U2 - Songs of Innocence (2014)

Ierland
Rock / Pop
Label: Island

1. The Miracle (Of Joey Ramone) (4:15)
  2. Every Breaking Wave (4:12)
  3. California (There Is No End to Love) (3:59)
  4. Song for Someone (3:46)
  5. Iris (Hold Me Close) (5:19)
  6. Volcano (3:14)
  7. Raised by Wolves (4:05)
  8. Cedarwood Road (4:25)
  9. Sleep Like a Baby Tonight (5:01)
  10. This Is Where You Can Reach Me Now (5:05)
  11. The Troubles (4:45)

met Lykke Li

12. Lucifer's Hands * (3:55)
  13. The Crystal Ballroom * (4:40)
  14. Every Breaking Wave [From Acoustic Sessions] * (4:29)
  15. California (There Is No End to Love) [From Acoustic Sessions] * (3:20)
  16. Raised by Wolves [From Acoustic Sessions] * (3:58)
  17. Cedarwood Road [From Acoustic Sessions] * (3:19)
  18. Song for Someone [From Acoustic Sessions] * (3:37)
  19. The Miracle (Of Joey Ramone) [Busker Version] * (4:07)
  20. The Troubles [Alternative Version] * (4:32)
  21. Sleep Like a Baby Tonight [Alternative Perspective Mix by Tchad Blake] / Invisible * (10:28)
  22. The Crystal Ballroom [12" Mix] * (7:30)
avatar van Von Helsing
Deranged schreef:
Ze klinkt wel echt weer skattig op die track.

Doet bijna denken aan likke, nie?

Was wel leuk en lekker voor een keertje.

Album is nu klaar en wat kan je ervan zeggen.

Toch redelijk voldoende wel.

De jongens hebben duidelijk hun best gedaan en geven het ook nog gratis weg, men moet niet zo ondankbaar doen.

Apple geeft de komende tijd 100 miljoen dollar uit aan marketing voor U2 en hebben en niet nader bedrag neergelegd voor dit album.

Het album begint sterk maar al vanaf het derde nummer gaat het het ene oor in en het andere uit.

Deranged
Nou aardig van Apple dan.

avatar van Rudi S
Mjuman schreef:

Datzelfde Apple stortte zich van de week op het internationale betalingsverkeer, hoe nobel toch en wat een toevallige samenloop van omstandigheden maar weer. Wat een fijne tent dat Apple

Ze hebben nu wel een berg Credit Card info binnen, toch?

avatar van Boris1
Die appel speelt sinds het begin der tijden al een dubieuze rol.... En nog steeds zo te horen

avatar van Rudi S
Ach toen ze nog gewoon Bietel plaatjes uitbrachten ging het prima.

avatar van cYNIC
Waarschijnlijk positief bedoeld, maar als kunstenaar zijnde zou ik mij zorgen maken om reacties als 'hier en daar wel leuke ideetjes', ' gitaar dingetjes' en vooral 'best een geinig plaatje hoor'. Dit lijken me toch geen aanbevelingen voor een begeesterd kunstenaar (collectief U2) die zojuist zijn/haar belangrijkste kunstwerk in jaren heeft uitgebracht.

0,5
Wat een draak van aan plaat. Stoppen heren voordat het lachwekkend wordt.

Dat bericht past ook bij dit album:
The Cure - Wild Mood Swings (1996)

Ik heb ook een paar nieuwe nummers gehoord van dit album, ik vind het persoonlijk ook allemaal net iets te glad, maar gelukkig wat ik al zeg, een paar nummers, hopelijk kan ik over de rest enthausiaster zijn dus ik oordeel niet te snel. Maar na 5 jaar mag je toch zeker wel een bepaald verwachtingspatroon hebben, vooral omdat er al jaren over gediscusieerd word over zowel de album-titel als wel welke muzikale richting de heren dit keer weer uitgaan.
Helaas staat het nummer 'Invisible' wat een aantal maanden geleden op YouTube te bewonderen was er niet op, dit nummer heeft in ieder geval een potentie dat U2 waardig is.
Ik snap dan ook niet dat de heren van U2 dit nummer niet op het album hebben geplaatst, inplaats van de slappe opener wat ik zelf zeer U2 onwaardig vind, ondanks ik het tof vind dat ze een artiest die ik ook goed vind, Joey Ramone, hier eren.
Ik heb pas geleden het album "Climax" van de Finse band 'Beastmilk' regelmatig beluisterd, dat vind ik toch vele malen spannender klinken dan de U2 van nu.
Wanneer bijt U2 weer eens echt van zich af, en zingt Bono uit volle borst inplaats van met zo'n benepen stemmetje, of laten ze zich zo langzamerhand inpeperen door de generatie nieuwe bands?
Ik moet eerst het hele album nog eens beluisteren en hoor mijn mening toch echt zwaar bij te moeten stellen, en dit bedoel ik positief ten opzichte van U2.

avatar van ricardo
waardeloos album dit. ze geven het niet voor niets weg via iTunes. ik had hem zomaar ongevraagd in mijn iTunes bibliotheek staan. net of ik belang bij dit album gehad zou hebben. wel jammer dat het apple meer dan 100 miljoen gekost heeft deze zooi, om het aan meer dan 500 miljoen gebruikers te brengen, ongevraagd of niet!
hoe vaak moet je een kunstje herhalen, en dan nog die plichtmatige enhousiaste filmpjes erbij.
blerghhhh dikke nep!!! tis gebeurt met joetoe, lekker optreden met oude nummers, maar verder kappen met nieuwe flauwekul van wereldverbeteraartje bono en consorten. en dit is niet provocerend bedoeld, heb het album 2 keer volledig beluisterd.

avatar van Edwynn
Dat.ongevraagd erin plempen, bevalt mij ook niet.

avatar van musician
meneer schreef:
De enige vragen die ik bij de reacties op dit album kan stellen is: Had U2 niet allang moeten stoppen ? Is dit een band die al lang hun invloed op de muziekwereld kwijt is ? Zijn ze geen parodie geworden op zichzelf ? Raakt U2 nog jullie gevoelige muzikale snaar of ga je dadelijk naar hun concert om mee te blèren met hun hits en kan je de nieuwe nummers niet meer meezingen ?

Heeft dit album nog wat toe te voegen aan jouw verwachtingen ? Raakt het je ?

Ik ben zelf afgehaakt na The Joshua Tree. Gewoon omdat ze, naar mijn gevoel, hun Unforgetable Fire kwijt raakten..

Er zijn ook mensen die inmiddels een jubileum kunnen vieren omdat ze al meer dan 25 jaar dezelfde kritiek leveren bij dezelfde band.
Ook dat is een prestatie.

Ik weet niet wat erger is, een band van 35 jaar + die gewoon een nieuw album maakt, wat ze er dan ook van maken. Of mensen die hun kritiek van het album er voor copypasten, publiceren en dan weer wachten tot het volgende album voor dezelfde kritiek.

Er wordt teveel verwacht van die band. Ik weet niet waar ze die eer aan te danken hebben maar dat verwachtingspatroon die velen (blijkbaar) al jaren kwijt zijn, is nergens op gebaseerd. OK, als één van de leidende topbands hebben ze in het verleden een aantal 5***** albums gemaakt. Maar zo zijn er meer.

Maar dat gezucht en gesteun van mensen over wederom niet voldoen aan het verwachtingspatroon... Dat geroep dat de band allang had moeten stoppen. Get a life, ga naar de bandjes die je leuk vind en laat U2 in hun eigen sop gaar koken! U2 verwacht toch ook niet dat je stopt met ademhalen?

Er zijn mensen die leveren al langer slechte kritieken op U2 dan U2 slechte albums maakt! Hoezo U2 zijn degenen die wat anders moeten gaan doen?

musician schreef:

Ook dat is een prestatie.

Helemaal met je eens ! Wat ik schreef was eigenlijk de vraag om mensen eens na te laten denken over hun geroeptoeter en 'Bashing' gedrag.

Vooral je laatste regel is een zeer sterke !

On Topic: Als je - zijnde luisteraar - deze laatste van U2 mooi vindt, geniet er van. Vind je het niks, geef fundamentele kritiek.

Zelf kan ik zeker waarderen wat U2 heeft gedaan in de jaren 80/90. Daarna zijn 'onze wegen' gesplitst.

Mooi is wel dat U2 zich echt heeft gestort in zoektochten naar hun kunnen in muziek, soms de weg (imho) echt kwijt waren, maar toch altijd elkaar weer vonden. Tevens hebben ze de basis gelegd voor vele andere bands, ze geïnspireerd om muziek te maken..

Iets om trots op te mogen zijn !

Deranged
cYNIC schreef:

U2 is voor mij nooit veel geweest, Edge niet echt een heldhaftige zwaaier van de axe, dus wellicht dat dat scheelt.

Het is wel een geinig albumpje, en daar mogen ze in mijn geval al heel blij om zijn.

Wat dat groots kunstenaar betreft mochten ze van mij sowieso al heel lang even dimmen.

musician schreef:

Vlak bepaalde 'professionele' bladen ook niet uit.

Wat mij een beetje begint te verbazen is het feit dat ik nu zoveel mensen zie roeptoeteren en zwaaien met 0.5* en 1* die ik nergens anders nu eens enthousiast nieuwe, boeiende artiesten zie aanprijzen of die van plan zijn te gaan ontdekken. Wat? U2 een nieuw album, Apple? Nu kan het niet nog erger dus huppakee en we gaan weer in sluimerstand en daarmee doen ze precies wat U2 wil: aandacht.

Dan denk ik: U2 is al sinds Achtung Baby misschien niet meer die toch wel bijzondere band dus dat weet je nu toch wel. Laat je horen bij albums die onderbelicht zijn: prijs ze aan, doe er moeite voor, duw die door de mensen hun strot met je enthousiasme omdat het anders zo zonde is als ze hier achterblijven met 3 of 4 stemmen en laat de negatieve copy-paste bij deze nieuwe U2 achterwege. Zonde van je energie. Toch?!

Dus kom op laat je nu eens luid en duidelijk horen bij albums die goed zijn en te weinig aandacht krijgen zodat ik dit album niet om de 30 seconden bovenaan de updatelijst zie

Cured
Waarheid als een koe, Eric

avatar van goldendream
Ik probeer geregeld onbekende albums in de kijker te zetten, maar stel vast dat dat niks oplevert. Het is een schreeuw in de woestijn tijdens een zandstorm.

De discussie die gaande is over U2, heeft natuurlijk alles te maken met de merknaam U2. Toch heel normaal dat het verwachtingsprobleem bij velen heel hoog ligt. Bono verkondigde onlangs nog dat de release uitgesteld werd omdat ze echt nog eens een heel sterk album wilden maken.

Ikzelf heb onlangs (van maart tot juli) een herontdekkingsreis gemaakt doorheen hun albums en ook veel tijd besteed aan nevenprojecten (Bono solo ...). Mijn bevindingen daarover (en dus heel subjectief): hun eerste 4 albums zijn pareltjes, wat een energie en vuur! Vanaf 'The Joshua Tree' wordt het minder, het Amerika-gatlikkerijgedoe is irritant. 'Achtung Baby' bevat heel sterke nummers, maar de imagoswitch is tenenkrullend. Alles wat erna komt, is minderwaardig aan wat ze deden tussen 1980-1985. Maar toch, geregeld komt er nog een heel sterk nummer voorbij. En ja, U2 is een heel sterke band. De bestede tijd was aangenaam.

Mijn verwachtingspatroon voor dit album ligt eigenlijk laag, voortgaande op de evolutie van de laatste 20 (ja, 20!) jaar. Er zal wel een wereldtournee volgen in de grootste stadiums van de wereld met een gigantisch dinosauruspodium, lelijke outfits, fakepreekjes over arme zwartjes en een meebrullende massa-als-haringen-in-een-ton op nummers over bloedige of mooie dagen. Ze zullen weer uitgeroepen worden tot beste live-act, ook een dvd met uren beelden achter de schermen staat op het programma.

Ik zal het album wellicht kopen, al is het maar om de collectie volledig te hebben. Dat zal ik wel pas doen als het album al goed afgeprijsd is. Wellicht zal ik een aantal mooie nummers ontdekken en tegelijk denken dat het onvergetelijke vuur eigenlijk slechts een smeulend vuurtje meer is.

goldendream schreef:

Dat noemen ze commercieel en er zijn zoveel -tig miljoenen mensen die dat heerlijk vinden. En dat levert de mannen geld op (en hun bedrijf waar veel mensen werken, en de platenmaatschappijen, Hell, misschien verdient Apple er uiteindelijk indirect wat aan).

En er zijn zoveel bands en artiesten die willen 'doorbreken' om ook een bekend/superband te worden...

Ben het verder helemaal met je eens !

avatar van Lura
In de begintijd vond ik U2 een alleraardigst bandje. Zag ooit hun eerste concert in Nederland. Dit album geef ik zelfs niet één luisterbeurt. Bono, de wereldverbeteraar, hangt me al veel te lang de keel uit.

Lura schreef:

En toch, elke keer als ik jouw avatar/foto zie denk ik dat je een mooie negerin bent waarvan ik me dan weer afvraag wat een zeer jonge donkere dame bij het eerste concert van U2 in Nederland deed. Maar U is een man, zag ik...

Waar was dat trouwens ?

0,5
Lura schreef:

Feestreactie, maar zit wel weer een kern van waarheid in.

Steve McQueen
Wat een gezeur over Apple zeg. Als ik destijds Achtung Baby gratis had gekregen had ik een gat in de lucht gesprongen.
Laten we Apple nou es buiten beschouwing laten en ons concentreren op het album. Wat maakt het mij nou uit hoeveel U2 er aan verdiend. Alsof ze bij de vorige albums verlies hebben gedraaid of zo en alsof dat een album beter maakt als je er niet genoeg aan verdiend?
Ik krijg namelijk het idee dat de onder de 2 stemmers een probleem hebben met het marketing verhaaltje en daarom de nummers bij voorbaat als te commercieel en glad betitelen.

Alsof de laatste 3 albums van de mannen al niet net zo geproduceerd klonken als deze schijf.

Het probleem met die albums was dat er op een enkele uitschieter na niet echt sprake was van een constant niveau.
Dat vind ik op dit album nou wel en het doet mij meer aan Pop denken ook. 1 van mijn favoriete U2 albums trouwens. Erg onderschat.

Na een aantal draaibeurten heb ik bij SOI de kriebel hem nog eens te draaien. Glad? of niet. Het zijn een verzameling erg goede songs en ideeën.

Vooral de laatste 6 songs zijn van een hoog niveau en de eerste 5 zijn gewoon erg lekker meezingbaar (alsof dat zo erg is).

Het album zal van mij niet de hoogste score krijgen. Daar hebben ze nou net te veel andere goede albums voor gemaakt maar een 2,5 of lager vind ik ronduit beschamend en belachelijk.

avatar van musician
Lura schreef:

En dan is er ook nog de categorie mensen die zich vergenoegd, zelfvoldaan en zich zelfs van puur genot kritisch gaan uitlaten of zelfs stemmen zonder dat ze het album hebben gehoord.

Van de categorie lijkenpikkers die dansen op het graf van een bijna overleden band. Althans, dat hopen ze dan maar.

Valt het niet op, hoe weinig het gaat over het album maar wel over de Band, Apple en alles wat er vooral niets mee heeft te maken?
Mensen hebben een vastgeroeste mening over U2, dezelfde vaak van lang geleden, die gaan ze weer eens spuien, ze geiten er over met elkaar, maar voor het overige gaat het helemaal nergens over.

Ik heb ook heel wat muziek waar ik niet van hou maar meestal ga ik niet daar die desbetreffende albums op musicmeter. Niet om daar lage cijfers aan te hangen en ook niet om constant alleen vooringenomen kritiek te spuien.

Zonde van de tijd.

avatar van The_CrY
Nog een keertje opgezet. Ik vind het een heel plezierige plaat hoor. Snap niet wat hier mis mee is. U2 is met de tijd meegegaan en de tijd heeft de stem van Bono een beetje aangetast, maar in mijn optiek is die stem prettig verouderd (minus een zeker falsetje in "Sleep Like a Baby Tonight", wat tot nu toe het enige minpunt is van het hele album). De nummers vind ik ook niet doorsnee U2. Maar goed, het feit dat ik de twee platen hiervoor ook al geweldig vond zegt misschien meer over waarom ik het dan wel kan waarderen.

avatar van goldendream
Tja, musician, het feit dat U2 zo groot is, speelt natuurlijk mee in de reacties. Beste rockband aller tijden en zo, dergelijke zaken worden toch met U2 geassocieerd. Ik heb ze altijd echt goed gevonden, maar tegelijk enorm overroepen. De band heeft zich altijd gewenteld in hun overroepen status en dat wekt natuurlijk ook ergernis op. Voor mij zijn ze in hun periode 80-85 meesterlijk, erna heel goed en nog later nog steeds degelijk. Qua imago werden ze steeds irritanter, maar dat is heel persoonlijk. Een plaatsje in mijn top10 zullen ze nooit verwerven, zelfs niet in de top 20.

avatar van Edwynn
Laat een ieder eens voor zichzelf uitmaken wat zonde van de tijd is. Muziek mag je best los zien van imago/marketing, maar daar zal verschil van inzicht over bestaan. Het feit dat ik het wel geinig vind om de nieuwe U2 zo te kunnen luisteren, zie ik los van de vervelende eigenschap dat mijn zakelijke ipad nu gevuld is met rommel waar ik het zelf zo graag van verschoond zie. Maar ik zeur daar wel over omdat ik dat soort guerillamarketing gewoon echt niet waardeer. Ik heb er geen echte eenvormige mening over de muziek, maar dat komt omdat U2 een band is waar ik "zin" in moet hebben.

meneer schreef:

Waar was dat trouwens ?

Dat was in Amsterdam, meneer

avatar van Lura
musician Sorry, maar iemand die 5 sterren geeft aan Kunt U me de weg naar Hamelen vertellen, meneer? neem ik niet al te serieus

The_CrY schreef:

Het vorige album is voor mij ook nog steeds een top-album. De lancering van dit album met Apple als middelpunt was m.i. niet nodig geweest. De muziek is voor velen ook niet los te zien van wereldverbeteraar Bono. Commercieel is het album en de band in alle opzichten. Het publiek heeft de band ooit zo gecreëerd om het vervolgens, als het goed gaat, af te slachten. Zoiets zei Bono ooit al in een interview met MTV ten tijde van Achtung Baby.
Alle ogen zijn gericht op U2 en dat wil de band graag. Terecht. U2 valt gewoon niet te negeren als je het over de rock- en popmuziek hebt en is voor vele jonge bands gewoon een enorme inspiratiebron. U2 heeft een eigen sound, waarnaar vaak wordt gerefereerd. Dat kunnen tegenwoordig niet veel bands zeggen.

avatar van cYNIC
The_CrY schreef:
U2 is met de tijd meegegaan

Wellicht is dit juist de reden waarom SOI zo zwak is: U2 heeft krampachtig een poging gedaan om met de tijd mee te gaan met een zeer matte pastiche als resultaat.

Met de zeitgeist meegaan is niet erg maar doe het dan wel goed ( zoals bijvoorbeeld The Unforgettable Fire magistraal inhaakte op het meesterwerk New Gold Dream 81-82-83-84 van Simple Minds).