menu

Hier kun je zien welke berichten levenvergeten als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

CocoRosie - La Maison de Mon Rêve (2004)

5,0
CocoRosie wagen een poging je mee te nemen naar hun wonderland, het huis van hun dromen. CocoRosie-land, zo zou je het kunnen noemen. De beelden die ze neer zetten zijn nooit standaard liedjes, misschien eerder wel een soort sfeerbeelden. U ziet het voor zich, wellicht, twee meisjes - die niet persé kinderlijk zijn, maar eerder de spontaniteit van de kinderlijkheid enorm waarderen - samen op een zolderkamer met allerhande speelgoed-objecten sfeerbeelden en liedjes in elkaar knutselen die ze in hun dromen of fantasie hebben gezien, en dus bestaan.

Soms doet de film "The Science of the Sleep" van Michel Gondry me aan dit album denken. Het hoofdpersonage uit die film is een dromer, die het liefst een uitvinder wil zijn. In zijn wereld kunnen de kartonnen uitvindingen echt leven, zoals bijvoorbeeld de TV-Studio. Dat is nou net de link met CocoRosie, alles kan leven. Een roze badeend is misschien gewoon een echt wezen, en misschien zitten wij nu wel in een kristallen kasteel.

Wat ik dan vooral zo prachtig vind aan CocoRosie is de speelsheid waarmee zij de liedjes in elkaar knutselen. Soms horen we ergens verdwaald opera-gezang, danwel een verdwaald geraakt stuk speelgoed dat opeens per ongeluk precies op het juiste moment invalt. Juist dat soort dingen maken het ook erg aangenaam om CocoRosie te luisteren, je bent er constant van bewust dat je ineens een wonderlijk geluidje uit CocoRosie-wonderland hoort.

Heerlijk.