Deep Purple - In Rock (1970)

Alternatieve titel: Deep Purple in Rock

Label: Harvest

1. Speed King (5:53)
  2. Bloodsucker (4:11)
  3. Child in Time (10:18)
  4. Flight of the Rat (7:55)
  5. Into the Fire (3:29)
  6. Living Wreck (4:32)
  7. Hard Lovin' Man (7:10)
  8. Black Night [Original Single Version] * (3:28)
  9. Studio Chat * (0:34)
  10. Speed King [Piano Version] * (4:15)
  11. Studio Chat * (0:27)
  12. Cry Free [Roger Glover Remix] * (3:22)
  13. Studio Chat * (0:05)
  14. Jam Stew [Roger Glover Remix] * (2:32)
  15. Studio Chat * (0:41)
  16. Flight of the Rat [Roger Glover Remix] * (7:55)
  17. Studio Chat * (0:32)
  18. Speed King [Roger Glover Remix] * (5:53)
  19. Studio Chat * (0:24)
  20. Black Night [Unedited Roger Glover Remix] * (4:47)
avatar van Lonesome Crow
Ik vind Deep Purple pas echt goed worden vanaf "Burn" met Coverdale & Hughes.
Heb niet zoveel met de Ian Gillan periode, neemt niet weg dat "in Rock" een mijlpaal is in de hardrock historie maar mede door het blikkerige geluid en schreeuwlelijk Gillan kan ik 'm met moeite uitzitten.
Ook dat irritante Hammond orgel vond ik te overheersend, werd later veel minder.

"Flight of the Rat" en "Hard Lovin' Man" zijn mijn favorieten hierop.

Uit de oertijd van de hardrock vind ik Uriah Heep en Blacvk Sabbath veel interessanter.

avatar van De buurman
Child In Time vond ik vroeger altijd wel indrukwekkend. Laatst Made In Japan nog eens opgezet en halverwege het nummer, na de gitaarsolo, had ik er serieus genoeg van. Die houterige orgelriedeltjes... Nee, 't is niet overeind gebleven. Sowieso vond ik Lords hammondgeluid pas op de later DP platen, en zeker ook bij Whitesnake, echt lekker klinken. Toch is In Rock wat mij betreft een mijlpaal, met kanjers als Speed King, Bloodsucker, etc.

Lonesome Crow schreef:
Ik vind Deep Purple pas echt goed worden vanaf "Burn" met Coverdale & Hughes.

In Rock is rauw geproduceerd met een gepolijst randje. Duidelijk hoorbaar is niettemin de uitgebreide technische bagage waarover elk van de bandleden beschikt. En ja, dat 'irritante' hammond orgel, dat was wel het instrument waarop de klassiek geschoolde supermusicus Jon Lord excelleerde. Jij houdt van "Burn". Luister eens hoe de toetsenvirtuoos in dat stuk duelleert met Blackmore, raak in extase en waag je hier nog eens aan.

Edwynn schreef:
De laatste twintig jaar is de rek er wel een beetje uit, vind ik. Het diepe paars is verworden tot een soort van vale lilakleur.

Child In Time, mag ik ondanks de kapotdraaierij nog altijd graag horen. Al prefereer ik de Made In Japanversie waar het eerste deel van de solo gedaan wordt door Lord en waar Ian Gillan nog veel harder heerst.

Toch slaagt Purple er anno 2013 nog in om geïnspireerd te kinken, zoals op hun dit jaar verschenen album. Geen mijlpaal à la In Rock, maar uitermate onderhoudend met enkele uitschieters naar boven.

Child in Time is het magnum opus van de rockmuziek, dat in de versie op Made in Japan haar definitieve uitvoering kent.

Spijtig dat de band het vandaag de dag niet meer vertolkt. Maar goed, na de 50.000'ste keer...

PurpleJapan schreef:

Child in Time is het magnum opus van de rockmuziek, dat in de versie op Made In Japan haar definitieve uitvoering kent.

Nummer zoals Child in Time hebben ervoor gezorgd dat mensen rock uit de 70's niet leuk vinden.
Bands als Yes, Tull, Deep Purple, ELP etc. zorgden ervoor dat mensen korte songs wilden, en toen kwam de punk en later de grunge. Back to basics.

Het beste Deep Purple nummer is mijns inziens Maybe I'm a Leo. Zo hoort rock te zijn, vind ik. Niet Child in Time.

Non discussie.
Elke stroming is een reactie op een voorgaande.

Iemand stelt dat het het Magnum Opus is van de rockmuziek.
Ik vind dat niet. Er zijn teveel mensen die van rock houden en het verschrikkelijk vinden.

Non argument.
De een houdt er van en de ander niet.

Iemand stelt dat het het Magnum Opus is van de rockmuziek.

Die mensen wens ik veel plezier met de Sex Pistols en Nirvana. Ik zweer bij Child in Time.

Ozric Spacefolk
Wat ben je een gezellige prater.

Nogal pretentieus om te stellen welke discussie wel of niet mag en welke argumenten wel of niet valide zijn...

Robertoooooh schreef:
Non argument.
De een houdt er van en de ander niet.

Discussies over kloosterlingen en dus religie zijn niet toegestaan op MuMe. Doeiii!!!!

Onzin.
Ik schrijf enkel dat het geen discussie of argument is.

Maar je hebt gelijk, ik ben nogal kortaf. Zit ff tegen. In de wiek geschoten, zeg maar.
Excuus daarvoor.

Ik houd er ook over op.

Over religie gesproken. Iemand die zo fanatiek is op één band, plaat en nummer, heb ik niet zoveel zin in.

Iemand stelt dat het het Magnum Opus is van de rockmuziek.
Natuurlijk is "In Rock (1970)" het beste rock album allertijden . Mensen die van rock houden en dit meesterwerk van Deep Purple verschrikkelijk vinden . Ik kan het mij niet voorstellen en zo iemand heb ik ook nooit ontmoet .

Hans Brouwer schreef:

Ik vind het een prima plaat, maar meer ook niet. Ik kan het eigenlijk eerlijk gezegd niet opzetten en uitluisteren. Teveel gedoe. Zang staat me tegen. Child in Time vind ik echt verschrikkelijk en ik ken platen met veel, veel betere songs.

En ik ken ook een hoop muziek van rond 1970.

PurpleJapan
In Rock, Led Zeppelin III, Black Sabbath, Paranoid, ...Very 'Eavy ...Very 'Umble, Wishbone Ash, Death Walks Behind You, het jaar des Heeren 1970 bracht ons veel geniaals en onsterfelijks.

Hans Brouwer schreef:

Wie goed doet, goed ontmoet, zullen we maar zeggen.

Ozric Spacefolk schreef:
Child in Time vind ik echt verschrikkelijk en ik ken platen met veel, veel betere songs. En ik ken ook een hoop muziek van rond 1970.
Ik ken ook een heleboel muziek uit de (goede) begin jaren 70. Maar betere songs dan de oorspronkelijk zeven van "In Rock (1970)" . Ik kan er niet één noemen . Er zijn natuurlijk een heleboel songs van vele artiesten die BIJNA net zo goed zijn .

Ozric Spacefolk
Ik dacht meer aan Humble Pie, Cosmo's Factory, Benefit van J.Tull, Abraxas van Santana, Deja Vy van CSN&Y. Maar goed, ik houd gewoon meer van liedjes en niet van eindeloos gepiel, denk ik.

Al luister ik ook wel naar eindeloos gepiel. Het zal meer aan mijn bui liggen. En mijn bui is meestal niet Deep Purple.

o ja, 1 song: MMH

avatar van ricardo
Jammer dat MMH niet als bonus nummer op dit album staat he?

Want dan had jij aan 1 cd voor je hele leven muziek zat in huis gehad.

avatar van Arrie
Volgens mij heeft Hans aan één nummer genoeg. Hij kan gewoon Misty Mountain Hop de rest van zijn leven op repeat zetten en het zal hem nooit vervelen.

Ozric Spacefolk
Ah, nu is iedereen lullig. Sommige lui zijn gewoon wat trouwer en fanatieker aan één band en album. Dat is een beperking, maar wel beperking die ze zichzelf opleggen. In principe niets mis mee.

Enige probleem is wel, dat ze dat geen vergelijkingsmateriaal hebben, want om nou te stellen dat er geen betere hardrockplaten sinds 1970 zijn gemaakt, lijkt me sterk.

avatar van ricardo
Ach weet je Ozric, soms heb je een leuke gebeurtenis in je leven en hoor je op dat moment een bepaald nummer.

Zo'n nummer zou je hele goede gevoel kunnen bepalen, en logisch dat je daaraan terugdenkt dan.

Ik vind er ook niets mis mee dat iemand een album of een nummer ellenlang blijft promoten.

Ik heb helaas nooit zo,n gebeurtenis meegemaakt waar ik 1 nummer of 1 album aan kan linken.

Eigenlijk wel mooi als zoiets je overkomt, want dat betekend ook dat je met weinig tevreden bent, en dat is met de meesten wel anders in deze huidige maatschappij.

Iedereen heeft nou eenmaal zijn eigen beleving erin, en niets is goed of fout, als het maar goed voelt en je er maar plezier in hebt.

Ozric Spacefolk schreef:

Het aantal rockalbums beter dan In Rock is in mijn opinie op de vingers van één hand te tellen: Powerslave, A Night at the Opera en Absolution.

Mijn rockmuzikale referentiekader bestaat uit grofweg 100 artiesten en 1000 albums; genoeg vergelijkingsmateriaal dus.

avatar van Edwynn
Dan nog is het allemaal arbitrair natuurlijk. Want kom op, dat muzikale woonwageninterieur dat A Night At The Opera heet, is in mijn hoofd een pisvlekje vergeleken bij In Rock.

avatar van BoyOnHeavenHill
Edwynn schreef:

(Ik lach overigens om het muzikale woonwageninterieur en om dat pisvlekje, niet om je mening, want daar ben ik het geheel mee eens)

PurpleJapan
(Ik lach overigens niet om het muzikale woonwageninterieur en om dat pisvlekje, maar om zijn mening, want daar ben ik het geheel mee oneens)

In Rock, onverwoestbaar monument; tijdloos, feilloos, grandioos...

Powerslave?!?

Je bent wel heel erg beperkt in je muzieksmaak.

In Rock en Powerslave als beste hardrockplaten noemen. Maar goed als je maar 100 artiesten kent, ben je sowieso beperkt. Het geeft niet. Moet je vooral doen.

Maar ga niet zeggen dat er in 43 jaar tijd geen goede of betere rockplaten zijn gemaakt. Alleen dit jaar al een paar waanzinnige debuut-platen uitgekomen. Ook andere jonge bandjes met schitterende platen en een hele zwik veteranen met gave platen.

In Rock is een fossiel. Ik heb nooit de behoefte om het op te zetten.

avatar van vigil
PurpleJapan schreef:

In Rock, onverwoestbaar monument; tijdloos, feilloos, grandioos...

hoe zie je dat in vergelijk met andere albums van Deep Purple? Wel meer van ongeveer dezelfde kwaliteit of is deze ook binnen het oeuvre van dit gezelschap onaantastbaar?

vigil schreef:

Deep Purple, een uitgebreide discografie, een rijke catalogus...

Binnen het oeuvre van de band staat in Made in Japan, de beste live rock compilatie ever, bovenaan, op de voet gevold door reguliere 5* meesterwerken In Rock en Machine Head.

Vervolgens dienen zich een viertal 4,5* albums aan: Deep Purple, Fireball, Burn en Perfect Strangers.

Overige wapenfeiten (ik beperk me gemakshalve tot studio-albums) variëren in beoordeling van 4* tot 3*.

Onaantastbaar is van toepassing op Child in Time, het magnum opus van de rockmuziek, dat in kwaliteit vermoedelijk nooit meer overtroffen zal worden.