menu

Bob Dylan - Blood on the Tracks (1975)

mijn stem
4,34 (1040)
1040 stemmen

Verenigde Staten
Folk / Rock
Label: Columbia

  1. Tangled Up in Blue (5:40)
  2. Simple Twist of Fate (4:18)
  3. You're a Big Girl Now (4:36)
  4. Idiot Wind (7:45)
  5. You're Gonna Make Me Lonesome When You Go (2:58)
  6. Meet Me in the Morning (4:19)
  7. Lily, Rosemary and the Jack of Hearts (8:50)
  8. If You See Her, Say Hello (4:46)
  9. Shelter from the Storm (4:59)
  10. Buckets of Rain (3:29)
totale tijdsduur: 51:40
zoeken in:
avatar van pmac
4,0
Goed album. Heb jarenlang de lp gehad. Deze is ergens in de tijd kwijtgeraakt. Nu weer eens via spotify beluistert. Blijft sterk maar heb niet dezelfde erlebnis als de meeste forumleden hier.

3,0
Eerder vond ik dit album zeer genietbaar, nu echter niet meer. Eigenlijk snap ik niet zo goed dat ik hem eerder wel mooi vond. Wellicht was mijn muzikale smaak nog in ontwikkeling en vond ik mooi wat anderen mooi vonden. De stem van ome Bob is niet bepaald zuiver en muzikaal gezien gebeurt er te weinig. De teksten zijn mooi gevonden, maar niet diepgaand/boeiend genoeg om de nummers in leven te houden. Ik begrijp dat hij zijn scheiding verwerkt en deze muziek is een troostend handvat bij liefdesverdriet, maar in andere tijden word ik er niet gelukkig van. Daarnaast worden mijn oren ook niet gemasseerd. Ik zal de andere albums die ik van hem heb ook nog eens beluisteren, zien hoe die me nu bekoren.

avatar van Wandelaar
PeterC86 schreef:
Eerder vond ik dit album zeer genietbaar, nu echter niet meer. ... Ik zal de andere albums die ik van hem heb ook nog eens beluisteren, zien hoe die me nu bekoren.
Eerlijk beschreven. Gedoodverfde meesterwerken zoals dit album zijn niet altijd te pruimen. Je bent niet altijd in de stemming voor andermans liefdesverdriet. Zo ervaar ik het werk van Dylan ook vaak. Niet altijd voor in de stemming, maar dan ineens weer heel aansprekend. Het rijtje albums staat bij mij bovenin de kast. Nu ben ik vrij lang, dus ik kan er best bij, maar ik kan het ook goed maanden laten verstoffen. Geniaal die Dylan? Bij vlagen ja.

avatar van Jaep
5,0
Ik heb dit album lang danig onderschat. Ik was eerder vooral een fan van Dylan's mid-60's hoogtepunten, en vond deze plaat bij de eerste paar beluisteringen lang niet zo geniaal als bijvoorbeeld Highway 61 Revisited en Blonde on Blonde. Maar soms heb je dat, dat je terug blijft keren naar een bepaald album, en hoe beter ik dit pareltje leerde kennen, hoe meer ik het ging waarderen. Heb me stukje bij beetje ook wat meer verdiept in de achtergrond van de nummers en de teksten geprobeerd te begrijpen (al heb je bij Dylan vaak het idee dat je het net niet helemaal snapt) en kan maar tot één conclusie komen: dit is pure poëzie en verdient de volle mep qua sterren. Twee favoriete nummers uitzoeken is bij deze plaat vrijwel onmogelijk, maar als ik dan toch moet kiezen ga ik voor Idiot Wind en If You See Her, Say Hello.

avatar van TEQUILA SUNRISE
4,0
Blijft een mooi album van Dylan, een van de beste in mijn ogen.
Enkel Idiot Wind begint me op den duur te irriteren, duurt in mijn beleving te lang en vind ik daardoor de minste track.

Kramer
Toen ik een jaar of zestien was, ging op een familieverjaardag naast mijn oom zitten.
'Jij vroeg me de vorige keer toch wat ik het beste album aller tijden vind? Nou, ik ben eruit hoor.'
'En welk album mag dat dan wel wezen?'
'Bob Dylan, Blood on the Tracks.'
Mijn oom had nog nooit naar het album geluisterd, zei hij, en bovendien weerhield Dylans stem hem ervan zich überhaupt in diens werk te verdiepen. Wacht maar, dacht ik, ik bewijs je nog wel een keer dat ik gelijk heb.

De gebruikers van deze site geven mijn jongere ik in elk geval wél gelijk: Blood on the Tracks is het Dylan-album met het hoogste stemgemiddelde. Dat is volgens mij grotendeels te verklaren doordat het een allemansvriend is: alle nummers liggen makkelijk in het gehoor, Bob zingt goed en de muziek is inhoudelijk sterk, maar ook weer niet zo pregnant dat het irritant wordt als je er een gesprek bij wilt voeren. Bovendien bevat dit album geen slechte nummers, wat toch een unicum is in Bobs rijke oeuvre.

Helaas is er iets wat me is gaan tegenstaan aan dit album. Misschien is het op de een of andere manier iets te braaf, te netjes afgewerkt - wat mij betreft hadden er meer nummers op mogen staan in de trant van Idiot Wind met dat bijtende orgeltje. We weten inmiddels dat Bob Dylan een meester is in het openen van albums, dus met Tangled up in Blue zit het ook wel goed. Maar toch... Simple Twist of Fate, Meet Me in the Morning, Shelter from the Storm... Het zijn pareltjes, maar in mijn hoofd belanden uiteindelijk ze op dezelfde hoop. Misschien heb ik deze plaat in mijn enthousiasme te vaak beluisterd, misschien zijn het parels voor de zwijnen, wie weet.

Dan nog even over Lily, Rosemary and the Jack of Hearts: voor sommigen misschien te carnavalesk, ik vind het een hoogtepuntje.

De hoes van Blood on the Tracks blijft prachtig, met dat diepe paars dat het album de koninklijke allure geeft dat het verdient. De muziek heeft bij mij wat glans verloren, maar dat is alleen maar jammer voor mij persoonlijk; het doet natuurlijk niks af aan de kwaliteit die ieder lied onmiskenbaar bezit. Het valt te verdedigen dat het juist de grilligheid is die Dylan zo onweerstaanbaar maakt. Die grilligheid ontbreekt hier een beetje.

avatar van Sanderzzz
5,0
Samen met Blonde On Blonde tot nu toe het beste wat ik al heb gehoord van Dylan. Blonde On Blonde is energieker met een paar prachtige pareltjes maar dit album is consistenter, luistert gemakkelijker en is emotioneler. 5*

avatar van MRDammann
4,5
Regisseur van Call Me By Your Name en de remake van Suspiria gaat een filmversie van dit prachtige album maken. Bijzonder project!

Luca Guadagnino Says He’s Turning Bob Dylan’s Blood on the Tracks Into a Movie

avatar van Mastroianni
5,0
Vanwege het verschijnen van de Bootleg Series Vol. 14 hoorde ik een nummer langskomen dat me zeer beviel: You're a Big Girl Now. Daarom eindelijk dit album een echte kans gegeven en het kwartje is gevallen. Wow!
Die vijfde ster komt er ook nog wel.

vince6
Heerlijke classic van Dylan .....er valt gelukkig altijd nog wat te ontdekken, Mastroianni !

avatar van Lura
4,0
TEQUILA SUNRISE schreef:

Enkel Idiot Wind begint me op den duur te irriteren, duurt in mijn beleving te lang en vind ik daardoor de minste track.

Dat is bij Dylan een veel voorkomend probleem, dat nummers te lang zijn, goed voorbeeld vind ik het album Tempest, waar ieder liedje voor mij te lang duurt. Vooral het titelnummer met 25 coupletten.

avatar van Poles Apart
5,0
Lura schreef:
(quote)

Dat is bij Dylan een veel voorkomend probleem, dat nummers te lang zijn, goed voorbeeld vind ik het album Tempest, waar ieder liedje voor mij te lang duurt. Vooral het titelnummer met 25 coupletten.

Daarom is "Nashville Skyline" ook zo'n prettige uitzondering in de Bob-Catalogus, lekker kort en bondig. Die kan ik altijd wel hebben. Voor "Blonde On Blonde" of deze "Blood on the Tracks" dien ik in de stemming te zijn.

avatar van musician
4,5
Prachtig album van Bob Dylan. Het gaat aanvankelijk gemakkelijk naar een 5***** score, maar uiteindelijk struikelt Dylan een half puntje: het wordt enigszins plotseling als te lang ervaren, vooral door track 7 Lily, Rosemary and The Jack of Hearts. Het nummer is disonant in het geheel, behaalt niet het juiste niveau. Ook Track 8, If you see her, say hello moet veel moeite doen de stemming helemaal terug te brengen.

Gelukkig gebeurt dat wel weer, uiteindelijk met Shelter for the Storm en Buckets of Rain. Maar het is toch jammer. Ik vind een album uit 1975 die 42 minuten duurt ook prima.

avatar van jokerman
5,0
Is dit nu dezelfde versie als de RSD test pressing versie? Of is dat de More blood more tracks enkele cd-versie? Of weer iets anders?

Moffel
Voor 't allereerst begonnen aan dit album. Over een uur een eerste indruk. Ben benieuwd.

avatar van Snakeskin
5,0
Dat is het leuke aan dit album, 45 jaar oud ondertussen en elke dag zijn er mensen die op basis van wat men leest over Dylan er kennis van nemen. Dat proces zal altijd door blijven gaan. De plaat is iconisch en zal altijd nieuwe liefhebbers blijven genereren.

avatar van WoNa
5,0
Afgelopen week sprak ik een ex-collega. "Door jou moest ik Blood On The Tracks luisteren. Ik had er nog nooit van gehoord en nu is het een van mijn favoriete albums". Ik heb hem zelf ook maar weer eens opgezet. De impact die de plaat begin jaren 90 op me maakte toen ik de LP 2e hands kocht, heeft het niet meer, maar wel voel ik diezelfde emotie weer als ik er naar luister. 'If You See Her, Say Hello', bijvoorbeeld is een uiterst pijnlijke break up song, waar 'Lily ...' juist meesterlijk vertelwerk koppelt aan het betere gooi- en smijtwerk is. Zulke nummers van Dylan kunnen mij niet lang genoeg duren. Dat geldt overigens ook voor het wat snerende 'Idiot Wind'.

Toen, nu best lang geleden, raakte Dylan mij op een persoonlijk niveau. Tot die tijd had ik veel albums van hem, maar eigenlijk was mijn kennismaking 'Desire' het enige album dat ik echt goed vond. 'Biograph' deed het ook erg goed, maar in die tijd had ik het geld niet om terug te graven. Na de eerste The Bootleg Series brak dat moment aan. Met Dylan terug de tijd in. 'Blonde On Blonde' en Blood on the Tracks waren de eerste twee van vele platen. Deze plaat bleek toen het bijzonderst. Waarom deze kan ik niet verklaren. Net getrouwd, bijna vader, wie zal het zeggen? Feit is dat het diep ging. Nu is het gewoon heel erg goed. Een echte ***** plaat.

avatar van jordidj1
4,0
Jordi’s genre-overstijgingen, deel 1:

ArthurDZ had de eer om de aftrap te verzorgen en hij vuurde gelijk een giga-klassieker op mij af. Logisch, een breed gewaardeerd artiest met een oeuvre waar je u tegen zegt. Waarom ik er nog nooit echt aan begonnen was?

Die vraag is simpel te beantwoorden: ik zag er gewoon heel erg tegenop. Losse nummers van hem kan ik erg goed verdragen, I Want You en Hurricane zijn echt persoonlijke favorieten geworden, maar complete albums vond ik gewoon een te flinke hap. Het zijn niet de kortste albums en de songs zijn lang, plus het feit dat ik de mondharmonica gewoon een hinderlijk instrument vind. Irritant bij vlagen.

Maar goed, blijven proberen heeft zijn vruchten afgeworpen. Op een gegeven zette ik maar albums van 'm op en bleef ik er noodgedwongen naar luisteren, in de hoop dat zijn muziek in mijn hoofd ging vastroesten. Ook hielp het wel mee dat Dylan ook wat singles uitbracht, dus in combinatie met de Singles Top 20 ging het luisteren mij ook steeds beter af.

Nu ben ik dus ook zo ver om een fatsoenlijke mening op te schrijven over een album van de beste man. Waar in het begin die irritaties en afkeringen aanwezig waren, smelten die zich ondertussen om in positieve punten! De instrumentatie, gecombineerd met de lengte, creëert een uitstekend fundament voor de teksten van Bob. Teksten, die constant zout strooien in de gapende wonden van de mens. Ik ben niet echt een man van de lyrics, maar wat die man er zin na zin uitgooit is onvoorstelbaar.

Begeleid door de gitaar en de mondharmonica, waarvan die laatste mij niet meer tot last is, wordt er louter kwaliteit geleverd op dit werkje dat ik helaas nog net geen meesterwerk kan noemen. Dat komt vooral door Idiot Wind en Lily, Rosemary and the Jack of Hearts. Die duren me nog echt te lang, sowieso blijft het een opgave om mij door het middenstuk heen te worstelen. Het begin en eind vliegen echter zo voorbij.

Al met al blijft het indrukwekkend geheel, deze plaat. BOTT staat vol met parels, maar je moet er voor gaan zetten. Dit is geen achtergrondmuziek. Enfin, ik ben nog lang niet uitgeluisterd op de muziek van Bob.

Shout-out naar Tuur.

avatar van AbleMable
5,0
Gewoon de beste Dylan plaat en zowiezo de beste plaat ever. En dat is overigens geen feit maar mijn mening!

Arbeidsdeskundige
Dit album is nog beter dan Blonde on Blonde. Hij legt hier al zijn zielpijn bloot. Dit gaat zo diep. Idiot Wind is mijn favoriete nummer.

avatar van Rogyros
4,0
TEQUILA SUNRISE schreef:
Blijft een mooi album van Dylan, een van de beste in mijn ogen.
Enkel Idiot Wind begint me op den duur te irriteren, duurt in mijn beleving te lang en vind ik daardoor de minste track.

Grappig. Ik vind Idiot Wind het beste nummer van het album.

avatar van dumb_helicopter
3,5
Mixed feelings bij dit album. Ik heb Blonde on Blonde thuis staan en die ligt me sowieso minder, en bij aanvang van dit album dacht ik dat dit meer in mijn straatje zou liggen. Die eerste twee nummers zijn zeer goed waarbij de muzikale omlijsting en manier van zingen vrij rustig, maar ook heel aangenaam is. Echter wordt rustig om de duur gezapig en in het middenstuk viel mijn aandacht wat weg. Met Shelter From the Storm kwam dit gelukkig terug, maar ik kan me niet van de indruk ontdoen dat bij Dylan vaak het gebrek aan variatie de spelbreker is, ondanks dat de initiële sound me wel kan bekoren.

Fijn om de 1000ste stemmer te zijn trouwens.

avatar van metalfist
Ik moet bekennen: in de loop der jaren is mijn favoriet album van Bob Dylan wel eens gewisseld. Het is lange tijd Highway 61 Revisited geweest (ik vraag me af of hoeveel keer ik naar Desolation Row op repeat heb geluisterd) maar met ouder te worden ben ik toch meer en meer naar Blood on the Tracks beginnen neigen. De ultieme luddevudde plaat, want wie heeft er nog nooit luidkeels zitten meebrullen met Idiot Wind? Elk nummer raakt de juiste snaar (maar als ik moet kiezen, dan is het trio Tangled Up in Blue, Simple Twist of Fate en Shelter from the Storm misschien wel mijn alltime top 3 qua Dylan nummers) en zelfs bij Buckets of Rain is opeens het kwartje gevallen. Een strofe als "I like your smile and your fingertips, Like the way that you move your hips, I like the cool way you look at me, Everything about you is bringing me misery" is van een ongekende schoonheid. Ik ben lange tijd benieuwd geweest naar de alternatieve versies van More Blood, More Tracks maar achteraf gezien zou ik geen enkele versie willen wisselen. Al had Up to Me ook wel gewoon op dit album mogen staan.

avatar van devel-hunt
5,0
Blood on The tracks, toch wel Dylans eerst echte grote plaat sinds blonde on blonde uit 1966. Na jaren zwalken en een betrekkelijk teruggetrokken bestaan was hij ineens weer helemaal terug. Blood on The tracks, Dylans terugkeer tussen de allergrootste, en terecht. Alles klopt aan deze plaat, sterke composities, teksten, instrumentatie en productie, zijn zang was nooit eerder zo sterk. Hij ging zelf weer op wereldtour wat uiteindelijk in The never ending tour, tot op de dag van vandaag, zou worden omgedoopt.
Het aardige is dat de koek na blood on the tracks nog niet op was. Desire, Street legal en slow train coming moesten nog geboren worden, dan benoem ik nog niet eens The Rolling thunder revue. Hoewel Dylan in de jaren 60 en vanaf 1997 erg goed is, beslaat deze periode voor mij absoluut zijn toptijd.

avatar van BoyOnHeavenHill
3,5
Wanneer Dylan zal komen te overlijden (áls dat tenminste ooit gebeurt) is dit ongetwijfeld één van de vier of vijf albumtitels die zelfs in de kortste necrologie nog vermeld zullen worden. Ook in de MusicMeter-top-250 staat deze plaat afgetekend als zijn hoogste notering op 43, maar ik heb er zelf een behoorlijke haat/liefde-verhouding mee. Aan de ene kant staan daar zes nummers die voor mij behoren tot het beste dat hij ooit gemaakt heeft, van de complexe "tijdreis" van Tangled up in blue via de schrijnende kwetsbaarheid van If you see her, say hello en het apocalyptische Shelter from the storm tot de woede van Idiot wind, en dat zijn dan ook de nummers waar ik geen genoeg van krijg.
        In de overige vier nummers daarentegen kan ik maar heel weinig van waarde vinden: de manier waarop hij You're gonna make me lonesome when you go en Buckets of rain zingt doet me altijd denken aan [ highly private fixation alert ] een ouwe man die z'n kunstgebit niet in heeft, Meet me in the morning is een vervelende blues, en Rosemary, Lily and the Jack of Hearts is een negen minuten lange miskleun met een lelijk monofoon orgeltje, een baspatroon dat in Una paloma blanca niet zou misstaan, drums die constant in hetzelfde vervelende double-time-tempo lopen, een couplet waarvan de melodie op het einde steeds "dood" valt, en een tekst zonder pointe als een "shaggy dog story" waar niemand de schaar in heeft durven zetten.
        Ik kan er ook niet meer van maken. 60% prachtig en zeer intens (ook zónder acht te slaan op de mythische status die dit album als een soort kroniek van een echtscheiding-in-spe heeft verworven), 40% die me doen afvragen hoe deze plaat mèt die vier nummers aan voornoemde status is gekomen. Omdat die zes nummers zoveel gewicht in de schaal leggen komt mijn score wat hoger uit dan 6/10 oftewel 3*, maar die vier slechte nummers blijven enorme hordes; bij sommige platen zijn de goede nummers zó goed dat de mindere nummers vanzelf "meegaan" in de waardering, zodat ik soms zelfs vergeet dat ik die nummers ooit slechter vond dan de rest, maar bij Blood on the tracks is me dat ook na al die jaren niet gelukt. En dat ik het dus absoluut niet Dylans beste vind zal inmiddels wel duidelijk zijn.

avatar van Rudi S
5,0
BoyOnHeavenHill schreef:
Wanneer Dylan zal komen te overlijden (áls dat tenminste ooit gebeurt)


Precies.

avatar van Twinpeaks
4,0
Goede Dylan plaat. Toch geen maximale score voor mij . Daarvoor weet Dylan mij nooit een heel album te raken. Ook dit album bevat weer wat kaf tussen het koren. Meet Me In The Morning en Buckets Of Rain zijn wat mij betreft een heel stuk minder dan de overige tracks . De eerste vier tracks zijn overigens wel Dylan op zijn best. Ik heb nog aardig wat te ontdekken van Bob , maar ik heb er ook niet altijd zin in . Soms vind ik het zelfs wat vermoeiend. Voor deze 4 sterren.

avatar van kort0235
4,5
Ben sinds begin 2022 weer alle reguliere albums van Dylan aan het beluisteren en op volgorde sinds het eerste album van 1962.
Ben nu aangekomen bij 1 van mijn favorieten Blood on the Tracks. Nog steeds een ijzersterk album vind ik en het boeit me nog steeds! Gewoon een prachtig album met alleen maar hoogtepunten.
Toch blijf ik er bij dat Blonde on Blonde zijn grootste meesterwerk is, maar Blood on the Tracks is een goede tweede plaats. Een derde plaats krijgt voor mij Highway 61 Revisited.
Het latere werk van Dylan is voor mij minder interessant met uitzondering van 4 albums: Oh Mercy, Time out of mind, Modern times en Tempest.
Het algehele dieptepunt is voor mij Dylan uit 1973 (A fool such as I).

Gast
geplaatst: vandaag om 13:55 uur

geplaatst: vandaag om 13:55 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.