Duran Duran - Rio (1982)

Pop / Electronic
Label: EMI

1. Rio (5:36)
  2. My Own Way (4:48)
  3. Lonely in Your Nightmare (3:50)
  4. Hungry Like the Wolf (3:40)
  5. Hold Back the Rain (3:59)
  6. New Religion (5:31)
  7. Last Chance on the Stairway (4:18)
  8. Save a Prayer (5:33)
  9. The Chauffeur (5:12)
  10. Rio [US Album Remix] * (5:24)
  11. My Own Way [Carnival Remix] * (4:29)
  12. Lonely in Your Nightmare [US Album Remix] * (4:52)
  13. Hungry Like the Wolf [US Album Remix] * (4:02)
  14. Hold Back the Rain [US Album Remix] * (6:29)
  15. Last Chance of the Stairway [1981 Demo] * (5:04)
  16. My Own Way [1981 Demo] * (4:38)
  17. New Religion [1981 Demo] * (5:32)
  18. Like an Angel [1981 Demo] * (4:59)
  19. My Own Way [7" Version] * (4:38)
  20. Like an Angel * (4:41)
  21. Careless Memories [Live] * (4:11)
  22. The Chauffeur [Blue Silver) (Early Version] * (3:53)
  23. My Own Way [Night Version] * (6:31)
  24. Hungry Like the Wolf [Night Version] * (5:11)
  25. Rio [Night Version] * (6:39)
  26. New Religion [Carnival Version] * (5:13)
  27. Hold Back the Rain [Carnival Version] * (7:00)
avatar van laxus11
Ook hier kan ik niet minder dan 5 sterren aangeven
Alles klopt gewoon aan de plaat en met hun beste nummer: Save A Prayer

avatar van SpaceLee
Nagenoeg perfecte popplaat, vooral die basloopjes zijn overheerlijk .

avatar van Flammazine
Vandaag met enige reserves meegegraaid bij de 2ehandsplatenboer en ik ben absoluut aangenaam verrast. Had buiten de hits een hoop vuller verwacht( ook bij Classic Albums hadden ze het eigenlijk alleen over de hits dus ik verwachtte het ergste), maar dat valt al bij al heel goed mee. The Chauffeur vind ik naast Save a Prayer misschien wel het beste nummer op de plaat.

avatar van Snakeskin
Persoonlijk vindt ik dit de leukste van Duran Duran

avatar van Dibbel
Rio (tuup tuup tu duu duu tu du) is een van de allerbeste albums van de eerste helft van de jaren tachtig, net als bv. The Hurting van TFF.
Zo'n plaat dat als je die opzet het meteen zomer wordt (Hold Back The Rain).
Straalt een ongekende levensvreugde uit (wat helemaal niet mocht in 1982, de jaren Thatcher en No Nukes) en je krijgt er goeie zin van.
Staat werkelijk geen een slecht nummer op, alleen Last Chance on the Stairway vind ik persoonlijk iets minder dan de rest.
Deze hebben ze ook nooit meer overtroffen, al moet ik eerlijk zeggen dat ik hun laatste nog moet gaan beluisteren.
Ik kan verder weinig toevoegen aan de woorden van de kenners Sebas, Dazzler, Rkdev en nog een paar, want zo is het gewoon.
Hoogtepunten zijn moeilijk te noemen: het strandnummer Rio, de heerlijke kletterdrums in My Own Way, het werkelijk prachtige Save a Prayer, het melancholische Lonely in Your Nightmare, het vrolijk doorstampende Hungry Like The Wolf, de geweldige meeblerder Hold Back the Rain, het ietwat geheimzinnige en erg goede New Religion en als waardige afsluiter The Chauffeur.
Ik heb deze nog steeds op elpee en klinkt nog als een klok en hij staat eigenlijk nooit op zolder, ik bedoel maar.
5 sterren en genen ene minder, ook 30 jaar later niet.

avatar van monique
Dibbel schreef:
Zo'n plaat dat als je die opzet het meteen zomer wordt (Hold Back The Rain).
5 sterren en genen ene minder, ook 30 jaar later niet.

Ik vind hun laatste album ( All You Need Is Now) het beste album wat ze in jaren hebben uitgebracht,ligt ook een een beetje in de lijn van Rio.
Persoonlijk vind ik hun debuutalbum het beste,maar Rio mag er zeker wezen.

avatar van SpaceLee
Hold Back the Rain is inderdaad een fantastische meezinger; voor mij samen met The Chauffeur zelfs het beste nummer op de hele plaat.

avatar van dazzler
Gisteren via YouTube naar Classic Albums met Rio gekeken.
Leerrijk om te ervaren dat (op Lebon na misschien) de Duranies toch onderlegde muzikanten zijn.
Vooral de inbreng van Roger Taylor (die medio jaren 80 uit de band stapte om gezinsredenen
en John Taylor (die ik als bassist een wat mindere rol toebedeelde) waren interessant.

Jammer echter dat ze op (uitgerekend) Bob Geldof moesten rekenen
om de groep de nodige credibility te geven in de analyses. Andy Taylor
schitterde door afwezigheid. Lijkt me de enige die niet helemaal lekker zit
met het imago van de band dat toch altijd primeerde op de muzikale uitstraling.
Ik zag hem dan wel weer opduiken in More Than This, een docu over Roxy Music.

Ik onthoud dat Duran Duran zeker meer was dan de schijnbaar oppervlakkige populariteit
en het verguisde tienerkamerimago waar vele vroege jaren 80 bands mee te kampen hadden.

De 80s waren yuppie jaren met video, fanzines en MTV als visuele kanalen
waardoor je als groep wel hard aan je imago moest werken om kansen te krijgen.
Dat daarachter ook degelijke muzikanten schuil gingen, ontging veel rock journalisten.
Goed dat zo'n docu's toch een wat genuanceerder licht werpen op die jaren 80.

Inderdaad mooie docu!

Mee eens dat het jammer is dat Andy zijn licht niet laat schijnen over dit album, maar deze docu is volgens mij opgenomen net na hij voor de 2e keer had besloten om te vertrekken.

Hij heeft wel met andere docu's meegewerkt, dus echte problemen met het imago zal het niet zijn, maar in dit geval was het iets te vers denk ik.

Simon is dan weliswaar niet de inderlegde muzikant zoals jij dat schrijft, maar qua tekst en melodie schrijver nog steeds zwaar ondergewaardeerd, en dat is ook mooi te zien in deze docu.

Yep. Leuke docu. Ik heb 'm op dvd. Jammer dat we het vooral met de input van Bob Geldof moeten doen. Ik had wel een paar andere coryfeeën in gedachten...

John Taylor is en blijft een bijzondere bassist, met een vrij unieke, 'zwevende' stijl.
Luister maar naar de song Rio (heerlijk hoe hij dit nummer aan elkaar fietst - mooi duel ook met Andy Hamilton's sax)

En kijk vervolgens naar de dvd Live at Hammersmith '82. Die dvd zoual die 'speltechnische' criticasters toch een blosje op de wangen moeten bezorgen.

avatar van Ralph 1983
Die docu is zeker interessant, Roger Taylor had ook een mooie ode gegeven aan producer Colin Thurston die toen net was overleden en wat hij voor hun had betekent in hun begin carriere.

avatar van Man of Sorrows
Heerlijk album. Helder en sprankelende pop, die combinatie in Rio van sax en synths.
Geluid en productie hebben de tand des tijds beter doorstaan dan tijdsgenoten Ultravox. Opener Rio en vooral Save a Prayer en nog meer The Chauffeur zijn juweeltjes. Typisch een album voor een nostalgische 80's trip zonder het gevoel te hebben dat je naar een gedateerde has been luistert.

avatar van Pinsnider
Vreemd... Had nooit de moeite genomen deze plaat in zijn geheel eens goed te luisteren. Nu voor een eurootje gescoord en ik moet toegeven dat dit, zoals hierboven al vaker gezegd, de tand des tijds goed heeft doorstaan en ook erg fijn is. Maar toch vind ik hem kwalitatief niet tippen aan hun laatste. Maar dat is geen schande, eerder een comliment naar de band, dat ze na al die jaren nog met hun meesterwerk op de proppen zijn gekomen.
Waarom heb ik deze altijd links laten liggen?
Vreemd...

avatar van DjFrankie
DjFrankie (moderator)
1/2 punt verhoogd, toch wel een erg prettige cd om te draaien.

avatar van lennon
En alweer 30 jaar geworden.... waar blijft de tijd?

avatar van LucM
Verhoogd naar 4* na de geremasterde versie te hebben beluisterd, het geluid is beter en tenslotte zijn het allemaal behoorlijke tot prima songs.

avatar van Thorgal
Blijft een goed album, ik vind hun debuut echter net wat beter.

Ben overigens wel enorm verbaasd dat ik verschillende malen lees dat men reserves had om er destijds voor uit te komen dat je deze band leuk vond. Ik heb dat gen gemist waarschijnlijk, want ik kwam er eerlijk voor uit. Maar na mijn eerdere bekentenis voor Abba destijds werd dit misschien als progressie gezien in mijn smaak
Over mijn liefde over Abba kreeg ik meer kritiek. Echter nooit over deze band.

avatar van frolunda
Blijft toch met afstand hun beste plaat zonder één echt zwak nummer.Save a prayer is een mooie ballad maar heb ik wel even genoeg gehoord.Hold back the rain,Hungry like the wolf,My own way en het titelnummer zijn prima popsongs waar ik op zijn tijd nog steeds met veel plezier naar luister.Goed album wat zo'n 30 jaar na zijn release nog opvallend fris klinkt.

avatar van fluidvirgo
Ik vind over het algemeen ook dat veel albums uit deze periode vandaag de dag aardig overeind blijven. Halverwege de jaren 80 nam de SAW-sound het over en deze heeft de tand des tijds dan weer totaal niet doorstaan...

avatar van LucM
Dit album blijft inderdaad overeind dankzij de frisse aanpak en sterke songs. Ik beluister nu een tijd Big Thing en dat heeft merkelijk minder de tand des tijds doorstaan.

avatar van BoyOnHeavenHill
Voor wie de docu nog niet gezien heeft (zoals ik) en/of dit nieuwsfeitje gemist heeft : morgen, zondagavond 17 maart, zendt Canvas (BRT2) in de onvolprezen Classic albums-reeks de aflevering over Rio uit, 22:05-22:55.

Ik ga er zelf zéker naar kijken, want dit was een grote, grote jeugdliefde, die helaas al spoedig bekoelde met The reflex, Seven and the ragged tiger en Arena. Gelukkig blijven de eerste twee platen nog altijd fier overeind.

avatar van perlon
BoyOnHeavenHill schreef:

bedankt voor de tip! Had ik anders gemist.

avatar van lennon
Die dvd ligt ook bij veel winkels voor een euro of 6.

Leuk document om te hebben.

avatar van dazzler
De Vlaamse zender Acht biedt een twintigtal aflevering van Classic Albums
aan om opnieuw te bekijken voor 2 euro per aflevering. Die van Rio zit er ook tussen.

Ik denk dat ik trouwens maar eens achter de live dvd van dit album ga.

Leuke tip, eens zien of 'ie ergens te pindakazen valt (want ben morgen op concert).

avatar van Mjuman
dazzler schreef:
De Vlaamse zender Acht biedt een twintigtal aflevering van Classic Albums

Ik denk dat ik trouwens maar eens achter de live dvd van dit album ga.

Gaat het zo slecht in België dat je voor een verschijnsel als Uitzending gemist moet betalen?
En dan noemen jullie ons krentenkakkers die condooms na gebruik wassen voor hergebruik. Terwijl dat voor ons een heel natuurlijke groene trend is - duurzaamheid!

Dat is Nederland bij de commerciële zenders ook het geval als je via de televisie kijkt... Via internet is het dan nog wel gratis.

avatar van Mjuman
herman schreef:

Wil je mij nou vertellen dat internet in België nog onbekend is? Ik weet nl zeker dat ze daar vlak na de eeuwwisseling zijn gemigreerd van postduiven naar e-meeuwen

avatar van lennon
Sorry hoor, maar dit is echt zinloos off topic gezwets.
Weet niet of het grappig bedoeld is, ik vind het nogal arrogant en denigrerend overkomen

En een moderator die downloaden suggereert terwijl de dvd bijna gratis in de schappen ligt. .. en wij maar verbaast zijn dat de muziek industrie op zijn gat ligt.

Ik vind het een beetje vreemd.. zeker op een site waar toch de 'echte" muziek liefhebbers aanwezig zijn.

avatar van Dibbel
Ik denk dat ik de docu morgen niet kijk, maar gewoon even lekker opneem op een videoband
Ben nog van voor de eeuwwisseling, dus...