Bruce Springsteen - Wrecking Ball (2012)

Label: Columbia

1. We Take Care of Our Own (3:54)
  2. Easy Money (3:37)
  3. Shackled and Drawn (3:46)
  4. Jack of All Trades (6:00)

met Tom Morello

5. Death to My Hometown (3:29)
  6. This Depression (4:08)

met Tom Morello

7. Wrecking Ball (5:50)
  8. You’ve Got It (3:49)
  9. Rocky Ground (4:41)

met Michelle Moore

10. Land of Hope and Dreams (6:58)

met Michelle Moore

11. We Are Alive (5:44)
  12. Swallowed Up (In the Belly of the Whale) * (5:35)
  13. American Land * (4:25)
vielip schreef:
Ik vind de hoes echt te gek!
Ik ook!

avatar van SjakBrouwer
Super album! Denk qua sfeer aan het 'Darkness On The Edge Of Town' album

avatar van vielip
SjakBrouwer schreef:
Super album! Denk qua sfeer aan het 'Darkness On The Edge Of Town' album

Kijk, die zag ik dan weer niet aankomen! Je bent geloof ik de eerste die 'm met Darkness vergelijkt. Zou je dat eens nader kunnen omschrijven?

Hij geeft het al aan: het heeft ook de donkere sfeer van Darkness. Qua tekst zeker, alleen klinkt dit Wrecking Ball muzikaal vaak minder donker. Overigens vind ik Darkness nog meer een coherent geheel vormen dan dit album. Maar die vergelijking is niet helemaal fair voor dit album, want Darkness staat momenteel zelfs in mijn top 10 en ook in die van heel wat anderen (118 in de top 250 hier).

west schreef:
Ach, "what's in a list"? Vroeger deed ik dat ook, maar die veranderden steeds, zoals het nummer dat je per sé op mijn begrafenis wil laten horen. Toen ik onlangs in het ziekenhuis lag hebben we het daarover nog over gehad. Het interresseerde mij toen geen enkele zak meer. Mijn eindconclusie: Je ontgroeit meestal de lijstjes-periode en gaat steeds meer en intenser van muziek genieten.

avatar van lennon
Ik sta verbaasd van mezelf.... Vind dit hele album echt... best wel ok!

avatar van Rogyros
Ad Brouwers schreef:

En toch ben ik benieuwd naar je top tien, Ad!

avatar van Running On Empty
Voor mij toch wel zo'n beetje het beste Springsteen album sinds The Rising.

Ook tekstueel een plaat die echt ergens over gaat en geen niemandalletjes als The Queen Of Supermarket. Prima. Ben zeer benieuwd naar de extra tracks.

avatar van Madjack71
Vandaag op vinyl in huis gehaald....staat nu trouw te wachten naast mijn platenspeler..todat ik vanavond thuis ben en met een lekker biertje achterover in mijn stoel ga zitten, om alle lofuitingen die hier al gedaan zijn..hopelijk..bevestigd te krijgen.

avatar van jovad
Inderdaad, heb het ondertussen ook een aantal keer gehoord, en vind hem ook het beste studio-album sinds The Rising, en het lijkt me een muzikaal een mooie combinatie van zijn 2 belangrijkste muziekstijlen de laatste 10 jaar: de folk van The Seeger Sessions en het rockgeluid van de E Street band.
Enig puntje van kritiek: sommige echte rock tracks (we take care of our own & land of hope & dreams) lijken me overgeproduceerd, en te veel met effecten overladen, zodat het daardoor zijn eerlijke rauwheid verliest.

avatar van erwinz
Ik had er geen hoge verwachtingen van, maar Wrecking Ball is wat mij betreft een van de betere Springsteen platen. Springsteen klonk op Working On A Dream wat ongeinspireerd, maar is op Wrecking Ball weer helemaal bij de les. Veelzijdig, gedreven en boos, altijd goed voor de kwaliteit van een Springsteen plaat.

Lees mijn complete recensie op: De krenten uit de pop: Bruce Springsteen - Wrecking Ball - dekrentenuitdepop.blogspot.com

Erwin

Ik durf het hier bijna niet te zeggen maar bonustrack American Land doet me enorm denken aan Morgen van onze eigen Pater Moeskroen. Ongetwijfeld toeval omdat al dit soort nummers wel wat op elkaar lijken

Geweldig fuifnummer trouwens.

avatar van rkdev
Is American Land nieuw opgenomen, of is het de versie van de 'American Land'-editie van Bruce Springsteen - We Shall Overcome (2006) ??

rkdev schreef:

Ik ken de bonustracks van dat album niet maar heb net een snippet opgezocht en ik denk dat het opnieuw opgenomen is ook al hoor ik niet zo veel verschil.

avatar van TEQUILA SUNRISE
Nou nou mijn mede users zijn hier wel zeer positief over.
Stap morgen direct op mjn fiets om de plaat te kopen want Springsteen is voor mij wel een zekerheidje.
Eens beluisteren of ik het met alle superlatieven eens kan zijn

avatar van robk1964
Teleurstellend album. Songs zijn weinig verrassend en de productie is erg overdadig en gelikt. De meer ingetogen nummers kunnen mij wel bekoren, maar verder vind ik het te bombastisch en weinig origineel. Neemt niet weg dat ik nog ontzettend veel respect voor The Boss heb, en live zal hij vast weer ouderwets gaan vlammen.

avatar van Brunniepoo
Vanmiddag in de lunchpauze aangeschaft en bij thuiskomst direct opgezet. Eerste indruk was in ieder geval erg positief, sowieso veel beter dan Working on a dream en over Magic moet dit ook ruimschoots heen kunnen. Beste sinds The Rising zou inderdaad best wel eens kunnen

Toevoeging van Land of hope and dreams en American Land vind ik wel een beetje een zwaktebod, maar goed, het zijn wel uitstekende nummers.

Komende dagen lekker vaak luisteren.

avatar van Demon.
Vandaag zo'n 8 uur lang achter mekaar gehoord in de winkel. Niet slecht maar geen hoogtepunten.

Alhoewel 1 nummer een vet intro heeft qua drums

avatar van lennon
Tja,

Na een paar luisterbeurten kan ik alleen maar toegeven dat het een leuk album is geworden!

Echter vind ik het opvallen dat men in de media roept, the boss is boos, en dat is te horen.. ja in de teksten misschien, maar muzikaal gezien vind ik het een heel vrolijk album geworden!

Een fluitje hier, een viooltje daar.. dat is gezellig boos zijn!

You've got it vind ik een heel gaaf nummer, maar aan het eind zit er een heerlijke gitaar in, en dan wordt ie gefade dat had wel even wat langer door mogen gaan zeg!!

Nogmaals, ben geen grote Bruce liefhebber, maar dit album ga ik zeker aanschaffen!

Rain dog
Running On Empty schreef:
Voor mij toch wel zo'n beetje het beste Springsteen album sinds The Rising.

Volledig mee eens,zijn beste sinds "the rising"....hopelijk maak hij binnenkort nog eens een intimistische - akoestische plaat à la The ghost of Tom Joad want daar is The Boss toch wel zeer goed in,vind ik dan hé.

servaas
YouTube - NSF 1983: Vulcano - Een Beetje Van Dit

Een beetje vanne dit, een beetje vanne dat. Een beetje vanne zus, een beetje zo
Een beetje vanne hier, een beetje vanne daar, dan is het wel weer piekfijn voor elkaar

Meesterlijk die column van Nico Dijkshoorn in De Wereld Draait Door deze week, want ik heb dezelfde reserves tegen de cd's die de Boss de laatste jaren uitbracht en deze Wrecking Ball is daar helaas geen uitzondering op.

Bruce weet al een tijdje als geen ander hoe hij een popplaat moet maken en zijn repertoire is zo breed dat hij altijd wel uit een ander vaatje kan tappen: rock, gospel, Seeger sound hij beheerst het allemaal.

Helaas worden zijn albums daardoor steeds meer een beetje van dit dit en beetje van dat. Het heilige moeten is er immers al een tijdje af en we hebben het allemaal al eens eerder (en beter !!!) gehoord.

Ooit hadden Van Kooten en De Bie als The Rules een hitje met Oude lullen moeten weg.

YouTube - The Rules: "Ouwe Lullen Moeten Weg" (Van Kooten en De Bie)

Heeft u een geprononceerde, duidelijke mening of verkoopt u praatjes voor de vaak ?

Ook kunnen we overal lezen dat Bruce boos was toen hij het album opnam. Nee boos, word ik niet van Wrecking Ball, daarvoor is Bruce mij veel te dierbaar al wordt zijn laatste goede album dit jaar 30. Eerder verdrietig.

Maar er is een troost ! Een ding gaat gelukkig nooit vervelen ! En dat is Bruce live. Dat was al zo in de zeventiger jaren in Ahoy en in de Rai, dat was in 2009 zo op Pinkpop en het wordt dit jaar natuurlijk ook weer helemaal top, want:

................................................... LIVE COMES THE BOSS ALIVE !!! ...................................................

YouTube - Bruce Springsteen & ESB - London Calling (Hyde Park June 28 Pro-shot)

avatar van Gerben61
This Depression. De ultieme samenvatting van the state of mind van Bruce. En met grote gevolgen voor het resultaat. Een totaal onsamenhangende plaat. Grootheidswaanzin. Zgn gedragen nummers. Ordinair winstbejag.

lennon schreef:
.... maar aan het eind zit er een heerlijke gitaar in, en dan wordt ie gefade dat had wel even wat langer door mogen gaan zeg!!
Helaas is Bruce de 'fade out' koning Dat iemand die zoveel live speelt op z'n albums zo vaak een fade out gebruikt zal ik nooit gaan snappen.

avatar van Madjack71
Tjonge toch wat zure berichten, van zowat generatiegenoten van The Boss, krasse knarren die verlangen naar de tijd van weleer. Misschien samen lekker in een bruin cafeetje een pintje gaan pakken met Dijkshoorn en praten over hoe vroeger toch alles beter was.
Ikzelf vind het wel knap om na je zestigste nog een heel nieuw publiek weten te bereiken en aan te spreken, i.p.v. achter een stoeltje kijken hoe het leven voor je zich afspeelt en daar met azijn commentaar op geven. (doelende daarmee natuurlijk op Nico en niet op de users)
Onsamenhangend vind ik dit album geenszins, daar komt Working on a Dream veel meer voor in aanmerking. In termen als grootsheidswaanzin en ordinair winstbejag herken in mijn beeld van hoe ik naar Springsteen kijk en luister niet.
Bruce lijkt hier na zijn tweede jeugd ten tijde van Born in the U.S.A. aan een derde jeugd te zijn begonnen

avatar van musician
servaas schreef:

Die column is bullshit, omdat Dijkshoorn weigert nog nieuwe albums van Bruce te kopen, blijft hangen in 1975, en eigenlijk daarom even een draai om zijn oren moet krijgen: we leven inmiddels in 2012.
En wie een oordeel wil geven over een cd zal deze op z'n minst moeten hebben gehoord, lijkt mij een goed gebruik vanuit onze site geredeneerd. En beluisteren, dat heeft Nico Dijkshoorn dus niet (volgens eigen zeggen) en daarom schrijft hij op voorhand flauwekul: in theorie zou hij Wrecking Ball beter kunnen vinden maar durft hij het niet aan omdat hij al 36 jaar Born to run niet durft af te vallen.

In feite is dus niet Bruce het probleem maar Nico Dijkshoorn.

avatar van Dungeon
Die Nico kan geen eens dichten op rijm. De zeiksnor.

Hendrik68
Als Nico deze reacties zou lezen zou hij zich een breuk lachen. Hij is de laatste die zal zeggen dat zijn stukjes serieus genomen moeten worden. Soms is het echt zijn mening, dan weer vergroot hij een detail gigantisch uit (vooral in VI), maar het gaat hem vooral om het stukje.

Over deze CD las ik in het AD een aardig stuk waar ik me aardig in kon vinden. Ze plaatsten hem echter wel erg nadrukkelijk in het rijtje klassiekers uit de jaren 70 begin 80. Dat gaat me te ver. Het AD schreef ook dat Bruce na The Rising, Magic, Working on a Dream eindelijk weer eens met een echte kraker is gekomen al vonden ze het genoemde drietal niet direct slecht. Daar kan ik me wel in vinden. Ik zie zo dat het geen 5 sterren album is, daarvoor is het muzikaal te onsamenhangend. Bovendien maakt het album met de opener een behoorlijk valse start, maar voorlopig ben ik dan ook direct door mijn kritiek heen. Ik ben er best wel blij mee. Ik twijfelde niet of hij het nog zou kunnen, maar meer of het ook echt nog zou komen. Ja dus. En hij wil nog tot zijn 85ste door, minimaal.

Puur om de hoes te hebben. Daarvoor zou ik hem alleen al aanschaffen. Zo hoor je een CD te verkopen.

Ad Brouwers schreef:
...zoals het nummer dat je per sé op mijn begrafenis wil laten horen. Toen ik onlangs in het ziekenhuis lag hebben we het daarover nog over gehad. Het interresseerde mij toen geen enkele zak meer. Mijn eindconclusie: Je ontgroeit meestal de lijstjes-periode en gaat steeds meer en intenser van muziek genieten. En dit album deugt, is heerlijk afwissellend, alles klopt en is bij vlagen geniaal (ook de bonusnummers)

Ik hoop dat alles weer goed met je gaat Ad! De nieuwe Bruce komt mooi op tijd voor jou: kan je weer genieten begrijp ik.

avatar van midnight boom
Hij was vandaag echt overal uitverkocht