doke1 schreef:
Kan iemand mij uitleggen waar Lady Day over gaat? Ik dacht aan een vrouw die talent heeft maar het verprutst? Maar dat kan ook helemaal fout zijn, heb namelijk geen idee. En naar Men of Good Fortune moet ik nog goed luisteren, want die snap ik nog niet helemaal.
Je hoeft ook niet alles van de teksten te begrijpen, dat doet niemand hier

. Interpretatie van teksten betekent altijd dat je je op glad ijs begeeft, dat levert meer dan eens heftige discussies op op fora.
Ik zal iig mijn best doen om te zeggen wat ik van Berlin denk en gelezen heb. 1 ding dat zeker is, is dat deze plaat 1 verhaal vertelt, een conceptalbum dus. Ze noemden het
'a film for the ears'.
Het begint met Berlin, waarin volgens mij de ontmoeting tussen Jim en Caroline wordt beschreven. Toen waren ze nog verliefd en hadden ze het nog goed samen,
Oh, honey it was paradise
Nummers 2 en 3 schetsen het toneel waarin het verhaal zich afspeelt. Lady Day gaat volgens mij over Caroline, in de periode dat het nog goed met haar gaat. Ze zingt en krijgt applaus (waardering). Maar dan komt ze weer thuis terecht in een trieste situatie. Men of Good Fortune gaat meer over rijke en arme mannen in het algemeen, waarbij Jim tot de laatste groep behoort.
Caroline Says I dan, verhaalt voor het eerst echt van de spanning tussen Jim en Caroline, als de verliefdheid uit Berlin weggeebt is, en ze weer in het harde, echte leven staan. How Do You Think It Feels is niet makkelijk te begrijpen, het gaat in ieder geval over lijden en pijn.
Het gaat hard achteruit met Jim en Caroline, als Oh, Jim handelt over drugsgebruik en met name over mishandeling, en Caroline Says II over verslaving, eenzaamheid, afstand tussen J. en C., en zelfpijniging (vrolijk rijtje zo..)
Ik hou maar op met schrijven, als je het zo leest, staat alles er zo plastisch, maar dat betekent niet dat het verhaal en de teksten me niet raken. Dat is volgens mij precies wat je bij Lou Reed hoort op dit album. Het lijkt afstandelijk, cynisch en nuchter als je het hoort, maar ondertussen gaat het zo diep bij hem, hij zit vol emotie en lijkt zichzelf kapot te zingen.
Reed heeft dan ook gezegd:
'We killed ourselves psychologically on that record. We went so far in it that it was kind of hard to get out.' Dat is tegelijk de schoonheid en het gevaar van dit album, die rauwheid en diepgaandheid. De schoonheid, omdat het zo authentiek en levensecht wordt weergegeven. Het gevaar omdat je dit beter niet te vaak kunt luisteren, als je een intensieve luisteraar bent: het voert je zo diep weg, dat het bijna moeilijk is om er weer uit te komen.