Rainbow - Rising (1976)

Label: Polydor

1. Tarot Woman (6:08)
  2. Run with the Wolf (3:47)
  3. Starstruck (4:04)
  4. Do You Close Your Eyes (2:58)
  5. Stargazer (8:27)
  6. A Light in the Black (8:11)
  7. Tarot Woman [Rough Mix] * (6:06)
  8. Run with the Wolf [Rough Mix] * (3:49)
  9. Starstruck [Rough Mix] * (4:04)
  10. Do You Close Your Eyes [Rough Mix] * (3:04)
  11. Stargazer [Rough Mix] * (9:08)
  12. A Light in the Black [Rough Mix] * (8:12)
  13. Stargazer [Pirate Sound Tour Rehearsal] * (8:33)
  14. A Light in the Black [Pirate Sound Tour Rehearsal] * (9:52)
  15. Man on the Silver Mountain [Pirate Sound Tour Rehearsal] * (2:22)
avatar van gigage
Oh, Queen staat er ook tussen. Ja dan wordt het kiezen.

Nieuwstad
Zullen we het weer over Rising hebben?

gigage schreef:
@purplefan: duizenden hardrockbands in 1976? Het woord was maar net uitgevonden so to speak. Knappe vent als je er meer dan 100 kunt vinden met een album of ep release tot die tijd. Laat staan het tienvoudige. Zoals je zelf al opmerkte moesten vele bands nog debuteren.

Enkele tientallen hardrockbands braken in de 70's op grote(re) schaal door, maar in de underground wemelde het van de cultgroepen: T2, Lucifer's Friend, Captain Beyond, High Tide, Birth Control, Black Widow, Jane, Quatermass, Babe Ruth, Indian Summer; zomaar tien willekeurige heavy rockartiesten (allen op MuMe slechts gekend door anderhalve man en een paardenkop), waarbij ik me gemakshalve beperk tot louter de progressieve(re) scene.

Neal Peart schreef:
Rising heeft toch veel meer prog elementen dan dat die er ooit zouden zijn bij IN ROCK. Alleen al door dat verschil gaat iedere vergelijking mank.

Nee, Rising is niet wezenlijk progressiever dan In Rock. Beide albums zijn daarnaast perfect vergelijkbaar en hebben nota bene één en dezelfde geestelijk vader.

Nieuwstad schreef:
Nee, het zit hem niet alleen in de productie. Ook als je bijv. kijkt naar de zanglijnen in nummers als Speed King, Bloodsucker of Hard Lovin' Man. Die zijn veel ritmischer, terwijl Dio juist heel melodieus zong. Hetzelfde geldt voor Blackmores gitaarspel. Van korte hakkende riffs ging hij over naar meer melodieus en verfijnd werk.

Ik vind beide elpees geniale meesterwerken, en bij toekenning van de mate van sophisticatie van rock, ritmiek niet per definitie ondergeschikt aan melodiciteit. Op ingenieuzer gitaarspel dan in Child in Time ben ik door Blackmore overigens nimmer getrakteerd.

In discussies als deze wordt Purple's pre-In Rock-tijdperk geregeld uit het oog verloren. De formatie was reeds een progressieve speler van formaat, trad op met orkesten etc. Zo'n gezelschap brengt geen houthakkersplaat uit. Nee, In Rock was het geslaagde antwoord op de vraag van een almaar groeiend publiek om hardrock tot kunstvorm te verheffen.

vielip schreef:
Doe mij Rising maar! In rock is ook wel goed maar als ik tussen beide moest kiezen wist ik het wel...Ik hoor trouwens absoluut geen 'prog' op Rising. Op In rock dan nog eerder. Al gaat me dat ook te ver om 'prog' te noemen.

Ik wel, zowel op In Rock als Rising. Zo zijn o.m. Child in Time en Stargazer uitgesproken progressieve stukken.

Ozric Spacefolk schreef:
Er zijn er zoveel meer die ik vergeten ben. Hawkwind nog bijvoorbeeld.

Leuk geprobeerd; een aantal van de door jouw opgesomde bands zijn million sellers (geweest), enkelen bezitten een regelrecht onsterfelijke status, maar de meesten zijn toch echt vrijwel volledig uit beeld verdwenen. Zelfs op MuMe.

PurpleJapan schreef:

Nou, dan mis je toch wel het één en ander. Hij speelt lekker hoor op Child In Time, maar 10 minuten geraas over een A mineur akkoord is toch niet echt ingenieus te noemen.

De buurman schreef:

Des te ingenieuzer, dat hij ondanks een dergelijke beperking zulke hemelse melodieën uit zijn instrument wist te toveren. Blackmore; meer dan een virtuoos!

avatar van De buurman
Soms speelde hij de sterren van de hemel. Soms gooide hij er ook volledig met de pet naar en leek hij drukker met zijn hardrockposes en imago dan goed gitaarspelen. Bovendien: een virtuoos is iemand die meerdere stijlen moeiteloos hanteert met een onomstreden hoog technisch niveau. Blackmore is heel belangrijk geweest voor de hardrock, maar geen virtuoos.

PurpleJapan
Ach, Maradona gaf ook weleens niet thuis. In welke stijlen schoot Blackmore volgens jou tekort dan?

avatar van De buurman
Solo's als in Highway Star en Burn waren begin jaren '70 misschien "jawdropping", maar een geoefende hardrockgitarist van na de eighties zal er geen slapeloze nachten van krijgen.

Jazz heb ik hem nog nooit horen spelen, gypsy evenmin, en de klassieke riedels die hij live nog wel eens wilde weggeven voor hij een nummer inzette zullen voor bij klassieke geschoolde, volwassen gitarist hooguit een vage herinnering oproepen aan de gitaarlessen uit zijn kindertijd.

Niets ten nadele van Blackmore hoor, want het is en blijft nog steeds een goeie en invloedrijke gitarist. Maar geen virtuoos in de zin dat hij in extreme zin technisch vaardig is (Vai, Malmsteen), noch een vernieuwer in de league van een Hendrix of Van Halen.

Wat vaak wordt onderbelicht is de merkwaardige manier waarop hij slide gitaar speelt. Verder kwam ik laatst een haast on-Blackmoriaans stukje gitaarspel van hem tegen wat me dan weer totaal verraste. Blackmore goes Santana... komt ook door de begeleiding natuurlijk.

YouTube - Ritchie Blackmore Studio Session Smoke on the water incredible Solo

Zijn gedoe met zijn trollenbende Blackmore's Night ken ik niet, moet ik bekennen.

avatar van gigage
@buurman: highway star staat of stond in gitaarwereldpuntkom in 2007 als no 15 in de top 100 grootste gitaarsolos dus wordt nog erg gerespecteerd ook nu. Maar ik ben geen muzikant, dus geloof ik je wel dat meerdere gitaarshredders het makkelijk na kunnen spelen.

Toch grappig, we vinden Rising allemaal een goed tot geweldig album, maar vergelijkingen met andere albums lopen of mank of zijn we het mee (on) eens.

Nieuwstad
PurpleJapan schreef:

Ik heb ook nergens beweerd dat In Rock minder geniaal zou zijn om die reden. Slechts minder verfijnd.

M.Nieuweboer schreef:
Rising is wel degelijk grensverleggend.

AstroRocker schreef:
Mwah, ben ik het niet helemaal mee eens.

Maar je spreekt me helemaal niet tegen!

AstroRocker schreef:
Deep Purple in Rock voldoet toch ook enigszins aan jou bovenstaande (ge-quote) reactie. En dat album was er 6 jaar eerder. En dan noem ik niet eens Made in Japan met Space Truckin (ok, vooral keyboards).

Deze twee albums waren meer dan grensverleggend - ze waren revolutionair. Child in Time is de eerste hardrock epic ooit en schiep een heel subgenre: July Morning, Stairway to Heaven, One en November Rain (plus een hele reeks mindere) zijn allemaal gemodelleerd naar CiT.
Made in Japan zette voor decennia de norm voor waar een live-album aan moet voldoen.
Mijn punt is dat Blackmore en co vergeleken met deze twee albums nog een stapje verder zette middels Rising. Dan denk ik met name aan Light in the Black.
Daarmee zeg ik niet zoveel over mijn voorkeuren. Ik vind In Rock en Made in Japan allebei beter.

Cured schreef:
Wat Metal betreft moet je toch bij een ander album wezen van dit jaar, nml. Sad Wings Of Destiny van JP.

Hoe ik van 1963 ben kan ik getuigen dat in 1976 niemand onderscheid maakte tussen hardrock en heavy metal. Dit is dan ook wijsheid achteraf.

PurpleJapan schreef:
Er waren plenty hardrock bands in 1976; duizenden, waarschijnlijk ontelbare.

Vast wel, maar niemand kende en niemand luisterde naar ze. De oude garde BS, DP, LZ en UH waren ver over hun top heen en verkochten nauwelijks meer. De damen en heren serieuze muziekcritici hadden na prog ook hardrock doodverklaard in 1976 en keken reikhalzend uit naar de revolutie genaamd punk. In de hitlijsten van 1976 zal je nauwelijks hardrock tegenkomen (in 1977 ook niet). Dat kwam pas weer met AC/DC en Motorhead. In 1978.

Cured
Zelfs nu worden de termen nog wel door elkaar gebruiikt. Rising zal door niemand/niet veel Metal worden genoemd hedentendage, of ze moeten zijn blijven hangen in de 70's....

avatar van Edwynn
Ik haal even Light In The Black aan met die ratelende bassdrums. Ik schiet niet uit mijn slof als mensen dat metal noemen, hoor.

De buurman schreef:

Eens kijken. Speed metal (Cry Free, de solo op Child in Time, Light in the Black), rock'n'roll (Speed King), bluesrock (snel: Lazy; langzaam: Mistreated), poprock (Never Before), arenarock (Smoke on the Water, Woman from Tokyo), boogie (Black Night, Starstruck), ballad (When a Blind Man cries), volksmuziek (Greensleeves), klassieke speeltechnieken (Highway Star, een stukkie Bach verwerkt met Greensleeves, Rainbow Eyes - in 1971 speelde Blackmore al Rossini en in 1968 Grieg) en dan heb ik zijn slideplay nog buiten beschouwing gelaten. En op elk punt behoorde Blackmore tot de top van de jaren 70.
Lijkt me wel genoeg.
Kijk, ik ben niet weg van Clapton en nog minder van Jeff Beck. Dat is een kwestie van smaak. Virtuozen waren zij wel. Dat is gewoon een kwestie van technische vaardigheden erkennen.

De buurman schreef:

Tja, het is een sterk minpunt van Blackmore dat hij in 1976 geen speeltechnieken beheerste die tien jaar later pas in zwang kwamen.
Oftewel dit is flut.
Kun jij mij vertellen welke pop/rock gitarist eerder dan Blackmore klassieke technieken integreerde in zijn spel? De beroemde solo van Highway Star, met dat snelle loopje dat omhoog gaat is ontleend aan Vivaldi en Schumann. En wie bracht nog meer zulke grote tegenstellingen aan tussen hard en zacht? Denk aan Mistreated - steeds minder noten, steeds zachter. Als dat geen vernieuwing is weet ik niet meer wat dat weord betekent.
Vervolgens spreek je jezelf tegen door zijn slidespel te noemen. Welke hardrockgitarist deed dat eerder? Starstruck is volgens mij het eerste hardrockliedje dat bewijst dat je slide kunt gebruiken om goed hard te rocken.

gigage schreef:

Nogal wiedes. Er zijn tegenwoordig ook tonnen violisten die de muziek van Paganini kunnen spelen. Dat neemt niet weg dat hij in zijn tijd volstrekt uniek was (en saaie muziek schreef, maar dat is iets anders).
In 1976 was er nauwelijks een gitarist (meer) die kon en deed wat Blackmore deed. Dan kom je bij onbekendere namen terecht als Alan Holdsworth en Steve Hillage; natuurlijk was Steve Howe er ook nog. Van Halen en Angus Young moesten nog doorbreken alsook Motorheads Animal. Ik ben niet weg van die band, maar hier hebben we een onderschatte gitarist. Page had het te druk met heroine en Clapton drukte zich.

Edwynn schreef:

Ik ben een ouwe knar en weiger nog steeds onderscheid te maken tussen hardrock en heavy metal. Ik zie er het nut niet van in.
Het enige onderscheid dat ik maak is tussen zingen en grunten. Aan het laatste heb ik de pest. Dat is nogal een probleem, want in muzikaal opzicht vind ik gruntende bands de laatste 20 jaar het interessantst. Ik ben weg van Opeth en Atheist precies tot aan het moment dat de vocalisten hun mond opendoen.

Lijkt me wel genoeg.

Oftewel dit is flut.

In 1976 was er nauwelijks een gitarist (meer) die kon en deed wat Blackmore deed. Dan kom je bij onbekendere namen terecht als Alan Holdsworth en Steve Hillage; natuurlijk was Steve Howe er ook nog. Van Halen en Angus Young moesten nog doorbreken alsook Motorheads Animal. Page had het te druk met heroine en Clapton drukte zich. Ik ben niet weg van die band, maar hier hebben we een onderschatte gitarist.

Jan Akkerman?

avatar van Edwynn
Motörheads Animal is een drummer. Detail, want verder hetzelfde verhaal. En ik geloof dat ik het er wel mee eens ben. Een orkest en een koor dat een Bach-oratorium tot een goed einde kan brengen máákt ze nog niet beter dan Bach zelf.

M.Nieuweboer schreef:

Het is nauw met elkaar verweven. Geef ik toe. Vooral in het grijze gebied wordt het lastig om de verschillen onder woorden te brengen. Rainbow bevond zich in dat grijze gebied. Rising behelst meerdere stromingen. Maar Light In The Black vind ik best wel een metalnummer. Net als Stargazer. Van directe invloed op bands als Manowar enzo.

Edwynn schreef:
Elementen niet, qua muziek/songs wel.

edit: Blackmore is niet zo heel bijzonder; maar dat is hier vloeken in de kerk . Toen Eddie en Randy kwamen haalde hij zijn neus op, maar zij zetten Blackmore compleet in zijn hemd. Blackmore is meer ego dan een geweldige gitarist.

PurpleJapan
Blackmore is een gitaargod, evenals collega-virtuozen Van Halen en Rhoads. Toen ik zijn gitaarspel in Child in Time kwalificeerde als ingenieus doelde ik overigens op inventief. Er prijken oneindig complexere stukken op zijn palmares maar zó onvoorstelbaar raak als die in de 'moeder aller hardrock epics' is er geen enkele.

Cured
Jij bent fanatiek fan en dus minder objectief, maar ik vind het best . Ik moet wel zeggen dat ik die solo van CIT geweldig vond en vind klinken.

avatar van crosskip
Geweldige gitaristen zijn de heren Blackmore, Van Halen en Rhoads zeker, maar echte virtuozen zou ik ze toch niet noemen. Wat dat betreft denk ik net als Ozric eerder aan een Jan Akkerman of een Allan Holdsworth.

Ozric Spacefolk
Rik Emmett van Triumph was ook volgens mij veel beter dan Ritchie Blackmore.

Cured schreef:

Ach, de genialiteit van Blackmore is eerder vandaag door Nieuweboer uitvoerig geobjectiveerd. Ik mag daar als fanaticus graag een subjectief schepje bovenop doen.

avatar van Edwynn
Blackmore wordt even weggezet als een prutser en vervolgens begint het namedropping van de betere gitaristen. Allemaal goed en wel: Eddie van Halen mocht willen dat ie Stargazer pende, Rik Emmett heeft niet meegedaan op Highway Star en Randy Rhoads heeft Child In Time niet bedacht.

Ozric Spacefolk
Ik vind Blackmore best goed, en Deep Purple en Rainbow ook. Ik vind het alleen niet zo bijster bijzonder.

Beide bands liggen niet echt in mijn straatje denk ik. En zo ook Blackmore. Ik houd meer van songs als Maybe I'm a Leo. Simpel en doeltreffend.

avatar van crosskip
Ik beweer zelf dan ook nergens dat ik Blackmore prefereer boven Van Halen, Rhoads, Holdsworth etc., alleen zou ik heb puur speeltechnisch gezien geen gitaarvirtuoos noemen. Dat alleen al zijn aan alle kanten rammelende (live dan hé) solo in Highway Star wat mij betreft zowat elke andere solo wegblaast van de eerder genoemde namen is weer een heel ander verhaal.

@crosskip: weet je wie Eddie van Halen de meest technische gitaarviruoos vindt???
ALAN HOLDSWORTH..(vind ik trouwens ook een kanjer, maar je moet wel van zijn gitaarspel houden)

Edwynn schreef:
Blackmore is van de 1e generatie gitaristen en mocht willen dat ie net zo invloedrijk en vernieuwend was als Eddie of Jimi. De 2e generatie gitaristen liet niet veel over van de oude garde. Deep Purple is toch wat oude meuk vergeleken daarbij (en Randy Rhoads) qua muziek.

avatar van Edwynn
Een virtuoos is wat anders dan een invloedrijk gitarist. Randy Rhoads was geweldig natuurlijk. Verwerkte klassieke invloeden in zijn spel. Er was nog iemand die dat deed maar daar kom ik even niet op...
Tja, en Eddie van Halen is ook een invloedrijk gitarist. Kan heel rap spelen. Beetje zoals de solo in Burn. Weet even niet meer wie dat was...
Jimi Hendrix is ook invloedrijk. Daar Steve Vai van dat je ook met je tanden gitaar kon spelen. Dat is extreem nuttig namelijk. Want met je tanden kun je dingen die je met je handen niet kan ofzo.