are op MTV Brand New, en op basis van dat nummer en Blue Light heb ik Silent Alarm gekocht. Uiteindelijk kunnen alleen Like Eating Glass en So Here We Are me bekoren. Bij de rest mis ik een klik en de aandrang op ze een kans te geven. Waarschijnlijk niet echt mijn soort muziek, ondanks de onrustige nummers. Maar So Here We Are vind ik nog steeds een erg, erg goed nummer

avatar van Ephyon
En wat vind je dan van Banquet? Dat is naar mijn mening echt het beste nummer op heel de cd of toch 1 van de beste.
Ik had beide albums al gekocht voor Werchter maar na Werchter bennek er helemaal zeker van. Dit is echt een zalige mega goede band die ook live zijn mannetje kan staan. Als ik nog volk meekrijg ga ik zeker naar de Lotto Arena in Antwerpen 14 november

avatar van otherfool
otherfool schreef:
3 sterretjes voorlopig voor dit toch wel goede debuut.

Ons bin sunig maar na anderhalf jaar mag er toch eindelijk wel een halfje bovenop...

poenjo
klassieker die in iedere muziekliefhebbers's zijn kast thuis hoort.

beste nummers blue light, so here we are, banquet en this modern love als je van wat snellere nummers houd is helicopter een aanrader

avatar van Maiky
Hmmm... Ik zal 'm binnenkort nog eens luisteren. Het is al een tijd geleden dat ik dat voor het laatst gedaan heb. En dan geef ik Banquet de meeste aandacht.

Als m'n dvd-speler het toe laat, tenminste.

Ollie
Wat is dit een top band, heeft iemand vergelijkbare bands als Bloc Party?

Lost Highway
Ollie schreef:
Wat is dit een top band, heeft iemand vergelijkbare bands als Bloc Party?

Comsat Angels.

avatar van fluidvirgo
Vanaf draaibeurt 1 was So here we are favoriet, dat is ook niet meer veranderd (hoewel Like eating glass dichtbij zit). Wat zit die song toch goed in elkaar; mooie gitaarlijnen, de gitaar aan de linkerkant die van melodie verandert en de rechterkant die continu hetzelfde blijft spelen. En dat terwijl elke melodieverandering links een compleet ander geluid teweeg brengt, ook aan de rechterkant. Ook de drumbeat verdient een eervolle vermelding, een geweldige break die swingt als een tiet, niet het gemakkelijke recht toe recht aan-werk. lekker gecompressed geluidje...
Andere hoogtepunten zijn voor mij Like eating glass, This modern love, Price of gas, Banquet en Positive tension. Maar na weer een luisterbeurt kan ik enkel concluderen dat de rest er qua niveau zo dicht op zit dat ik eigenlijk het hele album als hoogtepunt kan opnoemen...

Ik ben niet zo van de nieuwe Britse invasie, voor deze band maak ik graag een uitzondering.

****1/2

Bloc party, ken ze eigenlijk nog niet zo lang. Ongeveer een maand geleden A Weekend In The City gedraait en was meteen verkocht en nu de beduut plaat. Wat heeft bloc party wat de meeste New British Wave bands niet hebben? Eigen stijl, hoekig als een vierkant en vooral een grof geluid. Een zwarte zanger/gitarist met een geweldig stemgeluid en vooral perfect rimte. Alle songs zijn parels, gewoon briljant.

Een 4,5, ik moet echt minder goede platen gaan luisteren

Lost Highway
Het is Kele, die heeft 'het' gewoon.

Lost Highway schreef:
Het is Kele, die heeft 'het' gewoon.

Hij zeker, de rest van de band ooit.