David Bowie - The Next Day (2013)

Label: ISO

1. The Next Day (3:51)
  2. Dirty Boys (2:58)
  3. The Stars (Are Out Tonight) (3:56)
  4. Love Is Lost (3:57)
  5. Where Are We Now? (4:08)
  6. Valentine's Day (3:01)
  7. If You Can See Me (3:15)
  8. I'd Rather Be High (3:53)
  9. Boss of Me (4:09)
  10. Dancing Out in Space (3:24)
  11. How Does the Grass Grow? (4:33)
  12. (You Will) Set the World on Fire (3:30)
  13. You Feel So Lonely You Could Die (4:41)
  14. Heat (4:25)
  15. Atomica * (4:05)
  16. Love Is Lost [Hello Steve Reich Mix] * (10:24)

met James Murphy

17. Plan * (2:34)
  18. The Informer * (4:31)
  19. I'd Rather Be High [Venetian Mix] * (3:49)
  20. Like a Rocket Man * (3:29)
  21. Born in a UFO * (3:02)
  22. I'll Take You There * (2:44)
  23. God Bless the Girl * (4:12)
  24. So She * (2:31)
avatar van Tony
Natuurlijk is de beleving van een plaat uit de hoes halen, opleggen en de naald in de groef horen vallen heel anders dan een bestandje online openen, maar tegelijkertijd moet je voor jezelf goedpraten dat je zoveel geld hebt uitgegeven aan de vinyluitvoering, niets menselijks is ons vreemd. En dat scheelt zomaar 0,5 tot 1,0 wed ik...

avatar van bikkel2
De hoes is spraakmakend. Iedereen heeft het er over. Missie geslaagd.

avatar van devel-hunt
musician schreef:

Gezien het feit dat hij wereldwijd vrijwel overal de eerste plaats van de albumlijsten heeft weten te bereiken met The Next Day (alleen Let's dance heeft ooit een vergelijkbaar resultaat gehaald) lijkt het er op dat er ook een algemene goedkeurende instemming is, met dit album.

Je kunt ook zeggen dat het album toegankelijk genoeg is om grote aantallen mensen er voor te interesseren.

The Next day is een goede plaat. Dat zeker, maar niet beter dan veel minder verkochte latere Bowies als Outside of Heathen.
Het grote succes is denk ik te wijten aan enorme media aandacht, vergelijkbaar met Lennons comeback in 1980 Double Fantasy, en de slimme marketing aanpak van zijn management. Daarnaast spreekt het ook tot de verbeelding dat een artiest van het allure Bowie na tien jaar compleet van de aardbol te zijn verdwenen ineens weer van zich laat horen.

Tony schreef:

Ik stem sowieso niet en uiteraard geeft vinyl draaien een andere beleving, maar moet zeggen dat hij ook beter klinkt dan een spotify stream, ook logisch natuurlijk. Verder hoef ik niks goed te praten voor mezelf. Ik had hem tenslotte al gehoord en wilde hem gewoon hebben.

avatar van Madjack71
..vandaag eindelijk binnen op vinyl. ..ben heel benieuwd. ..bezig met een Bowie oeuvre te luisteren, maar deze schuift zekers naar voren.

avatar van Erwin.c
.....vindt de hoes nog steeds mooier dan Reality, lelijkste hoes ever.
Shit, nou begin ik er zelf over.

avatar van Kronos
Gelukkig gaat het vooral om de muziek. Reality is een sterk album. Dat David Bowie tien jaar later nog eens zo'n krachttoer zou overdoen had ik eigenlijk niet verwacht. Maar The Next Day komt zeker dicht in de buurt of evenaart het zelfs.

Ik ben geen Bowie-kenner, maar heb de indruk dat dit album wel eens zijn meest persoonlijke zou kunnen zijn. De stem, waarin soms een tikkeltje vermoeidheid doorklinkt, is doorleefder dan ooit en ook in de nummers zit dat gevoel van terugkijken op een boeiend en intens leven. Maar misschien is dat louter mijn beleving.

Hoe dan ook een mooie aanvulling op 's mans omvangrijke oeuvre. Een echt hedendaagse held, die Bowie. Altijd geweest.

avatar van bikkel2
Ik ben het in grote lijnen wel met je eens Kronos.

Ik heb dat gevoel ook wel. Je hoort een duidelijk ouder geworden Bowie, maar is hier en daar gepassioneerder dan ooit lijkt het.
Een ouder geworden stem, maar nog altijd Bowie zoals ik hem graag hoor. Laag, midden, hoog.
Hij flikt het nog steeds.
Ik ervaar de oudere Bowie in ieder geval als een geschenk. De man heeft het toch allemaal overleefd, en laten we dankbaar zijn voor deze plaat.
Zeker niet zijn beste plaat, maar eentje die aan mijn verwachtingspatroon voldoet.

Fijn album!
Maar Dancing out in Space doet me - zeker qua ritme - steeds denken aan "Selfish Jean" van Travis - luister via YouTube - Selfish Jean 'The Boy with No Name' 'Travis'. Wat vinden jullie?

avatar van echoes
Heeft inderdaad dezelfde feel. Interesting.

Stijn_Slayer
Kronos schreef:

Komt ook wel omdat Bowie in zijn carrière vaak personages heeft opgevoerd en ook wel veel aan 'performance' deed. Dan verschuil je je toch in meer of mindere mate. Weten we eigenlijk wel wie de échte Bowie is?

avatar van Kronos
Een performer in ieder geval.

57Channels schreef:
Fijn album!

Ik vraag me af of Bowie dat überhaupt kent. Het ritme lijkt ook erg op iets wat veel vanzelfsprekender is (en waar Travis het onbewust misschien ook vandaan heeft) en dat is deze: YouTube - Iggy Pop - Lust For Life (co-written by Bowie )

En zo vind je op dit album wel meer links naar Bowie's verleden.

avatar van PUbu
Deze plaat van Bowie is zeker meer een link naar zijn verleden.
Iedere song heeft wel elementen van zijn vroegere songs.
Daarnaast hoor je gitaar erdoorheen ala robert fripp en adrian belew, geluidsbehang van brian eno.
Is ook geen schande wanneer de nummers goed zijn ....en dat is het ook.
Ik vind zijn stem nog opvallend goed.
Hij stond vroeger bekend om zijn muziek dat steeds met iedere plaat anders was. Nu laat hij de echo's uit het verleden door zijn nummers horen.
Ik ben bang dat dit zijn laatste plaat is.....maar wat een meesterwerk!

Stijn_Slayer schreef:
Weten we eigenlijk wel wie de échte Bowie is?

David Robert Jones, een man die poept en piest als iedereen. In ons land zou het de zoveelste Robbie Jansen kunnen zijn. Van beroep muzikant, beeldend kunstenaar, schrijver, acteur. Op die professionele kwaliteiten reken ik hem af. Alle poeha er om heen is mij verder worst. Ik waardeer hem zeer.

Zwan
kistenkuif schreef:

David Robert Jones, een man die poept en piest als iedereen. In ons land zou het de zoveelste Robbie Jansen kunnen zijn. Van beroep muzikant, beeldend kunstenaar, schrijver, acteur. Op die kwaliteiten reken ik hem af. Alle poeha er om heen is mij verder worst. Ik waardeer hem zeer.

Terecht natuurlijk al is Bowie natuurlijk niet je alledaagse Robbie Jansen. En welke Poeha bedoel je precies?

kistenkuif
Met poeha doel ik allereerst op het kameleontisch karakter van Bowie als artiest en performer. Ik heb daar niets mee. Als ik naar Bowie luister gaat het me namelijk om de muziek en interesseert het me niet in welke persona met bijpassende outfit hij zich presenteert. Live vond ik dat aspect van vormgeving overigens wel van toegevoegde waarde. Anderzijds bedoel ik met poeha ook de slim gecreëerde hype rond deze release inclusief tentoonstelling. Als de storm van aandacht is geluwd zal blijken hoe dit album van onze Robbie zich op de lange duur houdt.

Zwan
kistenkuif schreef:
Met poeha doel ik allereerst op het kameleontisch karakter van Bowie als artiest en performer. Ik heb daar niets mee. Als ik naar Bowie luister gaat het me namelijk om de muziek en interesseert het me niet in welke persona met bijpassende outfit hij zich presenteert. Live vond dat aspect van vormgeving overigens wel van toegevoegde waarde. Anderzijds bedoel ik met poeha ook de slim gecreëerde hype rond deze release inclusief tentoonstelling. Als de storm van aandacht is geluwd zal blijken hoe dit album van onze Robbie zich op de lange duur houdt.

Vooralsnog blijf ik hem draaien En dat van die tentoonstelling heb ik gemist maar ik heb denk ik ook niet veel van de hype meegekregen. Hoorde dat er een nieuwe was en ben hem maar eens gaan kopen.

avatar van hallo!
Leuk album dat toch iets te lang is. Het stuk vanaf If You Can See Me tot en met Dancing Out in Space vind ik beduidend zwakker dan de rest. Die nummers rocken zoals de rest van het album dat doet, maar ze klinken wat ongeïnspireerd. De bonustracks hadden wel omgewisseld mogen worden met deze nummers. Die zijn ten minste korter. Beter zijn dan de eerste paar nummers, die wel erg tof zijn. Hoogtepunt in deze eerste helft is Valentine's Day. De gitaarklank is hemels.

Gelukkig eindigt het album ook sterk. Vooral de twee laatste nummers zijn erg sfeervol. De strijkers in Heat zorgen voor een dreigende climax. Dit album, dat samen met Ziggy Stardust het enige is dat ik van Bowie ken, nodigt me wel uit om verder te graven in zijn reusachtige discografie.

avatar van reptile71
@hallo!: Ik wens je een goede reis!

Dat stuk vind ik ook wat minder, alhoewel Boss Of Me toch wel heel sterk is. Hier zijn het vooral Dancing Out in Space en How Does The Grass Grow die wat achterblijven bij de rest. De bonustracks vind ik eigenlijk ook sterker, die hadden best op het reguliere album mogen staan in plaats van deze nummers.

avatar van devel-hunt
Terwijl ik in Dancing out in space de beat van Lust for life terug hoor.

avatar van orbit
Ik heb hem nu een keer of 5 geluisterd en tijd voor een eerste oordeel! De eerste indruk is die van "goede plaat!", alhoewel ik van meet af aan gelijk al wist met geen Ziggy of Hunky te maken te hebben. Maar na verloop van draaien wordt duidelijk dat dat ook zeker geen referentiekader moet zijn, anders kom je pijnlijk bedrogen uit. Bowie schraapt hier zijn collectieve muziekkennis bijeen en pakt wat hippe dingetjes her en der op om een uiterst fijn te beluisteren plaatje te maken, meer is het niet. Weg urgentie, weg vernieuwing en weg nieuwe kameleonhuid. Dit is gewoon popmuziek van de betere soort, zoals er tienduizenden bestaan. Neemt niet weg dat de stem van de meester en de soms indringende teksten wel blijven hangen en doen terug mijmeren. Maar een nieuw meesterwerk is dit niet.
Eigenlijk is het beste kruit al verschoten na nummer 5. Daar zit nog echt wel een meeslependheid en felheid achter, maar vanaf nummer 6 wordt het bijna carnavalesk en een beetje ordi zelfs. Valentine's Day begint bijna als een routineus rockstampertje waar ook Robbie Williams of plattere artiesten hun hand niet voor zouden omdraaien. En eigenlijk blijft dit discutabele niveau een beetje aanwezig. Het zijn wel lekkere nummers, maar niet Bowie-waardig. Behalve de afsluiter, die weer lekker duister en onheilspellend is. Maar de plaat laat toch teveel honger bestaan naar betere tijden in plaats van op zichzelf te staan. Sowieso wordt teveel gerefereerd aan allerlei passé rockclichées die Bowie niet nodig heeft en meer bij een modaal spacerock bandje zouden passen.

avatar van lennon
Love is lost

Dit album wordt met elke draaibeurt mooier!

Love Is Lost is tot nu toe één van mijn nummer van het jaar.

avatar van echoes
Inderdaad een prachtig nummer, maar irriteert niemand zich aan dat gruwelijk klinische fabrieks synth geluid?

avatar van orbit
Synth shinth.. sorry, maar dat is niet de issue, lees mijn recensie. Er zijn andere, belangrijke, zaken te bespreken.

Knipperdeknip....

orbit schreef:

Overtuigende opinies waarmee ik het eens ben. Gewoon een goed album met een vijftal fijne songs. Niet meer of minder. What's next?

orbit schreef:
Synth shinth.. sorry, maar dat is niet de issue

Absoluut wel de issue. Hoe breng je een prachtig nummer om zeep..

avatar van musician
orbit schreef:
(...)hoewel ik van meet af aan gelijk al wist met geen Ziggy of Hunky te maken te hebben. Maar na verloop van draaien wordt duidelijk dat dat ook zeker geen referentiekader moet zijn, anders kom je pijnlijk bedrogen uit. Bowie schraapt hier zijn collectieve muziekkennis bijeen en pakt wat hippe dingetjes her en der op om een uiterst fijn te beluisteren plaatje te maken, meer is het niet. Weg urgentie, weg vernieuwing en weg nieuwe kameleonhuid.

Tja, waar begint vernieuwing, urgentie en kameleonhuid eigenlijk (en waar juist niet)?

David Bowie heeft inderdaad het geweldige vermogen zijn muziek in te passen in moderne trends en de laatste mode en dan vooral ook in een vroeg stadium. Het betekent, dat hij al 46 jaar overleeft en ook altijd "modern" overkomt. Maar niet altijd de eerste is.

Ziggy, het album staat verder in het geheel niet ter discussie, was een geweldige samenvoeging van glam- en artrock, ook geheel aansluitend bij de laatste mode. Maar was het ook de eerste in z'n soort of vooral de beste?

Het feit dat Bowie, zoals je terecht constateert, "her en der wat hippe dingetjes oppakt" is dus niet zo heel erg anders dan ten tijde van Ziggy. De vraag is alleen, of in 2013 een man van 66 een dergelijke aanpak nog wordt gegund, of dat Bowie inmiddels door zijn eigen systeem in tijd is achterhaald.

Ik denk dat David Bowie nog wel aan zijn karaktereigenschappen voldoet en om die reden in zekere zin ook nog wel als modern mag worden beschouwd. Hier is de vraag of dat nog voldoende is om kreten als "vernieuwend" en "urgent" bij een kritische beoordeling mee te krijgen.

Ik vind dat je nauwelijks meer kan verwachten in de huidige omstandigheden maar zie, ondanks de inderdaad goede rocksongs, dat David Bowie met zijn composities iets achter blijft bij zijn latere albums vanaf Outside. Hoewel hij daar ook niets anders doet dan aanhaken bij de moderne tijd.....