menu

Muziek / Toplijsten en favorieten / De top 100 van... (jerome988)

zoeken in:
avatar van 123poetertjes
aERodynamIC schreef:
(quote)

Heerlijk, dat maakt het wel zo prettig. Weken stil leggen omdat dat wel interessant staat of zo... niet mijn ding... bravo luigifort. Dat er maar meer mogen volgen met dit tempo.
Ja want als iedereen zichzelf 88 keer omlaag in de lijst gaat zetten is dat inderdaad bevorderlijk voor het tempo

Vette lijst wel trouwens, heb nog zat stukjes om terug te lezen maar wat ik al wel heb doorgenomen was behoorlijk indrukwekkend. Kudos!

avatar van DjFrankie
Prachtige nummer 1 ook een van mijn favorieten van Echo samen met The Game.
En Plainsong dit moet je live meemaken in een zaal met al die lichtjes. Hemels dan daar boven, (damn komen we weer bij Echo of niet johan de witt .

En bedankt voor de inkijk in je heden en verleden !!

avatar van Dance Lover
Ga alles eens rustig teruglezen de komende tijd!

Voetnoot; je houdt van Six Feet Under ( de serie! ) en The National Anthem. Dan ben je een keerl!

avatar van aERodynamIC
123poetertjes schreef:
Ja want als iedereen zichzelf 88 keer omlaag in de lijst gaat zetten is dat inderdaad bevorderlijk voor het tempo

Gelukkig weet u op welke diva's ik doel...... kus.....

avatar van Superbitch
Het moet zowat twee jaar geleden zijn dat ik me aanmeldde om hier ook een lijst te presenteren. Het zal een top 150 worden, omdat ik veel verschillende genres, landen en decennia aan bod wil laten komen. De meeste internetlijsten met zogenaamd beste muziek zeggen me weinig, omdat er nauwelijks vrouwelijke en niet-Engelstalige artiesten in aan bod komen. Hier zal dat anders zijn. Dit zijn alvast wat statistieken:

LANDEN:
61x VS
35x VK
7x Frankrijk
6x Ierland
4x België, Zweden, Canada
3x Nederland, Spanje, Israël
1x Mexico, Cuba, Brazilië, Argentinië, IJsland, Finland, Portugal, Italië, West-Duitsland, Oostenrijk, Polen, Hongarije, Bulgarije, Westelijke Sahara, Senegal, Mali, Benin, Azerbeidzjan, Japan, Australië

DECENNIA:
1920s: 01
1930s: 03
1940s: 04
1950s: 08
1960s: 20
1970s: 27
1980s: 22
1990s: 20
2000s: 22
2010s: 23

avatar van Superbitch
150. Helen Shapiro - Queen for Tonight (1963)

Every kiss you're givin' me,
Is a jewel in my crown.

We beginnen met de jongste aanwezige in deze lijst, althans op het moment van de opname. De Londense Helen Shapiro was amper zestien toen ze dit liefdesliedje zong. Ondanks haar prille leeftijd had ze al een krachtige stem. Het is een cover van Johnny Hallydays King for Tonight. Ze staat op uit de schoolbanken om haar zangkunst te laten horen. Na een opwaarts glijdende paukenslag zingt ze over een romance die hopelijk langer dan één nacht zal duren. Dankzij haar werd de beehive een populair kapsel. Popliedjes uit die tijd blinken uit in onschuld.

avatar van Superbitch
149. Lenny Kravitz - The Chamber (2014)

You played your game, used me like a pawn,
Check mate you're done and then you were gone.

Rond 1990 was Lenny Kravitz een tijdje heel populair dankzij z'n energieke liedjes, z'n geëngageerde teksten en z'n dreadlocks. In de jaren daarna werd de belangstelling geleidelijk minder, terwijl hij toch met regelmaat puike albums af bleef leveren. Hier beklaagt hij zich over een vrouw die hem afwees. Ze stopte een spreekwoordelijke kogel in de laadkamer van haar pistool en schoot z'n hart aan diggelen. Een funky bas gaat samen met gitaren en synthesizers.

avatar van Superbitch
148. Ojos de Brujo - Sultanas de Merkaíllo (2006)

Pasa, pasa, tristeza pasa, pasa,
Pasa por un momento y entra calor.

("Ga weg, verdriet, ga weg voor een moment, en kom binnen, warmte.")

Het is tijd voor wat vurige, zuiderse klanken. De groepsnaam betekent "ogen van de tovenaar". Hun muziek vermengt elementen van flamenco, zigeunermuziek en rumba catalana. Gitaren, slagwerk en uitbundige zang zorgen voor een hete smeltkroes. Ze bezingen het leven van rondtrekkende zigeuners die weinig bezitten maar overal dansen en vreugdevuren aansteken. Het is uitbundige vrolijkheid met een melancholische ondertoon.

avatar van Superbitch
147. Kandace Springs - Place To Hide (2016)

If you're lonely anytime,
You can talk to me.

Kandace Springs groeide op in een muzikaal gezin in Nashville. Ze leerde piano spelen en luisterde veel naar oude jazz- en soulplaten. Bij haar optredens in een pianobar werd het steevast stil wanneer ze dit liedje zong, geschreven door Graham Kearns, Lucie Silvas en Judie Tzuke. Het is een tekst met troostende woorden, gezongen met een warme stem. Dit geeft een gevoel van geborgenheid.

avatar van Superbitch
146. Wim Sonneveld - Tearoom Tango (1966)

Je bent veel te dik gepoeierd en de mot zit in je hoed,
En ik zie ook dat je huilt zoals een slecht actrice doet.

Wim Sonneveld was een woord- en podiumkunstenaar, cabaretier en houder van onemanshows. Komische liedjes als Katootje en Margootje waren kleine verhaaltjes die hij met humor aan het publiek verkocht. Hier herkent hij een vrouw die hem dertig jaar geleden een blauwtje heeft laten lopen - een mooie gelegenheid op weerwraak. De tekst is van Michel van der Plas; de muziek in tangostijl van pianist Harry Bannink.

Dagelijks zal ik ook de countdown bijhouden op Spotify.avatar van cosmic kid
cosmic kid (moderator)
Tot deze Top 100 kende ik luigifort vooral als die user met een voorliefde voor R.E.M., Bowie & The Cure die bij menigeen het bloed onder de nagels vandaan haalde met flauwe, provocerende opmerkingen en de verdenking een frauduleuze laatstemmer te zijn in de MuMeLadder. Zo, dat is er uit.

Echter.....soms vergeet je dat achter een username, een avater en wat losse opmerkingen een mens schuil gaat met emoties en een levensverhaal. Wat een prestatie heb jij neergezet. Niet de beste Top 100 uit deze lijst, wel de mooiste, langste, openhartigste en ontroerende stukjes van wat ik heb gelezen. Knappe jongen/meisje die hier overheen gaat. luigifort, bedankt voor dit unieke kijkje in je leven. Je Top 100 ga ik waarschijnlijk niet helemaal luisteren uit tijdgebrek maar heeft me wel nieuwsgierig gemaakt. Is er een Spotifylijst van?

Nu over naar de Top 100 van Superbitch die waarschijnlijk uit een ander vaatje tapt. Mag ik in het genderneutrale tijdperk zeggen dat ik het leuk vind dat eindelijk eens een vrouw deelneemt aan deze Top 100 van....?

avatar van luigifort
Iedereen bedankt voor de mooie complimenten

Flauwe, provocerende opmerkingen? Zeker
Verdenkingen? Die zijn er altijd
Laatstemmer? Ook waar, maar ik niet als enige
Frauduleus? Nee, dat niet. Alle 1859 stemmers wilden hun favejes doorpushen, waarom zou je anders als je 24u hebt met een boel mensen om 1859 stemmen

Hier is de Spotifylijst
Luigissimo on Spotify

avatar van Superbitch
145. Coven - Wicked Woman (1969)

She cuts a man's heart,
Making deep gashes.

Eind de jaren '60 was er een opflakkering van satanisme, hekserij en occultisme. Coven was een rockgroep die daarin meeging met teksten over demonische figuren en geesten. Ze namen zelfs de muziek op voor een satanistische mis. Hier gaat het over een bezeten vrouw die het hart van een man uitsnijdt en hem kruisigt. Jinx Dawson had de krachtige zangstem die hierbij past. Instrumentaal sloot het aan bij de psychedelische rock uit die periode.

avatar van Superbitch
144. Imelda May - Johnny Got a Boom Boom (2008)

He's gonna freak you out,
You're gonna shriek out loud.

Retro is in. Imelda May is een zangeres uit Dublin die trouwde met haar gitarist, verhuisde naar Londen en zich een hip kapsel aanmat. Haar liedjes gaan terug op de rockabilly en jazz van de jaren '50. Ze wordt begeleid door een semiakoestische gitaar, een getokkelde contrabas en drums. Hier beschrijft ze een playboy die harten op hol brengt. Het swingende ritme roept de sfeer op van dansfeestjes van zestig jaar geleden.

avatar van Johnny Marr
Altijd een zwak gehad voor The Chamber, sterke comebacksingle van Ome Lenny. Verder heb ik niet zo veel met z'n muziek op een paar hitjes na.

avatar van Superbitch
143. Julie Covington - The Beautiful Changes (1971)

Now the loveliest creatures that God ever made,
Have all picked a partner and joined the parade.

In 1977 zou Julie Covington een ster worden tegen wil en dank toen ze de titelrol zong in Evita. Haar vroege periode is echter minder bekend. Op de universiteit van Cambridge leerde ze zanger Pete Atkin en tekstschrijver Clive James kennen. Geïnspireerd door haar heldere, expressieve stem begonnen ze liedjes voor haar te schrijven, wat resulteerde in een album. Deze poëtische tekst gaat over de vergankelijkheid van schoonheid en het wisselen der seizoenen. Ze wordt begeleid door een orgel en een kamerorkestje.

avatar van Superbitch
142. Chico Buarque - Construção (1971)

Amou daquela vez como se fosse a última,
Beijou sua mulher como se fosse a última.

("Hij beminde toen alsof het de laatste keer was,
Hij kuste z'n vrouw alsof het de laatste keer was.")

Een bouwvakker neemt afscheid van vrouw en kinderen. Vervolgens gaat hij zich bezatten op een steiger ("construção"), valt eraf en verongelukt in het verkeer. Dit is het onderwerp van deze strak geconstrueerde verzen. Chico Barque gebruikte de gesyncopeerde ritmes van de bossanova en z'n poëtische verbeelding voor een van de mooiste Braziliaanse liedjes. Het begint met gitaar, bas en slagwerk, maar het volume zwelt aan wanneer een mannenkoor en een symfonisch orkest hun intrede doen. Hij zingt het in een onderkoelde stijl in dat sappige Portugese taaltje.

avatar van Shaky
Imelda May in een lijst: gaaf. Ergens wel jammer dat haar rockabilly-periode alweer jaren achter ons ligt; daar wil ze tegenwoordig niets meer van weten.

avatar van Superbitch
141. Lauryn Hill - Ex-Factor (1998)

Loving you is like a battle,
And we both end up with scars.

Lauryn Hill werd bekend als lid van de Fugees, maar het hoogtepunt van haar carrière was haar soloalbum The Miseducation of Lauryn Hill. Ze combineerde elementen van oude soul met een moderne productie en hiphopinvloed. Hier bezingt ze de onmogelijke relatie van twee mensen die elkaar steeds de duvel aandoen, maar er toch geen punt achter kunnen zetten. De klaaglijke melodie wordt ondersteund door pauken en diepe basnoten. Wegens zakelijke en persoonlijke conflicten zou Lauryn Hill hierna de muziekindustrie de rug toekeren en zich terugtrekken uit het publieke leven.

avatar van herman
Mooie lijst tot nu toe.

Geweldig om Construção voorbij te zien komen, voor mij een van de beste Braziliaanse albums en het titelnummer is zeker het hoogtepunt.

Nummer van Lauryn Hill was ik eigenlijk een beetje vergeten, maar heb ik herontdekt via zaaf's singles topic. Hele fijne plaat ook.

De nummers van Imelda en Julie bevallen ook goed.

avatar van Superbitch
140. Buffy Sainte-Marie - Now That the Buffalo's Gone (1964)

Oh, it's written in books and in songs,
That we've been mistreated and wronged.

Buffy Saint-Marie behoort tot de Mi'kmaq, een indianenstam in Canada. Enkele van haar liedjes werden bekend via anderen, zoals Universal Soldier en Up Where We Belong. Interessanter is om haar zelf te horen zingen. Aansluitend bij de folkbeweging en de politieke ideeën van de jaren '60 maakte ze protestliederen tegen de manier waarop haar volk behandeld werd. Zichzelf begeleidend op akoestische gitaar zingt ze een harde tekst over de vernietiging van de oorspronkelijke Amerikaanse cultuur. Er spreekt oprechte woede en verontwaardiging uit.

avatar van Superbitch
139. Giora Feidman - Sammy's Freilach (1987)

Giora Feidman is een Argentijns-Israëlische klarinettist gespecialiseerd in klezmer, de instrumentale muziek van de Ashkenazi-joden in Oost-Europa. Uit dit klassieke instrument weet hij klagende, krakende en spottende tonen te halen, begeleid door gitaar en slagwerk. Een freilach is een traditionele vrolijke dans die op feesten gespeeld wordt. In deze muziek zit humor en lichtheid, maar tegelijk het verdriet van een volk dat nergens echt thuis is.

avatar van Superbitch
138. Dixie Chicks - Not Ready to Make Nice (2006)

And how in the world can the words that I said,
Send somebody so over the edge?

In 2003 uitte countryzangeres Natalie Maines kritiek op de Amerikaanse invasie in Irak. Ze zei dat ze zich schaamde dat de president van Texas was, net als zijzelf. Daarop werd ze verketterd door patriottische opiniemakers en ontving ze doodsbedreigingen. Hun muziek werd verbannen door countryzenders. Drie jaar later blikte ze met de Dixie Chicks met dit liedje terug op die ervaring. Het begint met akoestische gitaarakkoorden, daarna evolueert het naar een vollere klank met elektrische gitaar, hoorn, strijkers en meerstemmige zang.

avatar van Superbitch
137. Joan Manuel Serrat - Mediterráneo (1971)

Y te acercas, y te vas,
Después de besar mi aldea.

("En je nadert, en je gaat,
Na het kussen van m'n dorp.")

Hij heet Manuel en hij is van Barcelona. Deze Catalaan brengt een ode aan de Middellandse Zee, waar hij als kind op het strand speelde. Hij spreekt de watermassa rechtstreeks aan alsof het een persoon betreft. De gesyncopeerde ritmes verraden enige invloed van bossanova. Het is kleurrijk georkestreerd met dwarsfluit, gitaar, klavecimbel en strijkers. Deze tonen roepen de stemming op van een Spaanse zomerdag met een licht zeebriesje.

avatar van Superbitch
136. Kelis - Caught Out There (1999)

So sick of your games,
I'll set your truck to flames.

Kelis (rijmt op "police") is een R&B-zangeres uit New York. Door met het productieduo The Neptunes te werken ontwikkelde ze een verrassende stijl, hier met neerwaarts glijdende elektronische klanken. Haar stem klinkt donzig in de lage regionen, maar haar zingen wordt afgewisseld met spreken, lachen, roepen en schreeuwen. Het is de woedende reactie van iemand die haar partner op overspel betrapt. Ze scheldt hem de huid vol en dreigt met brandstichting, wat duidt op een lage emotionele intelligentie. In de videoclip is ze te zien als een furie, onder andere in een protestmars en in een dwangbuis.

avatar van Gretz
Dixie Chicks! ♡

avatar van chevy93
Veel mij totaal onbekend werk. Fijn dat er een Spotify-lijst is.

avatar van Superbitch
135. Axelle Red - Sensualité (1992)

Jamais je n'aurais pensé,
Tant besoin de lui.

Fabienne Demal heeft de opmerkelijke prestatie geleverd om als Limburgse succes te hebben met Franstalige liedjes. In Frankrijk denken ze dat ze Frans is. Bovendien heeft ze ook nog in het Spaans gezongen. Haar liedjes zijn beïnvloed door chanson, pop en soul. Deze melodie is geschreven door de oude Albert Hammond en de jonge Shelly Peiken, met een tekst van de zangeres zelf. Vandaag is Axelle Red nog steeds een levendige podiumverschijning.

avatar van JoaMuse
Heel fijn nummer Sensualité, mijn favoriet van Axelle Red. En weer wat bijgeleerd, ik wist niet wat haar echte naam is.

avatar van Superbitch
134. Sofia Karlsson - Balladen om Briggen Blue Bird av Hull (2007)

Surra Svensken till rors,
Han kan dreja en spak.

("Bind de Zweed vast aan het roer,
Hij kan door de storm varen.")

Sofia Karlsson zingt een zeemanslied van Evert Taube, een sleutelfiguur in de Zweedse folk. Het gaat over een brik - een zeilschip - die verging in een storm op Kerstavond. De bemanning ontkwam in een reddingsboot, maar de kapiteinszoon was vastgebonden aan het roer en bleef achter op het zinkende schip. Ze wordt begeleid door een cister (een soort mandoline), een gitaar en een contrabas. Deze tragische ballade is geworteld in de Zweedse volkstraditie.

Gast
geplaatst: vandaag om 02:05 uur

geplaatst: vandaag om 02:05 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.