Bob Dylan - Tempest (2012)

Folk / Rock
Label: Columbia

1. Duquesne Whistle (5:43)
  2. Soon After Midnight (3:27)
  3. Narrow Way (7:28)
  4. Long and Wasted Years (3:46)
  5. Pay in Blood (5:09)
  6. Scarlet Town (7:17)
  7. Early Roman Kings (5:14)
  8. Tin Angel (9:05)
  9. Tempest (13:54)
  10. Roll on John (7:25)
Stijn_Slayer schreef:
En dan nu waar iedereen op zit te wachten: Ja, Bob Dylan wint deze slag van Neil Young.

Je hebt gelijk, dat kan ik in ieder geval nu al beamen, maar op 'Americana' staat geen eigen werk van Neil Young, enkel bewerkingen van oude traditionals en dergelijke, terwijl op 'Tempest' allemaal nummers staan met teksten van Dylan zelf; het is moeilijk te vergelijken, denk ik dan.

Maar 'Americana' is geen geweldige plaat, dat zeker. Of 'Tempest' dat is, valt nog af te wachten. Maar ik val in herhaling.

In ieder geval: het grootste respect voor beide heren, omdat ze nog steeds bezig zijn, en toch ook wel op een bepaald niveau (en da doel ik eerder op 'Le Noise').

avatar van Don Cappuccino
De slag tussen Bob Dylan en Neil Young in 2012 is nog helemaal niet af.

Eind dit jaar komt er van Young een nieuw dubbelalbum uit genaamd Psychedelic Pill. Ze hebben er schijnbaar flink op los gejamd.

Deze plaat heeft er wel voor gezorgd dat ik albums als Time Out Of Mind ook maar eens ga beluisteren.

avatar van AOVV
Zeker doen, Don! Persoonlijk vind ik 'Time Out of Mind', 'Love and Theft', 'Modern Times' en zelfs 'Together Through Life' meer dan de moeite.

En een dubbelaar van Neil Young? Met Crazy Horse, neem ik aan? Dat belooft!

Ja, daarom. Neil maakt straks gewoon de 1-1. Met name 'Walk Like A Giant' en 'Twisted Road' (waarin hij 'Like A Rolling Stone' aanhaalt) zijn toppers. Mark my words.

Tot zover deze zoveelste Dylan vs. Young discussie.

Hendrik68
Ja hou daar maar gewoon mee op. Voor zover ik weet zien de heren dit zelf ook niet als een wedstrijd. Nogmaals, het zijn 2 grootheden. 2 totaal niet te vergelijken grootheden vooral. Doe dat dan ook niet en geniet gewoon van de muziek en erger je vooral niet.

Hendrik68 schreef:

avatar van Don Cappuccino
Daarom zet ik er ook een knipoog achter. Ik ben het compleet eens met Hendrik68.

avatar van Paalhaas
BobbieMarley schreef:

Nu begrijp ik het. Ik had verwacht dat een echte muziekliefhebber als jij alleen maar lossless zou luisteren.

Als je van een plaat als VU & Nico kan genieten dan besef je meteen hoe irrelevant goed geluid kan zijn.

@ Hendrik68: mijn opmerking was dan ook gekscherend bedoeld als reactie op de berichten van de laatste paar dagen.

Hendrik68
Gelukkig maar. Ik snap het ook niet. Die vergelijking Young en Dylan. Ik zou dan eerder Dylan met Cohen vergelijken of zo. Of als de stem zo'n factor is Dylan met Waits. Maar Dylan met Young? Vergelijk Modern Times is met het 1 jaar eerder uitgebrachte Prairie Wind. Dat gaat toch niet? Geen noot is vergelijkbaar. Of Together through life vergelijken met Le Noise, kansloos (ja Rob Geus komt zo weer op TV).

Het speelt denk ik mee dat beiden erg productief zijn i.t.t. een Cohen. En ze hebben beiden een herkenbare stem die 't bij Idols niet goed zou doen. Ze prijzen elkaar ook openlijk.

Maar ach, iedereen met een akoestische gitaar wordt vroeg of laat met Dylan vergeleken.

Paalhaas schreef:

Daar kan ik zeker van genieten, maar dan wel in de best mogelijke kwaliteit

avatar van Eigenwijs
Meer leuk dan goed.

avatar van Peterjan
Roll on john gaat over Lennon !

avatar van midnight boom
Hoe beoordeel je een nieuwe plaat van Bob Dylan? Dé Bob Dylan. Jawel, vele en mijn held. Een bijzondere man die al een halve eeuw nadrukkelijk zijn stempel op de popmuziek drukt. In de jaren '60 maakte hij soms wel twee platen per jaar, maar zo productief is Dylan al lang niet meer. Tempest is zijn 35ste studioplaat, en zijn vierde in de afgelopen 15 jaar. Desalniettemin regent het vijf sterren reviews (Mojo, Rolling Stone, Uncut) en daarnaast beweren sommige mensen zelfs dat Tempest de beste Bob Dylan plaat ooit is.

Goed dat is natuurlijk een tikkeltje overdreven, maar het enthousiasme is wel te begrijpen. Mijn verwachtingen voor Tempest waren niet extreem hoog, zeker na het wat tegenvallende 'Together Through Life' van drie jaar terug. Toch stelt Tempest alles behalve teleur. Op deze plaat staan gewoon weer veel fantastische liedjes. Het album opent meteen met het prachtige 'Duquensne Whistle'. Muzikaal gezien klinkt het wat oubollig, maar tekstueel is het weer sensationeel goed. In de single beschrijft Dylan een trein die aan zijn laatste rit begint. Ik kan nu tal van prachtige uitspraken citeren, maar dat doe ik opzettelijk niet. Het is juist zo heerlijk om ze zelf te ondergaan. Zimmerman's stem is helemaal kapot. Hij zingt als een verkoude Tom Waits wiens stem gebroken is. De veel gemaakte vergelijkingen met een kraai zijn niet vreemd. Maar persoonlijk vind ik dit niet storend.
Tempest is geen vernieuwde plaat. De nummers zijn veelal folk georiënteerd en bevatten zo nu en dan een fijn rock randje. De productie door Bob zelf is helder en zijn band is in vorm. Het geheel klinkt opvallend relaxt. Misschien zelfs wel iets te relaxt. De meeste nummers gaan net wat te lang door. Het titelnummer uitgezonderd, dat gaat met 15 coupletten in 14 minuten té lang door. Verder vind ik 'Early Roman Kings' wel schaamteloos veel op 'Manish Boy' van Muddy Waters lijken. Maar goed, de overige acht nummers zijn prachtige, niet vernieuwende, liederen. Heerlijk zijn bijvoorbeeld 'Soon After Midnight' dat niet mis had gestaan op het prachtige Time Out of Mind, het rockende 'Pay in Blood' en het aan John Lennon opgedragen 'Roll Oh John'. De dood is ook een thema waar Dylan uitgebreid bij stil staat. Hoe meer hij erover gaat zingen, des te groter het besef wordt: Dylan gaat geen honderden albums meer maken. Maar de 71 jarige singer-songwriter heeft het nog steeds. Dylan mag nog steeds met recht een grote inspiratiebron genoemd worden. Wat hij met Tempest neerzet is simpelweg puur vakmanschap.

van: http://daanmuziek.blogspot....

Peterjan schreef:
Roll on john gaat over Lennon !

Jouw top tien ook

avatar van musician
Hendrik68 schreef:
Gelukkig maar. Ik snap het ook niet. Die vergelijking Young en Dylan

Ik ook niet. Neil Young heeft in ieder geval nog zijn stem en een goed functionerende electrische gitaar.

avatar van heicro
Prachtige liedjes, muzikaal top, maar hoezeer ik de man ook bewonder, zijn stem is een aanslag op mijn gehoororgaan.

avatar van Lennonlover
BobbieMarley schreef:

Jouw top tien ook

En terecht!

avatar van Floater
Via de officiele site van Dylan kun je Tempest als “bundle” aanschaffen met een poster en een “Hohner Bob Dylan Signature Series harmonica” en dat terwijl er op deze plaat geen noot harmonica wordt gespeeld…

Ik meen dat dit op Together Through Life ook al het geval was. Buiten deze twee albums speelt hij op iedere plaat wel ergens harmonica. Opmerkelijk…

record.ed
Goeie Compoos , misschien zit er weer een hit in voor Adele ? -:) Zingen kon hij niet , hij kan het nog steeds niet en hij zal het ook nooit kunnen, Maar dat kan Broes Springsteen ook niet met die ongelooflijk vermoeiende naar luchthappende astmareutel. Maar beiden kunnen wel extreem goed komponeren.

record.ed schreef:
Zingen zal nooit kunnen, Maar dat kan Broes Springsteen ook niet

Je maakt me nieuwsgierig Ed, wie kan/kunnen volgens jou wel zingen?

avatar van pdonidvie
record.ed schreef:

Dat durf ik te betwisten.

avatar van De Daniël
Volgens mij kan iedereen zingen?

Ziegler
Voor Bob maak ik graag een uitzondering.

De Daniël schreef:
Volgens mij kan iedereen zingen?

Maar niet allemaal even goed

Als het goed is, wordt deze LP vandaag bezorgd. Ik hoop dat de bezorger er zuinig op is geweest
En dan maar eens gaan luisteren of de korte stukjes die ik her en der heb gehoord nog steeds de rillingen geven (vooral Roll on John ben ik benieuwd naar).

beaster1256
ga ook nog eens iets melden , de nieuwe dylan is een meesterwerk en kan zo tussen time out of mind , love & theft staat , de beste plaat van de laatste 2 jaar !!!! voor de ouderen hier , beslist kopen !!!!!

avatar van AOVV
Moeten de jongeren 'm dan laten voor wat ie is, beaster? Dat denk ik toch niet. Ik zou zeggen: muziekliefhebber, beslist kopen!

avatar van Edwynn
Kunnen jullie allemaal wel De Wereld Draait Door de grond instampen wegens oppervlakkig en saai enzo. Prima, doe ik gezellig mee. Meestal. Maar toevallig hoorde ik daar wel fragmenten die mij uitnodigden om toch ook weer eens in de richting van Dylan te gaan kijken.