The Beatles - Magical Mystery Tour (1967)

Rock / Pop
Label: Parlophone

1. Magical Mystery Tour (2:51)
  2. The Fool on the Hill (3:00)
  3. Flying (2:16)
  4. Blue Jay Way (3:56)
  5. Your Mother Should Know (2:29)
  6. I Am the Walrus (4:37)
  7. Hello Goodbye (3:31)
  8. Strawberry Fields Forever (4:10)
  9. Penny Lane (3:03)
  10. Baby You're a Rich Man (3:03)
  11. All You Need Is Love (3:48)
MatthijsBudding
Wat een prachtige plaat! Boven "Revolver" voor mij, onder "The White Album" en "Abbey Road". Prachtige songs, die mij toch net iets meer aanspreken dan die van "Revolver" maar als album werkt het ook heel erg goed. Hoog gemiddeld cijfer, maar toch vind ik het nog wel onderschat, aangezien het toch altijd in de schaduw van andere Beatlesalbums moet staan wat ik helemaal niet terecht vind. Favoriete nummers: "The Fool On The Hill", "I Am The Walrus" en "Penny Lane". Prachtig meesterwerkje.

avatar van IllumSphere
Ik moet mijn mening over deze plaat herzien, want wat is deze plaat goed zeg. Ik durf zelfs te beweren heel goed, Waar ik de vorige keer zei dat er geen hoogtepunten waren is dit nu helemaal anders. Mijn meest geliefde nummer is I Am the Walrus. Ik ben sowieso al een fan van het psychedelische, dus dat zit goed. Dat is het echte hoogtepunt, al moeten die andere nummers niet onderdoen. Alles klinkt geweldig, biedt een geweldige sfeer en daarom wordt deze plaat meer gedraaid.

Daarom ook dat dit de derde meest gespeelde The Bealtes plaat is van mij, naast The White Album en Abbey Road. Daarom ook een wijziging in mijn beoordelingscijfer. Straks gaat deze plaat nog in mijn top tien staan.

avatar van heartofsoul
Inderdaad een beetje ondergewaardeerd. Misschien omdat de film zo teleurstellend was een beetje ondergesneeuwd ?

avatar van devel-hunt
heartofsoul schreef:

In de film zat geen duidelijk verhaal, Ringo Starr is de enige Beatle met acteer talent met op een goede tweede plaats John Lennon. ( Harrison en McCartney konden beide niet acteren).
Wel zijn er in de film een aantal shots gemaakt die vooruitstrevend waren, zonder dat The Beatles dat zelf op dat moment wisten. Steven Spielberg heeft op de filmaccademie ooit deze low budget film als opdracht gekregen deze te ontleden.
Buiten dat zitten er een aantal shots in die wel weer uniek zijn. De clip van I'm the walrus, of de spaghetti etende vrouw met Lennon als fantastische kelner bijna Monty pyton achtig.

YouTube - The Beatles I am the Walrus

YouTube - The Beatles - Magical Mystery Tour

avatar van goldendream
Voor de kenners: welke nummers op dit album horen chronologisch voor de release van het Pepperalbum of erna, maar dus voor de release van dit album?

avatar van Chronos85
Strawberry Fields+Penny Lane waren van voor Pepper en All You Need Is Love met Baby You're a Rich Man van erna, maar voor het uitkomen van MMT

avatar van goldendream
Dank je wel!
En 'Hello Goodbye'?

avatar van Dungeon
Hello Goodbye is erna uitgebracht.

Als je dit soort feitjes trouwens op wiki niet kan vinden is de beatlebijbel een goede bron.
Hello, Goodbye | The Beatles Bible - beatlesbible.com

avatar van Chronos85
Dan moet je toch nog eens goed lezen. MMT kwam pas in december 1967 uit terwijl de single Hello Goodbye toch echt in november het leven zag.

Ik was Hello Goodbye (en I Am the Walrus) vergeten. Heb zelf het eptje (lees: soundtrack) op vinyl in huis en daar ontbreken vanzelfsprekend deze 6 nummers.

avatar van Dungeon
Maar de vraag was toch of Hello Goodbye voor of na Pepper uitgebracht werd?

avatar van devel-hunt
Sgt. Pepper is uitgebracht op 1 juni 1967, terwijl de single Hello Goodbye/I'm the walrus (dubbele A kant) is uitbebracht op 14 november 1967.
Daar tussendoor verscheen nog All you need is love, op 7 juli 1967.

Genau!

avatar van joyce19791
Een hele fijne Beatles-plaat. 1 van mijn favorieten. En "I am the Walrus" is 1 van mijn favoriete Beatle-nummers. Dit nummer leerde ik kennen door Oasis, die hier een hele fijne cover van hebben gemaakt. Toch kan deze plaat wat mij betreft niet tippen aan "Abbey Road".

avatar van Nicolage Rico
Ik kan maar één ding over dit album zeggen:

Goo Goo G'Joob!!

avatar van IllumSphere
Deze plaat weet me steeds bij iedere luisterbeurt weer te verbazen en het blijft nog even geweldig klinken als wanneer ik dit voor het eerst luisterde. Alsof het album zich nog steeds weet te vernieuwen vijfenveertig jaar na release. En daarom dat het tijd geworden is om deze plaat dan ook zijn verdiende beloning te geven. Vanaf nu wordt dit ook ten huize IllumSphere gezien als een 'echte' klassieker en mag het verder meedingen naar een plaats in mijn top tien. Ik durf zelfs te zeggen dat deze een stuk leuker klinkt dan Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band.

HEEEEEL erg mee eens

avatar van orbit
Ah! Het lijkt erop dat de alternatieve muziekluisteraars met name deze plaat weten te waarderen om de briljant die ie is!

avatar van Lonesome Crow
De laatste 2 songs zijn wat minder maar deze plaat is tegengesteld aan de film.
Hoe hilarisch slecht de film is hoe goed is de muziek !

avatar van Peterjan
Nou de laatste twee die vullen het albun goed bij.

MatthijsBudding
Ergens hierboven laat ik zien hoe gek ik op dit album ben. Nu is dit toch anders. Het werkt het minst goed als album van alle Beatles-albums voor mij. Nog steeds beter dan de meeste Beatles-albums, maar het voelt niet als een album. Terwijl hier mijn meest favoriete nummers opstaan. "I Am The Walrus", "The Fool On Hill" en "Penny Lane" staan alle 3 in mijn top 10, misschien zelfs top 5. Dat kan geen ander Beatles-album zeggen. Albums kunnen sowieso niets zeggen, maar je snapt het wel . Staat niet in mijn top-10 maar kan er zo weer invliegen!

MatthijsBudding
Nog eentje dan! Verwacht hier heel veel van, qua cijfer. Denk zelfs het hoogste cijfer, toch zit hij pas op plaats 4 of 5 van favoriete Beatles-albums, gewoon omdat het minder als album werkt.

Magical Mystery Tour (2:51) - 8
Strawberry Fields Forever (4:10) - 9
Penny Lane (3:03) - 10
Baby You're a Rich Man (3:03) - 7
All You Need Is Love (3:48) - 7

8.5 afgerond, inderdaad het hoogste van de Beatles-albums tot nu toe. Maar die andere staan allemaal in mijn top-10, deze dan weer niet!

Sorry dat "Hello Goodbye" hetzelfde cijfer als "Strawberry Fields Forever" heeft, tis nou eenmaal zo .

avatar van kobe bryant fan
Magical Mystery Tour (2:51) - 8
Penny Lane (3:03) - 10
Baby You're a Rich Man (3:03) - 7
All You Need Is Love (3:48) - 9

avatar van bawimeko
Ik zal blij zijn als iedereen z'n lijstje af heeft; is er weer wat interessants te lezen...

avatar van Arrie
Ja, die cijfertjes vind ik ook niet zo interessant. Schrijf er liever bijv. een toelichting bij, waarom het dat cijfer verdient.

Stijn_Slayer
Staat vast al wel ergens verspreid over de zestien pagina's.

avatar van willemmusic
Afgelopen zaterdagnacht maar weer eens de film ondergaan bij tante BBC, met wat opgedoken verlorengewaande fragmenten, digitaal gerestaureerd, en analoog aan de veelgebezigde vergelijking met het boek, mag ik u allen mededelen dat de film beter is dan het album.
Die prachtige iconische beelden! Ze komen meteen bij je op als je de muziek hoort:
de witte vleugel voor een bunker bij 'Walrus',
de bloempuntmutsen bij 'Fool',
de elf kaleidoscopische Harrisons bij 'Way',
de spaghettikruiwagen met satanische Lennonober ('C'mon, take some more!') bij 'Mother',
de duizelingwekkende draaiende traptreden die onze vier witgesmookte helden afdalen, drie rode roosjes in het reversknoopsgat en een zwarte vierde: McCartney was dood, maar wist het nog niet.
Deze lange surreëlistische videoclip; psychedelica vermengd met nostalgie naar het Engeland van de jaren vijftig (lees: hun jeugd), de louterende en tegelijk ontnuchterend ontmythologiserende onderdompeling van toen misschien wel de vier beroemdste mensen op aarde in de anonimiteit van de menigte, een tourbus met dagjesmensen als metafoor en pleidooi dat iedereen, echt iedereen de fantasie bezit om van het leven een geweldige trip te maken: turn on, tune in, drop out met LSD uit je waterleiding of roastbeef en worteltjes met van die lekker dikke bruine jus over de piepers.
Je hoeft alleen de tent in te kruipen, juist: je eigen hersenpan, en het is massaal feest!
Toen vier witte smokings uit de hemel afdaalden en synchroon danspasjes kwamen uitvoeren en met de vingers begonen te knippen werd ik euforisch, of raakte bezwijmd, dat kan ook: God bestond en maar liefst uit Vier.
Wat een geweldige film met een soundtrack om erover na te dromen!

ps. bij Beatlesplaten geef ik principieel geen sterren, want hors concours...

avatar van heartofsoul
Sterren geven aan albums is natuurlijk niet verplicht, Willem, maar waarom "buiten mededinging" ? Er zijn op dit forum users actief die alle Beatles-albums de hoogste rating toekennen, en ook dat mag uiteraard, maar ik schat je niet in als behorend tot die groep. Maar misschien begrijp ik je verkeerd.

avatar van bikkel2
Matig ???? ........ Meesterwerkje van Lennon in mijn optiek.

Schakelde net te laat in afgelopen Zaterdagavond. Ik heb er nog een minuut of 10 van gezien.
Uiterst warrig allemaal.. Deed me een beetje aan de bedenksels van Wim T. Schippers.
Zelfs een striptease ( wat we niet te zie kregen.... tja good old England), passeerde de revue.

Ik begrijp dat alleen Paul McCartney het leuk vond om deze film te maken.

beaster1256
waar de plaat een waar meesterwerk is trekt de film echter op niks , magisrale lennon nummers op hun hoogtepunt i.v.m. hun psychedelische periode !!! ik vind deze plaat zelfs beter dan sgt. pepper !

avatar van bawimeko
beaster1256 schreef:

De beste nummers van deze plaat (m.i. Penny Lane en Strawberry Fields Forever) hebben niet zo gek veel met de film an sich te maken en uiteindelijk is dat de clou; de Beatles zaten duidelijk nog in de nadagen van hun psychedelisch muzikale bloei en kwamen er ondertussen achter dat zelf een film bedenken en regisseren toch een heel ander vak was. Maar niemand die hun tegenhield (of dat durfde; het volgende project: "De Beatles als zakenmannen" verliep zo mogelijk nog slechter).