menu

Hier kun je zien welke berichten Lennonlover als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

ABBA - Gold (1992)

Alternatieve titel: Greatest Hits

4,5
Ik kan best begrijpen dat mensen de muziek van ABBA net ietsje te pop-gladgepolijst vinden. Ik voel me verplicht om mijn 5* te verantwoorden.

Abba is, naast The Beatles en The Kinks, de beste schrijvers van popnummers ooit. Ik schrijf zelf muziek dus ik weet hoe moeilijk het is om op leuke, goed in het gehoor liggende melodieën te komen. Abba doet dat geweldig goed. Elk nummer is geweldig goed geschreven met een doeltreffende structuur. Je hebt zin om mee te zingen. Er zijn gewéldige climaxen en sublieme achtergrondkoortjes. combineer dit met goede zangeressen en je hebt Abba, een top popgroep.

Abba heeft altijd een negatieve connotatie en mensen fronsen vaak hun wenkbrauwen als je zegt dat je fan bent van Abba's muziek. Maar voor mij verdienen ze elke waardering. Deze groep valt op tussen mijn cd-collectie maar ik haal hem er telkens met veel fierheid en ongeduld uit.

Dank u Zweden.

alt-J (∆) - An Awesome Wave (2012)

5,0
Raar maar het album wordt hier pas écht goed vanaf de helft. Eerste deel is redelijk zwak.

Het begint allemaal met Something Good met héél breekbare schoonheid, je moet ernaar zoeken en als je even niet oplet is het weg. De stem van Joe Newman is hier, net zoals in de meerderheid van de nummers, enorm belangrijk. De 'gewenningsperiode' voor zijn stem is me onbekend en onbegrijpelijk.

Dissolve Me is voor mij het topnummer op deze plaat. Dit gaat iets meer de 'poppy' kan op en dit smaakt wel naar meer. Op hun volgende plaat mogen ze d'r zo wel meer zetten. De afwisseling tussen rustig/actief, instrumentaal/zang blijkt een succes te zijn. Geef dit nummer aan een goeie dj en hij mixt er een hete discotheekhit van.

Mathilda maakt mijn topdrie van favo nummers op deze plaat compleet. Dit nummer is de apotheose wat betreft de stem van zanger Newman. Het gemis van de subtiele nostalgie die z'n stem oproept is ondenkbaar. Vooral het zinnetje "Just like Johnny Flynn said, 'the breath I've taken and the one I must' to go on." is recht in de roos.

Fitzpleasure gaat al wat steviger door met de, ondertussen bekende, afwisseling rustig/stevig. Dansbaar mits kleine remix. Taro en Bloodflood smaken me zeker ook maar mijn favorieten blijven dus Mathilda, Dissolve Me en Something Good. Blijkbaar zijn dat hier niet de meest populaire liedjes van dit album maar bon, het zal me een wordt wezen.

Een aangename plaat dus maar het mist vaak nét die spijker op de kop, een pointe als het ware. Verder is het niveau ook niet altijd even hoog. Ik verwacht wel een geweldige tweede plaat.

3,5*