We schrijven voorjaar 1967. De kranten vragen zich af waar The Beatles blijven met nieuw materiaal. Er werd al geschreven dat ze geen ideeën meer hebben. "Ze zitten te niksen in de studio." Enkele insiders moesten geweten hebben dat ze wel degelijk druk in de weer waren. Mick Jagger liet trots een Stones take horen waarna John Lennon een demo van Sgt. Pepper's in de speler stopte. Gedesillusioneerd verliet Jagger de studio, hij moet hebben aangevoeld dat zijn groep dit niveau nooit zou weten te halen.
Vroeg in 1967 kwamen The Beatles nog met Strawberry Fiels Forever / Penny Lane. Naar mijn bescheiden mening de beste dubbele A-kant aller tijden.

Maar op 1juni 1967 was het dan zover: een compleet nieuw album verscheen. Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band liet de wereld versteld staan. "Doorslaggevend moment in de westerse beschaving", "Herdefinitie van de rock and roll", "Plaat van het decennium" Journalisten hadden opeens pagina's tekort om hun lovende kritieken kwijt te kunnen.
Vreemd is dat niet. Met dit album lieten The Beatles een volledig nieuw geluid horen. Vanaf de eerste geluiden wordt er een fictieve band voorgesteld met messcherpe gitaren. Er is niet langer een pauze van een paar seconden. "With a Little Help from My Friends" wordt direct na de opener ingezet. Mijns inziens de beste vocale prestatie die Ringo heeft geleverd. Het trucje om nummers vlak achtereen te plakken is geboren.
Het albums volgt verder met perfecte popnummers die ditmaal verpakt zijn onder allerlei lagen. Een complete kermisattractie komt voorbij in "Being for the Benefite of Mr. Kite". De samenzang in popmuziek krijgt een nieuw hoogtepunt in "She's Leaving Home" Eén van de hoogtepunten op het album voor mij.
Na een muzikale 'pauze' van George Harrison wordt wederom alles uit de kast gehaald om toe te werken naar een climax. De gehele B-kant lijk je aan te voelen dat je naar iets bijzonders toewerkt. En jawel: de luisteraar wordt beloond met een toegift van Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band.......A Day in the Life. Onovertroffen. Speels, melodieus en serieus tegelijk.
The Beatles houden op te bestaan. Ze maken plaats voor studiomuzikanten die wederom hordes muziekliefhebbers weet te verkrijgen. Ditmaal zonder liveoptredens of zelfs maar een single. Het is ook helemaal niet nodig. Radiozenders draaien het dagenlang en Jimi Hendrix covert het titelnummer nog dezelfde week live.
En dan die wonderschone hoes. Je hebt direct het idee iets bijzonders in handen te hebben. Eigenlijk zullen er allerlei cadeautjes in komen maar dat vond EMI te prijzig worden. Ik weet nog goed dat ik wilde weten welke mensen er allemaal op de hoes stonden. Mijn vader was de package kwijtgeraakt waardoor ik zonder internet slechts weinig gezichten wist te ontdekken.
Als ik al een minpunt moet noemen is dat het feit dat met dit album de normale popmuziek ophield te bestaan. Talloze bands gingen conceptalbums bedenken met allerlei pretentieuze werken als gevolg. Vaak lijkt de soul te zijn weggemoffeld door allerlei overdubbs en intellectueel geneuzel. Voor de beoordeling van dit album maakt dat niet uit: die staat gewoon op een dikke 5*