Radiohead - A Moon Shaped Pool (2016)

Rock / Pop
Label: XL

1. Burn the Witch (3:40)
  2. Daydreaming (6:24)
  3. Decks Dark (4:41)
  4. Desert Island Disk (3:44)
  5. Ful Stop (6:07)
  6. Glass Eyes (2:52)
  7. Identikit (4:26)
  8. The Numbers (5:45)
  9. Present Tense (5:06)
  10. Tinker Tailor Soldier Sailor Rich Man Poor Man Beggar Man Thief (5:03)
  11. True Love Waits (4:43)
  12. Ill Wind * (4:16)
  13. Spectre * (3:19)
Ja dat kan natuurlijk hé Leptop,dan zal Kid a ook meer jouw ding zijn niet?
Buiten enkele wel zeer mooie nummers op die plaat vind ik het te geforceerd willen experimenteren....Snap langs de ene kant wel dat een groep zulke platen nodig kan hebben om te blijven evolueren en ook om als muzikant uitgedaagd te blijven maar mij raakt het minder.

avatar van Leptop
Maar ook OK Computer was toen een nieuwe sound die me aansprak. Dit album is zeker ook OK, maar imo niet de topper die velen het vinden.

Franck Maudit
Ik geef jou volmondig gelijk Leptop.
Dit album wordt door velen zwaar overschat.

avatar van Frenz
Als velen het album overschatten, zou het dan kunnen zijn dat enkelen 'm onderschatten?

Het is geen statistiek, agree, maar je stelt Leptop's en jouw oordeel boven dat van 'velen'.

Franck Maudit
Waarschijnlijk heb ik het gruwelijk mis. Kan zijn. Het is duidelijk dat ik iets niet hoor/voel wat velen kennelijk wel waarnemen. Ik vind dit voor alle duidelijkheid wel een prima plaat maar absoluut geen meesterwerk. En natuurlijk is mijn opmerking zo arrogant als de pest, dat besef ik ook wel. Maar ergens denkt een mens toch bij te leren? Dat hij door dagelijks intensief en open-minded muziek luisteren het kaf van het koren kan scheiden? Mogelijks is dat hele idee zelfs een utopie en blijken Bauer en Mozart evenveel kwaliteit te bezitten binnen de relativiteitssoep van het leven.

Fijn plaatje? Ja
Meesterwerk? Ik hoor het niet

avatar van Chameleon Day
Tja, een mens zijn eigen "gelijk" voelt nu eenmaal altijd als de "waarheid". Is het niet?

avatar van Leptop
Jazeker. Maar eerder stelde ik al dat deze plaat ondanks mijn 3,5* een realistisch gemiddelde heeft van ca. 4,15. Dat lijkt me terecht vanwege de vele fans die al snel heel hoge punten gaven.
Daarmee probeer ik mijn mening toch wat te koppelen aan wat de meerderheid blijkbaar vindt.

Beoordelen is moeilijk. Snel een mening droppen is makkelijk. Zelf geef ik zelden meteen 4,5*. 5* pas na enige jaren. Maar dat is mijn methode. Ik vind het ook wel leuk om de groei van een album te laten gebeuren. Dus halfjes erbij na enige tijd. Als het album het verdient. Niet eerder.

Franck Maudit
Lijkt me eigenlijk niet meer dan normaal Leptop. Doorgronden kost tijd. Veel tijd.

avatar van rarekwabbus
Cannabooze schreef:
Dat Identikit hier voor de meeste "de favoriet" is, wil ik maar niet begrijpen. Ik doe mijn best, echt, maar het ademt teveel King Of Limbs (wat toch een minder album is).
Blijf het ook echt te geforceerd vinden. Die verandering van richting. Brrrr.

Eens. Althans, gedeeltelijk want ik vind King of Limbs fantastisch. Maar Identikit is net iets teveel knip- en plakwerk, alsof ze 'm voor dit album nog ff snel hebben veranderd zodat het er beter tussen past. Wat mij betreft de minste track op het album.

avatar van rien
Vind Identikit een van de betere platen juist..
Ietwat simpel maar dat vind ik wel aantrekkelijk.. De drums, middenstuk (koor) en de solo aan het eind zijn voor mij verdomd aanstekelijk..

Gooi de plaat naar 5*. Heb 'm sinds de internet release non-stop aanstaan en mis het als het niet aanstaat.
Echt weer een Radiohead album.

avatar van Deren Bliksem
Hmm.

Ik las ergens al iets over "emotieloos" en dat is ook precies wat ik voel bij het luisteren. Bij Kid A voelde ik een creatieve drang om zichzelf te vernieuwen wat een geweldig album opleverde. Tevens een opmaat naar het absoluut briljante In Rainbows.

Door KOTL werd ik al niet zo vrolijk. Dit is wel iets, of ietsje, meer in de richting die ik graag neem bij Radiohead maar het is toch een bittere tegenvaller. Slecht? Nee. Allicht verwacht ik teveel van Radiohead, op dit album zullen menig bands blij geweest zijn.

avatar van Breedbek
Er staan tracks op welke ik zeer fascinerend vind klinken, zoals Burn The Wich, Daydreaming Decks Dark, Present Tense en pfff.. Tinker Taylor Soldier Saylor Rich Man Poor Man Beggar Man Thief.
Misschien dat dit album bij mij nog wat verder in groei en bloei geraakt.

avatar van predator
Franck Maudit schreef:
Ik geef jou volmondig gelijk Leptop.
Dit album wordt door velen zwaar overschat.

Goed om te weten.....

avatar van rien
Vind Ful Stop meer klinken als een overblijfsel van TKOL dan Identikit tbh.

Wat is er eigenlijk zwaar overschat aan dit album?

Na 3 maanden tijd voor een review

Ik had hoge verwachtingen, the king of limbs was toch een teleurstelling, anderzijds hadden ze daar staircase en the daily mail bij op de plaat gezet was het al een heel stuk beter geweest.

Ze konden het dus nog, schitterende nummers schrijven, maar ze stonden niet op de plaat.

Na een stilte van 5 jaar een nieuwe plaat is altijd gevaarlijk, de verwachtingen hé.

Spectre eind December was al een goed voorteken, de geweigerde Bond song liet een wat ander geluid horen ( strijkers) maar toch voelde de song wat onaf, had gerust nog 2 minuten langer kunnen/mogen/moeten doorgaan.

A moon shaped pool gaat verder op de sound van Spectre.

Burn the Witch past niet echt in het geheel van de plaat, The song had al een cult status voor er een noot van gehoord was, the song werd al opgenomen ( of geprobeerd op te nemen) voor Kid a, hail to the thief en in rainbows. Ik had er me vanalles van voorgesteld maar dit niet echt.
Geen idee waarom maar omwille van de status had ik me iets episch voorgesteld.
Het is een geode song, de strijkers brengen iets unieks maar toch knaagt het
De lyrics zijn fantastisch maar ik vind de muziek er niet bij passen.

Daydreaming kan me veel meer bekoren, rustige opbouw, allerlei geluidjes, piano die invalt, de stem van Thom, prachtige lyrics, een kleine versnelling hier en daar, weer die strijkers op het eind.
Een dikke 6 minuten maar de song verveelt nooit.

Decks Dark is niet men favoriet zoals die dat bij vele wel is, ijzesterke song maar de echte klik is er nog niet na 3 maanden, past wel volledig in de mood van de plaat.

DID vond ik in het begin wat saai, akoestische gitaar, song kabbelt wat voort, maar het is echt een groeier. Als je er wat tijd insteekt komt de pracht boven.

Ful stop hoort bij de bertere nummers op het album, vette sound ( myxomatosis meets bodysnatchers maar veel beter als deze nummers). het heeft iets agressief, zowel de muziek als de lyrics. Echt klassenummer.

Glass eyes is een kort wonderschoon nummer, de piano, de strijkers, de lyrics alles past in elkaar. Duurt nog geen 3 minuten maar moet ook niet langer duren. Nummer is af. Ik vind hem persoonlijk ook beter als faust arp, het korte nummer op In Rainbows.

Identikit is de volgende, veelvuldig gespeeld op de vorige tour, ook live gezien toen. Vond het toen live een vreemd nummer en dat is het nog steeds. Het ene moment vind ik hem steengoed het andere vind ik hem wat vervelend.
Het klinkt soms wat geforceerd, teveel plakwerk. Het koor moet absoluut kunnen, is een meerwaarde. De solo van Jonny op het einde is leuk maar niet wauw;
Echt een bizarre song maar het heeft iets.

The numbers is een rustige song, past perfect op de plaat. het "one day at the time" stuk is schitterend.Broertje van DID. Ook een groeier maar hij valt sneller als DID.

Dan voor mij het prijsnummer van de plaat. Present Tense. Ook deze had een cultstatus, wel al akoestisch gespeeld en ik denk ook met Atoms For Peace. Het ritme de arpeggios, Yorke zijn stem, de lyrics. .. Wow, echt een wereldnummer. Subliem, top 10 van Radiohead nummers..

Moeilijk om Present Tense op te volgen dus Tinker Tailor staat voor een zware opdracht. Misschien daarom dat de song wat tussen de mazen van het net glipte bij de eerste beluisteringen.maar ook deze laat zijn klasse zien na ettelijke luisterbeurten. Begint met een wat vreemd ritme en gaat verder tot iets unieks, mooie strijkers ook. misschien een wat moeilijke song maar hij laat z'n pracht zien.

Dan afsluiter True Love Waits, bekend van I Might be wrong. Toen Thom solo op akoestische gitaar nu een band song met piano. Heel anders maar wederom schitterend, ik prefereer deze versie hoewel de oudere ook mooi is. Schitterende zang van Thom, op een bepaald moment kraakt z'n stem wat, prachting moment, de emotie die erin zit komt subliemetot leven. Song vliegt voorbij, zo'n pracht. dit kan niet lang genoeg duren.

Conclusie: na 3 maanden komen de schatten tot leven, na 6 maanden zullen er weer andere zijn ( Decks Dark bijvoorbeeld). Je moet dit album echt de tijd geven om te groeien. het is een echt album en moet ook zo beluisterd worden. Het heeft een bepaalde feel, sound, gevoel: klasse.
Burn the witch valt er wat tussen maar is zeker nog een topnummer alleen past hij niet echt in het plaatje.Identikit is op het randje, soms knal erop, soms er net over.

Is hij beter als King of limbs of HTTT? Zeker
Beter als in rainbows? anders, moeilijker, minder rechttoe rechtaan, minder snel doorgrond.
Kid A is nog een andere categorie maar deze zit er net onder, samen met Ok Computer, the Bends, Amnesiac en In Rainbows

Geweldige recensie Redondo

avatar van predator
rien schreef:
Geweldige recensie Redondo

Eens met rien.

Nog eens geluisterd en nog eens en nog eens. Nu ben ik er zeker van, Moon shaped pool is een duidelijk gevalletje van art for art sake. Zoals trouwens veel albums van Radiohead. Muziek zonder kop of staart. Zang die niets met zingen te maken heeft. Zal wel een hoop commentaar opleveren schat ik in. So be it.

avatar van bennerd
Geelbuik: daar valt wel wat voor te vinden. Ik vind het eerder sfeerschepping zonder te concreet liedjes te worden. En af en toe trek ik dat nog heel goed. Geen echte topper dit, wel een fijn plaatje.

Misterfool
Geelbuik schreef:

De laatste zin komt een beetje trollerig op me over. Alsof je stiekem hoopt op een(heet geblakerde) reactie, zodat je jouw mening kan valideren. Maar goed laten we daar maar even niet van uitgaan. Kort gezegd komt jouw bericht nogal kortzichtig op mij over.

Allereerst zo'n zinsnede als "art for art sake". Als ik dit gelezen had bij een heftig experimenteel album, zoals Merzbow die maakt, dan had ik niet heel raar opgekeken. Dit is echter niet eens zo'n heel experimenteel album. Zelfs als je enige referentiekader 'classic rock' is (wat gezien je stemmenlijst niet het geval is) zou je toch ook de melodieën moeten kunnen horen. Dan nog is het overigens mogelijk en prima als je het album totaal niet kan waarderen, daar heb ik uiteraard geen enkel probleem mee. Je zegt verder dat de zang van Yorke niets met zingen te maken heeft. Dit is gewoonweg feitelijk onjuist. Je kunt uiteraard de stem vervelend vinden(hij kan imho behoorlijk zeikerig uit den hoek komen), maar dat betekent niet dat hij niet zingt.

Bij "Muziek zonder kop of staart" kan ik me iets meer voorstellen. Ja, dit album valt niet in de typische refrein-couplet structuur zoals veel muziek die wel heeft, maar ik denk dat je de muziek met de bovenstaande betiteling tekort doet. De meeste nummers hebben wel degelijk een spanningsopbouw en een climax. Dat gezegd hebbende, is het ook juist dat dit album zich meer richt op een bepaalde sfeerschepping, dan op het creëren van een pophook.

avatar van frolunda
Nooit echt een fan geweest van Radiohead maar dit album kan me prima bekoren.A Moon Shaped Pool is een mooie,rustige plaat die een soort van idyllische schoonheid in zich heeft.Tegen het einde wordt het wel wat saai voor mij maar met nummers als Daydreaming,Decks Dark,Ful Stop en Identikit vind ik dit één van hun meest overtuigende albums.

bennerd schreef:

avatar van mattman
Ook na bijna 3 maanden blijft deze plaat me ontroeren. Wat een collectie sterkte nummers bijeen is dit toch. Een schatkist. Tinker Tailor is bijvoorbeeld zo'n parel die me naar me ineens, na een hoop luisterbeurten, plots toch naar de keel grijpt. Ze hebben lang gewerkt aan deze muziek en dat hoor je. Met Beyoncé, Swans, Frank Ocean, Suuns en deze Radiohead zit het toch al heel goed qua muziek in 2016.

avatar van meneer
Tijdens deze warme, zwoele zomeravonden is het ook een heerlijk album. Relaxed..

avatar van bikkel2
Een all-season plaat idd.
Doet ook idd prima dienst op zwoele zomeravonden als deze.
Radiohead bewijst andermaal nog lang niet afgeschreven te zijn.
Constante plaat.

avatar van El Stepperiño
redondo schreef:
En dan vergeet je Suede nog en moet Nick Cave nog komen

In mijn opinie 'vergeet' je dan weer hele andere platen
Kent - Då Som Nu För Alltid (2016)
Big Big Train - Folklore (2016)
The Pineapple Thief - Your Wilderness (2016) (lijkt er qua sfeer zelfs een beetje op vind ik)
Haken - Affinity (2016)
Marillion - F*** Everyone and Run (2016)
maar dat is feitelijk onzin want dat hoeft je smaak helemaal niet te zijn.

Terug naar dit album, wat blijft dit toch een knap kunststukje waarop bij iedere luisterbeurt je steeds weer de sfeer van A Moon Shaped Pool ingetrokken wordt. Geen enkel nummer om over te slaan, het geheel veel sterker dan de som der delen. Geen wonder dat hij nog stééds de rotatielijst aanvoert.

avatar van Bongo Fury
redondo schreef:
En dan vergeet je Suede nog en moet Nick Cave nog komen

ik gok erop dat AMSP door de nieuwe Cave van de eerste plaats zal worden gestoten......

avatar van vinylbeleving
Stem maximaal verhoogd. Geniale plaat, niet stuk te krijgen.