Rolling Stones - Hackney Diamonds (2023)

Rock / Blues
Label: Polydor

1. Angry (3:46)
  2. Get Close (4:10)

met Elton John

3. Depending on You (4:03)
  4. Bite My Head Off (3:31)

met Paul McCartney

5. Whole Wide World (3:58)
  6. Dreamy Skies (4:38)
  7. Mess It Up (4:03)
  8. Live by the Sword (3:59)

met Elton John en Bill Wyman

9. Driving Me Too Hard (3:16)
  10. Tell Me Straight (2:56)
  11. Sweet Sounds of Heaven (7:22)

met Lady Gaga en Stevie Wonder

12. Rolling Stone Blues (2:41)
  13. Living in a Ghost Town * (4:07)
  14. Shattered [Live at Racket, NYC] * (4:52)
  15. Angry [Live at Racket, NYC] * (4:20)
  16. Whole Wide World [Live at Racket, NYC] * (4:29)
  17. Tumbling Dice [Live at Racket, NYC] * (4:27)
  18. Bite My Head Off [Live at Racket, NYC] * (3:28)
  19. Jumpin' Jack Flash [Live at Racket, NYC] * (5:34)
  20. Sweet Sounds of Heaven [Live at Racket, NYC] * (7:39)

met Lady Gaga

avatar van Maartenn
Maartenn (crew)
Het is in ieder geval wel eloquent verwoord weer op PF
They have nothing of consequence to say here, even after losing the band’s anchor, nor no indelible riffs to play, even after two decades to write them. Just like the image of its title, Hackney Diamonds isn’t at all full of rare gems; it is, instead, the mess made in the attempt to get easy money from someone else.
Hij staat hier nu ook op. Ik dacht even naar Liar van Sex Pistols aan het luisteren was, maar het is Bite my Head Off. Uitstekende track met Sir Paul.

Bert Wasbeer schreef:
Bite my head off

Fan-tas-tisch!!!

Plasticman schreef:
Vannacht bij de release geweest, ik moet zeggen dat ik het een heerlijke plaat vind. Het valt zeker niet tegen ! Meteen maar de cd en paars vinyl meegepakt.

Ik exact hetzelfde. Buren my head of 8 keer gedraaid vannacht. Wat een nummer!

avatar van Jason82
Misschien neemt het sentiment de overhand, maar na 3x beluisteren zeg ik; dit is een waanzinnig gaaf album!! Uitgebreidere recensie volgt nog, maar jongens wat klinkt dit goed.

avatar van Bert Wasbeer
Ik ben het slechts zelden met Pitchfork eens dus het feit dat zij het album afkraken, lijkt me een goed teken. Mijn eerste indrukken zijn in ieder geval positief. Ik kan me niet voorstellen dat ik rond m'n 80e nog zover energie zal hebben.

avatar van CASINO BOOGIE2
Wat een voltreffer hebben de mannen afgeleverd. Kleine 50 minuten aan speelplezier in optima forma. Sweet Sounds Of Heaven is een klassieker in de dop, Bite My Head Off...heerlijke rammer. Album bevat eigenlijk geen vullers, datgeen wat Voodoo Lounge, Bridges To Babylon en A Bigger Bang opbrak. En ja, dit is weer de beste sinds pakweg Some Girls en Tattoo You

avatar van namsaap
Andrew Watt is hard naam aan het maken als een soort Dr. Frankenstein voor artiesten die op sterven na dood zijn. Eerder wist hij Ozzy's carrière te reanimeren en nu is hij aan de beurt om het werk van Rolling Stones in het gelid te trekken. Want laten we eerlijk zijn, zonder zijn input en herstelwerk zou deze plaat aan alle kanten rammelen.

Onder het dunne laagje chroom dat Watt heeft aangebracht blijken de meeste nummers toch weinig om handen te hebben helaas. Prima om een keer te draaien en geen onvoldoende waard, maar in het huidige muzikale landschap zijn er veel mooiere diamanten te ontdekken.

namsaap schreef:

Hier ben ik het in het geheel niet mee eens. Watt doet zijn werk goed, maar meer niet. De meeste songs zijn van een goed tot uitstekend niveau, met veel fijne wendingen en -riffs en natuurlijk uitstekend gespeeld en gezongen.

avatar van riesj68
Gisterenavond bij de pop up bus van de Stones in Hannover m'n exemplaar opgehaald. Het was niet overdreven druk, dus ik kon op mijn gemak het hele album in de bus luisteren en vanaf 22:00 uur kon je het meenemen, liefst aangevuld met wat merchandise in een bundel. Dus ik ben ook weer een Stones shirt rijker.......

Bij het luisteren blijkt het gewoon een hele fijne Stonesplaat te zijn, zoals ze nu op hun best kunnen klinken. Groot uitpakken in Angry en vooral Sweet sounds of heaven, toch echt wel het prijsnummer van het album. En eindigen waarmee het ooit begon, een liefdevolle cover van Rolling Stone van Muddy Waters. Tussendoor toch ook wel heerlijke nummers, waarbij Whole wide world voor mij nog niet helemaal aankomt. Keith mag nu natuurlijk maar 1 nummertje doen en houdt het kort en to the point. Als het hun laatste studioalbum zou zijn: prima, iedereen nog even laten zien en horen hoe je dat doet, goede liedjes schrijven!

avatar van Riffhard
Eerste keer beluisteren: eens met de recensies. Geen Exile on Main Street of Some Girls. Dat kan en hoeft ook niet. Er zitten misschien een of twee nummers bij, die als fillers kunnen worden aangemerkt. Noem mij een album van welke band dan ook, waar dat niet het geval is. Voor de rest zijn de nummers goed tot zeer goed.

Van het nieuwe aanbod, na Angry en Sweet Sounds, vallen Get Close (heerlijke sax!) en Tell Me Straight mij het meeste op. Dit zonder de andere nummers te kort te doen. Bovenal klinkt album als een geheel. Goede sound/productie ook. Bite My Head Off staat op zichzelf. Luister dit nummer en denk dan om de tien seconden: 80 jaar! Je gaat aan jezelf twijfelen.

Ik ben opgegroeid met de Stones en heel lang bepaalden zij wat er op mijn kamertje gedraaid werd. Ik ben gitaar gaan spelen door Keith. Ben later uitgewaaid naar The Black Crowes en nu Ryan Adams. Mede doordat de latere albums tegenvielen. Hackney Diamonds doet simpelweg de liefde weer opbloeien.

Als er ooit twijfels over waren, nemen de Stones met dit album die allemaal weg. The Rolling Stones zijn de greatest rock 'n rol band in the world of all time. En daar gaat niemand ooit iets aan veranderen. Het bewijs: zelfs mijn vriendin, die niets met deze muziek heeft/had, wil ze toch heel graag een keer live in actie zien

avatar van Meneer Joost
Prima Stones-plaat hoor, maar ook weer niet het meesterwerk waar sommige recensenten het voor houden.

avatar van Lura
De eerste plaat, die ik ooit op mijn elfde kocht was het debuutalbum van The Rolling Stones. Tot en met Black and Blue vind ik hun platen over het algemeen uitstekend, op het bijzonder matige Their Satanic Majesties Request na dan. Sindsdien vind ik hun platen bijzonder teleurstellend, Blue & Lonesome daarvan nog de beste. De eerste luisterervaring van dit album is echter redelijk positief.

avatar van zoutzak
De beste nummers waren al released, zoals verwacht. Wat resteert is allesbehalve een slecht album met en een opvallend goede geluidskwaliteit. Het klinkt mij de eerste keer soms allemaal wat poppy, een beetje te rocky en maar weinig bluesy, maar het is afwisselend genoeg en er komen meer genres aan bod. Indrukwekkende release toch van deze levende legendes.

Favoriete tracks:

Sweet Sound of Heaven
Dreamy skies
Angry

'Beste album in x jaar' zegt natuurlijk bijzonder weinig in het geval van de Stones.

3.75*

avatar van jordidj1

Hahahah, ik lees al die reacties en raakte toch wel benieuwd.
Gelukkig post jij dit nu, dus ik sla hem mooi over.

avatar van ABDrums
Zojuist spelen de laatste noten van de plaat zich hier af. Hackney Diamonds is een plaat die ontegenzeggelijk verdeelde meningen op zal gaan roepen, maar ik ben er na één enkele luisterbeurt meteen wel uit. Die oude knarren hebben het toch maar weer geflikt hoor; een degelijke plaat waar weinig op af valt te dingen. Enkele nummers in het middelste segment van deze plaat doen me niet zo veel, maar uitschieters als Sweet Sounds Of Heaven of Bite My Head Off maken veel goed.

Ik lees hier veel over de productie van de plaat. De verontwaardiging over de gladgestreken audio kan ik me heel goed voorstellen. Het is echt afhankelijk van hoe zo'n type productie uit de verf komt: de ene keer kan ik dat fantastisch vinden, maar een andere keer had ik bij een plaat liever een wat vuigere productie gehoord. Het type muziek dat de Stones maken vraagt natuurlijk om een gruizige productie. Daardoor valt dat rauwere randje wat meer op. Storend vind ik de nette productie eigenlijk niet bij deze plaat, hoewel ik daar vantevoren wel vanuit was gegaan. Het geeft denk ik een wat nieuwe dimensie aan het vertrouwde Stonesgeluid.

Toen ik hoorde dat de Stones nieuw materiaal zouden leveren, vroeg ik me af waarom ze dat in godsnaam zouden doen. Ze hebben niks meer te bewijzen, dus dit zou alleen maar kunnen duiden op geldklopperij. Maar toch - enigszins tot mijn verbazing - heb ik met veel plezier naar deze plaat geluisterd. Het wordt nergens grensverleggend of experimenterend, maar moeten we dat van deze heren verwachten? Het is mooi voor ze dat ze nog fijn musiceren en als deze plaat daar het resultaat van is, vind ik het dikke prima. In mijn ogen in ieder geval een waardige afsluiter van een mooi en invloedrijk oeuvre, die ondanks een paar mindere nummers toch met veel plezier geluisterd kan worden.

Een solide 4*, niets meer en niets minder.

avatar van henrie9
Ze sluiten dus toch niet af met dat fraaie album vol schone bluescovers van 2016. De legendarische The Rolling Stones halen integendeel uit met iets waar weinigen ze nog voor in staat hielden. In plaats van tot een rusthuisact van heel ouwe knarren te verstenen, brengen ze hier anno 2023 op eigentijdse manier nieuwe, opwindende rock-'n-roll uit die deze keer veel meer opvolging verdiend dan enkel beleefd beluisterd en daarna geklasseerd te worden. In die zin is 'Hackney Diamonds' dan ook een ongelooflijke plaat. Ze serveert een knallende The Rolling Stones, in volle overtuiging, en, behoudens die enkele ballads, voluit op speed. Het is daarom minstens hun allerbeste voorlaatste sinds tijden, alvast sinds vier decennia. Hun energieke 'Angry' en hun spectaculaire extatische zevenminuter 'Sweet Sounds of Heaven' zijn intussen al helemaal grijs gedraaid. Die laatste met virtuoze Stevie Wonder en een Lady Gaga die zich ermee op vocale hoogte van Merry Clayton of Tina Turner probeert te hijsen. Maar 'Hackney Diamonds' bewijst onmiddellijk nog een pak meer van die stonegoeie krakers te bevatten. Verbluffend daarbij toch hoe Jagger's vrijwel intacte tachtigjarige keelgeluid die songs met eeuwige verwaandheid even volbloedig woedend als toen vooruit blijft stuwen. En op welke fantastische wijze Keith Richards' snaren als vanouds elk pand van een overdosis elektriciteit blijven voorzien.
Twaalf songs krijgen we waaraan ze heel lang gewerkt hebben en toch werd het geen lappendeken. Bovendien met support van een resem gaststerren, gaande dus van bakvis Lady Gaga tot carrièregenoten als Paul McCartney, Elton John, Stevie Wonder en de eventjes glorieus herintredende Rolling Stone Bill Wyman.

Bij The Stones gaat het eerst en vooral om de muziek. Op de bruisende making-of daarvan, ja, daar mocht nu, met uitstekend gevolg, een vastberaden jongeling-producer Andrew Watt op toezien, de man die ook Ozzy Osbourne en Iggy Pop weer tot leven wekte. Goed getipt, Paul McCartney, ook The Stones heeft hij blijkbaar goed wakker gehouden!

What about die andere eerder nog niet gekende nummers. Een dankzij Richards klassiek rollende gitaar lichtfantastisch 'Get Close' is een gespierde rocker die helemaal aan The Rolling Stones uit een ver verleden doet denken. Met een fraaie sax-solo en ook een braaf in de achtergrond meetokkelde Elton John. 'Depending on You', da's een melancholische bluesrockballad, met pedal steel en uitdeinend op een wolk van strijkers. 'Bite My Head Off', een hectische klapper met Jagger in een ziedende Johnny Rotten-pose en een ongewoon meegrungende McCartney. Met 'Whole Wide World' werpen ze even een blik in de achteruitkijkspiegel, met weer een vintage bijtende riff en een prominente rol voor Ronnie Wood.

Vreemde eend in de bijt, om je helemaal bij het kampvuur op te warmen, is de country van 'Dreamy Skies', met Jagger in een hoofdrol en Ronnie Wood weer op pedal steelgitaar. 'Mess It Up', dat klinkt weer lekker funky The Rolling Stones.

Het razende 'Live by the Sword' bijt dan af met een regelrechte Creamy 'Sunshine of Your Love-riff en een vurige honkytonk-piano-hamerende Elton John. Bassist Bill Wyman werd voor deze song terug opgevorderd. Een in één take opgenomen track die ook het laatste drumwerk van Charlie Watts bevat vóór zijn overlijden in 2021. Memorabele song dus, met vijf Stones aan het roer. Het schitterend slome 'Driving Me Too Hard' is een gitaarkraker van jewelste, met een verre Bruce Springsteen-feel. In het rustnummer 'Tell Me Straight' horen we ook eens Richards schorre stemgeluid, in een triest mijmerende klaagzang.

Als postscriptum bij het album komt finaal dan nog 'Rolling Stone Blues'. Een back to the well, ruig gestripte Muddy Waters-harmonicablues in de stijl van 'Blue & Lonesome. Met naast Jagger weer een opvallende Richards. Passend eerbetoon aan hun founding father Muddy Waters.

'Hackney diamonds', naar verluidt zijn dat stukjes gebroken glas van verbrijzelde autoruiten na een inbraak. Net zo krijg je dit groots klinkend album van The Rolling Stones right in your face. Geen groep ook die het, met meerderheid nog van zijn originele leden, met nieuw materiaal nog zo knetterend, swingend en op de top van al zijn kunnen kan uitzingen. 'Hackney Diamonds' klinkt dan ook net zo doelgericht en vitaal omdat ze er zich ook echt weer mee hebben willen bewijzen. The Rolling Stones zijn niet tot een stofferige museumstukgroep verworden die alleen wegdeemstert met touren en teren op het songbook van oude hits. Het vermaarde songwritersduo Jagger-Richards heeft zelfs op vandaag de spirit van toen nog helemaal behouden en is daarom muzikaal nog in staat om songs af te leveren die helemaal zo robuust klinken als... The Stones. Die mannen mogen dus staande sterven.

avatar van Jelle78
Hoewel ik na twee keer luisteren nog geen 'definitief' oordeel kan vellen, heb ik nog niet het idee dat ik naar een topplaat zit te luisteren. Dat gevoel heb ik alleen bij Sweet Sounds of Heaven. Dat is gewoon een topnummer dat zo in het rijtje late carrière klassiekers zoals Out of Control en Saint of Me kan.

Waar ik in elk geval mijn bedenkingen over heb is de productie. Ik was er na Angry al bang voor, maar de plaat klinkt in mijn oren niet helemaal lekker. Ik kan mijn vinger er niet goed op leggen, maar het geluid komt mij in een deel van de nummers kil en afstandelijk over. Totaal niet organisch. De instrumenten hebben weinig ruimte om te 'ademen'. Maar dit verschilt wel per nummer. Bite My Head Off klink productioneel ronduit slecht, terwijl Whole Wide World juist weer veel beter klinkt. Op een deel van de nummers ligt er ook hoorbaar een filter over Jagger zijn stem, dat vind ik niet mooi en bovendien totaal onnodig.
Het moet de komende tijd blijken of de nummers goed genoeg zijn om mij over de productie te kunnen zetten. Of dat ik er gewoon even aan moet wennen. Want het klinkt totaal anders dan de voorgaande platen van de Stones.

In Whole Wide World wordt trouwens de riff van Infamy (van A Bigger Bang) gebruikt om er een daadwerkelijk nummer omheen te bouwen. Ik heb Infamy altijd een slecht nummer rondom een goede riff gevonden. Nu hebben de Stones er een veel beter nummer gemaakt.

Tot nu toe vind ik Bite My Head Off trouwens één van de minste nummers. Bewonderenswaardig dat Jagger op z'n 80e nog zo fel kan klinken, maar dat is wat mij betreft ook de enige verdienste van dat nummer.

Benieuwd hoe ik er over een par weken over denk.

avatar van Erwin.c
Afgezien van de kwaliteit van de liedjes vind ik het een enorm opgeblazen geluid.
Vermoeiend om naar te luisteren.

Erwin.c schreef:
Vermoeiend om naar te luisteren.

Dit dus. Ik ben bang dat dit voor mij echt een groot struikelpunt gaat worden om op lange termijn te genieten van Hackney Diamonds.

avatar van devel-hunt
Als 80 jarige kan je de rollator gewoon laten staan, rock and roll Houd blijkbaar jong, sex and drugs and rock and roll, ipv een griepprik en bloedverdunners, de nieuwe stones, tuurlijk er zit een fantastische marketing afdeling achter, maar dan nog, de energie, daar kan menig bandje wiens opa,s jonger zijn dan Mick Jagger of Keith, nog wat van leren. Lekkere plaat, goed dat ze er nog zijn, de wereld kan wel een opkikkertje gebruiken.

avatar van Juul1998B
Grappig hoe dit altijd werkt eigenlijk. Als de Stones nooit bestaan hadden tot deze plaat en ze hadden dit uitgebracht had niemand hier naar omgekeken, dat weet ik 100% zeker. Het is zeker niet slecht hoor. Ik durf het best een krappe voldoende aan te geven.
Maar vindt het grappig om te zien hoe de ''fan'' boys weer uit hun dak gaan door meteen 5* te droppen, ik voel die namelijk totaal niet.
P.s. leuke videoclip met Sydney Sweeney.

Maar zeker geen meesterwerk dit imo.
Eens met Johnny Marr

avatar van Queebus
Ik heb alleen Angry en die met Lady Gaga gehoord. Klinkt alsof het flink aangedikt is, niet echt mijn ding. The Stones rauw vind ik een stuk aangenamer. We gaan het nog wel een keer luisteren. Overigens wel erg knap dat het vuur na 60 jaar nog niet is gedoofd.

avatar van vanwijk
Vanmorgen voor het eerst gehoord en pvd, wat een lekker plaatje hebben de mannen hier weer neergelegd.
En ja, met Bill , Sir Elton en Sir Paul van de partij, Stevie Wonder (❤️) en LGG, hebben ze een opstelling om je te verbazen en ook om mijn vingers bij af te likken.
Nummers klinken geweldig (ik snap ‘opgeblazen geluid’ wel maar ik kan het nu wel hebben van ze), modern zelfs.
Tis potverdikkie wel een drukke ‘goede release periode’ met Steven Wilson, Dave Eugene Edwards, Steve Hackett, Neil Young en dan nu de Stones. Gelukkig regent het pijpenstelen dus veel tijd om te luisteren!

avatar van Johnny Marr
jordidj1 schreef:

Hahahah, ik lees al die reacties en raakte toch wel benieuwd.
Gelukkig post jij dit nu, dus ik sla hem mooi over.

Geen idee waar die circlejerk vandaan komt.

avatar van Riffhard

@ de moderators van music meter. Ik dacht dat er alleen reacties geplaatst worden als iemand het gehele album ook daadwerkelijk heeft beluisterd.

Los van dat: ik ga vanaf nu ook een reactie plaatsen bij alle albums van artiesten waar ik niks mee heb. Tjonge jonge …

avatar van ABDrums
Trek het je niet zo aan Riffhard, zo werken fora nu eenmaal.

henrie9 schreef:
Ze sluiten dus toch niet af met dat fraaie album vol schone bluescovers van 2016. De legendarische The Rolling Stones halen integendeel uit met iets waar weinigen ze nog voor in staat hielden. In plaats van tot een rusthuisact van heel ouwe knarren te verstenen, brengen ze hier anno 2024 op eigentijdse manier nieuwe, opwindende rock-'n-roll uit die deze keer veel meer opvolging verdiend dan enkel beleefd beluisterd en daarna geklasseerd te worden. In die zin is 'Hackney Diamonds' dan ook een ongelooflijke plaat. Ze serveert een knallende The Rolling Stones, in volle overtuiging, en, behoudens die enkele ballads, voluit op speed. Het is daarom minstens hun allerbeste voorlaatste plaat sinds tijden, alvast sinds vier decennia. Hun energieke 'Angry' en hun spectaculaire extatische zevenminuter 'Sweet Sounds of Heaven' zijn intussen al helemaal grijs gedraaid. Die laatste met virtuoze Stevie Wonder en een Lady Gaga die zich ermee op vocale hoogte van Merry Clayton of Tina Turner probeert te hijsen. Maar 'Hackney Diamonds' bewijst onmiddellijk nog een pak meer van die stonegoeie krakers te bevatten. Verbluffend daarbij toch hoe Jagger's vrijwel intacte tachtigjarige keelgeluid die songs met eeuwige verwaandheid even volbloedig woedend als toen vooruit blijft stuwen. En op welke fantastische wijze Keith Richards' snaren als vanouds elk pand van een overdosis elektriciteit blijven voorzien.

Vreemde eend in de bijt, om je helemaal bij het kampvuur op te warmen, is de country van 'Dreamy Skies', met Jagger in een hoofdrol en Ronnie Wood weee op pedal steelgitaar. 'Mess It Up', dat klinkt weer lekker funky The Rolling Stones.

Wow! Prachtig verwoord. Vooral het staand sterven

avatar van EvilDrSmith
Hun meest evenwichtige plaat sinds Exile On Main Street.
Geen enkel nummer dat het schaamrood op de kaken bezorgt.*
Ook geen enkel nummer dat uitschiet naar euforie.**

Al is Ron Wood* wel een erg (middel)matige zanger en slaakt Lady Gaga** wel een hele toffe Merry Clayton-knipoog.
Geen enkel origineel Stones-studioalbum van de afgelopen 50 jaar geef ik meer dan 3 sterren (vooral vanwege veel kaf tussen het koren), deze nijgt, ook vanwege het spelplezier dat ik hoor, toch naar 3,5. Knap gedaan van de heren.

avatar van Jelle78

Sorry, maar dit is gewoon trol gedrag. Dat je de plaat niks vind, prima. Ik ben ook niet onverdeeld positief. Maar leg dan uit waarom je het saai vind of blijf hier gewoon weg.