menu

Muziek / MusicMeter Live! / Gisteren ... gezien!

zoeken in:
avatar van 123poetertjes
LAKSHMI - Adem
Hotel Figi, Zeist, 21 februari 2019.
Met mijn homies Geert en Arnout


Lieve Lakshmi,

Zo nu en dan zie ik een artiest live en denk ik: Verrek, hier moet ik een stukje over schrijven. Doorgaans komen er dan vanzelf woorden in me op die dan zinnen vormen waarvan ik er uiteindelijk genoeg heb om met een redelijk voldaan gevoel op de verzendknop te drukken. Maar jij maakt het me echter behoorlijk moeilijk. Nu, een dagje nadat ik je live zag én ontmoette, ben ik eigenlijk nog steeds lost for words. Sprakeloos. Het gebeurt me niet vaak dat een popconcert me laat voelen wat ik na gisteren voelde. Iets wat ik totaal niet verwacht had. Al was het, achteraf gezien, ook eigenlijk gewoon te verwachten. Je kan dit soort dingen. Daar heb je genoeg talent voor.

Lieve Lakshmi. Je bent momenteel bezig op een monstertour van 77 theatershows. Zevenenzeventig. Hoe krijg je dat voor elkaar? Alleen al het concept 'theatershow' is al een erg dappere insteek. De gemiddelde artiest houdt het bij een normale gigstructuur waarbij de praatjes tussen de liedjes vooral niet te veel stof tot nadenken doen geven. Jij gooit het over een andere boeg. Muziek bevat verhalen en de verhalen moeten verteld kunnen worden, vind je. Had je al theaterervaring? Vermoedelijk weinig, als ik je zo hoorde na je optreden. Je was een schuchter meisje, zeker als het om je muziek ging. Zelfs je ouders mochten je nummers niet horen. Iets dat je vaker hoort van artiesten trouwens. Ik blijf het verwonderlijk vinden dat je enkele jaren verder, alsof er niks aan de hand is, je volledig over kan geven aan een publiek vol onbekenden. En inmiddels ook wel een paar bekenden. Genoeg mensen die Adem vaker gezien hebben. Over het hele land verspreid, geen plek in Nederland die je niet toereikt. Van het topje van Groningen tot het zuiden van Limburg. Iedereen zou je kunnen zien als ze zouden willen. Ze moeten eigenlijk meer komen. Dat verdien je.

Lieve Lakshmi. Gisteren stond je in Zeist. Ik weet niet of ik zelf ooit al in Zeist ben geweest, op het voetbalcomplex na dan. Miste ik niet veel aan: Zeist lijkt, zeker in de miezer op een doordeweekse februariavond, maar een troosteloos gebeuren. We konden nog net een cafetaria vinden om daar even snel wat eten achterover te slaan. Het hotel van het theater en de zaal zelf zagen er al een stuk beter uit. Stijlvol. Dat moet je energie geven. Vol zat het helaas niet. Het leven van een muzikante kan hard zijn. Maar dat ben je inmiddels wel gewend. Je hebt er namelijk al vele shows opzitten. Het is in dat geval aan jou om de zaal – en Zeist – kleur te geven. Die enkele, af en toe nog onwetende, bezoekers achter te laten met een gevoel van ‘wtf heb ik nou weer gezien dit is awesome AAAAAH’. Een gedachte die hopelijk bij veel bezoekers ook de rondte deed. Het was namelijk daadwerkelijk awesome.

Lieve Lakshmi. Wat een optreden was het. Vervreemdend en tegelijkertijd ook intiem. Dat uitte zich al direct in het eerste deel van je show. Toen we de zaal in instapten lag je daar al, op je piano, bruinroze bontjas om je heen gewikkeld, naar boven te staren. Wolkjes met adem op het enorme scherm geprojecteerd. Adem, de naam van je show en een terugkerend thema. Hoe lang lag je daar al? Vijf minuten? Een uur? Ben je daar gewoon al direct gaan slapen nadat je vorige optreden klaar was? Ik weet het niet. Dat mag je ook voor je houden. Zo hou je mijn verbeelding groot. Het mysterie hield ook nog even aan tijdens opener When No One Sees Me. Je ging zitten maar toepasselijk hield je je rug naar het publiek. Niemand ziet je gezicht nog. En zo gingen je eerste twee nummers voorbij. Lakshmi, soms het gesloten boek. Daarna nestelde je je achter de piano, deed je dikke jas uit, en leverde een bloedmooie versie van Northern Sky. Je keek ons nog steeds niet aan maar je moet de chills door de zaal gevoeld hebben. En toen, tijdens Champagne, keek je voor het eerst de zaal in. Vanaf nu was jevoor ons definitief uit de schaduw. “Hoi, ik ben Lakshmi.” Ik wilde al langer klappen, nu mocht ik. Vanaf nu zocht je toenadering. Een fles champagne werd gedeeld met het publiek. Je wilt het publiek beter leren kennen en samen proosten is daarin niet te onderschatten. Het creëert vertrouwen. Vertrouwen vind je belangrijk. Dat maakt het vertellen net wat makkelijker.

Lieve Lakshmi. Wat waren je verhalen toch mooi. Niet gewoon iets quasi-interessants roepen voor de sake om een theatershow mee te vullen. Je had echt wat te vertellen. Het was diep. Intelligent. Rustgevend. Op het juiste moment de juiste stiltes. Maar ook weer luchtig. Toegankelijk. En zo nu en dan verrassend geestig. Ik moest een paar keer echt lachen, niet zelden vooral uit erkenning en herkenning van wat je te zeggen had. Van de spiegel die je ons voorhield. En vooral de spiegel die je jezelf voorhield. Over hoe het zijn van Lakshmi, tientallen personen in één, zo vermoeiend kan zijn dat je de leegte van een tankstation nodig hebt om even uit jezelf te kunnen stappen. Je woede botvierend op vleeseters maar een seconde later je eigen hypocrisie aan de tand voelend. Over de nachten dat je over het station zwierf, speciaal de laatste trein miste, nog uren op het station vertoefde, kon crashen bij kennissen die je alleen ziet wanneer het je uitkomt, heimwee kreeg en weer terug naar het station slenterde om je eerste trein te halen. Je verlangen naar de perfecte selfie met filters maar daarna tegelijk de leegte omdat het meer aandacht en hartjes genereert dan je nummers. Die in tegenstelling tot die foto juist ontzettend puur en jezelf zijn en daarom zoveel meer voor je betekenen dan welke selfie dan ook. Ergens heb je daar gelijk in. Ik zou je graag duizenden hartjes voor je nummers geven. Instagram heb ik niet, Facebook dan weer wel en ik heb een digitale pen waarmee ik recensies schrijf. Hopelijk krijg je hierdoor genoeg mee hoe tof ik het vond. Aan de andere kant mag je ook gewoon supertrots zijn op wie je bent. Een prachtig meisje met een geweldig karakter, passie voor wat je doet en bakken vol talent. Die filters mag laten zitten, die heb je niet nodig. Juist het onder woorden brengen van al je tekortkomingen maken je juist ontzettend stoer. Lakshmi, de godin van het licht die juist in het donker opbloeit. Lakshmi, het kleine meisje. Of vrouw. Word je oud als je jezelf een vrouw noemt? vroeg je je af. Je bent in elk geval erg volwassen. Dat heb ik kunnen zien.

Lieve Lakshmi. Wat mag je je gelukkig prijzen met zo’n geweldig team om je heen. Je bandleden, je technici, allemaal voelen ze jouw muziek perfect aan en weten ze anderhalf uur lang een perfecte harmonie van beeld en geluid te creëren. Wat was die staging toch ontzettend vet gedaan. Anderhalf uur lang kwam ik eigenlijk ogen tekort. Ik wilde op jou letten, hoe je soms zwierde over het podium van links naar rechts, dan weer verstild tegen de zo tweemaal opduikende pianist geleund. Eventjes met de gitaar in je hand, dan weer het prachtige Northern Sky op je eigen piano spelend. Misschien komt het omdat nu er nu al vele shows op hebt zitten, je beheerst het podium in elk geval als geen ander. Maar jongens, ik moest ook om de band letten. De band achter het doek, zo nu en dan sfeervol en stijlvol verlicht. Op je violiste, streep over haar gezicht, tweede stem verzorgend met zo nu en dan nog wat subtiele dansmoves. Je drummer, opgesloten in een hok, die zich om de paar nummers helemaal kon laten gaan en ook ondersteunend bij er zelfs een keer een geweldige solo uit mocht gooien. Je gitarist slash elektronicaman die perfect tussen hard en zacht wist te harmoniëren en tijdens Nowhere To Go ook zijn echte moment kreeg. Je pianist aan wie je je verwarmde tijdens After Hours. Live Forever waarin een deel van de band even naar voren mocht komen. En dan hadden we ook nog het scherm met prachtige zwartwitbeelden. Condens op de ramen, met hartjes erin getekend. Je gezicht in de rook. Allemaal precies goed. Niet afleidend, maar juist het verhaal en de muziek versterkend. En dan nog de pilaarlampen op het podium, oplichtend in de kleuren van je prachtige albumhoezen. De positionering van de piano, schuin met de rug naar het publiek gekeerd. Werkelijk waar alle details afgevinkt. Tot in de puntjes. Betoverd.

Lieve Lakshmi. Ik heb het zelfs nog amper over je nummers gehad. En dat terwijl, zij het in perfecte harmonie met je tussenstukjes, de muziek centraal stond. Je durfde het aan om juist je toegankelijkere poppy liedjes thuis te laten. Geen What The Hell bijvoorbeeld. Laat die maar aan Avril Lavigne over, hier paste ie in elk geval niet in de setting en dat wist je. Gelukkig is je scala zo breed dat niemand ze hoefde te missen. Ik weet niet precies meer hoeveel nummers je in totaal speelde, maar eigenlijk kwam al je toffe werk zo’n beetje langs. Het vloeide allemaal heel natuurlijk in elkaar over en maakte live ook stuk voor stuk nóg meer indruk dan het al deed op plaat. Ik noemde je al meermaals het grootste Nederlandse poptalent, maar na deze live-ervaring schaar ik je definitief onder mijn favoriete artiesten überhaupt. Zo veel nummers met kwaliteit. Zo gelaagd, zo verzorgd, zo nu en dan keihard en dan weer frêle. En wat heb je toch een prachtige unieke stem! Live dit dus nog in tienvoud. Je pianospel op Northern Sky. Hartje. De overgang van je eerste monoloog op Crash and Burn. Hartje. Het zwoele zalvende Wars. Hartje. Het praatje op Ithaca met direct Nowhere To Go erachteraan. Hartje. De holy shiiiiit climax van Nowhere To Go. Hartje. De piano en de neuries op Live Forever. Hartje. De geluidsmuur van The Lost Kult. Het wegdroommoment tijdens het verlengde Ahaa. Die distortie tijdens Empty. Het vertederende, voldane einde in de vorm van After Hours. Hartje. Eigenlijk stuk voor stuk momenten waar ik het even niet meer hield. Soms mijn mond wagenwijd open en verdwaasd en schaapachtig lachend om me heen starend. Dan bijna tot tranen geroerd richting het podium starend. Dergelijke wauwmomenten overkomen me doorgaans één of twee keer per concert. Misschien drie keer als ik veel geluk heb. Maar tijdens Adem ging dit maar door. Af en toe wilde ik opspringen. Ik wilde dansen, meeblèren, mijn armen in de lucht gooien, laten blijken hoe ontzettend ik het naar mijn zin heb gehad. Maar aan de andere kant was de gebondenheid aan zo’n theaterstoel ook wel weer mooi. Nu kon ik in elk geval in stilte, in mezelf, genieten. Zolang niemand een hanenwekker liet afgaan that is. Aan het einde van de show zou het grote applaus toch wel komen. “Fuck it, ik ga gewoon staan,” dacht ik toen. Een staande ovatie. Minder dan dat zou niet terecht zijn geweest.

Lieve Lakshmi. Dank ook voor de tijd die je na afloop voor ons nam. Om te praten over je passie, het belang van – en voor jou voornamelijk het gemis van – airplay, je droom om grote zalen uit te verkopen, je inspiraties, de magie van vinyl, je opkomende project waar ik nu al niet op kan wachten. Dank voor de woordjes die in je mijn twee kersverse vinyls hebt geschreven. Verder ook ontzettend leuk dat je een gastenboek bijhoudt waar iedereen leuke woordjes voor je in mag schrijven. Je weet als geen ander hoe belangrijk het is om publiek aan je te binden. Per show word je gelukkig altijd een paar fans rijker. Als je er dus nog duizend aan vastplakt kan je in elk geval de Ronda uitverkopen. Nog een paar jaar later AFAS. De andere bezoeker gaf je daar vijf jaar voor. In een ideale wereld had het nu al gekund. Maar dan zou ik je nu misschien wel moeilijker gesproken kunnen hebben, zeker voor zo’n lange tijd. Blijf daarom de komende jaren nog maar dit soort kleine zaaltjes spelen. Ik kom zeker snel terug.

Heels veel liefs,
Niek
x

avatar van DjFrankie
Afgelopen zaterdag Madrugada gezien, wat een feestje was dat! Super sfeer, band en vooral de nieuwe gitarist Cato Thomassen maakte indruk. Sivert was ook geweldig bij stem, een show met louter hoogtepunten. En moet ik er toch 1 noemen Majesty.

Waren wel een paar randdebielen die met zijn 4'en de week gingen doornemen. Er werd vriendelijk gevraagd dit elders te doen of via de telefoon te appen. Snap je toch niet, zoveel mensen die nog een kaartje wilde.

avatar van Johnny Marr
OMG, zag ik nu op setlist.fm goed dat ze World Leader Pretend hebben gecoverd gisterenavond? Lijkt me zalig om mee te maken...helaas ben ik er niet bij vanavond in Antwerpen

avatar van Choconas
Johnny Marr schreef:
OMG, zag ik nu op setlist.fm goed dat ze World Leader Pretend hebben gecoverd gisterenavond?

Ja, dat heb je goed gezien! Dat was nog eens een aangename verrassing, naast pareltjes als Majesty en The Kids kwam ineens die waanzinnige cover van World Leader Pretend voorbij. Echt genieten geblazen! Sowieso een concert om niet snel te vergeten, Madrugada in mijn geliefde Paradiso.

avatar van likeahurricane
Gisteren Brendan Perry in Hertz - TivoliVredenburg gezien.

Dit bericht bevat ingevoegde media van de volgende externe locatie:

https://www.youtube.com/watch?v=nnI8biQl3V0

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MusicMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MusicMeter met je privacy omgaat.


Het Dead can Dance concert was dat binnenkort komt was in korte tijd uitverkocht, maar dit concert niet. De songlist was een combinatie van eigen nummers, covers (o.a. Bossa Nova, Tim Buckley) en natuurlijk een paar Dead can Dance songs.

avatar van E40
E40
likeahurricane schreef:
Gisteren Brendan Perry in Hertz - TivoliVredenburg gezien.
(embed)
Het Dead can Dance concert was dat binnenkort komt was in korte tijd uitverkocht, maar dit concert niet. De songlist was een combinatie van eigen nummers, covers (o.a. Bossa Nova, Tim Buckley) en natuurlijk een paar Dead can Dance songs.


In de Handelsbeurs van Gent was er dinsdag jl helaas geen tweede bisnummer ( Medusa ).
En de vrolijke bossanovanummers , die telkens voor een radicale stijlbreuk zorgden en de flow van het optreden verstoorden , mag hij gerust van zijn setlist verwijderen , anders was dit misschien zomaar een 5*concert geweest.

avatar van likeahurricane
Tamino in TivoliVredenburg. Prachtig concert zowel qua opbouw als lichtshow, alleen de cover van Tame Impala paste niet helemaal.

Dit bericht bevat ingevoegde media van de volgende externe locatie:

https://www.youtube.com/watch?v=7L-3JEaU1sk

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MusicMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MusicMeter met je privacy omgaat.


avatar van Don Cappuccino
03/03: Darkspace/Turia - Baroeg, Rotterdam

Matinee-shows op zondag zijn top. Ik moest een redelijk eindje terugreizen (1h15m), maar ik was lekker rond 22:00 weer thuis.

Turia speelde een fantastische set. Goede sfeer met kaarsen, wierrook en schedels. Hypnotiserende en prachtige gitaarpartijen, ijzige en dromerige screams en donderende en primitieve drums. Ze sloten af met het nummer van de split met Fluisteraars (Aan den Golven der Aarde Geofferd), het hoogtepunt van het optreden. De Nederlandse blackmetalscene is momenteel echt heel sterk.

Daarna eetpauze en een stukje Saille gezien, maar daar maak ik niet te veel woorden aan vuil. Saaie lichtelijk symfonische blackmetal en de drummer speelde ontzettend rommelig. Ik vond ze compleet niet bij de andere twee bands passen.

Darkspace was echt immens. Zo belachelijk strak en intens! Veel werk van de derde en de vierde plaat. De lichtshow was heel gaaf, het geluid was zeer goed gemixt en ook de podiumpresentatie was top. Alsof je het materiaal van de platen nu ineens in full HD meekreeg. Ik heb een tijd getwijfeld of deze band live wel goed zou overkomen, maar ik ben ontzettend blij dat ik gegaan ben. Fenomenaal concert!

avatar van Môrthul
Gisteren heb ik ook Turia, Saille en Darkspace gezien in Rotterdam.

Turia was gaaf, goede screams en wat weet die gitarist een muur van geluid neer te zetten in zijn eentje. De drummer vond ik iets te ruw en eentonig, al pastte het wel goed bij de muziek. Saille was vrij inwisselbaar. Er zaten wel wat leuke stukken tussen maar het meeste van wat ze speelden is niet blijven hangen.

Darkspace daarentegen was mega intens. De helft van de tijd werd ik zowat achterover geblazen door het geweld. Het geluid was goed gemixt maar ik vond het wel te hard bij alle drie de concerten. Zo hard dat het op veel momenten één brei van geluid werd waarin de instrumenten moeilijk te onderscheiden waren. De hi-hat van de drumcomputer bij Darkspace was bijvoorbeeld alleen te horen als je oordopjes in had, anders viel hij compleet weg. Dat lijkt me ook niet de bedoeling.

Desalniettemin erg genoten, en ik heb Don Cappuccino gespot toen hij voor me stond om cd's te kopen na het concert

avatar van dix
dix
Darkspace.
In Rotterdam.
En dat lees ik nu

avatar van Don Cappuccino
dix schreef:
Darkspace.
In Rotterdam.
En dat lees ik nu


Ze spelen donderdag nog in de Willemeen in Arnhem.

avatar van B.Robertson
Net terug van Don Airey + band in Zalen Schaaf, Leeuwarden. Voor zover ik begrepen heb het tweede gedeelte van de One of a Kind-tour, waarvan dit het eerste optreden was. Met misschien 300 bezoekers een erg matige opkomst, aan die twee tientjes entree kan dat niet gelegen hebben. Men speelde er niet minder om op dit niet voorspelbare concert dat opende met Eyes of the World, van Rainbows Down to Earth. Daarna een blok van drie nummers van Airey's nieuwe album One of a Kind en toen vervolgens I Surrender, van Rainbows Difficult to Cure, werd ingezet kon ik me niet aan de indruk onttrekken een fijne bloemlezing van Don Airey's belangrijkste/bekendste werk te krijgen. Dat bleek maar al te waar te zijn, want naast nog twee nieuwe nummers bestond de vijf kwartier durende set uit een instrumentale versie van Parisienne Walkways (Gary Moore), Intergalactic Strut (Collosseum II), Rapture of the Deep (Deep Purple), Mr. Crowley (Ozzy Osbourne), All Night Long en Lost in Hollywood met een stukje A Light in the Black (Rainbow). De toegift duurde ruim twintig minuten en na een inleidend stukje Sylvia/Hocus Pocus (Focus) werd Hush gespeeld met in het midden een drum- en bassolo. Daarna Since You Been Gone (Rainbow) en Deep Purples Black Night. Dat laatste had van mij niet zonodig gehoeven, maar het publiek dacht er anders over. Die band van hem ken ik verder niet of misschien ook wel als ik me eens in de muzikanten van voorgaande solo-albums verdiep. Goede frontman, al had Airey zelf ook de nodige interactie met het publiek. Enige wat ik miste was een lange solo van Airey en ik had Difficult to Cure eigenlijk wel verwacht. Als het een beetje meezit verwacht ik eind volgende week dat One of a Kind-album via Dodax; ook verkrijgbaar bij de merchandising en naar verluidt was er nog een signeersessie. Met een speling van goed vijf minuten heb ik echter de laatste trein gehaald, wat anders nog wel eens een probleem vormt bij concerten in de Friese hoofdstad.

avatar van sj0n88
likeahurricane schreef:
Tamino in TivoliVredenburg. Prachtig concert zowel qua opbouw als lichtshow, alleen de cover van Tame Impala paste niet helemaal.
(embed)

Helaas mijn ticket moeten verkopen vanwege andere verplichtingen, maar deze man is altijd het bezoeken waard. Welk nummer van Tame Impala coverde hij?

avatar van WoNa
Woensdag 6 maart in de bovenzaal van Paradiso stond het Oostenrijkse duo Cari Cari + drummer. Een redelijk gevulde zaal kreeg een enorm sfeervol concert voorgeschoteld, waar de in reverb ondergedompelde gitaar de boventoon voerde, maar de details in de muziek, de belichting en de mooie samenzang tussen Alexander en Stephanie uiteindelijk de prachtige invulling gaven. Het beeld van een volledig rood uitgelicht podium waar Stephanie Widmer bijna als een contrast haar didgeridoo bespeelt, is heel fraai. De band heeft hier goed over nagedacht.

Vooraf was voor mij de vraag hoe de band alle overdubs voor haar rekening zou nemen, maar na een paar nummers viel die vraag weg. Cari Cari trekt de aandacht naar zich toe en vaagt al het andere weg. Geen twijfel resteert, gewoon een prima avond met een goede band die de liedjes volkomen ter beschikking heeft.

Anaana was al een van mijn top 3 albums vorig jaar. De band heeft er weer een streepje bij na dit optreden.

Dit is een bewerking van een Engelstalige post op WoNoBloG.

avatar van likeahurricane
sj0n88 schreef:
Welk nummer van Tame Impala coverde hij?


Let it happen. ik had ook daar een opname van gemaakt, maar deze is weer verwijderd vanwege de auteursrechten.

avatar van sj0n88
likeahurricane schreef:
(quote)


Let it happen. ik had ook daar een opname van gemaakt, maar deze is weer verwijderd vanwege de auteursrechten.

Jammer. Maar niet zo'n succes dus? Kan me er weinig bij voorstellen.

avatar van likeahurricane
Persoonlijk vond ik niet zo mooi. Het was solo, hij speelde een veel trager tempo met veel meer drama.
Maar anderen waren daar het niet mee eens. Binnen een dag al 30 likes en 300 views en de vraag om het weer te uploaden.

avatar van echoes
Afgelopen Zaterdag Focus in De Peppel in Zeist. Ik had de band 2 weken eerder in Amsterdam ook al live gezien en was weer zo onder de indruk dat ik nog maar een keer gegaan ben. Heerlijk zaaltje, met een man of 150 verre van vol, maar daardoor een prettige sfeer en volop ruimte voor het podium. En, oef!, wat was het weer waanzinnig goed zeg! Elke rock-liefhebber die dit leest en ze nog nooit live heeft gezien zou dat echt eens moeten doen. Al was het alleen maar om, wat mij betreft, levende legende Pierre van de Linden te horen en zien. Jezimukrezie, die man is 73 geworden en het is werkelijk fabelachtig wat ie doet. Zo enorm staan te genieten van het spel van die man. Daarnaast is de rest van de band ook fantastisch en die gitaarmelodieen raken me diep in m'n ziel. Ik heb Focus nu een keer of 10 live gezien de afgelopen 16 jaar in verschillende samenstellingen. Mijn conclusie is dat het voor mij niet uitmaakt wie er gitaar speelt. Alle 3 de gitaristen die ik live heb gezien raken me met hun klank en spel tot tranen toe, maar Pierre is onvervangbaar. Serieus, doe jezelf een plezier en ga 'm live zien met Focus. Die man zou bij leven een standbeeld moeten krijgen!

avatar van Shaky
14/03/2019 Raymond van het Groenewoud in de Kruisherenkapel, Uden

Het is onmogelijk om iets over dit optreden te zeggen zonder eerst de bijzondere ambiance te benoemen. Wat een prachtige locatie is Kruisherenkapel. Wellicht een onconventionele plek om concerten in te organiseren, maar mijn hemel wat zorgt deze kapel voor een imposante aankleding en uitstekende akoestiek. Dit beloofde bij binnenkomst al een mooie avond te worden.

Al snel werd duidelijk dat mijn broer en ik zo goed als de jongsten aanwezigen waren (op twee jongens die met hun ouders mee moeten komen na) en de kapel leek niet volledig uitverkocht. Achterin waren nog wat lege plekken te spotten.

Raymond kwam op en begon met een zwaarmoedig gedicht en eindige deze voordracht door te zeggen 'de toon is gezet voor de avond'. Raymond kwam zeer goedgemutst over, had er zin in, was los en zorgde voor bijzonder veel humor tijdens het optreden. De avond was opgedeeld in twee sets, beide van ongeveer 45 minuten. De eerste set vloog voorbij en bestond uit zowel zware kost als meezingers en een enkel nummer met meligere inslag.

Ook de tweede set verveelde geen minuut en Raymond hield er met zijn humor flink de swung in. Hij was ook niet te beroerd om mensen in het publiek aan te pakken zoals toen er een telefoon afging bij iemand op de eerste rij...

Nummers als Je Veux de l'Amour, Liefde voor Muziek, Twee Meisjes, Maria, Maria, Ik Hou van Jou en Zjoske Schone Meid kwamen voorbij en daarbij werden er de nodige minder bekende pareltjes gespeeld. Het was een soloconcert, maar zo voelde het niet. Hoewel er geen band bij was, vult Raymond het volledig podium; zowel qua persoonlijkheid als muzikale volheid. Hij begeleidde zichzelf op piano en gitaar en deed zelfs hele stukken a capella. Het publiek had er ook zin in, zong mee en applaudisseerde bijna uitzinnig; hetgeen nog imposanter overkwam door de akoestiek in de kapel.

Schitterende ambiance, geweldig optreden. Ik durf hier best 9 uit 10 voor te geven.

avatar van jordidj1
jordidj1 (moderator)
Vanavond begaf ik mijzelf weer in het hoge noorden, omdat Simplon weer eens een toffe hip-hopact hadden geboekt. Na Cunninlynguists, Winne en Rico & Sticks was het ditmaal de grootste naam die ik in 050 mocht aanschouwen: niemand minder dan GZA. De baas van de Wu-Tang Clan.

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: het viel tegen. Maar dat was niet de fout van de Genius, gelukkig. Die had er wel zin in, net als zijn gezelschap die er lekker op los zoop en blowde. Nee, geluidstechnisch was het niet te harden. De bas stond intens hoog: ik hoorde amper de beats, wat opzicht wel belangrijk is, vooral als het RZA-producties zijn. Dat GZA niet op de toppen van zijn kunnen rapte, valt dan direct extra op.

Heel erg jammer! Want de tracklist was fenomenaal. Toch erg leuk om de grote baas live te zien. Ik twijfel steeds meer om toch maar naar Gods of Rap te gaan.

Uit mijn blote hoofd, nummers die voorbij zijn gekomen (enigszins in chronologische volgorde):

Duel of the Iron Mic
4th Chamber
Shadowboxin'
Cold World
Living in the World Today
Gold
Labels
Investigative Reports
Hell's Wind Staff
I Gotcha Back
Da Mystery Of Chessboxin'
C.R.E.A.M.
Wu-Tang Ain't Nuthing ta F' Wit
Clan In Da Front
Protect Ya Neck
Shimmy Shimmy Ya
Liquid Swords
Reunited
Triumph

En nog wat minder bekend materiaal. Weet ik zo even niet.

avatar van JayM
jordidj1 schreef:
niemand minder dan GZA. De baas van de Wu-Tang Clan.

GZA is zeker een baas, maar de baas van Wu-Tang?? Voor zover mij bekend was dat altijd RZA, die onlangs het stokje heeft overgedragen aan Ghostface betreffende de te varen muzikale koers.

Jammer dat het geluid zo slecht was. Had dit optreden graag meegepakt, helaas was het al uitverkocht toen ik er over hoorde. Mooie setlist! Gods of Rap ben ik er wel bij, dus nu hopen dat het daar beter uit de verf komt (en WU niet nogmaals knetter stoned de boel staat te verzieken ?).

avatar van bennerd
Wu-Tang live, daar heb ik wel wat schrik voor. Het kwam die ene keer dat ik ze zag over als een veredelde freestyle. Te veel chaos, niet echt veel spanning, gewoon maar af en toe om beurten een versje doen.

Jammer, want heb die gasten echt hoog zitten.

avatar van JayM
Kan bij Wu idd alle kanten op gaan. Aangezien het een legacy tour betreft (en ze het podium delen met andere iconen), verwacht ik dat ze niet willen afgaan en hun beste beentje voor zetten. Flava Flav is er niet bij, dus dat is 1 potentieel risico minder en in het slechtste geval kun je rekenen op een altijd sterke live show van De La Soul en de muzikale intermezzo’s van Premier.

avatar van AdrieMeijer
Habib Koite en Bamada in 013 Tilburg, 21 maart 2019.http://favorieta3.weebly.com/uploads/2/4/3/0/24305621/habib-koite_1_orig.jpg
Wat een feest! Een beetje aan de korte kant, ongeveer een uur en een kwartier, maar vrolijk swingend van begin tot eind. Met het prachtige begin (I Mada) pakte Habib het publiek meteen in. Zijn flonkerende gitaarspel maakte indruk en mijn hemel, wat is die man nog steeds goed bij stem op zijn 61e. Daarbij straalde de hele band een enorm spelplezier uit.
Elk nummer werd breed uitgesponnen, en zo kon het gebeuren dat het hele concert uit slechts 7 of 8 songs bestond. In ieder geval heb ik gehoord: I Mada, Terere, Muso Ko, L.A.,Foro Bana en in de toegift Wassiye en Cigarette a Bana.

avatar van Leptop
Gisteren de 1e dag Prognosis in Eindhoven. Hoofdpodium The Gathering, Leprous en Haken. Ieder 1,5 uur. Heeeeel erg goed allemaal.

avatar van blur8
Roo Panes, 22 maart, Tolhuistuin Amsterdam (volle bak).

Snelle terugkeer, na succes in de kleine tuinzaal van paar maanden geleden. memoreerde Roo zelf ook.
Had de indruk dat het gehele toenmalige publiek er weer was, nu aangevuld met ieder die toen geen kaartje had.
Drie microfoon standaards nu. 3 gitaren, keyboard en drumpedal. De kleinste gitaar geeft een tokkeld vioolachtig geluid en is de meest toegevoegde waarde, ten opzichte van Roo solo.

Het was een vrolijke boel op het podium. grappigst: de violist probeert Roo een clumsy verwijt te maken, terwijl hij zelf de verkeerde gitaar pakt en het bijna echt rommelig wordt. Maakt voor die geweldige stem van Roo natuurlijk niet uit.
Tijdens Lullaby Love geeft de bassgitraar na een klap geen geluid meer. Waarna de zaal de rest van het nummer vocal afmaakt.

SETLIST:
A message to myself
Indigo home
glory days
Quiet man
year in a garden
land ofthe living
paperweights
ophelia
little giant
thinking of japan (NEW)
ran bofore the storm
tiger striped sky
home from hone
lullaby love

8 december in Paradiso's grote zaal, Dat wordt ander koek. En bevestigd door Roo; met volledige band.
Kaartje komt net binnen.

avatar van 123poetertjes
Gisteren Tessa gezien tho. Topavond

avatar van staralfur
Ik was ook bij Roo Panes gisteren. De vorige keer was in oktober 2016, er is in de tussentijd een prachtig album uitgebracht waar (logischerwijs) veel van gespeeld werd. Ik was wat optimistisch na twee dagen ziek zijn, waardoor ik na ca zes nummers eventjes de zaal moest verlaten voor wat frisse lucht.
(of kwam het door Roo? ?)

De rest van het concert heb ik zittend onder de trappen achterin de zaal kunnen volgen en ik vond het prachtig. Als het even mee zit ben ik er in december weer bij.

avatar van WoNa
Live in onze huiskamer, The Maureens.

Natuurlijk, wie de platen van de band kent, weet dat dit mannen zijn die liedjes smeden tot ze perfect zijn, in melodie, in samenzang en in gevoel. In een intieme setting waarin voor beide kanten van de kamer geen enkele mogelijkheid voor schuilen meer is, kwamen ze volledig tot leven. De impact van de songs viel van de gezichten van de luisteraars af te lezen, het plezier om ze te spelen en zingen van de gezichten van de band. Mooie momenten waarin de magie die muziek teweeg brengt in overvloed aanwezig was.

Ik gun deze band de hoofdpodia van zalen en festivals, maar deze herinnering neemt niemand mij af.

avatar van -SprayIt-
https://i.ytimg.com/vi/cOlQTon_PaA/maxresdefault.jpg

Rewire 2019, ik keek er weer erg naar uit. Met Le Guess Who? en TodaysArt één van mijn favoriete stadsfestivals. Ook dit jaar stond er weer veel experimenteels op het programma, ik ging er open in dit jaar, al had ik Tim Hecker, Low en Nicolas Jaar wel op de must-see list.

VRIJDAG na een mooie rit vanuit Groningen aangekomen in Den Haag, misschien wel mijn favoriete stad in Nederland. Na het parkeren van de auto, het halen van het bandje en een korte wandeltocht aangekomen bij de Stadsschouwburg, Tim Hecker speelt met het Konoyo Ensemble, ik kijk er naar uit! De rij stond reeds tot op de hoek en we dachten dat de deuren nog zouden openen, maar het bleek al vol te zitten, 1 in, 1 out. Enigszins teleurgesteld afgedropen, het zou druk worden, dat is duidelijk, dus bij must sees op tijd arriveren. Dan maar op naar Paard, waar de voor ons onbekende Lafawndah zou optreden. Dit bleek een uitermate onderhoudende show met mysterieuze zang en bezwerende percussie. Een fijne start. Ik zag vervolgens Actress op de planning en ik heb daar wel positieve ideeën bij, ik zag dat ik R.I.P. 4* had gegeven in 2012, dus op naar Paard 1. Daar aangekomen een mooi plekje kunnen bemachtigen, blijkt de dj problemen met zijn materiaal te hebben. Na wat gerommel en zichtbare irritatie breekt een oorverdovende teringherrie los, gecombineerd met chaotische visuals. Totaal onnavolgbaar en voor ons niet genietbaar op dat moment, we wilden er juist lekker inkomen met Hecker-achtige muziek. Nee, dit was het niet, eerst maar een drankje. Tegenover Paard ook een programmering in de Koorenhuiszaal, Tanya Tagaq, klinkt exotisch. Daar aangekomen horen we bij binnenkomst een soort schreeuw, gevolgd door een geluid van huilen, zuchten, hijgen en gillen. Het deed me meteen aan Diamanda Galas - Litanies of Satan denken, al was dit net iets minder intens. Mooie begeleiding met viool en drums, het deed jazz-achtig aan. Jammer dat achter ons twee onderontwikkelde personen stonden die niet konden omgaan met deze wijze van zingen, zij stonden meer te grinniken en domme geluiden te maken dan te luisteren, ga dan weg of heb een beetje respect denk ik dan. Tegen het einde van dit concert weer naar Paard gegaan, want over Gazalle Twin heb ik goede dingen gelezen. Dat was een heel fijn feestje (edit: dit bleek Jlin solo te zijn)! Met zichtbaar plezier knalde ze de ene na de andere snoeiharde beat erin, steeds dansbaar, maar toch experimenteel. Een gekke maar goede mix van tribale percussie, dubstep en een soort urban techno, de zaal ging er lekker in mee en het werd een fijn dansfeestje. Het had van mij zo nog een uurtje door mogen gaan, maar dan had ik wel Flohio gemist! Wat is dat een lief en tof mens zeg, wat een energie! Op YouTube staan al een paar filmpjes, die geven een indruk. De Londense heeft net een track op het nieuwe album van Modeselektor verzorgd, lekker rauwe grimey hiphop. Nagenoeg iedereen in de ruimte ging mee in het feestje, ze kwam zelf ook nog even meedansen in het publiek en haar dj deed met bezweet ontbloot bovenlijf nog een paar sprongen van zijn dj-booth. Leuk, zulke artiesten gun ik succes. Vervolgens alleen nog een half uurtje bij Otim Alpha geweest, leuk, maar kon de aandacht niet echt vasthouden. Aangezien we bij een vriend in Hilversum sliepen, we nog een uur moesten rijden en het inmiddels half 2 was geweest hebben we het daar bij gelaten. Een leuke eerste dag, al waren er niet echt memorabele hoogtepunten. Zowel Jlin solo, Lafawndah als Flohio (veel vrouwelijke artiesten op dit festival) waren goed en krijgen rond een 7,5.

ZATERDAG na een zeer korte nacht heerlijk in het zonnetje gezeten en gegeten in Hilversum, het middagprogramma hebben we laten schieten. Sowieso ben ik wat minder van de talks en het randprogramma, in alle keren dat ik naar Rewire ben geweest heb ik ze niet bezocht. Wel had ik enkele acts in de avond omcirkelt, zoals Low, Jessica Pratt en Nicolas Jaar. We begonnen om 8 uur in de kerk, Kit Downes & Ensemble Klang brachten een mooi stuk ter gehore, een mix van o.a. orgel, gitaar, saxofoon en piano. Heerlijk met de ogen dicht ons laten meevoeren op de wonderlijke klanken op deze prachtige locatie. Volledig zen vervolgen we ons avontuur, tijd voor Julia Holter Duo in Paard. Ze speelt samen met Tashi Wada uitgesponnen liedjes. Ondanks de mooie stem en het goede pianospel kon het me niet echt boeien, het bleef ietwat repetitief en vlak. Af en toe hoor je de potentie en dan heb ik het gevoel dat er meer in had gezeten. Ik zet liever één van haar laatste 4 platen op. Na haar stond in dezelfde ruimte Low gepland en daar wilde ik zeer graag bij zijn. Ik vind Double Negative één van de beste albums van de laatste jaren en keek erg uit naar het concert. Mijn verwachtingen werden grotendeels ingelost, prachtige samenzang, mooie visuals en heerlijk warm en mysterieus gitaargruis. Een goed concert met voldoende variatie in songs en een doordachte opbouw. Uiterst sfeervol, een bijzondere ervaring. Ik zag Jessica Pratt al op Le Guess Who? en wilde haar nog wel een keer zien, ook Doon Kanda, Laurel Halo en Jaar stonden op programma, maar ik en mijn vriendin keken elkaar moe aan en besloten spontaan lekker ons bedje op te zoeken.

ZONDAG een dag met nagenoeg slechts onbekende namen. Dit bleek voor ons verreweg de fijnste en beste dag te worden. Ook omdat we heerlijk uitgerust en energiek waren, de zon scheen en we zin hadden in onze ontdekkingstocht door Den Haag. Dit begon om kwart voor 5 in de Oud Katholieke Kerk, een prachtig gebouw in een klein steegje, je verwacht het absoluut niet. Geweldig om eens heen te gaan. Daar aangekomen komt de Ethiopische Sosena Gebre Eyesus op met een zogenaamde Begena, een soort harp. Ze zingt prachtige hypnotiserende liedjes die je in trance brengen. Zeer minimalistisch en repetitief, maar zo puur en indrukwekkend in al haar eenvoud, prachtig. Opvallend is dat het gehele weekend alle zalen vol zitten, hoe onbekend de artiest ook is, welk tijdstip het ook is, het zit vol. Na afloop lekker taart gegeten en koffie gedronken in 1 van de vele leuke tentjes in de binnenstad. Om vervolgens plaats te nemen in de fijne Korzo-zaal. Ook hier weer propvol, dit keer voor Haron, een Nederlandse experimentele artiest, ga Wandelaar van hem echt checken! Na een korte en relaxte openingsspeech, hij gaf aan dat we gerust even mochten slapen, begon een adembenemende geluidscollage en een prachtig pianoconcert, erg indrukwekkend, één van de hoogtepunten, dikke 8. Na afloop waren wij zo ontspannen en blij dat we echt even bij moesten komen, muziek kan louterend en verkwikkend werken. Ik had op YouTube een filmpje gezien van John Bence en was onder de indruk, dus in lichte tred terug naar de kerk. Lastig om te omschrijven wat voor muziek hij maakt, hij zingt, schreeuwt, kermt en zucht een zeer emotioneel en beladen sfeer de ruimte in. Hij trekt daarbij ietwat gekke bekken, duikt ineen en ondergaat de emotie zichtbaar, zeer theatraal. Voor sommige mensen was dit te veel van het goede, de gehele rij voor mij lag zeker 30 minuten in een deuk samen. Ik heb me niet vaak zo geërgerd tijdens een concert, het was respectloos, triest en zeer kinderachtig. Het ontroerde me zelfs, die man legt zijn ziel en zaligheid in zijn muziek en je lacht hem, terwijl hij de zaal inkijkt, uit in zijn gezicht, blijf weg alsjeblieft. Het was geen lang concert, maar heeft wel veel indruk gemaakt. Het einde van het programma komt in zicht en we nemen plaats in prachtig verlichte Grote Kerk. We konden een mooi plekje middag vooraan krijgen en het wachten was op Iona Fortune. Na even Googlen blijkt dat een prachtige vrouw te zijn, ook de omschrijving van de muziek maakte nieuwsgierig. Meteen na aanvang werd duidelijk dat dit het meest mooie is wat we dat weekend zouden horen. Een groep van 6 dames namen plaats op het grote podium en slechts met minimale geluidscollages, uitgespronnen ambient en het gestapelde en intense stemgeluid van dit zestal werd een geweldig sfeervol geheel gecreëerd. Meerdere momenten van kippenvel, ontroering en verbazing, meer dan prachtig wat dit gezelschap neer weet te zetten. Wat mij betreft de enige act die boven de 8 scoort dit weekend. Als afsluiting Nicolas Jaar Group, eveneens in de Grote Kerk. Ik ben groot fan van zijn muziek, zeker Darkside en zijn electronische muziek, heb zelfs 1 EP 5* toegekend. Al met al bleek dit enigszins een teleurstelling. Zoals de naam al aangeeft heeft hij een groep muzikanten om zich heen verzameld, die elk een bijzonder instrument bespelen. Muzikaal gezien interessant, maar te weinig Nicolas Jaar en te veel pretentieuze jazz als je het mij vraagt. Ik las in een review dat ook zij het teleurstellend vonden, Jaar zou net iets te veel naar Steve Reich hebben geluisterd de afgelopen tijd. Nu is dat niet te minste naam natuurlijk, maar het kwam niet helemaal over deze avond. Ik zou als ik slechts voor dit concert zou zijn gekomen erg teleurgesteld zijn. Wel een 7, maar ik had er meer van verwacht.

Altijd weer fijn om af te reizen naar deze mooie stad, Rewire weet een gedurfd en gevarieerd programma samen te stellen, voor ieder wat wils. De locaties zijn geweldig, de communicatie en organisatie perfect en dat voor nog geen 25 euro per dag, het is het elk jaar weer dubbel en dwars waard. Tot volgend jaar!

Gast
geplaatst: vandaag om 07:57 uur

geplaatst: vandaag om 07:57 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.