Queen - Queen (1973)

Alternatieve titel: Queen I

Label: EMI

1. Keep Yourself Alive (3:47)
  2. Doing All Right (4:09)
  3. Great King Rat (5:43)
  4. My Fairy King (4:08)
  5. Liar (6:25)
  6. The Night Comes Down (4:23)
  7. Modern Times Rock 'N' Roll (1:48)
  8. Son & Daughter (3:20)
  9. Jesus (3:44)
  10. Seven Seas of Rhye (1:15)
  11. Mad the Swine * (3:20)
  12. Keep Yourself Alive (Long Lost Re-take) * (4:03)
  13. Liar [1991 Bonus Remix] * (6:25)
  14. Keep Yourself Alive [De Lane Lea Demo, December 1971] * (3:50)
  15. The Night Comes Down [De Lane Lea Demo, December 1971] * (4:22)
  16. Great King Rat [De Lane Lea Demo, December 1971] * (6:07)
  17. Jesus [De Lane Lea Demo, December 1971] * (5:04)
  18. Liar [De Lane Lea Demo, December 1971] * (7:52)
  19. Mad the Swine (June 1972) * (3:22)
Ozric Spacefolk
gaaf, ben echt wel benieuwd naar die demo's

Zijn ze mono? stereo? hoe is de kwaliteit verder?!?

avatar van djarend
Kwaliteit is prima, komen uit de archieven van Brian May zelf die de enige orignele opnamen op een 12'" acetate bezit. Met die opnames leurde Queen zowat bij elke platenmij om een contract te krijgen.

avatar van djarend
Dat is t hem ja, dank voor de link, leuk
Je hoort overigens letterlijk de naald op de plaat vallen, het is dus écht het Brian May exemplaar wat gebruikt is

rico24
Liar ! wow

als debuut kan dat tellen.

avatar van laxus11
Mooie Debuut plaat van Queen met een van hun beste nummers erop: Great King Rat.
Ook Liar, Keep Yourself Alive. Son & Daughter, Jesus, Seve Seas Of Rhye en Modern Times Rock 'N' Roll Zijn de Moeite Waard
Doing All Right en The Night Comes Down zijn goed maar wel iets minder dan de rest
4.5 Sterren

Freddie vond de cervelaatworst niet zo vers en ging terug naar de slager en riep
"Keep Your Cervelat" Het inspireerde May de song "Keep Yourself Alive" te schrijven.

avatar van Brutus
Matig debuutalbum.
Ik kan niet tegen nummers zoals:
Doing all right/The night comes down en my fairy king verschrikkelijk.

De rest is te pruimen

avatar van Fairy Feller
Brutus schreef:
Matig debuutalbum.
Ik kan niet tegen nummers zoals:
Doing all right/The night comes down en my fairy king verschrikkelijk.

De rest is te pruimen

Andere smaak dus, tncd en fairy vind ik nu juist besten van het album

Ozric Spacefolk
Ik had hetzelfde. Wat mij betreft heeft Queen nooit de eerste drie platen kunnen toppen.

Ik benadruk ' wat mij betreft' ...

Ozric Spacefolk
Ik heb een cd op de kop getikt genaamd In The Beginning. Dit zijn de demos van De Lane Lea Studio.

Het betreft Jesus/Liar/Keep Yourself Alive/The Night Comes Down/Great King Rat.

En wat zijn de nummers hard en stevig zeg... Lijkt wel soms erg op Zeppelin.

Ozric Spacefolk
Leuk om te weten dat Son & Daughter vroeger eigenlijk het nummer was met de lange, intensieve gitaarsolo die uiteindelijk in Brighton Rock terecht zou komen.

Op de studioplaat staat de versie zonder die lange solo. Ik heb in ieder geval een liveversie met die lange solo in het midden. Het past erg goed in het nummer.

De laatste dagen ben ik mij weer eens gaan verdiepen in de albums van Queen. Net zoals vroeger kom ik toch weer terecht bij het eerste album. De opvolgers klinken mij zeker niet slecht in de oren, maar ze hebben in het algemeen niet de 'power' van 'Queen I'. Ik denk dat ik met name een zwak heb voor de wat stevige Queen-nummers, zoals 'Tie Your Mother Down', 'Now I'm Here' 'Headlong' en 'Great King Rat'.
Spijtig dat ze niet op deze voet zijn doorgegaan, maar ik besef dat Queen wel moest evolueren. Bovendien was het in die periode heel gebruikelijk dat hard rock bands meer een progressieve vorm van rock gingen uitbrengen.

avatar van lebowski
Maar zou je dit dan als een hardrockalbum bestempelen Marjet? k denk niet dat May & Mercury een seconde hebben overwogen hardrockers te worden. Ik hoor hier toch ook al duidelijk progressieve invloeden en een gewenste richting, die op Queen II - wat mij betreft - optimaal uit de verf kwam.

avatar van rafke pafke
Ik zou dit zeker als hard rock bestempelen. Het was niet voor niets dat ze in hun begindagen versleten werden voor een Led Zeppelin kloon. Ze gaven zelf ook aan dat die band een invloed was op hun eerste albums.

avatar van Dream Theater
Heb erg veel nostalgische gevoelens bij deze plaat, en het was voor dat ze echt doorbraken met Killer Queen. Een lekkere harde rocker als Liar knalt er nog steeds in en The Great King Rat is een geweldig sterk nummer!

avatar van bikkel2
Hardrock invloeden zijn er wel degelijk, maar je hoort hier al een groep die niet voor 1 gat te vangen is.
Zeppelin en Purple werden inderdaad als referentie aangehaald, maar Queen II is al weer een heel andere plaat.
Heavy Rock is zeker iets wat Queen nooit uit het oog verloor, maar ze bleven nooit bij een bepaald genre hangen.

avatar van caravelle
Als ik naar de eerste 2 lp's van Queen luister heb ik nooit het idee dat ik Led Zeppelin, Deep Purple, The Who, Black Sabbat , The beatles of andere invloeden hoor. Meteen vanaf het begin een heel eigen geluid. Tot en met News of the world van een zeer hoog niveau daarna werd het minder. Queen 2 kwam als een totale verrassing omdat ik dacht dat na de eerste lp Queen 1 (bibliotheek) Sheer heart attack aan de beurt was. In 1986 hadden we nog geen internet.

avatar van musician
Dat is ook weer waar.

Queen I is al helemaal Queen maar dat Mercury c.s. met enige regelmaat naar albums van m.n. Led Zeppelin zal hebben geluisterd is wel terug te vinden.

Maar dat is helemaal niet erg.

De hoogste tijd om deze weer eens te beluisteren.
Dat wat wollige geluid past echt heerlijk bij deze plaat.
Het geeft vooral de hardste nummers zoveel karakter mee.

avatar van rafke pafke
De laatste dagen nog eens aandachtig geluisterd. En dit is toch wel een parel van een debuutplaat. De eerste 5 tracks zijn van een onovertroffen klasse!

Daarna zakt het niveau ietsje, maar al bij al toch niet zo veel. Enige minpuntje vind ik Jesus, dat nummer ligt me niet zo. Jammer dat dit album relatief onbekend is want ik denk dat vele Zeppelin en Purple fans dit album wel zouden smaken.

Relatief onbekend?
Alleen op deze site al 300+ stemmen.
Ik denk dat iedereen die deze muziekstijl ligt, deze plaat wel kant.

avatar van rafke pafke
Daarom schrijf ik ook "relatief" onbekend. Het is een Queen album dus echt obscuur is het natuurlijk niet. Maar op een site als deze zijn sowieso al veel mensen verzameld die een bovengemiddelde interesse in muziek hebben. En via musicmeter kun je natuurlijk ook erg veel ontdekken.

Maar al bij al is dit samen met Queen II toch een stuk minder bekend bij het grote publiek hoor. Er staan dan ook geen hits op. Seven seas... kennen de meeste mensen van de verzamelaar;

avatar van Lonesome Crow
Luister eens naar het geweldige "My Fairy King", geweldige opbouw hierin en een van de beste Queen nummers ooit gemaakt !

avatar van Dibbel
Vanaf deze week Queen in de herbeluistering af en toe.
De eerste LP van Queen was niet de eerste voor mij, dat was Sheer Heart Attack.
Daarna vrij snel de rest gekocht t/m A Day At The Races. Was nogal fan geworden ineens.
Dat zal in het najaar van 1977 zijn geweest.

Vroeger vond ik deze altijd wat 'moeilijker' dan de erop volgende platen.
Nu is het vooral een feest der herkenning en hoor je de potentie al van wat er nog allemaal zou gaan komen.
Mijn favorieten van dit fantastische debuutalbum waren en blijven Liar, Keep Yourself Alive, Great King Rat en Son And Daughter.
Ook ik vind Jesus het mindere nummer hier.
Queen bepaalde voor een aanzienlijk deel mijn muzikale geweten in de jaren 1976 t/m 1980.
En dat is helemaal niet erg.

.... and nobody played synthesizer.
Op vinyl en CD.

avatar van Bluebird
Veelbelovend debuut met de bekende Zeppelin invloeden en 2 kwalitatief uitstekende singles.

avatar van De buurman
Ik hoor die Zeppelin invloeden nooit zo.

avatar van Bluebird
Dan moet je beter luisteren.

avatar van Lonesome Crow
De buurman schreef:
Ik hoor die Zeppelin invloeden nooit zo.

Gelukkig niet !
Hoogstens in "See What a Fool I've Been" en dat was een b-kantje.