The War on Drugs - Lost in the Dream (2014)

Label: Secretly Canadian

1. Under the Pressure (8:50)
  2. Red Eyes (4:57)
  3. Suffering (6:00)
  4. An Ocean in Between the Waves (7:10)
  5. Disappearing (6:49)
  6. Eyes to the Wind (5:54)
  7. The Haunting Idle (3:08)
  8. Burning (5:45)
  9. Lost in the Dream (4:08)
  10. In Reverse (7:41)
avatar van Gretz
MarcoB schreef:
Red eyes zelfs megahit op 3fm

Dat had wel een half jaartje eerder gemogen.

avatar van domainator
Aardig plaatje dat veel discussie oproep door de populariteit hier, ik vond de recensie van StanleyMatthews wel bijzonder vreemd (eng eigenlijk)

avatar van Zuurmatje
Ach ja, urgentie... Als je er belang bij hebt dat die classic rock van dire straights en consorten weer terug op de kaart wordt gezet, zal dit ongetwijfeld een urgente release zijn. Voor de liefhebbers van alt.trap/grime (om maar eens een zijspoor te noemen) een stuk minder.

domainator schreef:

Eng toch niet? Hooguit een beetje dramaqueen/theatraal.

Een aantal weken geleden had ik het over mijn eerste grote ontdekking van 2014, nl. Alcest met "Shelter". Wel, deze groep is mijn tweede voor dit jaar. Dit is een topplaat met ijzersterke nummers en een geweldige sfeer dewelke zeker en vast in mijn top 10 voor 2014 gaat eindigen. Van zulke platen wordt ik echt heel goed gezind!! Tickets voor hun concert in de AB in Brussel op 02-11 zijn besteld.

avatar van geulink
Lost in a dream is een prima album waar met passie aan gewerkt is. Regelmatig te beluisteren en inderdaad prima voor in de auto.
Gelijktijdig met Lost in a dream van War on drugs de Jackson Browne tribute cd Looking into you aangeschaft. Daar waar de Music meter bezoeker al weken Lost in a dream bovenaan in de rotatielijst heeft staan vergeet men te luisteren naar deze voortreffelijke tribute cd.
Bij mij staat deze tribute cd op één in mijn rotatielijst en zal daar vast nog wel even staan.
War on drugs liefhebbers doe er u voordeel mee.

Het album zojuist een eerste luisterbeurt gegeven, maar dit is niks voor mij. Veel gegalm, vaak lijzige zang, weinig spannends en niets pakkends. Het zit allemaal wel netjes in elkaar, maar misschien is dat ook wel het probleem. Het klinkt mij allemaal iets te geproduceerd. Ik had daardoor moeite om de aandacht er bij te houden. Enkele malen kromme tenen en de neiging gehad de luisterbeurt af te breken. Niet mijn kopje thee dus...

avatar van oceanvolta
Zometeen te zien bij DWDD

zalwelnikszijn!
Daar horen ze ook thuis

avatar van Tony
Ai, 'n minuutje bij Matthijs en hup, op naar de MOR wereldroem. Zonder mij dan toch, hij ligt al 'n tijdje in de virtuele prullenmand. Wat zalwelnikszijn! zegt...

avatar van Johnny Marr
Gotverdomme, hype of niet, wat is dit goed zeg!!
Burning staat veel te laag, is echt even goed als Red Eyes en Waves, de andere toppers.
De minste is jammer genoeg de opener, omdat hij te lang is, maar ik vind de instrumental 'The Haunting Idle' dan weer wel zeer geslaagd en uitermate sfeervol!

UnknownPleasure
geweldig album. ik heb echt zin om er in te zwemmen, en dat doe ik dan ook. als een van jullie denkt dat mensen dit alleen waarderen omdat het een hype is kan ik je vertellen dat natuurlijk niet zo is, je kan gewoon niet zwemmen, althans, niet in deze rivier. geen probleem, er zijn genoeg anderen.

avatar van starbright boy
NME, Pitchfork, Musicmeter. Dat zijn maar een paar plekken waar dit echt het album van het moment is. Ik lees berichten online als deze: "To those of you out there who crave immediate, wistful pop music that will make you smile about the future and make you cry about the past, you won’t find a better album this decade. It’s a tender, inviting, consoling, comforting record that you’ll play again and again (stoned or not). In short, Lost In The Dream is perfect in every way."

Maar het spijt me. Heb ongeveer het halve album gehoord nu, maar ik vind hier echt he-le-maal niks aan. Ik hoor het niet. Ik hoor lang uitgesponnen, vaak saaie neuzelige pop die teruggrijpt op muziek waar ik niet veel mee op heb. Vooral veel Amerikaanse classic rock achtige dingen van zo rond 1980. Kan van de eerste helft van het album eigenlijk alleen Suffering goed hebben, maar van zo'n nummer als An Ocean Between the Waves krijg ik echt jeuk. Ik hou ermee op. Niet aan mij besteed dit.

avatar van rolandobabel
Kan iemand mij uitleggen; is het een trend dat er tijdloze laidback rock gemaakt wordt in deze tijd? Ik bedoel: Kurt Vile, Jonathan Wilson, War on drugs, the Delines, Gruff Rhys, Timber Timbre.......

kistenkuif
Je vraag is duidelijk alleen vind ik de voorbeelden muzikaal nogal ongelijksoortig.

avatar van Mjuman
Sluit me bij de vorige poster aan. Bovendien is de term "tijdloze laidback rock" zo generiek dat mijn konijn gewoon worteltjes blijft knagen.

Edoch, de cultuurfilosoof in mij gebiedt me om de aanzwengelaar dezes rolandobabel te verlichten. Retrogressie (teruggrijpen op het verleden) en escapisme (het heden ontvluchten) zijn mechanismen die al langer bestaan. Dat heeft te maken met gevoelde "Weltschmerz " en de "ennui concernant l'existence humaine". De cynicus in mij denkt dan: hoe meer retro we (=men, de musicus) gaat, hoe groter de ennui en hoe rottiger het bestaan.

Overigens miste ik in het lijstje Jacco Gardner en The Common Linnets

kistenkuif
Prikkelende hypothese maar hoe valt je veronderstelling te toetsen? Zou Lost in the Dream in een zonniger tijdsgewricht dan minder hoog hebben gescoord? Overigens hoeft 'tijdloze laidback rock' niet altijd samen te gaan met met retrogressie en escapisme. Of doelde je daarmee op dit album?

Laid Back, dat is een (electronische) popgroep uit de jaren '80.
Sunshine Reggae en White Horses: weten jullie dat nog, oude professoren?

Voor het geval jullie oude hersens teveel gaan kraken, hier een aanwijzing:
Laid Back - ...Keep Smiling (1983)

avatar van mauricez
StanleyMatthews schreef:
Voordat ik dit album begon te luisteren, had ik van The War On Drugs alleen het nummer Red Eyes al gehoord. Er stond me bij dat dit een prima nummer was en dit, gecombineerd met het feit dat Kurt Vile mede-oprichter van dit bandje was, maakte me benieuwd naar Lost In The Dream. De bij mij aanwezige mix van hoopvolle verwachting en nieuwsgierigheid wordt door Adam Granduciel echter meteen vakkundig kapot geslagen als ware het het hoofd van de arme neger in American History X, dat door Edward Norton met één gerichte trap op een stoeprand kapot wordt getrapt. Hier is het echter niet een paar door een Nazi gedragen zwarte kisten, maar de weeïge Dylaneske zang van Granduciel die als medogenloze beul optreedt op het openingsnummer Under The Pressure. Het blijkt een voorbode voor de rest van het album. Soms klinkt er weliswaar wat minder Dylan door in de zang, maar associaties met nare blanke bands uit decennia die gelukkig ver achter ons liggen blijven als een zeurende pijn op de achtergrond aanwezig. Een nummer als Suffering verzacht de lijdensweg ironisch genoeg enigszins, maar is slechts een klein snufje zout in een verder smakeloze brei. De andere nummers op het album zijn ook snufjes zout, maar dan in de wonden. En dat doet pijn. De gemiddelde Top 2000-stemmer wordt wellicht enthousiast van Lost In The Dream, maar ik bedank voor een martelgang langs onvermijdelijk opdoemende visioenen van The Dire Straits, Bob Dylan en Bruce Springsteen. Ik zet na het beluisteren van dit album dan ook graag even het gelijktijdig uitgekomen Say Yes To Love van Perfect Pussy op; chaotische teringherrie, die cathartisch werkt, mijn levenslust terug weet te toveren en me doet voelen alsof ik niet zojuist een uur lang aan zelfkastijding heb gedaan.

HAha ha gast! u got some issues

Niks hype, niks interessant doen. Dit is gewoon een F A N T A S T I S C H E plaat. Mijn beste van 2014 tot nog toe. Kijk nu al uit naar hun concert van 2 november in de AB te Brussel. En ik ben niet bevooroordeeld, want ik kende deze groep niet eens voor ik ze tegenkwam op MUME.....

thrm
west schreef:
De piano begint heel fraai en start Lost in the Dream. In gedachten rijd ik - net als jaren geleden - met een Van door the U.S.A., langs dromerige graanschuren, prachtige rode rotsformaties en kuddes bizons. In het middenstuk van de eerste song, Under The Pressure, zit een mooie break. Daarna zweven we weer verder. Alleen die titel, die past eigenlijk niet bij deze echt geweldige openingssong.
In vol tempo gaan we door, nu met gitaar en drum & overal synthesizerklanken, op Red Eyes. Het refrein is ijzersterk, dat knalt er tussendoor, waardoor het geheel niet te monotoon wordt. Dan volgt de rust van Suffering, aan de hand van een mooie gitaar en de zang van Adam Granduciel: 'in the romance of suffering'? Opvallend mooi zijn de piano- en gitaarsolo in het midden en aan het slot.

Een snel drumcomputertje zet de toon voor één van de prijsnummers van het album: An Ocean In Between The Waves. Het nummer gaat echt 'lopen' als de echte drum erin komt en even verderop een fraaie gitaarsolo. Alle geluiden gaan verderop in een soort van mix, die erg lekker klinkt.
Disappearing is een typisch voorbeeld van de dromerige rock van deze plaat, met hier een opvallend mooi lang stuk met piano en gitaar.
Eyes to the Wind heeft weer wat meer tempo en, jawel, een steelgitaar. Dat geeft een lichte countryrock klank aan het nummer, ook door de piano en op het einde de saxofoon. Hier komt de vergelijking met Tom Petty het sterkst naar voren.

The Haunting Idle is instrumentaal en klinkt inderdaad wat spooky. Het is de inleiding tot de song met de vrolijke titel: Burning. Bij dit nummer denk ik, vooral aan het begin, juist aan the Boss, Bruce Springsteen. Het is wel goed gedaan en het overvolle slotstuk is sterk. Titelsong Lost In The Dream is een rustig countryrock nummer wat opent met een harmonica. Het 'loopt' heerlijk, is mooi gezongen en heeft een fraaie instrumentale omlijsting. Slotsong In Reverse vind ik één van de beste van deze plaat. Ik luister weer naar de muziek die wij al 'zappend' hoorden toen we door Amerika heen trokken. Erg mooi en met een heerlijk tempo.

De dromerige pracht van dit Lost in the Dream staat eigenlijk in tegenstelling tot de titel van het album en de songtitels. Maar toch ook weer niet: dromerig is wel de klankkleur. De veelal (hele) mooie, prachtige songs zijn ijzersterk neergezet en de productie is kraakhelder. Om er toch nog vier uit te pikken: vrij geniaal vind ik Under the Pressure, Red Eyes, An Ocean In Between The Waves & In Reverse.
Dit Lost in the Dream is echt zeer geslaagd en nu al één van de allerbeste albums van 2014.

Wat moet ik me voorstellen bij een dromerige graanschuur?

Ik heb dat een hele tijd geleden geschreven en nu toch een reactie! Ik dacht toen, ik doe eens gek. Het gaat om het rijden door hele weidse 'dromerige' landschappen (zo mooi zijn ze), met her en der van die typisch Amerikaanse boerderijen met grote graanschuren. Wij hebben dat een aantal malen met een RV gedaan. Zoiets dus.

thrm
Ik geloof dat ik begrijp wat je bedoelt. Een soort esthetische sequentie die je normaal alleen in films of in dromen ziet? Geromantiseerde beelden die in de werkelijkheid achter de eindeloze horizon op blijken te doemen? Met een schitterende nazomergloed eroverheen als een soort real-life instragram filter? Van die momenten dat je lijkt te zweven tussen tijd en ruimte?

Wow thrm: dat is mooi beschreven en precies wat ik bedoel!

avatar van scipio
Schitterende plaat, op dit moment de mooiste release van 2014 voor mij. Enkele maanden geleden ontdekt en intussen al grijs gedraaid. Ik heb de limited edition op paars vinyl toen gekocht. Ik dacht dat bijna niemand dit kende. En dan kijk ik vandaag eens op Musicmeter en zie al die reacties! Blij om te zien dat zoveel andere mensen er ook zo van genieten. Red Eyes is nu ook Hotshot op StuBru.

avatar van IntoMusic
Deze band aan het ontdekken en net de eerste twee tracks beluisterd. Wat een gave muziek! Smaakt naar meer.

rico24
Plaat van het jaar wellicht, alhoewel het is pas Mei. Ik ben benieuwd wie hier nog overeen komt.Deze is wel verdomd lekker hoor !

avatar van Johnny Marr
Burning en Red Eyes geven mij zo'n nostalgisch gevoel, heerlijk!
Alsof ze uitgekomen zijn in 1976 ofzo, zalig...

avatar van corn1holio1
scipio schreef:
. Red Eyes is nu ook Hotshot op StuBru.

Ow dat wist ik niet, staat toch regelmatig op bij mij, en ik heb het nog geen enkele keer weten passeren. toch goed dat ze nu en dan nog eens echte toppertjes weten op te pikken tussen de pharell-mania van de laatste maanden!

avatar van corn1holio1
Die intro naar Burning is ook echt geweldig. Eerst het rustmoment met The Haunting Idle (niet dat ik dat op zich goed vind, maar het past wel in de plaat), dan vallen de instrumenten in (instant-glimlach op mijn gezicht), en dan de bruce springsteen-actige vocals er over. Het weekend mag beginnen!

avatar van Working Man
Johnny Marr schreef:
Burning en Red Eyes geven mij zo'n nostalgisch gevoel, heerlijk!
Alsof ze uitgekomen zijn in 1976 ofzo, zalig...

Ik kan me er niet aan onttrekken dat ik sommige nummers toch erg veel op Flock of Seagulls vind lijken. Is helemaal niet erg want het luistert lekker weg.