Riverside - Love, Fear and the Time Machine (2015)

Polen
Label: Inside Out

1. Lost (Why Should I Be Frightened by a Hat?) (5:51)
  2. Under the Pillow (6:47)
  3. #Addicted (4:52)
  4. Caterpillar and the Barbed Wire (6:56)
  5. Saturate Me (7:08)
  6. Afloat (3:11)
  7. Discard Your Fear (6:42)
  8. Towards the Blue Horizon (8:09)
  9. Time Travellers (6:41)
  10. Found (The Unexpected Flaw of Searching) (4:03)
  11. Heavenland * (5:00)
  12. Return * (6:50)
  13. Aether * (8:44)
  14. Maschines * (3:54)
  15. Promise * (2:43)

buizen

Wat een ontzettend mooi gemaakte in memoriam minifilm. On stage en ook off stage, heel mooie beelden. Respect.

avatar van EwoudK
Prachtig memoriam. Ook de post ervoor op Facebook is mooi geschreven. Dit alles maakt het nummer Towards the Blue Horizon nog een stuk specialer.

Je zult gemist worden.

avatar van HugovdBos
EwoudK schreef:

Je zult gemist worden.

Inderdaad een mooi en aangrijpend stuk van Mariusz, ik word er alweer emotioneel van. Ik zie elke keer weer de beelden van het concert van vorig jaar in Zoetermeer aan mij voorbij trekken, je wordt gemist Piotr.

avatar van El Stepperiño
Wow, erg mooi stuk inderdaad. Ook ik baal inmiddels ontzettend dat ik het laatste concert in Nederland niet bij heb kunnen wonen. Gelukkig blijft er nog de opgenomen muziek. RIP

avatar van Leeds
Leeds schreef:
Het mag raar lijken maar ik hoop dat de band stopt. Geen Riverside zonder Piotr Grudziński. Kijk naar bands zoals Madrugada en The God Machine om maar een voorbeeld of 2 te geven.

Ik ben aan het gissen maar ik denk dat hartfalen de hoofdoorzaak is van het overlijden. Hopelijk gaan ze nog mededelen wat de echte oorzaak is.

Voor de mensen die het nog niet wisten. Piotr stierf een natuurlijke dood. Een hartstilstand werd hem fataal. De overige leden hebben besloten om het resterende werk in de late lente of in de herfst te laten uitkomen. Wat dat precies is weet ik niet. Verder werd er nog niet beslist of de band verder gaat of niet. In ieder geval zijn alle concerten voor 2016 afgelast.

avatar van Leeds
Leeds schreef:
Verder werd er nog niet beslist of de band verder gaat of niet.

Er komt nog zeker een album uit. Niet zo zeer in het genre waar ze voor gekend staan. De nieuweling zal een meer ambient en electronische toets krijgen. Een project waar al de bandleden aan hebben samengewerkt. Al het werk staat gebundeld op een tweetal 2 cd's. Hoe ze dit allemaal gaan uitbrengen is nog niet duidelijk. Wanneer de release zal zijn is ook nog niet geweten. Eveneens is er nog geen duidelijkheid of de band zal stoppen.

avatar van Bravejester
Mooi en ontroerend stuk over het album en de achtergrond achter het nummer Towards the Blue Horizon en de al aangekondigde nieuwe release op de Riverside website :

I wrote "Towards the Blue Horizon" in honour of one of my best friends, who died in his sleep at the age of 44 shortly after Easter Monday in 2014.

Het laatste stuk is ook weer prachtig geschreven en tranen waren niet ver weg...

We have come back to the studio. On the first day we only talked. On day two we held our breaths and opened all the tracks.

Riverside - Official Website - riversideband.pl

avatar van legian
Na het album een tijd lang niet gedraaid te hebben maar weer eens opgezet. En wat een parel is het toch. Het verlies van Piotr geeft natuurlijk ook wat extra gewicht aan Towards the Blue Horizon, een nummer wat al zo krachtig was. Maargoed ik ga hem verhogen met een 0,5 * waarmee ook dit album de volle pond krijgt.

avatar van Scherprechter
Weet iemand het verhaal achter dat rustige stukje muziek van een minuut na #Addicted?
Het lijkt namelijk enorm op het intro van 'Lost and Found' van Camel (Rajaz album).
Het kan toch bijna geen toeval zijn dat het eerste nummer Lost heet en het laatste Found.... :-P

avatar van glenn53
Mooie 5.1 en hi res stereo uitgave. Goed gedaan.

avatar van Eppers
Wat een prachtige plaat. Wonderschone melodiën, geweldige zang, schitterend geluid. Maakt kans in de top 10 terecht te komen.

Eppers schreef:

Heel benieuwd wat je van de andere Riverside albums gaat vinden... Ik was eigenlijk al fan toen ik Mariusz voor het eerst hoorde zingen in combinatie met de fraaie composities.... Vergeet ook vooral deze Lunatic Soul albums niet... Lunatic Soul - Walking on a Flashlight Beam (2014) en Lunatic Soul - Lunatic Soul (2008)

Riverside staat niet zomaar in mijn top 3 bands!

avatar van Eppers
Bravejester schreef:

De andere albums ken ik en vind ik ook zeer te pruimen. Maar vooralsnog geloof ik dat ik dit de beste vind. Lunatic Soul vind ik ook zeer fijn. Vooral s nachts in bed.

avatar van 4addcd
Draai deze cd al zeer regelmatig vanaf de release. Al die tijd nog geen rating gegeven. Shame on me! Voordeel is wel dat de gegeven 4,5 sterren niet gegeven zijn na een paar luisterbeurten, maar na een heleboel. Ik vond en vind het een heerlijk album. De band neemt muzikaal even wat gas terug oo zowel instrumentaal en vocaal gebied. Heerlijk om naar te luisteren. Saturate me is mijn favoriet. Een parel op een cd die me nog steeds niet verveeld. Ik blijf nog lang genieten!

Wat is dit goede muziek zeg!
Het begint bijna Folk achtig met Lost (Why Should I Be Frightened by a Hat?), en vervolgens gaat het op een prettige manier helemaal los.
Voor mij komt het binnen als symfonische rock, waarbij het gitaarspel ook regelmatig aan jaren 90 grunge doet denken, al overheerst die hier niet; genoeg ruimte voor sfeervolle begeleiding.
Degene die blijkbaar is voor die vette gitaarsound; Piotr Grudziński is dus afgelopen jaar overleden; daar stond mij vaag wel iets van bij, maar heb me toen niet verder in deze band verdiept.
Eigenlijk had ik totaal andere verwachtingen, omdat iemand mij laatst het Tool achtige 02 Panic Room van Rapid Eye Movement tipte; ook geen verkeerd nummer trouwens.
Dezelfde week tipte de Poolse vader van een vriendin van mijn oudste dochter ook al Riverside, dus voelde ik mij min of meer verplicht om mij in deze band te verdiepen.
De zang zweeft regelmatig wat naar a-ha, een totaal andere band, maar wel een naam die in mij opkomt.
Misschien is dit voor mij wel een goede ingang om mij meer aan dit soort bands te wagen; Porcupine Tree - In Absentia beviel mij ook al goed, en naar een band als Anathema ben ik ook wel nieuwsgierig naar.

avatar van Alicia
Ik was al een jaartje of twee bezig mij voorzichtig (weer) te wagen aan muziek binnen dit 'genre' en ik kom zeker mooie verrassingen tegen (Antimatter, The Pineapple Thief o.a.). Ook Riverside is nieuw voor mij en dit album bevat, zo op het eerste gehoor, beslist een aantal mooie nummers. Dit album zal wellicht ook nog moeten gaan 'rijpen'. Op dit moment spring ik dus nog niet echt onmiddellijk van mijn stoel en eigenlijk is het zelfs beter nog even te blijven zitten met de oogjes dicht!

Ik ken het overige werk niet, dus dan wordt het zo nu en dan een album er tussenuit plukken om te beluisteren.

Wat erg sneu van de gitarist, zo jong!

avatar van Broem
Riverside - Second Life Syndrome (2005) Is voor mij de topper van de band. Prachtalbum met een paar waanzinnige uitschieters (Conceiving you en I turned you down) Begin daar eens mee.

Dank voor de tip, Broem!

avatar van Bravejester
Wat een prachtige ontdekkingstocht staat Alicia en Deric Raven toch te wachten..... Riverside staat niet voor niets in mijn top 3 bands!!

Ik ben ook heel benieuwd hoe ze de andere albums gaan waarderen en welke nummers er voor hun uitspringen.

avatar van Alicia
En al achter de rug ook. Gelukkig staat de hi-res indoor streaming even aan... hoef ik niet gelijk de bank te beroven.

avatar van Broem
Dan maar meteen door naar Riverside - Out of Myself (2003) met die waanzinnige opener The Same River. Weet je meteen waar zanger Mariusz Duda zijn inspiratie voor zijn Lunatic Soul (solo project) vandaan heeft. Helemaal top.

avatar van Bravejester
Maar luister ook vooral naar Riverside - Anno Domini High Definition (2009) en dan vooral naar de laatste 3 geweldige nummers Egoist Hedonist, Left Out en Hybrid Times.

avatar van Alicia
Morgen is er weer een dag! Bedankt allen voor de tips. Ga deze albums beslist beluisteren dit as. weekend!

deric raven schreef:
Wat is dit goede muziek zeg!

Voor mij behoort Panic Room tot de onderste helft van de favoriete nummers; In Absentia staat bij mij hoog in de top 10 en van Anethema zou ik vooral in deze volgorde de volgende 3 willen aanraden om mee te beginnen : Anathema - Judgement (1999)
Anathema - We're Here Because We're Here (2010)
Anathema - Weather Systems (2012)

avatar van Bravejester
Dit blijft toch een mooi album ook al klinkt het niet zo ruig meer als hun eerdere albums.. Beetje zoals Empire een hele andere gepolijste sound liet horen bij Queensryche.

Voor mij zijn alleen de nrs 2, 3 en 9 wat minder interessant maar de rest is gewoon top en ook de Day Session songs zijn boeiend ( behalve Machines voor mij dan ).

avatar van Jake Bugg
Zonet beslist om hiervan de lp te bestellen. Tot voor vandaag nog nooit van deze band gehoord.
Razend benieuwd.

Wel erg om te zien dat de gitarist zo jong is gestorven. Rip

avatar van Mindscapes
Jake Bugg schreef:
Razend benieuwd.

Wel erg om te zien dat de gitarist zo jong is gestorven. Rip

Is ongeveer een jaar geleden gebeurd. De avond voordien zijn ze geloof ik nog samen naar een optreden van een andere groep gaan kijken, daarna ging iedereen thuis slapen en de volgende ochtend was Piotr er niet meer... Zijn zwanenzang is in de vorm van deze plaat een prachtig document. Enkele dagen geleden heeft Riverside voor de eerste keer weer opgetreden, met een heuse tournee de komende weken en maanden die hen ook vier keer naar Nederland brengt eind mei. Het is nu een trio, met een semi-vaste stand-in gitarist (Maciej Meller) die op bijna alle nummers live meedoet. Hier en daar vindt wel eens een personeelswissel plaats. Hun eerste show van de reeks, vorig weekend in Warschau, was de langste show ooit in de geschiedenis van de band. Met als afsluiter (spoiler!): Towards The Blue Horizon. Ongelofelijk hoe dit nummer na Piotr's dood een geheel nieuwe betekenis krijgt... "Where are you now my friend, I miss those days..."

Setlist en details van die eerste show: Riverside Concert Setlist at Progresja Music Zone, Warsaw on February 25, 2017 | setlist.fm

avatar van Alicia
Ook een goede gitarist: Maciej Meller. Fijn dat Riverside weer gaat touren.

avatar van Bravejester
Mooie setlist hierboven met wat mij betreft ook met veel van de betere nummers van dit album.

Op YouTube meerdere mooie clips te zien van een show op 26,02,2017 ook in Polen in goede kwaliteit en een uitstekende gitarist!!

Ik zit nu te luisteren naar Escalator Shrine gevolgd door Before; mooi hoor!