Dit is toch wel een van m'n favoriete Beatles-albums, al kan je eigenlijk niet echt van een album spreken. Eigenlijk is het een compilatie van wat EP'tjes, maar wat maak het uit? Dit album is midden in de periode gemaakt die in mijn ogen het muzikale hoogtepunt van de Beatles is, namelijk: 1966/1967. Ze hebben in twee jaar tijd drie geweldige albums gemaakt, wie doet ze dat na? Ik kom er nooit uit wat nou m'n favoriete Beatles-album is, Revolver of Sgt. Pepper's, maar deze doet daar niet veel voor onder en haalt wel een mooie derde plek. Het niveau ligt bijna constant hoog, en er staat behoorlijk wat genialiteit verzameld op de plaat.
Het begint met het vrolijkmakende Magical Mystery Tour. Het is een heerlijke meezinger. Het is voor mij een soort intro van het album, waar je al helemaal in de sfeer komt van de "Magical Mystery Tour", ze bereiden je er als het ware op voor. En ze maken je al helemaal vrolijk en enthousiast voor wat er komen gaat. Zo werkt dat altijd bij mij.
Daarna komt een van de vele perfecte popliedjes die McCartney heeft geschreven. Maar Fool on the Hill is wel heel perfect. Een beetje melancholisch, ook vanwege de tekst. Maar toch ook heel vrolijk. Het is prachtig gezongen, en dat fluitje maakt het helemaal af. Heel mooi nummer!
Dan krijgen we een instrumentaal tussendoortje met Flying. Niet heel bijzonder, maar ik zie het meer als tussenstukje, tussen de nummers door. En dan is het best lekker!
We gaan van een perfect popliedje naar een instrumentaal nummer naar psychedelica van Harisson. Z'n stem is heel erg vervormd. Verder een erg mooi, meeslepend nummer. Mooie instrumentatie erbij ook. Erg fijn.
Dan een heel leuk vrolijk liedje, Your Mother Should Know. Hij blijft bij mij nooit hangen, maar elke keer als ik hem weer hoor, vind ik hem toch wel weer erg leuk. Hij wordt ook wel een beetje ondergesneeuwd door de genialiteit van de rest van de plaat. Vergeleken daarmee stelt het niet veel voor. Maar toch is het best wel een leuk liedje, lekker catchy. Of is ie eigenlijk niet catchy omdat ie niet blijft hangen? Ach, hij is in ieder geval vrolijk! De achtergrondvocalen van Lennon zijn trouwens nog een erg fijne toevoegin.
I Am The Walrus! Misschien wel mijn favoriete Beatles-nummer, maar daar ben ik ook nog steeds niet uit. In ieder geval, alleen die intro al, met die strijkers, zo verschrikkelijk mooi. Een heel melancholische intro, en dan komt Lennen die onzintekst scanderen, geweldig! En dan het refrein wat ik altijd meeschreeuw. Blijft ook altijd de hele dag in m'n hoofd rondhangen. En dan die tekst, hoe verzin je het? "Elementary penguin singing Hare Krishna"
Wát?

Echt geweldig dus.
Daarna meteen nog een geweldig nummer. Vind het een beetje ondergewaardeerd nummer, wordt vaak een heel simpel nummer genoemd, maar ik vind het echt een gewéldig nummer, al zou ie simpel zijn. Ook al heerlijk om mee te zingen trouwens. Er zit zoveel energie in dat nummer, dat is de kracht van het nummer. Die instrumentatie is ook perfect, die piano die er soms doorheen komt, door de coupletten. Nog ergens wat strijkers, zelfs nog eventjes wat handclaps. Allemaal uiterst effectief. En dan ineens die stilte, om vervolgens nog spetterend af te sluiten. Bij dit nummer moet je je volume echt zo hoog mogelijk zetten. Supernummer!
Strawberry Fields Forever vind ik dan weer heel erg overgewaardeerd. Erg mooi nummer hoor, maar ik vind het altijd zo overdreven om het het beste Beatles-nummers te rekenen, zelfs top 10 gaat me te ver. Maar goed, dat vind ik dan. Ik vind het nummer altijd wat zeurderig. De instrumentatie is vooral heel erg mooi. Maar het nummer zelf vind ik net iets te zeurderig en te veel in herhaling vallen.
En dan weer duidelijk een heel mooi vrolijk popliedje van McCartney. Het wisselt elkaar mooi af. Gewoon een prima nummer. Mooi die blazers ook.
Dan het minste nummer van het album. Het zijn twee restnummers van Lennon en McCartney samengevoegd. Maar ik vind allebei de nummers niet zo geweldig, en de samenvoeging vind ik ook heel erg slecht gedaan, het sluit totaal niet goed op elkaar aan. Van die psychedelica van Lennon in een keer dat refrein in van Baby You're A Rich Man. Jammer, toch een misser. Maar begrijp me niet verkeerd, het is lang geen slecht nummer, maar gewoon ver onder niveau.
Dan een nummer wat eigenlijk stukgedraaid is, All You Need Is Love. Maar als ik de Robert ten Brink-taferelen uit m'n hoofd weet te houden, wat erg lastig is, hoor ik toch nog wel een mooi nummer. Dat begin vind ik een beetje té, het Franse volkslied. De rest van het nummer zit op het randje. En vanwege Robert ten Brink kan ik er toch niet optimaal van genieten. Jammer. Leuk einde ook.
Toch een misser, en een paar ietsje mindere nummers, waardoor het toch net niet van het niveau Revolver/Sgt. Pepper's is, maar de hoogtepunten op dit album zijn toch wel erg hoog. Dat compenseert dat weer, en omdat het ook zo'n verslavend album is, kom ik toch uit op vier en een halve ster.