Empires and Dance. Eén van de Simple Minds waar ik wel over las en in de platenzaak tegenkwam, maar nooit hoorde. Wat valt dan op?
Ten eerste dat ik nu Jim Kerr herken als Jim Kerr. Dat klinkt wellicht vreemd, maar hier (september 1980) herken ik zijn stem als dezelfde van de latere doorbraakhits. Op de eerste twee platen vroeg ik me namelijk dankzij productie (?) en de zoektocht van de groep naar een eigen stijl - en Kerr dus naar een eigen zangstijl - of dit werkelijk dezelfde Jim Kerr was.
Het tweede wat opvalt is dat de Simple Minds hier een eigen geluid hebben, minder divers en van-de-hak-op-de-tak dan op de voorgangers. Die vond ik juist daarom wél erg leuk.
Ten derde klinken de echo's van Europa hier door, zoals de Franse en Duitse taal in teksten en liedtitel
Kant-Kino. De groep was op tournee geweest en had het continent opgesnoven.
Mogelijk wijk ik af van de standaardopinie, maar niet alles pakt me hier. Opener
I Travel is lekker, verderop zijn de muzikale thema's soms eenvoudig en repetitief: waar anderen heel blij worden van
This Fear of Gods, vind ik de zeven minuten daarvan wel érg lang.
Aangenaam is dat het soms indirect een injectie van de synths Giorgio Moroder heeft gekregen, vergelijkbaar met wat deze in 1979 bij Sparks (
No. 1 in Heaven) en Japan (te vinden op hun verzamelaar
Assemblage uit '81) knutselde. In een nummer als
Celebrate hoor ik tegelijkertijd overeenkomsten met Depeche Mode en
Thirty Frames a Second brengt dankzij het gitaarwerk de associatie met Ultravox.
Het experiment van
Twist/Run/Repulsion en de korte afsluiters
Kant-Kino en
Room gaan dan weer andere kanten op. Een eigen geluid is te midden van deze variatie hoorbaar in de maak.
Ik ben op reis door new wave en nadat mijn vorige halte 1981-album
Talk Talk Talk van
The Psychedelic Furs was, keer ik terug naar mei 1981 en de dubbele opvolger van
Empires and Dance: eerst
Sons and Fascination, dan
Sister Feelings Call. De Simple Minds waren uiterst productief in deze jaren, ondanks dat dit album en de singles ervan flopten, waarna Arista/Zoom de groep liet vallen.