Pink Floyd - Animals (1977)

Label: Harvest

1. Pigs on the Wing, Pt. 1 (1:25)
  2. Dogs (17:08)
  3. Pigs (Three Different Ones) (11:28)
  4. Sheep (10:20)
  5. Pigs on the Wing, Pt. 2 (1:25)
avatar van orbit
fatima schreef:
Vind ik niet vreemd, gezien je top 10. Liefhebber van het wat 'zwaardere' werk, hmm?

Zeg maar de Secondhand Daylight van Pink Floyd ja

buddy
Zit hem nu te luisteren. Voor mij het beste album van Pink Floyd. Sheep is zo geweldig!

avatar van fatima
orbit schreef:

Zeg maar de Secondhand Daylight van Pink Floyd ja

Nee, dat kun je niet zeggen: PF heeft heel wat beter werk gemaakt...

AC1
Spijtig dat de nieuwe mix van de SACD niet op de wereld is losgelaten. Die synth moet luider op Dogs!

avatar van VanDeGriend
Berichten verplaatst naar Pink Floyd

Misterfool
AC1 schreef:

absoluut niet. laat alsjeblieft niet de orginele dynamiek van het numer verdwijnen. Er is al genoeg loudness war.

Misterfool schreef:

Absoluut wel, en ik heb het niet over het veranderen van de algemene dynamiek maar over het luider mixen van één solo, namelijk de synthesizersolo op Dogs (woef woef). Zoals het nu klinkt is het teveel op de achtergrond. Het MOET meer op de voorgrond!

Stijn_Slayer
Ik vind ook dat er niets aan veranderd moet worden. Deze plaat is haast perfect!

Joy
AC1 schreef:

misschien is er wel een reden om die geluiden op de achtergrond te mixen de, de positie van de dogs in het verhaal bijv, ik gis maar wat

Joy schreef:

Ik weet niet wat je met 'geluiden' bedoelt maar zoals het nu is komt de synthesizersolo er niet goed uit omdat hij heel stil gemixed is. Ik zou niet direct een goede reden weten waarom dat beter is. Je kan de solo wel horen maar je voelt hem niet.

avatar van chevy93
Volgens velen het meest onderschatte Pink Floyd album. Gezien het gemiddelde misschien een verkeerde benadering. Laat ik het zo zeggen: Volgens velen heeft dit album onterecht in de schaduw gestaan van de bekendere albums van Pink Floyd.

Voor mij kan dit album niet tippen aan de 'echte' meesterwerken. De nummers zijn daarvoor niet episch en geniaal genoeg. Misschien dat sommigen het een rare vergelijking zullen vinden, maar ik vind Dogs en Sheep gewoon een mislukte poging om een 2e Shine On You Crazy Diamond te maken. Mislukt in de zin van 'niet zo geweldig als...' Begrijp me niet verkeerd, het zijn nog steeds aardige nummers, maar meer eigenlijk niet.
Een leuke plaat, maar niet veel meer dan dat.

Misterfool
Ik denk dat dit het beste pink floyd album is door het heerlijke duistere sfeertje in combinatie met de cynische teksten van waters. het gitaarspel van Gilmour is hier opperbest. In tegenstelling tot wish you were here vind ik de toon hier veel duisterder en minder zweverig. Kortgezegd, ik ben het niet helemaal met jou eens.

chevy93 schreef:
Ik zou het concept van het album dan 's goed inlezen voor je het zo makkelijk afschrijft, want SOYCD hoor ik er absoluut niet in. Het zijn lange nummers, daar houdt de vergelijking wat mij betreft op. Ooit al gehoord van Orwell's Animal Farm?

Joy
AC1 schreef:

de woef woef geluiden op de achtergrond

Guardian of Isis schreef:
Ik heb geen flauw idee wat het concept te maken zou moeten hebben met het feit dat ik twee nummers op elkaar vind lijken. Het gaat mij puur om de muziek.

Nee, toevallig niet. Zo te lezen hoef ik het boek ook niet te kennen ook

Guardian of Isis
Dit is echt wel een album dat je gewoon niet los van zijn concept kan zien. Je kunt het niet snappen als je niet weet waarover de nummers gaan; vorm en inhoud gaan hier hand in hand, en daarom haal ik het net aan, want de leden van PF zijn hier echt niet bij gaan zitten met de gedachte: "Hoe kunnen we een tweede SOYCD gaan schrijven?" Ze gooiden het net over een heel andere boeg, Dogs en Sheep hebben een heel andere lading dan het nostalgische of weemoedige van SOYCD en zijn een stuk cynischer en duisterder qua thematiek.

Animal Farm is reeds meermaals erkend als één van de beste en belangrijkste boeken allertijden; als ik het mag zeggen een beetje een gat in je cultuur als je er op zijn minst niet van gehoord hebt...

Kingsnake
Ik vraag me af of het niet een beetje snobistisch is om mensen te verplichten Orwell te lezen.
Goed, 1984 en Animal Farm zijn, vind ik, waanzinnige boeken.
Maar ik kan me voorstellen dat niet iedereen zit te wachten op een fabel over de russische revolutie.
Ik vraag me trouwens af, of Animals wel gebaseerd is op Orwell's Animal Farm. Voor zover ik weet, is de plaat meer een kritiek op het Engeland van de jaren 70 en niet het Rusland van rond 1917.

Kingsnake schreef:
Daarom zei ik er voorzichtig bij: "Als ik het mag zeggen..." Gewoon even inlezen op bijvoorbeeld Wikipedia volstaat ook al om te begrijpen waarover het gaat, hoor. Het is dan misschien niet gebaseerd op Animal Farm, maar het is er wel overduidelijk door geïnspireerd. Ik wilde gewoon een beetje achtergrond van de plaat meedelen aan iemand die het afschrijft als een poging om het succes van SOYCD na te maken. Uit eigen ervaring heb ik al gemerkt dat je je zo pas echt in sommige albums (als deze dus) kunt verdiepen en er uiteindelijk van gaan genieten. De muziek en tekst van WYWH (trouwens mijn favoriet PF-album) draagt meer emotionele lading en is daarom ook toegankelijker dan deze, die zich minder snel prijsgeeft.

avatar van chevy93
Voor zover ik weet hoef ik geen diepe laag te kennen om te kunnen genieten van albums. Achteraf vind ik het leuk om te horen waar het nummer vandaan komt, maar tot nu toe heb ik het pas 2x meegemaakt dat ik een nummer beduidend (nog) beter vond toen ik de achterliggende gedachte vond ("American Pie", Don McLean en "One", Metallica).
Misschien moet ik het bij deze ook proberen, maar ik kan je niks bveloven

Guardian of Isis schreef:
Beetje een heel groot gat dan. Ik denk eerlijk gezegd dat vrij weinig mensen van dit boek gehoord hebben. En zeker in mijn leeftijdscategorie.
Bovendien denk ik dat ik hetzelfde kan zeggen over de films die men kijkt. Dat qua kennis over films er ook wel een "flink gat in de cultuur" zit.

Kingsnake
chevy93 schreef:
Misschien moet ik het bij deze ook proberen, maar ik kan je niks bveloven

Nou dat denk ik dan weer niet. Animal Farm is wel bij een enorm groot publiek bekend. Hij staat ook altijd wel bij scholieren op de boekenlijst.

avatar van Stalin
Kingsnake schreef:

Maar, hoeveel van die scholieren zijn weer bekend met ''Animals'' ?

avatar van My Addiction
Stalin schreef:

Maar, hoeveel van die scholieren zijn weer bekend met ''Animals'' ?

Ik

avatar van My Addiction
Oja en ik heb animal farm ook moeten lezen maar ik kende animals al van toen ik 15 was en animal farm op mijn 17de

nicoot
Ik ben nu nog niet zo oud, maar ken Led Zeppelin zowat sinds m'n vijftiende en Pink Floyd rond 16-17 jaar. Een echte openbaring. Het begon allemaal met Dark Side Of The Moon (de overige 34 pagina's bespaar ik jullie ).

En nu ja, werp een blik op mijn Top 10 en ik denk dat geen enkele band daaruit zou bestaan hebben zonder PF Althans, ze zouden zich waarschijnlijk niet in mijn Top 10 bevinden (behalve de Beatles dan)!

avatar van Don Cappuccino
Animals is het achtste album van Pink Floyd, uitgebracht in 1977. Hier begon Roger Waters meer op de voorgrond te treden.

Het begint mooi met Pigs on the Wing (Part I)

Dogs, een van de beste Pink Floyd-nummers aller tijden, 17 minuten lang genieten. De sfeer is anders geworden, niet echt zweverig meer, maar meer to the point, dit nummer gaat over zakenmannen die zichzelf kapot maken. De muziek zelf is al geweldig en Gilmour en Waters zijn beide in topvorm in dit nummer. Wright komt ook met een keyboardsolo, hij doet weinig op dit album.

In Pigs is Roger Waters weer behoorlijk boos op de overheid en noemt ze dan ook varkens. In de tekst is dit goed te lezen. Ook een heel erg goed nummer.

Sheep begint rustig met wat keyboards en wordt opgebouwd en is heel erg goed. Meer kan ik er niet over zeggen. En wat hoor ik daar nou, nog een echo van Dogs op de achtergrond! Pigs on the Wing (Part II) sluit het album goed af

Een heel ander album, weinig zweverige dingen, maar dit is wel mijn favoriete album van Pink Floyd. Geen slechte nummers, ik kan niks slechts vinden, dus deze krijgt 5 sterren van mij, dat doe ik niet bij DSOTM en WYWH.

avatar van Kossy

avatar van Stalin
Kossy schreef:
Ik heb een hekel aan honden, maar wat is dogs toch een geweldig nummer!!

Staat in mijn persoonlijke Top 3 van Pink Floyd nummers !

avatar van Rogyros
Kossy schreef:
Ik heb een hekel aan honden, maar wat is dogs toch een geweldig nummer!!

Ik ben gek op honden, vooral van de mijne, en het nummer Dogs vind ik ook geweldig. Ik leg ook geen link tussen mijn hondenliefde en dit nummer eigenlijk!

Dit is een zeer evenwichtig album. Overigens is dit geen Water solo album wat sommige mensen beweren. Wel is hij hier al behoorlijk dominant en nam ook meer zangpartijen voor zijn rekening. Dogs is voor 90% geschreven door Gilmour en zo heeft hij toch zo'n 30% van het album geschreven. Gilmour zingt op dit nummer ook de meeste tekst. De rest is voor Waters. De teksten zijn sowieso allemaal van Waters en hij is ook verantwoordelijk voor het thema van het album. Daar heeft Gilmour niets mee van doen gehad.

Ik vind dat Waters soms doordraaft in zijn zware thema's en experimenten in zijn muziek. Op The Final Cut, Pros & Cons en Radio KAOS is hij in mijn ogen wat de balans kwijt. Op dit album niet. Waters heeft op dit album duidelijk de meeste invloed gehad. Maar wat ik dus wel eens bij hem mis, heb ik hier dus totaal niet. Dit album is volledig in balans. Waters is op dit album er goed in geslaagd. Hij heeft het thema geweldig weten uit te werken en heeft daarmee een zeer evenwichting album uitgebracht.

Alles klopt eigenlijk wel aan dit album. Vraag me af waarom ik dit album niet 5 sterren geef. Ga ik nog over nadenken.

AC1
Verdomd, je hebt gelijk. Gilmour zingt het eerste deel en Waters zingt pas tijdens het tweede deel van Dogs. Wat gelijken hun stemmen hier op elkaar, zeg!

avatar van Rogyros
AC1 schreef:

Hier wel idd. Meestal vind ik dat absoluut niet. Bij Comfortably Numb bijvoorbeeld is er een wereld van verschil tussen de twee stemmen.