menu

Hier kun je zien welke berichten levenvergeten als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Alicia Keys - Girl on Fire (2012)

3,0
Ik heb niet zo veel met Alicia Keys.

Maar goed: Girl on Fire heeft een prima beat, en die zet ik geregeld op. New Day is aanstekelijk, dat voelt ook wel aan alsof Alicia prima met haar tijd is meegegaan. When It's All Over is door Jamie xx geproduceerd. Dat is een van de beste r&b-nummers van het jaar (hele lekkere drums). One Thing is geschreven door Frank Ocean (dat merk je ook wel, het doet mij ook wat denken aan I Miss You van Beyonce, wat hij ook schreef). Fijn dat het nummer zo klein wordt gehouden, het wordt intiemer, zoals Aaliyah dat ook zo goed kon.

Die gitaarsolo in het nummer met Maxwell is wel iets over de top en zo hoorde ik na 1x luisteren wel meer dat mij niet beviel. Maar: ik ben positief verrast. Ik vind het wel opvallend hoe dit jaar sommige 'gevallen' r&b-sterren ineens met goede nummers komen. Ushers Climax was bijvoorbeeld prima, Solange's Losing You is eveneens heel goed. Nog niemand die dat vooralsnog in een consistent album heeft omgezet, maar het stemt mij wel positief.

Animal Collective - Merriweather Post Pavilion (2009)

4,5
Als de eerste plaat die ik dit jaar hoor gelijk al 4,5* waard is, wat voor een prachtig jaar moet dit dan wel niet worden. Metaforen over frambozenijsjes, knotsgekke romances en psychedelische feestjes kunnen met gerust hart uit de kast worden gehaald. Een uitbarsting als in het eerste nummer bezorgt gelijk al een apart geval van euforie. Qua sfeer doet het me enigszins denken aan het werk van de Japanse kunstenares Yayoi Kusama. Bizarre vormen, vreemde klanktapijten die zomaar tot in het oneindige zouden kunnen doorgaan, zang bestippeld met grote zwarte stippen. Dan zijn er nog die teksten. Zinnen worden herhaald en blijven in je hoofd hangen. The sun was never poetic. Het album straalt van alles uit; meisjes met krullen, regenbogen, zonnestralen, stuiterballen, extatisch dansen, glimlachende gezichten, rondrennen door een herfstig bos, hangmatten etc.

Blijft toch één van de meest bijzondere artiesten van dit decennium; zo languit liggend in een zonovergoten landschap van elektronica, psychedelica, spacende folk en perfecte pop.