Radiohead - A Moon Shaped Pool (2016)

Rock / Pop
Label: XL

1. Burn the Witch (3:40)
  2. Daydreaming (6:24)
  3. Decks Dark (4:41)
  4. Desert Island Disk (3:44)
  5. Ful Stop (6:07)
  6. Glass Eyes (2:52)
  7. Identikit (4:26)
  8. The Numbers (5:45)
  9. Present Tense (5:06)
  10. Tinker Tailor Soldier Sailor Rich Man Poor Man Beggar Man Thief (5:03)
  11. True Love Waits (4:43)
  12. Ill Wind * (4:16)
  13. Spectre * (3:19)

avatar van Choconas
Ik had er niet op durven hopen, maar na het tegenvallende The King Of Limbs bracht Radiohead in 2016 onverwacht weer een prachtalbum uit. Waar op eerdere platen veel geëxperimenteerd werd met elektronica, gaat “A Moon Shaped Pool” weer terug naar de basis: wonderschone liedjes met gitaar en soms ook strijkinstrumenten. Enkele liedjes zijn zelfs geschreven in de beste Engelse folktraditie. Voor mij springen de nummers “Burn The Witch”, “Daydreamer” en “The Numbers” eruit, die kunnen zich meten met de sterkste nummers uit het oeuvre van Radiohead.

avatar van Banjo
Vond je dit album versassend en vernieuwend Choconas?

Dit is weer typisch massa stemmen op Musicmeter.

Eens! Er staan voor mij 1 of 2 nummers op die er echt uitspringen. Het had net zog goed van Massive Attack kunnen zijn qua geluid en productie.

avatar van SébastienY
Ik vind dit net een typische blauwdruk van Radiohead. Alleszins niet dat topalbum waarvoor het hier soms wordt voor gesleten.

Het beste Radiohead nummer wat dit jaar op een album is verschenen is Blackstar van David Bowie.

avatar van meneer
Ai.. wat een reacties soms.. Smaken verschillen nu eenmaal. En de Users van MuMe hebben hun verdict over 2016 uitgesproken. Er was maar weinig verschil tussen Radiohead en Bowie. En zou het echt dan gaan om het eerste plekkie ? We hebben allemaal onze eigen nummer 1. Daar gaat het toch uiteindelijk om ?

Banjo schreef:
Vond je dit album [verrassend] en vernieuwend Choconas?

Het meest verrassende aan dit album vond ik dat het er ineens was, vanuit het niets. Niet dat dat kunstje nooit eerder is vertoond, maar ik was er wel door verrast. Vernieuwend is het album zeker niet, dit is het eerste album in lange tijd waarop Radiohead niet al te overdreven experimenteert. Dat is geenszins een bezwaar, integendeel, het is een juist een Ontzettend Mooie Plaat geworden. Dat is soms meer dan genoeg, een artiest hoeft van mij niet elke keer het wiel opnieuw uit te vinden.

avatar van sierrra
Omdat het totaal niet vernieuwend is.. ik heb hem daarom 3 sterren gegeven.

Waarom moet Radiohead vernieuwend zijn om een goed album te kunnen afleveren? Als er een band is die zichzelf meerdere malen heeft vernieuwd dan is het wel Radiohead. Je geeft Trouble Will Find Me van The National 4,5 ster. Wat is er zo vernieuwend aan dat album dan?

avatar van Gert P
Vind ook dat die er niet in hoort. Gewoon slechte prultieme.

sierrra schreef:

Nou... ik ben door het album Radiohead - In Rainbows (2007) echt verrast!.
En toen dacht ik Wauw dit is echt iets bijzonders.. En die plaat bleef ik wel een paar jaar draaien.
Maar ik ben misschien ook wel verwent geraakt daar door. En The National vind ik speciaal.. maar ik verander ook wel eens mijn top 10 omdat er gewoon te veel mooie muziek te beleven is.
Maar dat is heel wat anders dan een jaarlijkse top 10 lijst!.

En Ken jij nog bands die op the National lijken Sierrra?

Gert P schreef:
Vind ook dat die er niet in hoort. Gewoon slechte prultieme.

Prulwat?

avatar van sierrra
Banjo schreef:
En Ken jij nog bands die op the National lijken Sierrra?

Het ging mij er meer om dat een band dus niet vernieuwend hoeft te zijn om een mooi album af te leveren. En dat als je die vernieuwing blijkbaar een belangrijk punt vindt je dit dan niet alleen bij Radiohead maar ook bij andere bands in je beoordeling moet laten meewegen .

avatar van dix
dix
Musicmeter's huisorkest heeft de beste plaat van 2016 gemaakt? Wat heeft de crew eigenlijk gestemd? Just curious

avatar van topihere
Gelukkig inderdaad de beste plaat van 2016 op 1 ...

avatar van Leeds
De plaat verdiend het om op 1 te staan. Ik zou deze persoonlijk ook niet op 1 zetten maar de mensen die hier maar 2,5 of 3 aan geven moeten hier nu ook niet staan janken. Dit was te verwachten, gezien Radiohead gewoonweg de populairste artiest op mume is. Ga een plaatje draaien i.p.v. hier uw ongenoegen te uiten. Het is nu zo.

avatar van Mjuman
Leeds schreef:
De plaat verdient het om op 1 te staan. Ik zou deze persoonlijk ook niet op 1 zetten maar de mensen die hier maar 2,5 of 3 aan geven moeten hier nu ook niet staan janken. Dit was te verwachten, aangezien Radiohead gewoonweg de populairste artiest op mume is. Ga een plaatje draaien i.p.v. hier uw ongenoegen te uiten. Het is nu zo.

Inderdaad het zij zo - van de week het album nog tweemaal gedraaid, maar ik trek die stem echt niet een heel album lang; voor mij blijft het UBJM (ultieme blankejankmansenmuziek). Afgezien van het feit dat lijstjes mij niet zoveel zeggen - ik maak ook nooit boodschappenlijstjes en vergeet dan vaak utiliteitsartikelen - had ik Blackstar wel een eerste plaats gegund, als hommage.

Het totaaloeuvre van Bowie zegt mij een warpfactor meer dan 't gehele van Radiohead en Yorke, al kan ik een enkele van zijn bijdragen (PJ Harvey en Burial) wel waarderen. Echter, MuMe United heeft gesproken en dus rust ik mijn kaas

avatar van goldendream
Je moet de lijstjes aanvaarden zoals ze zijn, maar de hype rond Radiohead ontgaat me helemaal.

avatar van philtuper
Bla bla bla. Het is maar een top 10 samengesteld uit de lijstjes van de MuMe-gebruikers. Niets meer en niets minder. Leuk voor de statistieken maar iedereen heeft zijn eigen favorieten. Sluit me wat dat betreft aan bij meneer.

Gelukkig 2017 allemaal!

Mjuman schreef:

Ik zie er het blankejankmansenmuziek niet in. Genoeg mensen uit verschillende culturen die dit schitterend vinden, maar goed. Blackstar zag ik ook liever op 1 staan maar het is nu zo. Verder een leuke top 10 moet ik zeggen voor afgelopen 2016. Moge 2017 even aantrekkelijk zijn als vorig jaar. Maar dat zou wel es moeilijk kunnen worden.

philtuper schreef:

Gelukkig 2017 allemaal!

Neen! het is al jaren een trend dat dit soort muziek stijl in de top 10 raakt...
Het heeft te maken met de smaak van de meeste MusicMeter bezoeker...
Ik vind Radiohead een geweldige band, maar er zijn nog zo veel meer goede albums...
En andere muziek stijlen...

Wand - Golem (2015)
The Veils - Total Depravity (2016)
Baroness - Red Album (2007)
Tool - 10,000 Days (2006)
Fuzz - Fuzz (2013)
Mastodon - Leviathan (2004)
Testament - Brotherhood of the Snake (2016)

Etc, Etc en ik noem maar wat he...

avatar van oceanvolta
Was Leviathan niet het album van het jaar?!

avatar van Banjo
Geen idee Oceanvolta ik was toen nog niet lid van het geweldige Musicmeter!.

Leeds schreef:

Waarom mogen we geen tegen gas geven..
Het is al jaren ! dezelfde trend dat de top 10 te 'makkelijk' ingevuld word.
Maak het nou alstublieft een beetje verassend en alternatief.
Nou ja dat was het laatste hoor..

Een gelukkig nieuwjaar allemaal!

sierrra schreef:

Radiohead had ik enorm hoog.. (en live zijn ze helemaal geweldig!)
Maar ik vond A Moon Shaped Pool weer een herhaling van stapppen..
En dat ben ik niet gewend van hun.

Banjo schreef:

Waarom mogen we geen tegen gas geven..
Het is al jaren ! dezelfde trend dat de top 10 te 'makkelijk' ingevuld word.
Maak het nou alstublieft een beetje verassend en alternatief.
Nou ja dat was het laatste hoor..

Een gelukkig nieuwjaar allemaal!

Dat begrijp ik. De mume gebruikers zijn nu eenmaal zo. Ik als individu kan daar weinig aan doen. Dat tegen gas geven is voor niets nodig. A Moon Shaped Pool is weinig vernieuwend maar de band heeft het niet nodig om vernieuwend over te komen. Voor mij althans niet deze laatste worp is gewoon zeer geslaagd.

avatar van andnino
Banjo schreef:

Het heeft te maken met de smaak van de meeste MusicMeter bezoeker...
En andere muziek stijlen...

Wand - Golem (2015)
The Veils - Total Depravity (2016)
Baroness - Red Album (2007)
Tool - 10,000 Days (2006)
Fuzz - Fuzz (2013)
Mastodon - Leviathan (2004)
Testament - Brotherhood of the Snake (2016)

Etc, Etc en ik noem maar wat he...

Tsja, de MusicMeter-eindlijst is al jaren het complete contra van mijn eigen lijst. Ik kan me er niet in vinden, maar blijkbaar is het wat mensen nu eenmaal goed vinden. Ik negeer hem dan ook meestal.

avatar van DikkeDarm
Lijstjes... ik heb er niet zo veel mee. Het is een wonderschone cd van Radiohead, maar deze moet nog indalen. Marillion had wel wat hoger mogen staan maar zo heeft iedereen wel wat en dat mag. Sinds kort wat werk van Nick Cave beluisterd en dat is toch ook wel erg mooi. Of het allemaal vernieuwend is vind ik niet zo belangrijk. Het gaat erom dat deze niet na 2x draaien in je kast verdwijnt en stof ligt te happen. Wat mij betreft zijn het allemaal pareltjes, ik heb niets met R&B maar ga deze toch een kans geven. Daarom gebruik ik deze lijst voornamelijk om (soms) nieuw geluid te ontdekken en daar gaat het toch uiteindelijk om.

Dit is weer typisch massa stemmen op Musicmeter.

Alsof vernieuwing een criterium moet zijn. Wel een beetje vreemd dat je vervolgens The Veils noemt. Mooie muziek hoor, maar met vernieuwing heeft dat al helemaal niets te maken.

avatar van bikkel2
Ik ben het met herman eens.
Radiohead is hier niet vernieuwend, maar het is wel hun geluid en het niveau ligt hoog.
Een uiteindelijk inventieve plaat, dus er is wel weer werk van gemaakt.
Vernieuwing in popmuziek is moeilijk.
Er is al zoveel de revue gepasseerd, ga er maar aan staan tegenwoordig.