menu

Hier kun je zien welke berichten Droid als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Depeche Mode - A Broken Frame (1982)

4,0
Een meer ingetogen album dan de vorige, met ruimte voor experimenten.
Ik denk dat See You mijn eerste bewuste kennismaking was met de muziek van DM.

Het is een soort overgangs album, omdat er nog wat naïeve pop nummertjes zoals The Meaning of Love en A Photograph of You op staan, die eigenlijk meer op het vorige album hoorde.
Dat wordt ruimschoots gecompenseerd met The Sun & the Rainfall, mijn favoriete nummer.

De album hoes is prachtig, om in te lijsten.

Het vertrek van Vince Clarke was gelukkig niet het einde voor DM, maar een nieuw (voorzichtig) begin.

Depeche Mode - Construction Time Again (1983)

4,0
Dit album zorgde voor een definitieve klik tussen mij en Depeche Mode, mede dankzij de uitstekende singles Everything Counts en het eerdere Get The Balance Right (De Combination Mix blijft één van de beste remixes). Andere hoogtepunten voor mij zijn Two Minute Warning en Told You So.

Veel politieke thema's op dit album, maar als jong ventje zei me dat weinig. Martin Gore ging later meer schrijven over sex, relaties en reiligie.
DM ging hier volledig op de sampling toer, maar wilde vooral unieke geluiden produceren, en dat is wel te horen.

Wederom een prachtige album hoes.

Depeche Mode - Some Great Reward (1984)

4,5
Duidelijke progressie bij Depeche Mode. Dit album is donkerder, meer industrieel van geluid. De teksten zijn gewaagder, en zowaar staat er een echte ballad op ("Somebody", die overigens wonderschoon is).

Ook een favoriet van me is "Lie to Me".
Ik heb me altijd verbaasd over het succesje van "People Are People" in nederland, ik vind het toch het minste nummer van het album.

4*

Depeche Mode - Speak & Spell (1981)

3,5
Dit is duidelijk een Vince Clarke album, maar met name bij de extra tracks kun je horen dat ze meer te bieden hadden dan alleen de naïeve upbeat singles.

Als ze nou What's Your Name? hadden vervangen met Shout of Ice Machine en de superieure Some Bizarre versie van Photographic erop hadden gezet, dan kreeg het album van mij een 4 of hoger.
Mijn mooiste nummer van dit album is voor altijd Any Second Now (Voices). Wonderschoon.

Leuk synthpop begin van DM, maar later kwam er nog veel mooiers.

Depeche Mode - Violator (1990)

5,0
Alles wat met dit album te maken heeft klopt. Het album is uitgebalanceerd, zo goed als ontdaan van de bombast van Music for the Masses en is bij vlagen zeer dansbaar.
De vele B-kantjes zijn ook memorabel en sommige hadden zelfs apart uitgebracht kunnen worden. De World Violation Tour die volgde is nog steeds één van hun beste live tours.

Ik kan niet anders dan 5* geven, dit was Depeche Mode op hun artistieke hoogtepunt. Ik kan het album nog steeds draaien, hij verveelt gewoon niet. De recente remastered (SA)CD+DVD uitgave heeft alleen maar m'n waardering verhoogd.
Rotsvast op nummer 1 in m'n top-10.

Simple Minds - Empires and Dance (1980)

5,0
Monumentale album.
Het bracht dance in de new wave/pop, en hoe. Mede hierdoor is de New Romantics beweging ontstaan en is inderdaad een hoop dance erdoor beïnvloed.

Zo goed als in de steek gelaten door hun platenmaatschappij Arista kreeg dit album praktisch geen exposure, en was "I Travel" maar een kleine underground hit. Toch had het wellicht net zo'n hype kunnen worden als The Stone Roses eind jaren '80.

"Empires and Dance" was moeilijk in een genre hokje te stoppen en kreeg allerlei vreemde benamingen. De leukste die me bijgebleven is Mutant Disco.

4.5*