Pink Floyd - Animals (1977)

Label: Harvest

1. Pigs on the Wing, Pt. 1 (1:25)
  2. Dogs (17:08)
  3. Pigs (Three Different Ones) (11:28)
  4. Sheep (10:20)
  5. Pigs on the Wing, Pt. 2 (1:25)
avatar van kaztor
Ik zie ook een lijnrechte vergelijking met Animal Farm.
Degenen die dit album hoog aanprijzen zouden die film moeten zien!

avatar van orbit
Tenminste het boek moeten lezen!

avatar van frankvankesteren
Wammel schreef:

Die vergelijking met Animal Farm dringt zich steeds op..maar is dat eigenlijk wel terecht? Behalve het feit dat Orwell en Waters min of meer gelijke metaforen gebruiken lijkt het mij dat de boodschap van Orwell een volstrekt andere is dan die van Waters. Daar waar Orwell zich vooral richt op de communistische revolutie verdeelt Waters de huidige maatschappij fijntjes in drieën. Hij komt hierbij tot honden, varkens en schapen waarbij de meest duidelijke overeenkomst met Orwell die van de varkens zou kunnen zijn. Immers zij die de macht hebben....
De honden spelen m.i. echter een volledig andere rol en volgens Waters bestaat de rest van de maatschappij uit schapen (dat is dan weer wel erg generaliserend)
Hoe dan ook..Waters schetst hier op een erg bittere manier zijn beeld van de maatschappij. En dat doet hij op een meer dan uitzonderlijke wijze.
Je zou het gebruik van deze metaforen dan "geleend" mogen noemen maar dat neemt niet weg dat Waters daardoor geen briljant filosoof zou zijn.
Je mag van mij Animals met een gerust hart je nummer één noemen.

Ik geloof dat wij ook goed op 1 lijn zitten
Ik zeg dan ook dat het feit dat hij de metafoor 'leent', niets uitmaakt voor zijn legendarische status die hij bij mij heeft, Animals is evengoed een geniaal album...
Ik vrees alleen dat bij het grote publiek niet Waters, maar alleen Orwell als de briljante filosoof bekend zal zijn, maar gelukkig weten wij wel beter...
Overigens ook hulde voor Pigs on the Wing, waarbij Waters erin slaagt om ook zonder pessimistisch te zijn te inspireren... Altijd oppassen dus voor die Pigs on the Wing

Joy
pings on the wing - met prachtige solo van gilmour - voor eeuwig verbonden aan de twin towers en die afschuwlijke dag

ik had dat opstaan toen het eerste vliegtuig zich in de tower boorde

avatar van Pooiertje
Pings On The Wing?
Gitaarsolo?

avatar van orbit
Als het maar even kan, moet de solo genoemd worden, zelfs als hij onhoorbaar is.. stelletje rockers met matjes in de nek

avatar van meyer
Pooiertje schreef:
Pings On The Wing?
Gitaarsolo?

Er bestaat een lange versie van pigs on the wing part 1 en 2 met ertussen een solo van Gilmour

stuart
Ah.....een "echte rockliefhebber"; duidelijk iemand met smaak en een kenner, dus waarschijnlijk met matje... .

avatar van orbit
Vergeet het spijkerjasje niet en pakje zware shag

flebbie
meyer schreef:

Gilmour?

Joy
nee swiebertje

also known als Snowy White

avatar van kaztor
Heb 'm op een rarities-bootleg. Onvoorstelbaar dat de solo niet op een of andere manier op het album terecht is gekomen... Het had mooi geklonken na Sheep.

avatar van ChrisX
meyer schreef:

Dus niet... solo is opgenomen door Snowy White. De beste man heeft dat ding niet eens op 1 van z'n eigen gitaren gespeeld maar was ontboden in de studio voor een gesprek omtrent de aanstaande Animals toer waar voor ze hem als 2de gitarist hadden gevraagd. Roger Waters had toen zo iets van "Ach, als je er nu toch bent kun je dit mooi even voor ons doen".

Het is inderdaad vreemd dat dit ding nooit ergens anders op cd is verschenen behalve een Snowy White Sessions verzamelaar getiteld Goldtop op ik meen het RPM label.

avatar van meyer
ChrisX schreef:

Voila, ben weer iets wijzer geworden

Father McKenzie
frankvankesteren schreef:
Iedere keer nadat ik dit album gedraaid heb (zoals net dus) heb ik weer het idee dat dit toch echt het geniaalste album ooit gemaakt is... De enige manier waarop het imo beter had gekund was als Waters dit album kon uitschrijven zonder dat Animal Farm ooit had bestaan. Dan was hij een legende geweest, naast erkend musicus en songwriter ook nog een briljant filosoof. Nu is hij slechts een legende voor mij
Het zou voor mij zomaar eens kunnen zijn dat dit door de tijd heen toch gewoon mijn nr 1 album wordt. Bij uitstek HET album wat ik zou noemen als ik het over een tijdloos album zou hebben...

Ik kan je standpunten enkel bijtreden.
Dit is Pink Floyd's Abbey Road, zoals The Wall ook hun dubbele witte is...

stuart
Ik zou zeggen dit is Pink Floyds Let It Be (in Beatles termen); nog al eens onderschat, maar ook weer niet hun beste/mooiste.... (voor de meesten)

avatar van My Addiction
amai
Deze cd opent zich meer en meer, na een tijdje nog eens opgezet, ik begin de genialiteit ervan in te zien Ik stem 4,5 misschien komt de 5 nog

avatar van My Addiction
whauw, wat een cd dit komt in mijn top tien en ik geef hem een 5. Nu net achter elkaar 3 keer beluisterd, dit is zo goed
Nog nooit heeft het zo lang geduurd eer ik de pracht van een cd doorhad.

avatar van Helicon
Eén van de betere albums van Floyd. Heerlijke naargeestige sfeer hangt er op dit album. En dan te bedenken dat ze twee nummers van dit album al begin 70'er jaren geschreven hebben, namelijk Dogs (heette eerst Gotta be crazy) en Sheep (heette eerst Raving and drooling) Mooi om te horen hoe perfect ze zo'n 5 à 6 later op dit album passen.

avatar van kaztor
Ongelofelijk trouwens dat dit album in OOR's Popencyclopedie afgedaan wordt als een futloos werkje gemaakt door naargeestige rijkaards die niet meer zo nodig hoeven...

avatar van frankvankesteren
Inderdaad onbegrijpelijk Over smaak valt te twisten maar dat laatste is gewoon absoluut niet waar..

avatar van orbit
Ik ben al echt heel erg lang geleden gestopt met OOR serieus nemen, flutblad

Aquila
Nee, dat heb ik ook nooit begrepen. Ik vind het ook het sterkste Floyd album op hun debuut na. Zeker een stuk beter dan "Wish You Were Here" in elk geval. Maar ik denk dat ik in die laatste mening ook nogal alleen sta. Dit is in elk geval zeer compact, donker en zeer meeslepend muzikaal. Prachtige hoes ook.

En voor wat betreft OOR. Het helpt om Rough Guide/Rock, All Music Guide, OOR's Popencyclopedie en MusicMeter natuurlijk een beetje te mixen. Er staan wel meer vreemde dingen in die Popencyclopedie. Zo maakte David Syvlian ooit een ambient fröbelwerkje ("Gone to Earth" dat twee edities later ineens een meesterwerk bleek, volgens diezelfde OOR.

avatar van Madjack71
Meesterlijk album, waarvan de pracht en intensiteit ws. nog meer en indringend zal gaan stromen door mijn witte en rode bloedlichaampjes. Maar soit, het hoeft geen betoog dat dit voor mij een 5* album is. Toen ik het hoorde, had ik het gevoel dat ik Animals nog wel eens mooier vind dat wat ik tot dan toe van PF heb gehoord inc. Wish you Were Here, Dark Side of the Moon en Meddle.
Het totaalplaatje klopt gewoon. De sfeer is van A tot Z pakkend en laat me nergens een moment verslappen. Als het album afgelopen is, heb ik de neiging om het weer op te zetten, om nog meer nuances te kunnen oppikken.
Dit album luisterd weg als een goed boek, die je meerdere malen kunt herlezen en er telkens door geboeid blijft.
Knap staaltje "futloos" werk, voor een stelletje naargeestige rijkaards, die niet meer zo nodig hoeven....het OOR waar allang niet meer mee geluisterd wordt en die een knieval heeft gemaakt voor glossy pulp.

avatar van TJN
TJN
Bij dogs kijken mijn honden vreemd op uit hun slaap wanneer de dogs barkin'. Zelfs na de plaat vele malen geluisterd te hebben snappen ze niet waar het geluid vandaan komt. Als het blaffen stopt leggen ze hun koppie weer neer en slapen rustig verder. Ik geloof dat zich wel gehoord vinden bij dit nummer. Ze lijken tevreden te zijn.. en ik ga akkoord.

avatar van kaztor
Heden ten dage relevanter dan ooit.

Guardian of Isis
Madjack71 schreef:
Daarnaast vind ik de hoes zeer goed gedaan. Zo'n fabriek verzin je toch niet? Wat een megalomaan geval. Dat gebouw ademt een naargeestig futuristich beeld uit, wat misschien ook wel prima past, wat de muziek op dit album uitdraagt..
De fabriek is dan ook niet verzonnen. Battersea Power Station - Wikipedia, the free encyclopedia - en.wikipedia.org

avatar van Madjack71
Weer wat info rijker...dankoewel Guardian.

avatar van Ludakris
Ze hebben zelfs hun varkentje losgelaten aan de echte fabriek

avatar van Madjack71
Dat opblaasbaar varkentje is ontworpen door een nederlands buro.
Een Dutch Pig dus.