Deze week aan bod in
52 essentiële klassiekers uit de pop/rock geschiedenis (zie hier)
Producer Bob Ezrin kreeg een zenuwinzinking tijdens de opname van
Berlin wegens het deprimerende karakter van de songs. De derde langspeler van Lou Reed was een conceptplaat.
"You can think of it as boy gets girl, boy loses girl", schreef de Amerikaan er jaren later over. Dat is wel een erg schematische voorstelling van de feiten. Reed snijdt goeddeels dezelfde thema´s aan als op de voorganger
Transformer (sadomasochisme, drugsgebruik, het vervagen van grenzen tussen mannelijke en vrouwelijke sexualiteit), maar graaft veel dieper.
Berlin biedt geen plaats voor hoop en Reed laat zich af en toe betrappen op misogyne oprispingen.
pour la petite histoire: pas zes jaar na
Berlin zette Lou Reed voor de eerste maal voet op Berlijnse bodem. Aan Ezrin dankt
Berlin haar fraaie, soms orkestrale arrangementen die af en toe een knipoog naar Phil Spector bevatten. Meer zelfs, als je Reeds zeurderige stem en 's mans teksten wegdenkt, blijken sommige nummers blijmoedige popsongs te zijn. Een teken dat op deze plaat de muziek, hoe mooi ze ook is, de steunbeer van Reeds ideeën is.
Berlin is weleens als een ode aan de decadentie omschreven, maar dat lijkt me naast de waarheid. Reed ontpopt zich veeleer als de speleoloog van de menselijke ziel.
To boldly go where no one has ever gone before, en wie de gids volgt, ontdekt achteraf kamertjes in de eigen ziel die je nooit had verwacht. De geïnteresseerde luisteraar weze gewaarschuwd.
(bron: De Cultuurkenner, DM 1999)