Genesis - ...Calling All Stations... (1997)

Label: Virgin

1. Calling All Stations (5:46)
  2. Congo (4:51)
  3. Shipwrecked (4:24)
  4. Alien Afternoon (7:52)
  5. Not About Us (4:39)
  6. If That's What You Need (5:13)
  7. The Dividing Line (7:45)
  8. Uncertain Weather (5:29)
  9. Small Talk (5:02)
  10. There Must Be Some Other Way (7:54)
  11. One Man's Fool (8:58)
avatar van musician
Bluebird schreef:
(...) mist het gewoon de dynamiek van de jaren 80 die meneer Collins nou eenmaal wel in zich had. Het is een sterk atmosferisch album dat eigenlijk beter in de Gabriel stijl kan worden geplaatst(...)

Maar dan zijn we het, op Collins na, helemaal eens! Ik had ook liever gehoord dat Rutherford en Banks hun volumeknoppen flink hadden opengetrokken, in plaats van die 'atmosferische sferen' die nu zijn opgeroepen.

Hele reeks berichten die niet meer met dit album te maken hebben verplaatst naar Genesis

avatar van BenZet
Verlaag mijn stem toch naar 3 sterren. Vind het kwalitatief toch minder.

avatar van rkdev
Helemaal niet zo slecht als dat de meesten van ons waarschijnlijk vermoedden (inclusief ik), maar het is ook geen hoogvlieger. Toch hoor ik hier meer goede composities dan op Abacab.

avatar van IntoMusic
Moet zeggen dat ik Ray Wilson toch wel een erg goede stem vind hebben voor de Genesis-sound. Dit album weer eens beluisterd en het benaderd soms de 'sfeer' van Peter Gabriel.

Zojuist Live in Poland binnen gekregen en hierop vertolkt hij ook o.a. Carpet Crawlers. Erg mooi gezongen en past uitstekend bij de sound. Ik ga toch een half puntje omhoog, want dit is zeker een bovengemiddeld album van Genesis en een mooie afsluiter waardig.

Jammer dat het zo is ondergewaardeerd of dat zgn critici er eigenlijk al voor de uitgave een stempel op hadden gezet.

avatar van Bluebird
Live In Poland die ik vorige week ook heb aangeschaft staat ter correctie op de rejections pagina. De afbeelding zou te korrelig zijn maar de foto op de cover is dat sowieso al. Wie de credits wil hebben mag van mij zn gang gaan.

Mooie registratie trouwens en misschien wel het laatste wat we van Genesis met Wilson te pakken zullen krijgen.

avatar van IntoMusic
Bluebird schreef:

No worry Bluebird , ik heb al een foto paraat. Ik wilde het album ook al toevoegen, maar jij was me voor. Als ie ook voor mij te benaderen is voor correctie, zal ik het plaatje toevoegen.

avatar van LucM
Het enige Genesis-album met Ray Wilson als zanger werd geen groot succes. Nu vind ik het album niet zo slecht als destijds werd beweerd maar het is wel een anoniem klinkend album. Dit heeft veel te maken met de stem van Ray Wilson die wat kleurloos is, waar dat de stemmen van Peter Gabriel en Phil Collins zeer herkenbaar zijn.
Buiten Congo en Small Talk vind ik de composities op een aanvaardbaar peil staan maar hier staan ook geen uitschieters op waar dat bij de vorige Genesis-albums steevast enkele uitstekende songs staan.

avatar van bikkel2
Wilson mist misschien het typerende wat Gabriel en Collins wel in hun stem hebben en daardoor altijd op een voetstuk staan betreft hun tijd in de groep .
Maar Wilson stelt mij niet teleur hier . Hij zingt op een gepassioneerde manier met een prettig rauw randje .
Plus dat Banks en Rutherford zich hier veel minder laten verleiden tot commercie . Daardoor klinkt het wel eigentijds maar minder gelikt dan de vorige , zeg maar 3 albums .
Uncertain Weather bijvoorbeeld is prachtig en wat mij betreft 1 van de betere Genesissongs ooit .
Zonder dat het trio hier oubollig klinkt , is er toch weer wat meer ruimte voor Proginvloeden .

avatar van Bluebird
Zonder Gabriel en vooral Hackett zou de band nooit meer zijn wat het ooit was. Desalniettemin geeft Collins' afwezigheid de overgebleven leden nu weer alle ruimte de commercie de rug toe te keren en op een herkenbare doch geheel eigen wijze een verfrissende weg in te slaan. In geen 17 jaar heeft een Genesis album een dergelijk nivo gekend. Wilson is hier verre van kleurloos, zij het dat hij als frontman helaas de ''personality'' mist om Genesis er weer helemaal bovenop te helpen. Aan de composities ligt het zeker niet. Als ome Phil deze plaat had volgetrommeld/gezongen/gebrald was het een kassakraker geworden van jawelste.

avatar van musician
Bluebird schreef:
(...) Als ome Phil deze plaat had volgetrommeld/gezongen/gebrald was het een kassakraker geworden van jawelste.

Hoe zou dat dan komen?

Ik ben het trouwens niet eens, dat het een goede plaat zou zijn, vocaal niet maar ook muzikaal niet. En de doorsnee Genesis-fan wil de cd bij musicmeter ook maar niet naar boven de drie sterren brengen.

Begrijpelijk dus, vooral omdat Banks & Rutherford zelf ook al geen heil meer zagen in een vervolg. Terwijl ik vooraf zou zeggen dat het toch zou moeten kunnen, met hun staat van dienst.

Ik betreur oprecht dat we al vanaf 1997 geen nieuwe Genesis cd hebben mogen begroeten, terwijl potientieel iedereen nog gewoon rondloopt (met alleen Phil Collins nog (?) in de lappenmand).

Wat zou er moeten gebeuren om een stuk of vijf oud-leden voor enkele maanden de studio in te krijgen voor een mooie cd?

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
musician schreef:

Zou het er misschien iets mee te maken hebben dat de heren hun schaapjes inmiddels ruimschoots op het droge hebben en dat het laatste restje inspiratie - wie weet - enigszins cynisch geworden zijn over al die fans die maar blijven weeklagen over hoe goed het vroeger was en hoe slecht het tegenwoordig is?

Hierboven wordt de zang van Ray Wilson zelfs als kleurloos betiteld. Nou vráág ik je!

avatar van Bluebird
Genesis is voltooid verleden tijd. Er mag wel een Godswonder gebeuren als we die ooit nog eens in de originele lineup op de planken zien staan. En ze moeten opschieten trouwens, Pink Floyd was er nog net op tijd mee............

avatar van Gert P
Nee zit niet op een nieuwe cd te wachten met Collins, dit was na de Gabriel, Hackett periode de beste plaat en dan krjgeen we weer van die blazers fiedeltjes en i can't dance.
Nee laat maar, dit was een prachtige afsluiter.

Roerend mee eens.

avatar van bikkel2
Rutherford en Banks kozen eieren voor hun geld toen bleek dat de cd verkoop tegen viel en ook de tour niet echt geweldig bezocht werd .
Wilson dus exit . Wellicht had het achteraf beter geweest deze hele onderneming niet aan te gaan , want lullig voor Wilson was het natuurlijk wel .
Met veel poeha binnenkomen en dan binnen de kortste keren weer afgeserveerd worden .
Maar Calling All Stations is en blijft een ongewaardeerd werkje .
Een zelfde situatie deed zich voor in 1980 met Yes . Drama werd gemaakt met The Buggles en werd ook vrijwel unaniem de grond ingeboord .
Die plaat bleek ineens een stuk vitaler en krachtiger .
Maar mensen zijn vaak bij voorbaat al tegen veranderingen . Tuurlijk kan het ook minder goed uitpakken , maar dit zijn duidelijke voorbeelden van niet .
Deze Genesisplaat krijgt uiteindelijk zijn waardering wel , al kost het wat tijd .

avatar van rkdev
Ik blijf overigens met dit album/project hetzelfde gevoel houden als met bijvoorbeeld hetgeen Brian May en Roger Taylor doen met de bandnaam Queen. Ik snap dat het uit commerieel oogpunt slim is om z'n sterk 'merk' níet te gebruiken, maar had het slimmer gevonden om dit project bijvoorbeeld RBW (of zelfs Rebirth of zoiets) te noemen i.p.v. Genesis.

avatar van VanDeGriend
Berichten verplaatst naar Genesis

Razor Disk
Behoorlijk magere cd. De stem van Wilson valt in het niet vergeleken met de andere zangers. Zonde!

avatar van Bluebird
Jouw stem vergeleken met de rest hier ook. Maar je goede recht.

Razor Disk
Gewoon het gevoel van bittere teleurstelling. Pa heeft hem deze ochtend blind gekocht in de veronderstelling Collins of Gabriel te horen. We kregen een afgezaagde stem die ik al 1000 keer eerder ben tegengekomen.

avatar van Running On Empty
WAKE UP !!!!! Zeker nooit jezelf verdiept in Genesis???

Geen Peter Gabriel en geen Phil Collins hier maar dit is op zich helemaal geen onaardige plaat. Even wennen dat wel.

Razor Disk
Nee, ik heb me nooit verdiept in Genesis.

avatar van Bluebird
Moet daarbij ook eerlijk bekennen dat ik de stem van Gabriel maar vooral van Collins al vele 1000en malen eerder ben tegengekomen dan die van Wilson. Over afgezaagd gesproken.

Dit is gewoon een prachtplaat in zijn genre. Met de geschiedenis van Genesis in het achterhoofd luister je er natuurlijk ook anders naar.

Joy
misschien wordt het nog ooit wat, collins heeft aangegeven dat de band nooit officieel is ontbonden, dus

dus zal ik die eventuele plaat weer niet kopen, vroegtijdig afgehaakt na and then there were 3

Joy schreef:

Daarom kan ook geen mens er iets zinnigs over zeggen behalve zijn eigen mening/verwachting uitspreken. Als het nog wat wordt zal Collins in ieder geval een toontje lager oude stijl gaan zingen wat de composities net als met CAS veel beter tot hun recht zal laten komen. Daarin komt Wilson toch heel wat smaakvoller uit de verf.

avatar van Gert P
Ik heb 3 boxen van hun gekocht maar 1 niet en ja welke...
Hoop dat die Collins volgende keer alleen de stokjes mag aanraken en trommelen en niet meer en niet minder, ook niet schrijven.
Nee laat dit maar de laatste zijn, kan alleen slechter volgens mij.

avatar van symfoton
Prima plaat, maar dit had nooit onder de naam Genesis uitgebracht moeten worden, al is Genesis natuurlijk altijd gewoon de band van Banks geweest. Ray Wilson is een klasse zanger, maar hij zou onherroepelijk vergeleken worden met Gabriel en Collins, die jarenlang zongen (en speelden) in de band en dus verbonden waren met zoveel mooie symfonische muziek. Een ongelijke strijd helaas. Onder de drie sterren is belachelijk laag, want dit is een ongelooflijk sfeerrijk album. Dat komt vooral door de hese stem van Wilson en hetgeen Banks uit zijn keyboards tovert. Natuurlijk wil je Steve Hackett op de gitaar horen, maar die tijd is voorbij. Ondanks dat ik Genesis in de verkeerde volgorde heb leren kennen (dus eerst Collins aan het het bewind en later pas de Genesis met Gabriel aan het roer), spreken mij de eerste jaren veel meer aan en werd het inderdaad allemaal anders na het vertrek van Hackett. Deze cd bevat niet van die flauwe Collins deuntjes en dat is op zich al een verademing. Wilson heeft nooit een kans gehad en dat is jammer voor een zanger van zo'n kaliber. Luister naar 'Shipwrecked' en je voelt de emotie. Erg mooi!

avatar van BenZet
Van de week sinds lange tijd weer eens opgezet. Ik vind het toch een prima plaat hoor. het is een beetje in lijn met We Can't Dance, dat ook behoorlijjk te pruimen is. Ik vergelijk het niet met het oudere genesis wat voor mij bij het weggaan van Hackett in '77 het einde betekent. Maar kijkend naar de nieuwe lijn vind ik dit er aardig in passen. Blijft het voor mij een feit dat ik niet teveel moet nadenken over Genesis verleden.

Razor Disk schreef:

Deze zingt wel 100 keer beter als Collins want als je er een veel voor bij hoort komen is het die wel, I cant hurry love., susedo, i cant dance, jesus he knows me.
Echt Collins toppers.