menu

Muziek / Muziekgames / Greatest Hits of #5 (PC Music & Friends)!

zoeken in:
avatar van Shaky
Laten we beginnen!

20. The Dean and I
Startlijst
10cc - 10cc (1973)

Aantal punten: 11
Aantal keren genoemd: 5
Aantal nr. 3 noteringen: -
Aantal nr. 2 noteringen: -
Aantal nr. 1 noteringen: -

Een satirisch nummer waarbij de Amerikaanse cultuur op de hak wordt genomen. Godley en Creme schreven dit nummer en delen de nodige plaagstoten uit naar de bubblegum-pop uit de VS. Het overdreven Amerikaanse accent waarin wordt gezongen zal ook niet direct geholpen hebben bij het uitblijven van succes in de Amerikaanse hitlijsten met dit nummer.

Godley en Creme probeerden het nummer ook zoveel mogelijk te laten klinken als een Amerikaanse musical uit de jaren '20 - '30. Eric Stewart vindt musicals en ook dit nummer afgrijselijk:

I hated this song. I can't even say I 'hate' it, because 'hate' is not a strong enough word.

Hij gaf echter ook aan dat binnen 10cc alles democratisch besloten werd en aangezien de rest het nummer wel zag zitten, besloot hij ermee in te stemmen. Het leverde ze een top 10-hit in de UK en een nummer 1-hit in Ierland op.

Lol Creme is de leadzanger op dit nummer.avatar van Shaky
19. Honeymoon with 'B' Troop
Nominatie
10cc - Deceptive Bends (1977)

Aantal punten: 22
Aantal keren genoemd: 5
Aantal nr. 3 noteringen: 1
Aantal nr. 2 noteringen: -
Aantal nr. 1 noteringen: -

Dit nummer werd geschreven door Gouldman waarbij hij ook de meeste stukken zingt, maar Stewart ook leadzang voor zijn rekening neemt.

Het nummer werd niet als single uitgebracht, maar heeft zich toch maar mooi tot deze finale weten te vechten.

Het nummer klinkt misschien vrij vrolijk, maar wat gebeurt daar allemaal in die lyrics??
We hebben een man die zijn oog heeft laten vallen op iemand en op allerlei manieren probeert in bed te belanden met zijn crush. Zij wijst hem constant af, maar op het einde:

One night I, crept in and,
Got on my knees and tried to make her my wife
One reef knot, two grannies
And we were bound to stay together for life
Now we'd like to......


Je zou toch bijna zeggen dat het niet anders kan: dit moet de hoofdpersoon van Good Morning Judge zijn! Op die protagonist komen we later dus nog terug.avatar van Shaky
18. Blackmail
Nominatie
10cc - The Original Soundtrack (1975)

Aantal punten: 29
Aantal keren genoemd: 6
Aantal nr. 3 noteringen: 1
Aantal nr. 2 noteringen: -
Aantal nr. 1 noteringen: -

Blackmail werd geschreven door Eric Stewart en Graham Gouldman. Alle 10cc-mannen nemen de zangpartijen voor hun rekening.

Het nummer draait om een chantage zaak die verkeerd afloopt voor de afpersers, maar niet op de manier die je zou verwachten. Uiteraard niet, want als het voorspelbaar was dan zou het 10cc niet geweest zijn.

Het nummer werd nooit als single uitgebracht, maar heeft zich knap tot deze finale weten te knokken.

Het album The Original Soundtrack waar Blackmail op te vinden is, werd ontzettend goed ontvangen. Zo was de originele review van Rolling Stone Magazine (in de tijd dat dat blad nog wat voorstelde!, sorry, frustratie van ondergetekende over hoe slecht dat blad geworden is) laaiend enthousiast waarbij benoemd werd hoe origineel en vernieuwend maar tegelijkertijd toegankelijk de muziek is.avatar van Shaky
17. Lazy Ways
Nominatie
10cc - How Dare You! (1976)

Aantal punten: 44
Aantal keren genoemd: 9
Aantal nr. 3 noteringen: 2
Aantal nr. 2 noteringen: -
Aantal nr. 1 noteringen: -

Geschreven door Lol Creme en Eric Stewart, met Stewart als leadzanger.

Meestal deden de singles die uitgebracht werden (tot 1978) het erg goed voor 10cc. Lazy Ways flopte en wist de hitlijsten niet te bereiken. Als albumtrack wordt het nummer echter wel gewaardeerd. Dit nummer staat op plek 4 qua voorkeursstemmen op MusicMeter bij How Dare You! en ook in deze Greatest Hits kan het nummer op de nodige steun rekenen.

Het lijkt alsof het nummer enkel gaat over de hele dag in bed liggen met je geliefde, maar waar het vooral om draait in Lazy Ways is dat je niet altijd 24 uur per dag bezig hoeft te zijn. Soms is het goed om een stapje terug te doen en gewoon te genieten.

We got less done, but more out of our days.
avatar van Shaky
16. Somewhere in Hollywood
Nominatie
10cc - Sheet Music (1974)

Aantal punten: 47
Aantal keren genoemd: 9
Aantal nr. 3 noteringen: 1
Aantal nr. 2 noteringen: -
Aantal nr. 1 noteringen: zaaf

Opvallend: plek 20 t/m 16 komen van vijf verschillende albums. What are the odds.

Somewhere in Hollywood is nooit als single uitgebracht, maar kan hier duidelijk op de nodige steun rekenen.

Als je het hebt over maffe teksten dan zit je bij 10cc wel goed. Ook Somewhere in Hollywood is weer knotsgek. Zoals bij bijna alle songs op Sheet Music spat bij dit nummer de satire van het nummer af. 10cc staat versteld van hoe de wereld er in 1974 uitziet; de ellende die er van de ene kant in de wereld heerst, en de belachelijkheid van de rijken. Er zijn mensen die niets kunnen en niets hebben, maar in Hollywood wordt een hond verafgood die een beter leven leidt dan het gros van de mensheid. In een lijst met nummers waarbij Lassie de hoofdrol speelt, staat Somewhere in Hollywood wat mij betreft op 1.

Het nummer werd geschreven door Godley en Creme die ook samen de leadzang voor hun rekening namen.

Live versie met de nieuwe 10cc + Godley op scherm:Studioversie in originele bezetting:


avatar van Shaky
15. Life Is a Minestrone
Startlijst
10cc - The Original Soundtrack (1975)

Aantal punten: 48
Aantal keren genoemd: 13
Aantal nr. 3 noteringen: -
Aantal nr. 2 noteringen: 1
Aantal nr. 1 noteringen: -

10cc verbrak hun contract, en relatie, met Jonathan King toen een vertegenwoordiger van Mercury Records naar hun nieuwe materiaal kwam luisteren en razend enthousiast was. Met name over één song was de platenbons opgewonden: die komen we later in de lijst nog tegen.

De mannen tekenden en kregen de opdracht van hun nieuwe platenmaatschappij om Life Is a Minestrone als eerste uit te brengen. In Engeland gebeurde dat ook, en werd een dikke hit, maar in Amerika besloot men toch om dit de B-kant van Lazy Ways te maken terwijl Lazy Ways pas op het volgende album zou verschijnen. Onnodig ingewikkeld gedoe in Amerika dus (had allemaal te maken met die ene hit die nog voorbij gaat komen) en ook niet goed voor de platenverkoop natuurlijk: Life Is a Minestrone wist de top 100 dan ook niet te halen in de VS.

Dat dit een typisch 10cc nummer is, dat is wel duidelijk: Minestrone is nu niet bepaald één van de meest gebruikte woorden in songs en ook de meerdere verwijzingen naar Disney-characters is iets dat niet tot standaard songwriting behoort.

Stewart en Creme schreven het nummer binnen één dag nadat ze op de radio iets hoorde waarvan zij dachten dat het 'life is a minestrone' was. Uiteindelijk was het dat waarschijnlijk niet, maar dat is wat zij hoorden. Gelukkig maar, want ze hebben er dit fijne nummer van gemaakt.avatar van Shaky
14. Donna
Startlijst
10cc - 10cc (1973)

Aantal punten: 53
Aantal keren genoemd: 10
Aantal nr. 3 noteringen: 1
Aantal nr. 2 noteringen: 1
Aantal nr. 1 noteringen: gjvc

Eind jaren 60 hadden alle mannen die later 10cc zouden vormen al de nodige ervaring in muziekland, de één wat succesvoller dan de ander. Ze waren elkaar tussen 1964 en 1969 al meerdere keren tegengekomen in andere bands en eind '69 werd de beslissing gemaakt om iets met zijn vieren te proberen. Dat was gemakkelijker gezegd dan gedaan: Gouldman moest in 1970 naar Amerika om als songwriter aan de slag te gaan dus Stewart, Creme en Godley besloten het alvast met zijn drieën te proberen. Ze noemden zichzelf Festival, en hun paradepaardjes waren Warm Me en Waterfall. De platenmaatschappijen waren niet onder de indruk van de nummers en de mannen werden afgewezen.

Ze hadden echter nog een song liggen, geschreven door Godley en Creme, waarvan ze dachten dat het hooguit een B-kantje kon worden voor Waterfall. Dat nummer pitchten ze aan de nogal maffe, eigenzinnige platenbaas Jonathan King en hij was verkocht. Hij vond het nummer geweldig en de eerste hitsingle was een feit.

Wij hebben dit debuut, met Lol Creme als leadzanger, op plek 14 staan.avatar van Shaky
13. Clockwork Creep
Nominatie
10cc - Sheet Music (1974)

Aantal punten: 58
Aantal keren genoemd: 11
Aantal nr. 3 noteringen: -
Aantal nr. 2 noteringen: 1
Aantal nr. 1 noteringen: motel matches

Clockwork Creep is nooit als single uitgebracht, maar weet zich toch maar mooi tot deze positie in de finale te knokken. Het is niet het meest toegankelijke nummer van de band en lang niet alle fans wisten zich raad met dit nummer. Het nummer werd geschreven door Godley en Creme en draait om een bom in een vliegtuig. We horen de lyrics door de ogen van de bom.

Clockwork Creep wordt vaak gezien als een voorbeeld van hoe 10cc op een zo origineel mogelijke manier muziek wilde maken. Een dergelijke structuur van een song in combinatie met de maffe lyrics en het bijna panische ritme zorgen voor een uniek nummer.

Creme, Godley en Stewart wisselen elkaar af qua leadzang in dit nummer.

Tegenwoordig speelt Graham Gouldman Clockwork Creep wel eens als onderdeel van zijn tour met de huidige 10cc bezetting.Studio versie in de originele bezetting:


avatar van zaaf
niks over Oh Darling! bij Donna, Shaky?

avatar van Shaky
12. The Second Sitting for the Last Supper
Nominatie
10cc - The Original Soundtrack (1975)

Aantal punten: 61
Aantal keren genoemd: 16
Aantal nr. 3 noteringen: 1
Aantal nr. 2 noteringen: -
Aantal nr. 1 noteringen: -

Een van de non-single tracks die de finale heeft weten te halen. Dat is opvallend en behoorlijk knap tussen al dat geweld van grote hits. Dit nummer werd geschreven door alle vier de leden van 10cc; iets wat niet heel vaak gebeurde. De leadzang ging naar Eric Stewart.

Zware maatschappijkritiek verpakt in een heerlijke rocksong. De mannen zingen erover dat het tijd wordt dat 'hij' zich weer eens vertoond. Kom maar op met die 'second coming', die zit er toch aan te komen? Nou, waar blijf je? We hebben je nodig. De wereld is één grote bol van ellende. Mensen zijn arm, verslaafd, ongelukkig, sterven te vroeg en waar blijf je met al je beloftes? Misschien is het tijd voor een tweede 'laatste avondmaal' waar dit keer niet alleen blanke prominenten welkom zijn. Poeh... dat dit nummer sommige mensen het verkeerde keelgat inschoot, zal ik jullie niet hoeven uit te leggen.

Wij hebben een wat dikkere huid hier op MusicMeter en bieden dit nummer een terechte plek in de finale.avatar van Shaky
11. The Things We Do For Love
Startlijst
10cc - Deceptive Bends (1977)

Aantal punten: 80
Aantal keren genoemd: 14
Aantal nr. 3 noteringen: 1
Aantal nr. 2 noteringen: 1
Aantal nr. 1 noteringen: -

Oei, The Things We Do For Love; een pijnlijk moment in de geschiedenis van 10cc. Niet omdat het een slecht nummer zou zijn, maar het was de druppel voor Godley en Creme. Zij waren fel tegen dit nummer, dat geschreven werd door Stewart en Gouldman, en besloten de band te verlaten. In Paul Burgess vonden ze een waardige opvolger achter de drums voor Godley. Burgess had al als tweede drummer gefungeerd voor 10cc op hun live album 10cc Live: King Biscuit Flower Hour uit 1975, maar vanaf nu was hij dus de officiële eerste drummer. Dat is hij overigens nog steeds.

Het nummer zou er trouwens heel anders hebben uitgezien als Stewart zijn eerste idee had doorgezet. Hij was namelijk van plan om het nummer rondom een zelfmoord te laten draaien. Gouldman vond dit geen goed idee en de mannen gingen samen aan de slag om er iets lichters van te maken.

Godley en Creme vonden dit nummer misschien niets, voor de fans geldt een heel ander verhaal. Luisteraars en fans waren bijzonder enthousiast. The Things We Do For Love werd zelfs het enige nummer van de band dat het in Amerika nog beter deed dan in Engeland. Anno 2020 is The Things We Do For Love het 3e meest beluisterde 10cc nummer op Spotify.

Dit is trouwens het hoogst genoteerde nummer in onze top 20 zonder top 1 notering.avatar van Shaky
Tot zover plek 20 t/m 11. Even een korte pauze voordat we aan het top 10 geweld gaan beginnen. Hebben mensen ook nog de kans om wat bij te lezen en luisteren.

zaaf, heb keuzes moeten maken in wat ik wel en wat niet benoem. Zit al de nodige tijd in, kan helaas niet alles noemen bij elk nummer
Wel fijn dat je dus meeleest

avatar van bikkel2
Boeiende 1e helft Shaky. Met plezier gevolgd.

avatar van Shaky
We gaan verder met wat volgens ons de 10 beste 10cc nummers zijn.

10. Une Nuit á Paris
Nominatie
10cc - The Original Soundtrack (1975)

Aantal punten: 81
Aantal keren genoemd: 15
Aantal nr. 3 noteringen: 1
Aantal nr. 2 noteringen: 1
Aantal nr. 1 noteringen: Renoir en bikkel2

Het zal niemand verrassen dat dit nummer geschreven werd door Godley en Creme. Deze twee heren probeerden altijd de grenzen van het acceptabele op te zoeken en daaroverheen te gaan. Het nummer werd niet als single uitgebracht en sterker nog: het nummer werd slecht ontvangen door critici, fans en luisteraars. 'Overreaching', 'over the top', '10cc trying to be funny again and failing miserably this time', waren enkele van de commentaren die geschreven werden over dit nummer.

Godley gaf aan dat hij er met dit nummer alles aan deed om die grenzen weer op te zoeken en Creme geeft aan dat hij niet snapt waarom dit nummer als een poging tot 'lollig doen' wordt gezien aangezien het over moord gaat. Hoe dan ook; dit nummer was toch wel één van de tekenen dat het einde nabij was voor de goede samenwerking tussen de vier mannen. Godley en Creme wilden vooral experimenteren, Stewart en Gouldman wilden vooral muziek maken.

Deze mini-opera die eigenlijk ruim 20 minuten duurde werd door Stewart en Gouldman flink door de mangel gehaald en de mannen haalden een dikke tien minuten (die voornamelijk bestonden uit bliepjes, piepjes en andere gekkigheid van Godley en Creme) weg. Het resultaat is de bijna 9 minuten durende versie die we nu kennen (en waarover gezegd wordt dat Queen Bohemian Rhapsody op gebaseerd heeft).

En laten we eerlijk zijn: tegenwoordig wordt dit 10cc nummer een stuk beter op waarde geschat. Zie alleen al hoe goed dit nummer het in deze finale doet. Het nummer verschijnt ook steeds vaker in toplijstjes van 10cc en het lijkt erop dat de meeste fans zich (gelukkig) verzoend hebben met het ronduit speciale Une Nuit á Paris.avatar van Shaky
9. Feel the Benefit (Parts I-III)
Startlijst
10cc - Deceptive Bends (1977)

Aantal punten: 83
Aantal keren genoemd: 17
Aantal nr. 3 noteringen: 1
Aantal nr. 2 noteringen: -
Aantal nr. 1 noteringen: Shaky

Sinds jaar en dag fan-favourite nummer 1, meest aangevraagde nummer tijdens live-concerten en bij release bewierookt door zowel critici als fans, en geef ze eens ongelijk. Wat een plaat.

Het is het langste nummer dat 10cc heeft uitgebracht en mengt allerlei stijlen tot een episch geheel. Gouldman en Stewart schreven het nummer samen en zingen ook beide grote stukken als leadzanger.

De tempowisselingen, ritmeveranderingen, de hypnotiserende intro en de ziel snijdende eindsolo zorgen voor een beleving als geen ander. We worden door vrijwel alle emoties meegenomen in dit nummer. Tekstueel steekt het nummer ook weer sterk in elkaar, met de nodige maatschappijkritiek en een passage die gezien kan worden als politiek geladen en als behoorlijke steek naar bepaalde muzikanten en hun publiek:

If all the entertainers in the world lost their music
What would they play, what could they say
To pacify the crowd, to justify themselves


10cc nam eigenlijk nooit een blad voor de mond, niet met Godley en Creme en ook niet zonder die twee.

Ga 10cc live zien trouwens; dit nummer is onvergetelijk in een live-setting.avatar van Shaky
8. Art for Art's Sake
Startlijst
10cc - How Dare You! (1976)

Aantal punten: 91
Aantal keren genoemd: 17
Aantal nr. 3 noteringen: -
Aantal nr. 2 noteringen: 4
Aantal nr. 1 noteringen: andré

Art for Art's Sake is geschreven door Graham Gouldman waarbij Eric Stewart hem met sommige stukken hielp. Het zijn Stewart en Creme die de leadvocals zingen.

Art for Art's Sake dient als aanklacht tegen de wijze waarop de muziekindustrie in elkaar steekt. Gouldman is altijd fel tegenstander geweest van het exploiterende karakter van de muziekindustrie waarbij geld en uiterlijke schijn centraal staan in plaats van de muziek, de kunst.

De titel van het nummer heeft de band te danken aan een uitspraak die de vader van Gouldman geregeld deed: "Art for art's sake, money for God's sake".

Dit was één van de vier songs die geen enkele tegenstem kreeg in ronde 2.avatar van Shaky
7. Rubber Bullets
Startlijst
10cc - 10cc (1973)

Aantal punten: 107
Aantal keren genoemd: 22
Aantal nr. 3 noteringen: 1
Aantal nr. 2 noteringen: 1
Aantal nr. 1 noteringen: Kees-Jan en Les de Groot

Tweede plaat op rij die geen enkele tegenstem kreeg in ronde 2. Zoals jullie zien zijn we aanbeland bij de platen die meer dan 100 punten wisten te scoren.

Dit was de derde single die de band uitbracht en hoewel hun debuut, Donna, al enorm populair was, hadden ze nu hun eerste nummer 1-hit te pakken. Het nummer is losjes gebaseerd op Jailhouse Rock en gaat over de Attica Prison Riot in 1971. De BBC dacht, toen Rubber Bullets uitkwam, dat het nummer over The Troubles in Noord-Ierland ging en de band vreesde een verbod op airplay. Gelukkig bleef dat verbod uit, althans... in 1990 - 1991 kwam dat verbod er alsnog toen men de tekst van dit nummer te confronterend vond ten tijde van de Golfoorlog.

De basis van het nummer werd geschreven door Godley en Creme, en het was Gouldman die voor het merendeel van deze lyrics zorgde. Lol Creme neemt hier de leadzang voor zijn rekening.avatar van Shaky
6. Silly Love
Startlijst
10cc - Sheet Music (1974)

Aantal punten: 115
Aantal keren genoemd: 18
Aantal nr. 3 noteringen: 2
Aantal nr. 2 noteringen: 4
Aantal nr. 1 noteringen: wendyvortex

Derde plaat op rij met 0 tegenstemmen in ronde 2. Er waren er in totaal 4.

Silly Love staat op het succesvolle album Sheet Music: een album dat ruim een half jaar in de Britse album charts wist te vertoeven en ervoor zorgde dat de band in Amerika mocht touren.

Lol Creme en Eric Stewart schreven dit nummer dat draait om al die liefdesliedjes waarin iedereen maar blijft beschrijven hoe prachtig de liefde is en waarbij songwriters vaak op overdreven wijze hun liefde voor iemand verklaren. De mannen van 10cc vonden dat maar raar en Silly Love was geboren.

De titel lijkt natuurlijk verdacht veel op een andere bekende hit: Silly Love Songs van Paul McCartney. Dat klopt: McCartney schreef dit nummer als aanklacht tegen iedereen die kritiek had op liefdesliedjes en dat was dus eigenlijk een soort disstrack op de disstrack van 10cc.

Silly Love, met Creme als leadzanger, was de derde en laatste single van het album en werd een hit in België, Nederland en de UK.avatar van Shaky
5. Good Morning Judge
Startlijst
10cc - Deceptive Bends (1977)

Aantal punten: 125
Aantal keren genoemd: 23
Aantal nr. 3 noteringen: 3
Aantal nr. 2 noteringen: 1
Aantal nr. 1 noteringen: Casartelli en AstroStart

Good Morning Judge werd geschreven door Eric Stewart en Graham Gouldman waarbij Stewart de leadzang op zich neemt.

Deze tweede single van Deceptive Bends werd de zesde single op rij voor 10cc die de top 10 in de UK wist te bereiken. Het nummer kent wat countryrock invloeden en wordt meestal geprezen voor de uitstekende gitaarsolo in het midden van het nummer.

De tekst blijft echter nogal dubieus. Wat heeft de crimineel precies gedaan en waarom komt hij zo vaak in aanmerking met justitie? De regels
Well, good morning judge, how are you today?
I'm in trouble, please put me away
A pretty thing took a shine to me
I couldn't stop so let it be

doen vermoeden dat dit een sexual offender is en dat geeft het nummer toch wel een behoorlijk donker randje.

Ik heb zo'n vermoeden dat hij hier terechtstaat voor de misdaad die hij in onze nr. 19 pleegde.avatar van zaaf
Sterk werk Shaky!

avatar van Shaky
4. I'm Mandy Fly Me
Startlijst
10cc - How Dare You!

Aantal punten: 131
Aantal keren genoemd: 25
Aantal nr. 3 noteringen: 3
Aantal nr. 2 noteringen: 1
Aantal nr. 1 noteringen: vigil, Outlaw104 en ranboy

De titel van dit nummer is gebaseerd op de seksistische reclames van American Airlines / Pan-Am waarbij een stewardess verleidelijk in de camera kijkt en zegt 'I'm Cheryl, fly me'. Toen Stewart deze posters in Amerika zag hangen met op de grond een zwerver die omhoog keek naar de reclame, kreeg hij het idee voor dit nummer.

Het nummer steekt verder muzikaal en tekstueel weer uitstekend in elkaar. Het begint met het vliegtuig-communicatiesysteem waarna Clockwork Creep op een radio wordt afgespeeld. Het tempo en ritme veranderen geregeld en de gitaarsolo in het midden van het nummer werd pas op het allerlaatst erbij bedacht. Het nummer neemt ons mee op een onvergetelijke reis die op meerdere manieren geïnterpreteerd kan worden. De één claimt dat het gaat over een arm iemand die droomt dat al deze dingen hem/haar overkomen, een ander claimt dat het gaat over iemand die in een ongeluk terechtkomt en zijn/haar leven voorbij ziet flitsen en weer anderen beweren dat dit nummer over drugs gaat waarbij iemand op het eind een overdosis neemt, maar nog net op tijd gevonden en gered wordt.

De zesde top 10-hit in Engeland voor 10cc met Eric Stewart als leadzanger eindigt in deze finale net niet op het podium.avatar van teus
Deze omlijsting is wel heel erg verzorgd
Heel mooi Shaky

avatar van Shaky
3. Dreadlock Holiday
Startlijst
10cc - Bloody Tourists (1978)

Aantal punten: 153
Aantal keren genoemd: 22
Aantal nr. 3 noteringen: 6
Aantal nr. 2 noteringen: 1
Aantal nr. 1 noteringen: Zack, 50tracks, jeroentjuhh, EttaJamesBrown en Choconas

Onze nummer 3 staat ruim 20 punten voor op de nummer 4 en staat dus stevig op het podium.

Het enige nummer van Bloody Tourists dat de finale heeft weten te halen. 10cc zag er heel anders uit ten tijde van dit album. Gouldman, Stewart en Burgess waren nog steeds aanwezig, maar ze hadden versterking gezocht in Stuart Tosh, Rick Fenn en Duncan Mackay. Plots was 10cc een band met zes leden.

Er werden vier singles uitgebracht van dit album, maar slechts één daarvan sloeg aan. Die ene single sloeg dan ook wel meteen héél erg aan en wordt gezien als één van hun bekendste nummers.

Dreadlock Holiday was een geweldig succes en betekende de 3e nummer 1-hit in de UK voor 10cc. Helaas is het een succes met twee gezichten: het was namelijk ook meteen hun allerlaatste top 10-hit. Hoewel Dreadlock Holiday door vrijwel iedereen positief werd ontvangen, kreeg 10cc plots volledig onterecht het label 'reggae band' opgeplakt. Het was zelfs zo erg dat radiostations in de VS in die tijd altijd om een genre aanduiding vroegen voordat iets gedraaid werd. 'Reggae' werd doorgegeven door de platenmaatschappij:
Oh, we don't play reggae
, was het antwoord van de radiostations in de VS. Slaat natuurlijk he-le-maal nergens op, maar we weten allemaal hoe gek het soms gaat.

Het nummer werd geschreven door Gouldman en Stewart en is gebaseerd op ervaringen op Barbados. Veel van de zinnen in dit nummer komen uit gesprekken die ze gevoerd hebben en de zin
don't you walk through my words
hoorden ze een radio dj in Newcastle een keer zeggen.

Dreadlock Holiday is op Spotify het 2e meest afgespeelde 10cc nummer en het was de grootste hit van 10cc in de Nederlandse top 40.avatar van Shaky
2. I'm Not in Love
Startlijst
10cc - The Original Soundtrack (1975)

Aantal punten: 182
Aantal keren genoemd: 25
Aantal nr. 3 noteringen: 1
Aantal nr. 2 noteringen: 6
Aantal nr. 1 noteringen: aerobag, Simon77, Ast, chevy93, Superbitch, dynamo d, teus, laxus11 en Johnny Marr

Wat was het ongekend spannend tijdens de finale. Tot op het allerlaatste moment bleven de nummer 1 en 2 onbeslist. Op het eind zat er slechts 5 punten tussen.

I'm Not in Love: de grootste hit en wereldwijd het bekendste nummer van 10cc en dat is niet gek. Zelfs in 2020 doet het nummer het nog goed met 157 miljoen plays op Spotify. Wat een dijk van een plaat is dit zeg. Alles zit erin: een geweldige hook, de ijzersterke lyrics, het geëxperimenteer van Godley en Creme, alles.

Stewart en Gouldman hadden altijd gezegd geen liefdesliedjes te willen schrijven, maar toen Gouldman het openingsakkoord gecomponeerd had en Stewart met een titel kwam, zagen de mannen hun kans schoon. We horen een song over een man die bijna obsessief verliefd is, maar zichzelf wanhopig probeert te overtuigen van het tegenovergestelde.

Het nummer is semi-autobiografisch voor Stewart, die ook de leadvocals voor zijn rekening neemt. Zo gaat de prachtige zin:
I keep your picture,
Upon the wall,
It hides a nasty stain that's lying there.

over zijn ouderlijk huis in Manchester waar een scheur in de muur van zijn slaapkamer zat. Die scheur bedekte hij met een foto van zijn vriendin.

Godley en Creme vonden het nummer overigens af-grij-se-lijk toen Stewart het voor het eerst pitchte. Ze vonden namelijk dat je het echt niet kon maken om 'I'm Not in Love' te zingen:
I'm NOT in love? What the fuck is that? You can't say that.

Toen Stewart het nummer daarna een keer voor de band speelde, werd iedereen witheet van woede:
it's absolute crap!


Jullie denken nu misschien, hoe dan? Wat ik er nog niet bij verteld heb, is dat Stewart het nummer als een Bossa Nova bracht met een vrolijk gitaartje en Zuid-Amerikaanse invloeden.....

Stewart was teleurgesteld in het commentaar van zijn makkers en wilde alles van de opnameband wissen totdat de poetsvrouw en ramenwasser die aanwezig waren in de studio het nummer onbewust tijdens hun werkzaamheden zongen en floten. Stewart wist hierdoor meteen dat hij een hit te pakken, de band ging aan de slag met het nummer and the rest is history....avatar van chevy93
Oh, die had ik toch wel (ruim) op 1 verwacht.

avatar van Shaky
1. The Wall Street Shuffle
Startlijst
10cc - Sheet Music (1974)

Aantal punten: 187
Aantal keren genoemd: 29
Aantal nr. 3 noteringen: 5
Aantal nr. 2 noteringen: 8
Aantal nr. 1 noteringen: Salvadore en Bonk

Een uiteindelijke winnaar die maar liefst 187 punten wist te verzamelen met slechts 2x een nr. 1-positie. Het nummer werd echter door vrijwel iedereen genoemd en ook vaak hoog in de top 10.

De mannen hadden met Rubber Bullets hun eerste hit-notering in de VS te pakken en dat moest gevierd worden! In een limousine lieten ze zich door de straten van New York rijden en plots riep Lol Creme:
Look, Wall Street! The Wall Street shuffle!

Die uitspraak bleef Eric Stewart bij en een tijdje later zei hij tijdens een bandmeeting dat hij dat een fantastisch uitgangspunt voor een nummer vond en dat hij al een melodie in zijn hoofd had. Creme was enthousiast maar zei meteen dat hij niet veel zin had om het nummer te schrijven, hij vond 'het niet goed voelen' om daarover te schrijven. Stewart was teleurgesteld, maar Gouldman sprong hem bij:
Yeah, yeah, okay, yeah, let's try and write it.


De tekst draait om Wall Street en er worden de nodige financiële termen in het nummer gebruikt. Geen van de vier leden van 10cc heeft echter enige kennis op dit gebied en ze pikten willekeurige termen uit waar taalkundig mee gespeeld kon worden.

Het werd het eerste nummer van de band waarbij Eric Stewart als songwriter fungeerde en dit deed zijn zelfvertrouwen veel goed. Het feit dat het een behoorlijk grote hit werd, hielp daar natuurlijk ook bij. Het is ook Stewart die hier de leadvocals voor zijn rekening neemt.

Veruit het breedst gedragen nummer in onze finale en gewoon een ontzettend lekkere plaat. Misschien niet meteen de winnaar die verwacht werd, maar wel een erg fijne.avatar van zaaf
Dank Shaky voor deze leuke week, vooral omdat anderen het fraaie Somewhere in Hollywood mochten ontdekken

avatar van Shaky
https://inostalgia.co.uk/wp-content/uploads/2019/06/10cc.jpg

De mannen zwaaien ons uit terwijl ik jullie hartelijk wil bedanken voor jullie enthousiaste deelname. Wat mij betreft stond 10cc volledig terecht een weekje in de spotlights.

De uiteindelijke top 20 nog eens op een rijtje:

20. The Dean and I (11 punten)
19. Honeymoon with ‘B’ Troop (22 punten)
18. Blackmail (29 punten)
17. Lazy Ways (44 punten)
16. Somewhere in Hollywood (47 punten)

15. Life Is a Minestrone (48 punten)
14. Donna (53 punten)
13. Clockwork Creep (58 punten)
12. The Second Sitting for the Last Supper (61 punten)
11. The Things We Do For Love (80 punten)

10. Une Nuit á Paris (81 punten)
9. Feel the Benefit (Parts I-III) (83 punten)
8. Art for Art’s Sake (91 punten)
7. Rubber Bullets (107 punten)
6. Silly Love (115 punten)

5. Good Morning Judge (125 punten)
4. I’m Mandy, Fly Me (131 punten)
3. Dreadlock Holiday (153 punten)
2. I’m Not in Love (182 punten)
1. The Wall Street Shuffle (187 punten)

laxus11 zal de komende week gaan verzorgen.

avatar van bikkel2
Inderdaad wel één van hun sterkste hits, al had ik ook eerder I'm Not In Love verwacht.

Shaky, een heerlijk avondje 10CC. Complimenten voor de organisatie en indrukwekkende presentatie.
Hartelijk dank

avatar van motel matches
Zeer fijne presentatie. Heb nog nooit zoveel 10cc gedraaid in een week. Veel fraais ontdekt.

Gast
geplaatst: vandaag om 16:06 uur

geplaatst: vandaag om 16:06 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.