Queen - Made in Heaven (1995)

Label: Parlophone

1. It's a Beautiful Day (2:32)
  2. Made in Heaven (5:25)
  3. Let Me Live (4:45)
  4. Mother Love (4:49)
  5. My Life Has Been Saved (3:15)
  6. I Was Born to Love You (4:49)
  7. Heaven for Everyone (5:36)
  8. Too Much Love Will Kill You (4:20)
  9. You Don't Fool Me (5:24)
  10. A Winter's Tale (3:49)
  11. It's a Beautiful Day [Reprise] (3:01)
  12. Yeah * (0:04)
  13. "13" * (22:32)
  14. Heaven for Everyone [Single Version] * (4:39)
  15. It's a Beautiful Day [B-Side Version] * (3:58)
  16. My Life Has Been Saved [1989 B-Side Version] * (3:16)
  17. I Was Born to Love You [Vocal & Piano Version] * (2:55)
  18. Rock in Rio Blues [Live B-Side] * (4:33)
  19. A Winters Tale [Cosy Fireside Mix] * (3:49)
lennon schreef:
Je moet wel de feiten kennen bij zulk commentaar. De meeste songs zijn nog expres snel opgenomen met freddie voor dit project, en john was daar ook gewoon bij.
Inderdaad, en daarom een mooi en waardig slotdocument.

musician schreef:
Hot space en The Game waarschijnlijk de meest geïnspireerde, beste Queen cd's ooit?

The Game is wel degelijk een geïnspireerd album, en misschien wel het laatste. Hot Space tot en met Innuendo ontlopen elkaar niet zo gek veel in kwaliteit.

@lennon:

Nou vooruit, de feiten dan maar: drie nieuwe nummers, twee oude solonummers van Freddie Mercury (de hoes van Mr. Bad Guy zegt notabene: "thanks to Roger, Brian and John for not interfering"), een solonummer van Taylor, dat Freddie al in 1988 had ingezongen, een solonummer van May (dat toevallig ook eens door Mercury is ingezongen) en verder een hoop geknip en geplak van oude Mercury-vocals, waar een soort song omheen is geprutst. 't Is maar wat je een eerbetoon noemt. Was Innuendo niet een mooier afscheid geweest? Eén mooie livebox na Innuendo en daarna basta, dat had ze gesierd.

De buurman schreef:

Uiteraard mag iedereen van de muziek van Queen vinden wat hij/zij wil.
Van Queen-fan tot Queen-fan: ik weet niet precies wat je zoekt in de muziek van Queen maar ik ga van zo'n stellingname echt volledig over mijn nek. Dat zeg ik niet gauw, iedereen z'n mening, maar ik vind het echt een grove belediging voor de band.

Hot space gelijk aan Innuendo, Crazy little thing called love geïnspireerde muziek, bij dat soort Queenfans blijf ik liever altijd een eindje uit de buurt.

avatar van lennon
De buurman schreef:
Was Innuendo niet een mooier afscheid geweest?

Dat ben ik met je eens, dat was een super afscheid geweest, echter is de lading in het nummer Mother love zo enorm mooi (omdat dit Freddies laatst opgenomen tonen zijn) dat Made in Heaven sowieso al bijzonder maakt (voor mij dan) Ik ben het met je eens dat I was born to love you er totaal niet op past (Had dan love me like there's no tomorrow genomen, of There must be more to life than this), maar Made in heaven vind ik dan wel weer veel leuker dat het origineel. Ook de bewerking van Heaven for everyone is beter dan het origineel vind ik. Maar goed, wat dat betreft heb je wel gelijk, het is een samengeraapt goedje, maar de wetenschap dat Freddie er echt alles uitperstte om uberhaupt nog wat op plaat te zetten maakt Made in Heaven al heel bijzonder voor mij. en zeg nou zelf, krijg jij geen kippenvel bij Mother love als ie zo enorm uithaalt????

Ik wel...

musician schreef:
Uiteraard mag iedereen van de muziek van Queen vinden wat hij/zij wil.

Ik wil je niet nog meer overstuur maken, maar wat vind je nou eigenlijk een grove belediging voor de band? Dat ik de kwaliteit van de laatste albums niet zo vindt variëren? Zou Queen daar echt beledigd over zijn, denk je?

Waar ìk trouwens van over mijn nek ga, is van mensen die de dramatiek rondom de opnames van de laatste albums interessanter vinden dan de muziek zelf en daardoor niet meer kritisch kunnen zijn over The Miracle, Innuendo en Made In Heaven. Zo ben jij toch niet, Musician? Anders blijf ik ook liever uit jouw buurt, hoor!

De buurman schreef:
Maar puur op basis van kwaliteit van de nummers (zonder sentimenten) zijn The Miracle en Innuendo nog altijd oppermachtig aan The Game naar mijn mening.
Made in Heaven is daar (logischerwijze) te onevenwichtig voor.

avatar van lennon
Voor een bijelkaar geraapt zooitje (zoals buurman dit album noemt) vind ik dit nog steeds een goede plaat... zeker beter dan the game en hot space bij elkaar

Ja

Maar niet om het één of het ander maar je herkent in The Miracle en Innuendo toch veel betere Queen platen dan The Game en Hot space?
Daarom zeg ik, ieder z'n eigen smaak, maar als je dan verkondigt dat de cd's aan elkaar gelijk zijn dan word ik daar een beetje niet goed van, niet alleen bij jou uiteraard. Er zijn ook mensen die I want to break free het mooiste vinden dat Queen ooit heeft gemaakt en Flash de allerbeste filmmuziek die ooit aan het vinyl is toevertrouwd. Er komt een punt dat je dan vervolgens niet meer in discussie gaat.

Neen, ik oordeel slechts over de muziek maar heb wel alle oog voor de dramatiek die Queen toch zeker heeft gekend. Maar ik ga bij Made in heaven ook zeker niet boven 3,5*** zitten.

Innuendo is een ander verhaal. Daar wordt echt geweldig op gemusiceerd, ijzersterke nummers helemaal actueel klinkend, fanatiek spelen en uitgevoerd, gemotiveerd tot op het bot. Dat herstel van Queen zette zich al sterk in op kant twee van A kind of magic, werd volledig doorgezet op The Miracle en eindigde dus helaas met Innuendo, toen Queen zich voor het laatst in volle glorie kon laten horen.

musician schreef:

Misschien moet ik dan nog maar eens goed luisteren naar de (diep) verborgen kwaliteiten van The Hitman, The Invisible Man, My Baby Does Me, Scandal, Ride The Wild Wind, You Don't Fool Me...
Ik schijn toch iets te missen.

avatar van musician
Met The invisibe man, My baby does me heb je inderdaad het minste genoemd van The Miracle, ik zou er My baby does me nog bijzetten, dan vinden wij elkaar. Wat overblijft is een prima cd.

Vervolgens is de vraag is wat zoek je bij Queen in hun muziek. De rock, gecombineerd met de theatrale aanpak is ongeëvenaard in zijn soort, sowieso.

Ik vind The Hitman en Ride the wild wind twee geweldige nummers van Innuendo, grandioos, maar ik ben natuurlijk ook liefhebber van kant 2 van A kind of magic, daar sluiten de nummers vrij naadloos op aan.

Het is niet zo dat ik het balladwerk van Queen overigens niet goed vind, integendeel, de combinatie van het geheel maakt het groots.

Hot space en The Game wijken daar niet alleen sterk van af, het zijn ook albums met vrijwel alleen slechte nummers, band ongeïnspireerd, krampachtig, en de weg kwijt van het eigen idioom. Je eigen kracht is altijd de beste, beter niet gaan inspelen op gangbare trends als je zelf trendsetter bent.

Ik beoordeel Queen als een rockband, alles daarom heen vind ik verder prima, als het maar geen negatieve invloeden heeft op hun werk. De levenswijze en wandel van Freddie M is uiteraard bekend maar is ook niet van invloed.

The Hitman en Ride the wild wind zijn twee nummers waarin ik de band volledig vind excelleren, de ware jaren 90 evolutie van hun start in de jaren '70.

Als je niet houdt van The Hitman en Ride The wild wind (en juist ook You don't fool me vind ik één van de betere nummers van Made in Heaven) ben je naar alle waarschijnlijkheid een liefhebber van andersoortige Queen muziek. Als dat dan Hot Space en The Game is, prima, maar dan komen wij van een andere Queen planeet.

avatar van De buurman
Ik zeg nergens dat ik Hot Space een goede plaat vindt. Ik zeg alleen dat ik alles wat er na kwam niet zoveel beter vind.

Je voorkeur voor stukken als The Hitman en Ride The Wild Wind etc. kan allerlei oorzaken hebben. Ik wil daar ook eigenlijk geen grapjes over maken. Maar in combinatie met wat je over The Game zegt (slechte nummers, ongeïnspireerd, krampachtig) wordt het toch wel een beetje lachwekkend allemaal.

Zeg eens, is het vooral de tekst van The Hitman die je aanspreekt (Hitman is King!!!) of is het die geniale vondst van die omgekeerde vierkwartsmaat aan het einde?

Maar goed, het gaat hier over het grote Brian May knip-en plakproject genaamd Made In Heaven geloof ik.

avatar van musician
Ja, dat klopt maar dan met als einddoel een mogelijke verklaring voor het stemgedrag van 1,0 voor een cd als Made in heaven.

Je gaat toch niet over de tekst beginnen van The Hitman? Het is vooral muziek bij Queen, ik gooi ook de tekst van Body language niet voor je voeten. Ik begin sowieso nooit over de teksten van Queen.

Het is jammer, maar ook vandaag noem je Made in Heaven weer knip- en plakwerk van Brian May. Het doet de zeer integere gitarist echt onrecht aan, het album is met de beste intenties gemaakt. Het steekt ook ruimschoots uit boven het begin jaren 80 werk van Queen, dus in die zin hoeft de band zich er ook artistiek niet voor te schamen.

En voor het geld hoefde hij het echt allang niet meer te doen.

musician schreef:
En geloof me, als dit niet het geval was geweest had John Deacon écht niet meegedaan aan dit project.
Mooi document !

musician schreef:

Je probeert me, ik hoop onbewust, voortdurend neer te zetten als een groot bewonderaar van Hot Space. Nogmaals, dat ben ik niet.

Maar als je het toch graag over Body Language wilt hebben: dat is poëzie vergeleken met The Hitman.

En natuurlijk is Brian May integer. Kan hij er wat aan doen dat Queen na Mercury's dood commercieel gezien is uitgewrongen als een pak hopjesvla? Daar heeft integere Brian Airguitar vast geen invloed op. Dat was Roger!

Het was integer geweest als ze na het Tributeconcert in London (ben ik geweest!) het licht hadden uitgedaan. They ruined the legend.

De buurman schreef:
Maar als je het toch graag over Body Language wilt hebben: dat is poëzie (...)

Ah, is dat nu poëzie!

Ik heb helemaal niet het gevoel dat Queen is "uitgewrongen als een pak hopjesvla" na Freddie's dood met, blijkbaar, Brian May als de wringer binnen de groep en de cd Made in heaven als uiteindelijk 'wangedrocht'. Maar daar worden we het niet over eens.

Ik heb laatst een prima documentaire gezien over het leven van Freddie Mercury op de Belgische televisie, niet alleen met Brian May maar ook met veel, hele naaste, vrienden (z'n partner) en familie.

Geen moment heeft enig medewerkende ook maar de indruk gewekt dat er iemand is geweest die zijn dood heeft aangewend tot commerciële uitbuiting. Wat is er ook van Queen nu helemaal verschenen na Innuendo, anders dan dat ook door elke andere band op leeftijd is uitgebracht?

Ja, die Greatest hits van vorig jaar rond de Kerstdagen, dat was ook een treurig stemmende compilatie, maar ook dat soort verzamelaars is niet merkwaardig t.o.v. andere oudjes in muziekland.

Maar als je om dat soort redenen Made in heaven op 1* wil zetten en niet kiest voor een beoordeling op artistieke gronden, veel succes!

musician schreef:
Wat is er ook van Queen nu helemaal verschenen na Innuendo
Daarover gesproken ... waar blijven de geremasterde albums met paretjes uit de kluis, B-kanten en demo's (in de stijl zoals bijvoorbeeld U2 hun backcataloge aanpakt) ? Ik zou er blij mee zijn.

musician schreef:
[Ah, is dat nu poëzie!:W

...vergeleken met The Hitman, jazeker!

Maar wat trouwens te denken van Greatest Hits 3, Return Of The Champions (pfff...), Queen Rocks, Musical We Will Rock You, The Cosmos Rocks...

Je hebt wel een beetje gelijk in je laatste ailinea, Musician. Een halve ster erbij, dan! Op artistieke gronden zullen we maar zeggen.

Natuurlijk is het niet allemaal even beroerd, en als Queen-adept ben ik blij dat er nog iets is uitgekomen met Freddie Mercury dat ik nog niet kende.

Maar ik vraag me toch af wat Mercury gevonden zou hebben van de remakes van zijn solonummers en het uitbrengen van die oude flarden en probeersels die, toen het ertoe deed, kennelijk niet goed genoeg waren om voor een Queen-album te gebruiken. Bovendien, voor Queen mag de lat hoger liggen dan voor welke andere band dan ook. En, met alle respect, de echt nieuwe nummers (A Winter's tale, Mother Love) houd ik gewoon niet zo van.

Maar heus, ook ik heb mijn bedenkingen bij Back Chat, Action! en Cool Cat.

avatar van DikkeDarm
Ik krijg geen warm gevoel van binnen maar wel kippenvel bij sommige nummers en geniet van de stem van Freddy en deze was tevens het einde van Queen. Made in Heaven staat op mijn Zen (mp3) en gaat er niet meer af waarom? hij is gewoon goed! Gelukkig zijn er nog genoeg negatieve stemmers, anders zouden ze dit forum kunnen sluiten

avatar van bikkel2
Gewoon best een uniek document dit Made In Heaven . En voor de mensen van wie dit niet had gehoeven ; Freddie Mercury drong zelf aan om nog zoveel mogelijk op te nemen en vooral uit te brengen .
Dat er dan wat plakwerk tussen zit kun je de 3 overgebleven Queenleden niet helemaal kwalijk nemen . De al hevig zieke Freddie heeft tot kort voor zijn dood nog stukken ingezongen, en hoe eer je als collega's de grootste buhne persoonlijkheid aller tijden het grootst .
Niet om het in kluizen te bewaren in ieder geval .
Dit album moet je ook niet zien in het kader van een volgend Queen album , maar een oprecht met liefde gemaakte ode aan de Queenzanger .

Veel meer moeite heb ik met de opeenstapeling van volstrekt onnodige verzamelaars die men meent uit te moeten brengen .
De echte Queenliefhebbers wachten al jaren op wat nuttig livewerk op dvd uit de 70er jaren . Volgens mij zouden de heren May en Taylor hier ook wel eens meer hun nek voor mogen uitsteken .

avatar van Poeha
Dat laatste daar zouden ze mij en velen met me, denk ik, een groot plezier mee doen, bikkel2

En wat is I Was Born To Love You toch een waanzinnig lekker nummer
De reprise van It's A Beautiful Day is trouwens ook erg smakelijk.

ClassicRocker
Die volstrekt overbodige verzamelaars zijn het werk van een op geld beluste platenmaatschappij en niet van May en Taylor. Zo staat op Greatest Hits III door toedoen van ongeinteresseerde en ondeskundige samenstellers de verkeerde versie van Freddie's solosingle Living on my Own (de Mr Bad Guy albumversie (bescheiden hit) i.p.v. de 1993 Radio Mix (grote hit) die ze er op wilden hebben). Als May en Taylor hierbij betrokken waren geweest was deze fout niet gemaakt en de samenstelling van de (overbodige) verzamelaar(s) beter geweest (vb: het ontbreken van Innuendo op Absolute Greatest).

Wat betreft nuttig livewerk uit de 70'er slaat bikkel2 de spijker op zijn kop: dit had er al lang moeten zijn. De volgende release zal echter Budapest '86 zijn, weliswaar een hele goede maar weer een jaren '80 release.

Verder is dit album een waardige afsluiter van het Queentijdperk met in Mother Love Freddie's laatste vocalen en een van de mooiste en emotionele nummers die Queen ooit gemaakt heeft.

ClassicRocker schreef:

Greatest Hits 3 (nauwelijks hits), Queen Rocks (één nieuw nummer), The Platinum Collection (Greatest Hits 1, 2 en 3 bij elkaar) en Absolute Greatest (willekeurige verzameling hits in willekeurige volgorde op eens schijfje gebrand) zijn allemaal uitgekomen na Made In Heaven, en zijn toch echt allemaal officiële Queen releases. Dat is echt wel even langs de directie van Queen BV gegaan. Zoals ik al eens eerder zei: met Made In Heaven is het grote uitmelken begonnen.

En dan vergeet je nog:
- Live at Wembley '86
- Queen on Fire
- Rock Montreal
- Jewels I en II

(...)

@De buurman

Greatest Hits III bevat allemaal hits, hoe kom je er bij dat daar nauwelijks hits op staan? Wel is ie natuurlijk slecht samengesteld, dat had beter gekund en gemoeten want Queen heeft genoeg hits gescoord voor nog een goede hitverzamelaar naast Greatest Hits en Greatest Hits II (zie mijn compilatie in het topic van Greatest Hits III). Daar is bijv. echt geen Another One Bites The Dust met Wyclef Jean voor nodig. Iets dat dan weer enigszins in het voordeel van GH III pleit is dat er in de vorm van Thank God It's Christmas een nummer op staat dat niet eerder op album is verschenen.

Verder gaan officiële Queen-verzamelaars echt wel even langs de directie van Queen Productions, maar dan vooral beleefdheidshalve. Mede uit onvrede hiermee hebben Brian en Roger het contract van Queen met EMI dat tot en met eind dit jaar loopt opgezegd en bij Universal getekend (al speelt geld hierbij natuurlijk ook een rol). Laten we hopen dat Queen's back cataloque daar in betere handen is.

En natuurlijk is Made in Heaven geen uitmelkproduct, maar dat heb ik al eerder aangegeven.

@rkdev

Alle live-releases van Queen die na Freddie's dood zijn uitgebracht zijn goed, alleen komen jammer genoeg de jaren '70 (nog) niet aan bod. Jewels I en II zijn uitgebracht voor de Japanse markt, niet voor de Europese, en zijn dus niet bedoeld om ons uit te melken.

avatar van rkdev
@ClassicRocker: ik ben het er helemaal mee eens dat de livealbums geweldig zijn, het ging mij meer om het punt dat deze releases pas uitkwamen na Freddies dood.

ClassicRocker
Tegenwoordig zijn de mogelijkheden om de kwaliteit van beeld en geluid op te poetsen en weer te geven veel beter dan 20 á 30 jaar geleden, dus wat betreft ben ik blij dat sommige van deze releases nu pas uitkomen of opnieuw uitkomen. Anderzijds had Live at Wembley natuurlijk in 1986 i.p.v. het wanproduct Live Magic uitgebracht moeten worden, of had men dat jaar de Budapest-VHS die in 1990 is uitgebracht, moeten releasen.

Van het concert in Montreal kreeg Queen Productions de rechten pas een paar jaar geleden in bezit. Gelukkig is dit alsnog gebeurd, want Rock Montreal (goddelijk op Blu Ray) is een veel betere registratie dan de We Will Rock You getitelde VHS/DVD die buiten Queen om op de markt is gebracht.

Tot slot wordt Queen natuurlijk uitgemolken, alleen is Made in Heaven absoluut geen uitmelkerij en wordt Queen i.v.m. soortgelijke bands ook niet bovengemiddeld uitgemolken. Waarvan akte!

avatar van rkdev
Helemaal met je complete epistel eens, ClassicRocker.

ClassicRocker schreef:
Sterker nog, ik vind het jammer dat er nog geen mooie reissues van alle albums uit zijn gekomen.

avatar van De buurman
Ik vind het nogal triest dat de overgebleven Queenleden, omdat ze anders geen schijfje vol kregen, maar een paar nummers van Mr Bad Guy hebben gepakt, en die voorzien van een wat doorsnee (hardrock)arrangement. Zal Freddie Mercury blij mee zijn, met die Brian May bewerkingen! Als Mercury dit zo bedoeld had, had hij het destijds zelf wel zo gedaan. Dient geen enkel doel.

Ook voor onder andere Heaven For Everyone en My Life Has Been Saved geldt dat ze gewoon een oude zangpartij hebben voorzien van een nieuw arrangementje. Natuurlijk vind ik het als Queen fan best leuk om die dingetjes eens te horen, maar ze hadden het gewoon klein moeten aanpakken. Bescheiden. Voor de liefhebber.

Maar nee, grote campagnes, hits proberen te scoren (Waarom in godsnaam? Als eerbetoon?), aan iedere schoolkrant interviews geven, in elk ontbijtprogramma komen opdraven en vooral de grote massa proberen te bereiken die pas in 1991 voor het eerst Bohemian Rhapsody van begin tot eind hoorde. Geen klasse, oftewel uitmelken.

avatar van bikkel2
Ik zie het toch in een ander daglicht . Ik kan mij niet voorstellen dat zowel May als Taylor dit hebben gedaan uit puur commercieele redenen . De heren hadden toch al niets meer te bewijzen .
Dat een album als Made In heaven zoveel belangstelling kreeg, is puur omdat er duidelijk een link is gelegd naar wat laatste opnames met Freddie . Ja , dat er dan wat plak en knipwerk is verricht hier en daar , ik kan er niet zo mee zitten . Ik zie dit ook niet echt als een nieuwe Queenplaat . Feit blijft dat Freddie nog zo veel mogelijk heeft ingezongen ( wat al een prestatie was , gezien zijn vergevorderde ziekte .) en er op aandrong om het uit te brengen .
Ik weet ook wel dat nadien May en Taylor zich maar al te graag uitgeven voor Queen . Misschien was het hele gebeuren met Paul Rodgers ook wel te veel van het goede . John Deacon was wellicht de meest wijze ; Zonder Freddie geen Queen meer .
Maar met Made In heaven kan ik prima leven . Als je ziet wat er van Jimi Hendrix allemaal nog uitgebracht wordt, valt dit allemaal reuze mee . Hendrix zal ook met alles niet blij geweest zijn .

Ik hoop alleen dat overbodige verzamelaars van Queen nu tot het verleden behoren .
Memorabel livemateriaal uit de 70er jaren , dat zou een perfecte aanvulling zijn en respectvol naar de Queenfan .