Genesis - ...Calling All Stations... (1997)

Label: Virgin

1. Calling All Stations (5:46)
  2. Congo (4:51)
  3. Shipwrecked (4:24)
  4. Alien Afternoon (7:52)
  5. Not About Us (4:39)
  6. If That's What You Need (5:13)
  7. The Dividing Line (7:45)
  8. Uncertain Weather (5:29)
  9. Small Talk (5:02)
  10. There Must Be Some Other Way (7:54)
  11. One Man's Fool (8:58)
avatar van rkdev
bikkel2 schreef:
Hij heeft zelf een uitspraak gedaan: '' liever soul / r&b/motown dan progrock."'
Maar in welke context was dat (en wanneer)? Kiezen tussen het ene of het andere als antwoord op een vraag van een journalist misschien?

Maar ik denk dat als je naar Phil's carrière kijkt hij inderdaad een enigszins veranderende muzieksmaak heeft gekregen naarmate hij ouder werd. Maar ik denk dat we het antwoord "liever soul / r&b/motown dan progrock" niet zo zwart-wit moeten zien.

avatar van bikkel2
Ik wil het best achterhalen(nu niet want ik moet zo naar m'n werk) Ik heb het 'm in een interview horen zeggen en het was geen keuze vraag.
Het was volgens mij ergens in de 90's.
Dat zijn muzieksmaak is veranderd lijkt mij duidelijk.

avatar van Bluebird
Je kunt het ook een beetje met het geval Blackmore vergelijken..... al vanaf zn jeugd was ie into renaissance/medieval en na zn frustrerende contractuele verplichtingen bij DP te hebben afgesloten doet ie ook al een dikke 15 jaar waar zn hart ligt. Het heeft gewoon iets met je oorsprong te maken naarmate je ouder wordt. Als je goed hebt geboerd heb je dan ook alle ruimte om dat te doen wat je werkelijk leuk vindt. Dat Collins in zn jeugd door Motown is gevormd waardoor dat pas veel later als een afwijkende stijl in het groepsgenre is terug te vinden is dan ook niet vreemd. Het bloed kruipt.......

avatar van little lion man
M.i. ligt het in de discussie wel/geen progrock niet zo scherp.
De stijl van Genesis al altijd een mengeling geweest van de muzieksmaak van de bandleden, zoals bij meer bands.
In de begintijd schreef Collins nog geen nummers, dus was zijn invloed op de stijl ook minder.
Toen Gabriel en Hackett vertrokken, verviel daarmee ook hun invloed. Logisch.
Vanaf 'Duke' is Collins liedjes gaan schrijven en daarmee is zijn invloed gegroeid.
Wilson schreef maar drie songs mee op CAS, dus is het vooral een Banks/Rutherford-plaat.

Overigens, in de Gabriel-tijd was er ook genoeg muziek die niet zo heel erg prog was en in de Collins-tijd was er ook genoeg prog-achtig materiaal.
En getuige een nummer als 'Colours' was Collins zelf ook niet vies van een track die uit twee delen bestaat.

Edit: ik doe er een half puntje bij. Van 3,0 naar 3,5. Vind het een aardig album, maar mis de echte uitschieters.

avatar van musician
Ik kan moeilijke achterhalen, hoe het precies zit met de Gabriel periode: daar lees ik overal dat de leden de nummers gezamenlijk hebben geschreven.

Vanaf A trick of the tail worden de componisten bij de afzonderlijk en gezamenlijk geschreven nummers benoemd. Collins schrijft aan een aantal nummers mee, terwijl m.n. Banks bij alles wordt genoemd. En inderdaad, bij Duke verschijnen de eerste twee tracks van Collins' eigen hand.

Wat heb je voor voorbeelden van nummers tijdens de Gabriel periode die niet prog waren?

avatar van little lion man
@musician: volgens mij werden in de Gabriel periode de nummer niet echt door alle leden samen geschreven. Meestal kwam Banks of Gabriel met de basis voor een nummer, soms Rutherford of Hackett.
Neem Selling England: als ik het goed onthouden heb is Moonlit Knight geschreven door Gabriel, I Know What I Like door Rutherford, Firth of Fifth door Banks, More Fool Me door Hackett. Epping Forest is met muziek van Banks en tekst van Gabriel.
Op The Lamb waren bijna alle teksten van Gabriel en heeft hij aan de muziek weinig bijgedragen.

Ik denk dat wanneer je I Know What I Like, More Fore Me, After The Ordeal en Aisly Of Plenty alleen zou kennen, dat je niet meteen zou denken dat je met progrock te maken zou hebben.

bikkel2 schreef:
Het was volgens mij ergens in de 90's.
Dat zijn muzieksmaak is veranderd lijkt mij duidelijk.

Helaas, ik kan het d.m.v een bepaalde bron nergens hard maken.
Maar weet zeker dat Collins de uitspraak van '' liever soul dan prog'' gedaan heeft.
Voor wie er verder aan twijfelt, dat moet ik dan verder maar accepteren.

Maar ok. het zal verder niets veranderen aan de geschiedenis van de groep en de veranderingen die binnen de groep ontstonden.
Feit blijft dat Collins in der beginne weinig mee schreef en zich pas ontwikkelde als componist toen hij frontman werd en zijn soloweg koos.
Wat dan uiteindelijk leidde tot een lichtvoetiger Genesis.

bikkel2 schreef:

Helaas, ik kan het d.m.v een bepaalde bron nergens hard maken.
Voor wie er verder aan twijfelt, dat moet ik dan verder maar accepteren.

Wat dan uiteindelijk leidde tot een lichtvoetiger Genesis.

Dat wat te horen ook en toen werd mijn interesse geleidelijk minder. Ze werden een singlegroep vooral na het album and..then..there...

avatar van vigil
Kolere een 1... Hoe kom je daar nou toch bij?

avatar van Bluebird
Ja, ik vind dat ook wel erg overgewaardeerd aangezien hier geen Gabriel, Hackett en zelfs geen Collins op te vinden is...

Uuuh ?!!! een 1.

Dat zou dus betekenen in de praktijk dat het hele album volkomen ruk is.
Dat er geen liefhebbers zijn van dit album is bekend, maar dit is wel heel drastisch.

avatar van Bluebird
Die liefhebbers zijn of verstokte Gabriel of Hackett, of Collins fans......... niet zozeer liefhebbers van ''progressief'' dus. Dit blijft natuurlijk een kwalitatief alleszins acceptabele en fijne plaat vergeleken bij wat anderen in het genre er van bakken......

Ik neem aan dat iemand met de username Neil Peart geen verstokte Collins-fan is.
Want praat je in dat geval over 'verstokt', dan telt die Tarzan-rotzooi ook mee en dat moet een Rush-fan niet willen.

avatar van Bluebird
Agree, maar dat geldt dan desteminder voor Gabriel en Hackett die op dit prachtige album dan ook schitteren door afwezigheid...... ik bedoelde een en ander dan ook wat ironisch. Neal kan Collins alleen t/m W&W waarderen had ik begrepen.

Bluebird schreef:

Juist gesproken

avatar van Bluebird
Nou ja, zullen we Seconds Out er dan ook nog maar ff bijdoen?

avatar van ricardo
Bluebird schreef:
Nou ja, zullen we Seconds Out er dan ook nog maar ff bijdoen?
Jij hout wel van een beetje beemweej achtige degelijkheid hoor ik wel.

Seconds Out is het enige Genesis album wat ik volledig kan beluisteren, maar daar staan dan ook louter topnummers op. Eigenlijk een mooie verzamelaar maar dan live.

avatar van Jester
Ik heb deze CD sinds een paar weken (min of meer bij toeval) in de CD speler in de auto, en op de eerste drie, wat nietszeggende, nummers na, is het toch een erg lekker album. Helaas moet de radio op 100% NL als de rest van de familie meerijdt.

Ik luister deze CD in ieder geval vaker dan I Can't Dance, Invisible Touch en Abacab. Wel mooi om te zien dat de waardering voor dit album langzaam maar zeker is gestegen. Een paar pagina's terug wordt er nog gesproken over 2,79, we zitten nu op 3,03. Nog te laag uiteraard, maar het gaat de goede kant op. Beste nummers zijn The Dividing Line, There Must be Some Other Way en vooral Uncertain Weather, prachtig nummer.

Uuuh ?!!! een 1.

Dat zou dus betekenen in de praktijk dat het hele album volkomen ruk is.

Dat vind ik ook!!! Heeft totaal niks (meer) met Genesis te maken. Jammer

avatar van Bluebird
Dus je kunt de plaat an sich ook niet pruimen? Dan heb je inderdaad niks (meer) met Genesis te maken. Jammer. Maar ieder zn ding.

avatar van ricardo
Heeft deze niets meer met Genesis te maken?

Vreemd want ik zie hierboven op de hoes toch echt de naam Genesis staan.

avatar van Bluebird
Alleen Hackett en Gabriel hebben iets met Genesis te maken. Terwijl Gabriel er zelf al 38 jaar klaar mee is.

avatar van sqounk
musician schreef:
Het is haast een kip-ei verhaal.

Waarom, blijft mijn grootste vraag, zijn Rutherford en Banks meegegaan in het Abacab verhaal en de vervolgen uit de jaren '80 daarop?

Twee wel vaststaande feiten: commercieel was het een uiterst lucratieve aangelegenheid. Creatief was het vooral pure bloedarmoede. Genesis holde onder leiding van Phil Collins eigenlijk mee met zijn solo-successen.

Waarom zijn Banks en Rutherford hierin meegegaan?
Je kunt Phil Collins er in zijn eentje niet de schuld voor geven. Anders hadden ze gewoon niet meer uit moeten brengen wat er is uitgebracht en Collins had zijn eigen goedlopende solo-cd's gehad.

Juist op het moment dat ze weer enigszins teruggrijpen naar de meer bekendere 'roots' bij het album We can't dance wordt na een tour de stekker er alsnog uitgetrokken.

Dan kun je nog stellen, dat Banks en Rutherford "creatieve wraak" hadden kunnen nemen met een nieuwe zanger en betere ideëen. Die hadden dan bij dit album moeten worden getoond, maar ook dat gebeurd niet of nauwelijks.

Daaruit kan m.i. geconcludeerd dat de schuld van de zeer povere albums van Genesis in de jaren '80 niet alleen bij Collins kan worden neergelegd. Feitelijk hadden ze na Duke moeten stoppen.

De enige man die altijd het Genesis geluid is blijven produceren en daar ook nu nog steeds sterk verwant mee is, is Steve Hackett. Hij heeft de band na Wind & Wuthering moeten verlaten vanwege (doorlopende) ruzie met Tony Banks.

Opmerkelijk als er iemand verantwoordelijk is voor het Genesis- geluid dan is het Tony Banks.

In voor- en tegenspoed?

avatar van sqounk
musician schreef:
In voor- en tegenspoed?

Volgens mij verliet Steve Genesis omdat hij zijn creativiteit niet meer kwijt kom in Genesis.
Ik ben benieuwd naar jouw bron wat betreft de ruzies tussen Tony B en Steve H.

avatar van musician
Aha. En na die constatering dat hij z'n creativiteit niet meer kwijt kon gaven ze elkaar blijmoedig een hand, een enveloppe met inhoud en een gouden horloge met inscriptie. Jaarlijks een grote reünie met mooie verhalen.

Daar zijn meerdere bronnen van, als je even googled.

Het één hoeft het ander niet uit te sluiten overigens.
Het waren al nooit vrienden en Banks heeft Hackett tegen zitten werken omdat hij de invloed van Hackett te groot vond ten tijde van Selling England by the Pound. Hierdoor zag Hackett veel van zijn werk gesneuveld voor The Lamb.

Dat Hackett toen Voyage of the Acolythe heeft opgenomen, dat terecht succesvol was, zette nog meer kwaad bloed. Hij heeft nog wel A trick of the tail opgenomen en Wind & Wuthering uiteraard en meegedaan aan de live concerten op Seconds out.

Je mag Banks het belangrijkste Genesis lid vinden, gezien zijn constante aanwezigheid gedurende het hele bestaan van Genesis.

Ik ben alleen bang, dat Genesis z'n beste muziek gemaakt heeft in de jaren '70 tot en met Wind & Wuthering, dus tot en met Steve Hackett. Het verschil met de periode daarna lijkt mij niet zo heel erg moelijk om te horen.

avatar van vigil
Banks waardeerde de gitarist Hackett als onderdeel van Genesis enorm echter zat Banks niet te wachten op de tokkelende instrumentale nummers die Hackett aandiende. Op Selling England staat er als compromis nog eentje op maar dat was meer om de sfeer goed te houden. Banks stond hier ook niet achter maar om het groepsgevoel niet te ondermijnen heeft hij zich hierin geschikt.

Maar die ruimte voor Hackett werd kleiner en kleiner en Hij wilde meer en meer. Toen kwam dus het idee voor een soloplaat die inderdaad een redelijk succes was. Alle leden van Genesis deden mee behalve...inderdaad. Dus dat kon niet goed gaan en is Hackett letterlijk weggelopen. Even een ommetje maken en nooit meer teruggekomen.

Maar goed het gaat hier om Genesis 4.0 met Wilson.

avatar van Bluebird
Dus het superieure getokkel van Hackett was storender dan dat van Phillips? Rare jongen die Banks.

avatar van vigil
Nou ja raar, ietwat schuchter misschien

Maar met Anthony was ook wel een andere tijd.

avatar van Bluebird
Nou ja, het is idd bijna onmogelijk daar een oordeel over te vellen ook. Als 2 belangrijke steunpilaren van een band allebei een andere kant opwillen terwijl ze in feite dezelfde muziek blijven maken zou je m.i. hooguit kunnen spreken van een egoprobleem. Of persoonlijke insteek. In ieder geval is het Ome Phil geweest die de duiten heeft binnengesleept en niet Hackett, hoe hoogstaand het materiaal uit die tijd ook geweest is. En dat de band daar ook niet vies van was is de reden dat Genesis in leven is gehouden al had het artistiek gezien weinig bestaansrecht meer maar door de lagere drempel voldoende vreten voor het volk betekende. En voor de heren zelf.

Daarom is CAS ook geen commercieel suc6 geworden, niet omdat het materiaal slecht is, verre van dat, maar domweg omdat de alom aanbeden frontman ontbrak die net meer weg te denken was. Hoe blind kan de massa zijn.