Queen - The Works (1984)

Label: EMI

1. Radio Ga Ga (5:49)
  2. Tear It Up (3:28)
  3. It's a Hard Life (4:08)
  4. Man on the Prowl (3:28)
  5. Machines (Or Back to Humans) (5:10)
  6. I Want to Break Free (3:20)
  7. Keep Passing the Open Windows (5:21)
  8. Hammer to Fall (4:28)
  9. Is This the World We Created...? (2:13)
  10. I Go Crazy * (3:43)
  11. I Want to Break Free [Single Remix] * (4:19)
  12. Hammer to Fall [Headbanger's Mix] * (5:20)
  13. Is This the World We Created...? [Live in Rio] * (3:02)
  14. It's a Hard Life [Live in Rio] * (4:28)
  15. Thank God It's Christmas * (4:22)
  16. Radio Ga Ga [Extended Version] * (6:52)
  17. I Want to Break Free [Extended Mix] * (7:12)
Ozric Spacefolk
Waren de Foo Fighters ook niet drag in een clip? Is zeker ook geen rockband?

Ozric Spacefolk schreef:
Ik vind het gewoon een vreemde conclusie.

Ja ik ben gewend dat mensen zeggen dat alleen de eerste platen van een band ertoe doen. Ik ga daar ook niet op in.

Waar ik wel op in ga, is dat Queen heel duidelijk wist, wat MTV te bieden had. Ze kwamen met opvallende clips. Of de muziek wel of niet bevalt, is een ander euvel.

Maar dat een band met opvallende clips geen goede rockband is, vind ik nogal een vreemde conclusie.

Tuurlijk kon Queen wel een goede rockband zijn, maar ze waren het niet meer voor mij. Dat mallotige nummer I Want To Break Free en dan die clip. Live ging het dacht ik ook een beetje die kant op maar dat weet ik niet zeker.
Je komt live toch voor een goede rockband en niet voor het horen spelen van dit soort 'hits'.

Ozric Spacefolk
Ook die conclusie vind ik raar.

Queen was rond die tijd de beste rockband. Met name live. Ik was er niet bij, dus ik moet het hebben van de meningen van anderen. Ze schijnen de beste band op Live Aid te zijn geweest.

Een band afrekenen op een mallotig liedje en een mallotig clipje vind ik nogal kortzichtig. Maar je bent niet de enige hoor. Er zijn miljoenen mensen die alleen de eerste platen van Queen leuk vinden.

Ik vind dat Queen eigenlijk nooit een rock of hardrockband geweest is. Meer glamrock of pure pop. En wat dat betreft hebben ze mij nooit teleurgesteld.

avatar van LucM
I Want To Break Free ... aanvankelijk moest ik daar niet zo veel van hebben (toen het album pas verscheen) maar het nummer (de singleversie althans) is uitgegroeid tot één van mijn favoriete Queen-nummers door die intro, dat middenstuk, de baslijn en de zang. Het is ook nog een grappig nummer waarbij de clip er goed bij past.
Natuurlijk is Queen een rockband maar één die moeilijk in een vakje te stoppen is want te veelzijdig. Aanvankelijk werd Queen als glamrock gecatalogeerd maar dan vooral door hun extravagante optredens en outfit (wat anno 1973 in was).
The Works laat enerzijds een Queen horen die met de tijd mee wilde gaan, anderzijds een Queen die doorslagjes brengt van eerder werk en is daardoor geen evenwichtig album. Maar echt slecht wordt het nooit, hier staan gelukkig geen draken zoals op hun vorige Hot Space er wel een aantal staan.

buizen
Moest even wennen aan jouw nieuwe avatar Ozric. Tja, als Queen rond die tijd 'de beste rockband' was, zoals jij dat van mensen hebt horen zeggen.. Ik las hier ook al dat Queen op een gegeven moment 'de grootste band ter aarde' was.
Buiten dat rare clipje om vond ik Queen sowieso al niet goed bezig, zoals met dat Flash Gordon gedoe om zomaar een voorbeeld te noemen.

avatar van meneer
Oei, dit is toch wel een machteloze discussie ! Ben je geen echte goede rockband meer als je in een rokje rondloopt in een videoclip ?

Ik weet wel dat ze ook in Zuid-Amerika de band echt uitgejouwd hebben toen Freddy, bij dit nummer, opkwam in zijn damespakje.. Dat werd niet gewaardeerd en Freddy deed, daar, toen ook zijn act niet meer. Iets met machismo..

Maar of je dan geen echt goede rockband meer bent ? Ha, zelfs Gabriel kwam op in een rode lange jurk, met vossekop. En reken maar dat dit bloedserieus door de fans werd genomen.

Queen heeft er op de videomarkt wel een superklapper mee gemaakt, commercieel gezien ! Maar daar tegenover schijnt dat U2 ook een soort travestieclip in die tijd had opgenomen - bloedserieus - maar die hebben deze terug getrokken omdat ze bang waren dat ze niet meer serieus zouden worden genomen, juist door de clip van Queen.

Ik heb Freddy nooit echt gezien als een heftige rocker.. Kom op, hij had ook balletpakjes aan en zeer zwart geverfde nagels en mascara op terwijl hij snoeihard Ogre Battle zong. Heerlijk ! En van mij mag hij.

Ik moet wel zeggen dat een vrouw met een snor niet mijn erotische fantasieën beheerst.. maar hé, misschien de Fred wel !

Ik vond trouwens dat tussenstukkie met dat Fred tussen wat balletdansers ligt te friemelen weer wat minder.. Maar goed, dat was zijn wens..

Ozric Spacefolk
Flash Gordon is een vreemd verhaal. Zowel de film, als de soundtrack is kitsch op zijn ergst. Maar ergens vind ik het wel enorm vermakelijk.

Queen is voor mij gewoon meer dan alleen Tie Your Mother Down en Now I'm Here. Queen is ook drumcomputers, loops en synths. En ik vind dat elke plaat van Queen beter is dan die van elke willekeurige andere band.

En dat is niet blind of doof. Ik vind gewoon dat ze precies de spijker op de kop de slaan, vbw songwriting, maar met name de arrangementen en de drang naar de perfecte popsong.

Kritisch ben ik ook, getuige mijn Queen flop 10.

avatar van iggy
Maar wie bepaald nu of een band de beste Rockband is?

Verkiezingen enzo, polls..

De tabloids?

Ik niet in elk geval.

Ozric Spacefolk
Combinatie van single/album sales en ticket sales?

avatar van iggy
Met andere woorden het is allemaal onzin. Althans dat vind ik.

Ozric Spacefolk schreef:

Ik niet in elk geval.

In dit Queentopic krijg ik toch een andere indruk

Tja, het uiterlijk van Queen bij de clip van I Want To Break Free.
Axl Rose trad op in een legging en een topje.
Kiss met make-up en plateau laarzen.
Verder had in de jaren 80 de gemiddelde rockband (zelfs Ozzy) behoorlijk wat mascara op.
Prince vond ik ook toen een stoere rocker, maar die had vrouwelaarsjes aan met hoge hakken, anders kon hij bij de film van Purple Rain niet bij het gaspedaal van zijn motor komen.

avatar van meneer
Joan Jett droeg zelfs een broek !

avatar van musician
Veelzijdigheid gecombineerd met een behoorlijke doses aan experimenteerdrift is Queen niet te ontzeggen en dat maakt je tegelijk vatbaar voor veel kritiek.

Buiten en binnen de band overigens.

De vraag is alleen of er op een gegeven ogenblik sprake was van oprechte muzikale nieuwsgierigheid of dat een lid van het schrijverscollectief de band een muzieksoort heeft opgedrongen om te spelen omdat hij, gezien zijn geaardheid, zich daar zo geweldig bij thuis voelde.

Gecombineerd met een gebrek aan goede ideeën en creatief vermogen bij juist de andere leden van datzelfde schrijverscollectief.

Kijk, Freddie Mercury had ook kunnen vallen voor het oeuvre van de Zangeres Zonder Naam en daar een heel album mee kunnen vullen. Gaan we dan ook mee, met als uitgangspunt dat het zo heerlijk verfrissend en experimenteel is?

Ik denk dat er ook voor een band als Queen grenzen waren.

Het is het nadeel van een band zijn. Paul McCartney maakt prachtige albums. In zijn vrije tijd maakt hij ook wel eens een klassiek album of muziek bij een ballet. Hoewel rockartiest pur sang. Tja, daar krijgt hij mij ook niet mee overeind. Maar het zijn/waren dan ook duidelijk gescheiden trajecten.

Queen had er voor moeten zorgen in eerste instantie rockband te moeten blijven en/of verbaal een duidelijk onderscheid moeten maken tussen wat er allemaal werd gedaan.

avatar van De buurman
Ik voelde mij op 11-jarige leeftijd, toen Break Free uitkwam, wel een beetje voor lul staan. In die periode daarvoor was ik als enige in de klas die-hard Queen fan, de rest van de kindjes had daar nog nooit van gehoord. Queen was vrij inactief in het jaar ervoor, dus toen er nieuw werk aankwam was dat het eerste dat ik bewust meemaakte.
Toen kwam Radio Ga Ga. Okay, dat ging nog. Maar met Break Free dacht ik toch van... verdomme waarom doen ze dat nou?
De clip was de doodsteek voor Queen in Amerika. Kon niemand ze daar even voor waarschuwen of zo? Oh, en volgens mij was het Rogers idee trouwens, niet van Freddie Mercury.
En oh ja, dat jaar zag ik ze in Leiden. Mijn eerste rockconcert, tussen grote broers mee. Wat een sensatie.

Cured
Ik had Queen ook graag als pure rockband gezien; had ik misschien een album van ze gehad. Ben wel een liefhebber van Brian May, may I say...

Ozric Spacefolk
Tja. Queen is nu éénmaal Queen. Als Queen een pure rockband was en 20 jaar lang Brighton Rock achtige songs had gespeeld, had ik het weer niks gevonden.

Ben geen liefhebber van Black Sabbath of Led Zeppelin achtige muziek. Maar wel in doses.

Tuurlijk ben ik ook kritisch zo vind ik de rock'n'roll/rockabilly songs helemaal niet leuk. Maar de disco/funk/electro en pure pop van Queen gaat er in als koek.

De look van Queen telt ook erg voor mij. Ik vind het heerlijk om te zien, hoe ze alles uit de kast trekken. Queen is één mijn grootste inspiratiebronnen, en juist visueel.

avatar van bikkel2
Live was Queen gewoon een rockband. Niet zo moeilijk met van nature rockers als Taylor en May in de band.
Zelfs de Hot Space nummers kregen een behoorlijke schop onder de kont live.

Queen bleef in zekere zin ook wel trouw aan rockmuziek maar bewandelde graag zijpaden.
In de70's werd dat redelijk geaccepteerd omdat dat ook goed uitgewerkte nummers waren. Verzorgd, kien en muzikaal origineel.

Ik blijf vinden dat ze als componisten wat minder op dreef waren in die periode.
Vooral van Mercury verwacht ik wat meer.
Taylor en Deacon waren ineens de hitleveranciers. Het kan raar lopen.

bikkel2 schreef:
Zelfs de Hot Space nummers kregen een behoorlijke schop onder de kont live...

...In de 80's kregen de zijweggetjes meer dan eens wat niemendallerigs en te flauw voor een band die eerder bewees dat juist wel goed te kunnen...

Het kan raar lopen.

Dank voor deze info/bespiegeling. Gelukkig, dacht ik ook al haast, dat je live nog altijd wel naar een (stevig) rockconcert ging bij Queen.

Ozric Spacefolk
Ik vind het wel grappig, dat ik juist Queen uitkoos als favoriete band, om het frivole karakter, het nichterige, het melodieuze, maar vooral het enorme poppy karakter van de band.

Er zijn veel liefhebbers die Queen dan juist leuk vinden om hun hardrock tendenties. Dan is er inderdaad een grens. Jammer, want ik vind juist dat Queen zoveel meer is dan alleen een hardrock band.

Ozric Spacefolk
Hier trouwens de 20 minuten durende live performance van Queen tijdens Live Aid.
Nou, als dat niet rockt, weet ik het ook niet (Hammer to Fall en Radio GaGa zitten ook in de medley)

Queen Live Aid Full Video HQ - YouTube

avatar van edje1969
Kracht van Queen is dat zij zowel met een eenvoudig klinkend nummer als We Will Rock You komen als complexe nummers als Bo-Rap. Ook op The Works komen verschillende stijlen samen. Stevige May-rock in Tear It Up, Hammer en Machines. Deacon met popsynth Break Free, Taylor met Pop als Radio GaGa en Mercury die wat oude Queensound terughaalt met Hard Life en Keep Passing. Dan een afsluiter als Is This The World en voila...weer een voltreffer van jewelste. I Go Crazy is prima als B-kant. Mis het niet als albumnummer.

avatar van musician
Ik begrijp werkelijk niet dat je The Works op lijn kunt plaatsen met het oude werk zonder dat de tranen je langs de wangen lopen.

Het is iets beter dan Hot Space maar het album kan toch bepaald niet het enorme gat vullen dat is achtergelaten na, pak 'm beet, A day at the races. Ik begrijp daar niets van. Het verschil is toch hemeltergend breed, dat hóóóóóór je toch ook aan alle kanten? Het is toch duidelijk dat de band hier niet in goede doen is?

Ze geven het zelf ook ruimhartig toe: ze waren inderdaad niet op hun best. Dusdanig, dat Mercury tijdens concerten de fans vooral moest benadrukken dat ze niet uit elkaar gingen. Is dat een band die goed in z'n vel zit?

Nee dus en dat is ook echt niet zo moeilijk te horen. En dan nog 5*****, een wereldalbum
zowaar???

avatar van edje1969
Voor mij is het heel makkelijk. The Works is mijn 1ste studioalbum van Queen. Grijsgedraaid en onlosmakend verbonden met het enthousiasme dat ik kreeg om meer albums te willen. Daar ging een nog grotere wereld open. Maar vind oprecht dat de nummers sterk zijn. Ze zijn niet meer vernieuwend maar zetten hier nog altijd goed werk neer.

Ozric Spacefolk
Ik heb het ook vaker gezegd. Ik vind de lijn die met Works is ingezet, tot en met Innuendo, echt een uitstekende keuze.

Queen is nooit een belegen bandje geworden, met wat standaard rockliedjes. Ik vind The Game en Hot Space de minst leuke platen, dat dan wel, maar The Works is erg krachtig en waanzinnig geproduceerd.
Daar staat tegenover dat ik alle platen t/m 1977 een 5* geef, met uitzondering van Night at the Opera.

Top 10:

Night at the Opera
The Works
Jazz

avatar van edje1969
Ja mooi! Races is ook bijzonder mooi. Tracks als White Man (1 van beste Maycomposities) en schoonheid van You Take My Breath Away. Mijn top 10 is anders, maar ook mix door jaren heen
A Night At The Opera
The Game
The Miracle

solo Barcelona

avatar van bikkel2
Een ieder zal een album op zijn eigen manier beleven maar als Ozric beweert dat The Works krachtig is geproduceerd, kan ik het daar niet mee eens zijn.
Dan vind ik uit de jaren 80 The Game, Hot Space, Kind Of Magic en The Miracle een stuk beter vastgelegd.

Radio Ga Ga is ok omdat het nogal op electronica leunt en best dik aangezet is.
Maar Tear It Up bijv is nogal flets. De sound van de drums over de hele plaat is net als op Jazz niet best.
Lelijke snaredrum en de Tomsk klinken slap en benepen.
Terwijl Taylor op bepaalde prillere albums een mooi open krachtig drumgeluid heeft.