menu

Muziek / Muziekgames / Greatest Hits of # (The Beatles)!

zoeken in:
avatar van 123poetertjes
15. 40’
Franz Ferdinand
61 punten, 15 keer genoemd

Want 12,19 meter klinkt niet zo aantrekkelijk. Toch is ook 40’ ook net niet aantrekkelijk genoeg om heel veel in de punten te vallen. aerobag had er de mazimale score voor over, verder was het gewoon een beetje sprokkelen en hierdoor valt ie ook middenin de achterhoede met 60 tot 62 punten. 40 ft. is de afsluiter van het debuut en doet dat op een ergens rustige maar ergens ook verrekkes spannende manier. Telkens bouwt weer voorzichtig op naar dat bangerreffrein o daarna weer terug te vallen in rust die nooit echt rust is omdat je weet dat ie nog gaat komen. Live spinnen ze hem nog een stukje langer uit waardoor er plots plek is voor vrije gitaarsolo’s, al spelen ze hem niet heel erg vaak meer. Het gat ook over het staan op een klif aan het water, wachtend op die sprong maar angstig om in het diepe te gaan. Mooie metafoor ook voor lef tonen in situaties in het leven waarin dat wel eens van pas kan komen. Een lang niet zo gelikte demoversie werd uitgebracht als B-kantje op The Dark Of The Matinée


aerobag schreef:
Franz Ferdinand is fucking amazing

Die afsluiter van het debuut, die met meerdere swingende maar opbouwende gitaarloopjes gewoon even stiekem het beste nummer van Franz Ferdinand is.... en dat hebben de meest niet eens door. ik wel hoor, oooooh lalalalalaaalalalaaaa jalalalaaavatar van 123poetertjes
14. The Fallen
You Could Have It So Much Better
62 punten, 15 keer genoemd

The Fallen is zeker niet virtuous among de andere finalisten al had ie wat mij betreft wel iets meer verdiend. Kwam stroef op gang en herpakte zich enigszins tegen het eind. De eerste nummer dat voorbijkomt van You Could Have It So Much Better, een album waarmee FF iets meer veelzijdigheid wilde tonen. En het is ze prima gelukt, er staan wat funky tunes op, een paar Beatle-esque popnummers maar uiteindelijk kan ook de klassieke gitaarpop natuurlijk niet ontbreken en The Fallen is in dat opzicht een mooi voorbeeld. De riffs rpingen om je oren, de backings van Nick zwieren lekker rond en Alex keeps zijn cool zoals hij dat kan. FF strooit wel vaker met Bijbelse teksten en eigenlijk boekteksten in het algemeen. Kapranos heeft dan ook nog theologie gestudeerd maar omdat t eenmaal een rock’n’roller is heeft hij die studie uiteraard niet afgemaakt, waarom zou je? Het Nieuwe Testament wordt hier herschreven door een troubled boy die denkt dat ie Jezus is maar eigenlijk alleen maar schade aanricht, maar dat mag omdat Jezus het goedkeurt. Ofzo. The fallen werd gereleast als A-kant samen met Lindsey Weeeeeeeells dat eigenlijk gewoon het album had moeten halen, geweldig nummer. WHO GIVES A DAMN ABOUT THE PROFITS OF TESCO? Vakkundig geruïneerd door Justice ook.

avatar van 123poetertjes
13. Jacqueline
Franz Ferdinand
62 punten, 14 keer genoemd

Eigenlijk altijd ene beetje tussen plek dertien en vijftien rondgezweefd dus in dat opzicht pakt het nog redelijk voordelig uit. Qua punten exact gelijk met The Fallen maar een eerste plek van Arbeidsdeskundige gaf de doorslag om deze een plekje hoger te zetten. De derde albumopener die langskomt van de in totaal vijf die de finale gehaald hebben. Als opener van FF is dit dan wel het allereerste nummer waarover ik ooit heb geschreven op MuMe. Wat ik precies zei weet ik niet want ik ga het niet teruglezen hihi, maar op die manier zal ie toch altijd wel speciaal voor me blijven. Het zet eigenlijk al direct de toon voor wat nog komen gaat op het album: begint rustig maar als het eenmaal los is dan gaat het ook hard. Bijzonder speels nummer met melodielijnen die alle kanten op zwieren en gebrek aan een echt couplet. De demoversie, die Better In Hoboken heette, heeft een wat andere structuur waarbij het “Jacqueline was seventeen”-deel na het eerste refrein komt. Daar zit dan ook niet die switch in die best kenmerkend is voor Franz Ferdinand daar o.a. Take Me Out en Bite Hard het ook gebruiken. Jacqueline was één van de uitverkorene nummers om te fungeren in 9 Songs, eigenlijk gewoon een verkapte pornofilm (heb m zelf nog niet gezien hoor x) waarin een dude terugkijkt op de tijd waarin hij met z’n ex-loverrr negen concerten bezocht en tussendoor maar wat met haar afneukte. Niet Jacqueline zelf trouwens, dat was een vriendin van Alex die in een poëziebibliotheek werkte waarin Ivor Cutler, een bekende Schotse dichter weleens kwam. Ivor was in de tachtig maar nog altijd lekker flirterig omdat hij nog naar mensen wilde kijken door de ogen van een jonge man. Alsnog, iewl. Ga op vakantie afzo, altijd beter.

avatar van 123poetertjes
12. Always Ascending
Always Ascending
67 punten, 12 keer genoemd

De newbie doet het eigenlijk nog best wel behoorlijk. Niet bijster veel noteringen, wel een aantal hele hoge met ook nog zowaar een eerste plaats van EttaJamesBrown. Door het op de valreep geplaatste lijstje van Marco stegen ze nog eventjes vier plekken. Close Call Ascending dus. Het was eind 2017, de mannen werden wat grijzer en Nick was uit de band gestapt maar toch wilden ze niet van opgeven weten. Er moest een nieuwe toetsenist en gitarist komen en zo werd Julian Corrie de vervanger van Nick, een lastige taak. Corrie was solo als Miaoux Miaoux actief waarin hij alle instrumenten zelf inspeelt. Nadat het album af was kwam ook Dino Bardot erbij, een guy die Alex en Paul al kenden uit The Yummy Fur, een bandje waarin ze speelden voordat FF een ding was. De band dan, de hertog was toen al wel even dood. Bardot bedankte destijds, startte een eigen bandje genaamd The 1990s en zal toch wel met enige jaloezie hebben toegekeken toen zijn ouwe matties Glastonbury mochten headlinen. Maar eind goed, al goed. Terug naar Always Ascending, waarin weer meer gespeeld wordt met elektronica om alles een nu-discoibe te geven. Pronkstuk is echter de Shepardstoon die eigenlijk het hele nummer meedoet en ja, altijd hoger wordt wat het nummer een heerlijk spacend effect geeft. Dit gaat vergezeld met een net zo spacende clip waarin de bandleden een beetje rondzweven door random shizzle. Volgens Alex symboliseerde de clip "pretty much a typical Sunday afternoon round at Franz Ferdinand's flat". Ik ben benieuwd naar hoe hun huisfeesten er dan uit zullen zien.Anyway, geweldig nummer van een band die nog altijd best wel heel goed is.

EttaJamesBrown schreef:
Was vroeger alles beter? Natuurlijk niet. Nieuwerwets spul bovenaan.
Het magistrale “Always Ascending” snijdt op subliminale wijze (AA) de strijd met de fles aan. Bring me water!

avatar van 123poetertjes
11. No You Girls
Tonight
72 punten, 16 keer genoemd

De grootste hit van Tonight en eigenlijk ook de laatste grote FF-hit in het algemeen moet het hier wel ruimschoots afleggen tegen die andere single op dat album die nog wel even op zich laat wachten. De toptien was twaalf punten weg en bovendien waren daar dan ook nog een paar nummeréénnoteringen voor nodig geweest maar die kreeg No You Girls niet. No you MuMe’ers never know. Net als Lucid Dreams is No You Girls een uitgewerkte versie van een soberder uitgevoerd ideetje. Dat ideetje hette Katherine Kiss Me en jup, die heeft nog daadwerkelijk het album gehaald. Waarschijnlijk vonden ze hem simpelweg te mooi om weg te gooien. Kan ze niet ongelijk geven. Ondanks dat vele passages uit Katherine uiteindelijk No You Girls gehaald hebben is het thematisch een stukje anders. Waar Katherine een nummer uit het hart is over Alex’ eerste kus met een meisje dat hij daadwerkelijk leuk vond en No You Girls meer de gemiddelde jolige stapavond waarin jongens proberen aan te pappen met elke beetje geile meid die die avond tegenkomen. Maar dan wel met de klasse en charme van Kapranos natuurlijk, Donny Benét is zijn tweede naam zo classy is ie. De Bloodversie heet trouwens Katherine Hit Me, wat eigenlijk al mooi het verschil in toon aangeeft. Mooi trouwens is het optreden op Lollapalooza 2013 waarin Alex nogal vals uithaalt en Paul naar hem kijkt met het idee van wtf dude, leer zingen. Ik hou van Paul, Paul is cool.

avatar van 123poetertjes
10. Outsiders
You Could Have It So Much Better
84 punten, 14 keer genoemd

HO
Een toptienplek, stiekem meer gehoopt maar eigenlijk al een stuk mooier dan verwacht. Volgens Musicmeter is Outsiders de één na beste albumtrack van Franz Ferdinand. Niet bijster veel noteringen, wel veel hoge waaronder een eerste plaats van baas Jizze, baas andré en uw scribent. Outsiders was aanvankelijk de albumtitel maar die werd uiteindelijk gewijzigd in het iets meer opvallende YCHISMB, de naam die we nu kennen and love. Ach, gelukkig bestaat het nummer nog. Outsiders is een combi van vrolijke opliftende funk en dat pikdonkere randje dat ze nogal wel eens aan hoor nummers meegeven. Hierdoor wordt het een onheilspellend geheel waarbij dat synthesizertje steeds maar op de loer ligt om je te verorberen. Vanaf het begin is het ongemakkelijk, twee gitaartjes die net niet ritmisch parallel lopen, drums die net een beat te vroeg invallen: het klopt net niet helemaal en dat intrigeert me als een malle. Voeg nog het intermezzo toe waarin Nick even als een Bowie erdoorheen brengt en die kilheid wanneer Alex droomt met valium en je hebt perfectie. Het nummer gaat over een relatie waarin de zijpersoon nogal dominant is (heersend als Caesar zelfs) en de ikpersoon eigenlijk probeert te vluchten maar toch wel heel erg tot haar is aangetrokken. Een soort eindeloos rennen naar het niets, als een enge droom. Er is een heel fraaie fanmade video van dit nummer die het eigenlijk perfect illustreert. Live weten ze net niet die speelse discrepantie in de instrumentatie te pakken maar ze maken dat wel goed door af te sluiten met een epic drumstukje waarin allevier de bandleden een paar stokjes in de hand pakken en gaaaaan. Niet voordat Paul keihard “GLASTONBURYYYYYYYYYYYYYYYY. SHAMONE MOTHERFUCKEEEEERS” in de mic schreeuwt. Damn you Glastonburyshow. Oh, en dat baslijntje trouwens, Bob op van mij.

avatar van 123poetertjes
9. Walk Away
You Could Have It So Much Better
91 punten, 19 keer genoemd

Direct nog eentje van albumpje 2. Top acht zat er eigenlijk bijna de hele finale niet in maar op het einde komt ie toch maar twee punten tekort. Ook hier weer drie eerste plekken: van Gretz, 50tracks en Verweggistan. Van die laatste had ik het wel verwacht want hij had hem enkele jaren terug nog in zijn toptienlijstje allertijden op WielerFlits. Net als Nelly Furtado trouwens, vriend van mijn Greatest Hits shows dus. Walk Away is liefdesverdriet waar het het meest pijn doet. Van iemand die je zo leuk vindt dat zelfs het voorgoed weglopen je nog verliefd op haar maakt. Het eerste refrein waarmee je nog denkt er mee te kunnen dealen, maar dan het tweede refrein, wanneer het daadwerkelijk zo ver is, de realisatie. Alles kapot. Met beeldspraak de één nog fraaier dan de ander. Neem nou Radio 4, een zender zo iconisch dat de legende gaat dat de Royal Navy in tijd van een nucleaire oorlog eerst checkt of de zender nog in de lucht is, zo niet dan mogen ze hun missiles afvuren. Hoppa. Stalin blij, Hitler blij. Churchill in zee met Mao. Alles kapot. Oh, ik hou ervan als FF politieke referenties dropt. Waarom zouden ze anders zo heten? Toen ze Walk Away in Sarajevo speelden droegen ze het daadwerkelijk op aan Gavrilo Princip, hij die Franz Ferdinand doodschoot, omdat ie ‘particularly dear’ was voor ze. Baasjes. Dan is er nog het nummer All For You, Sophia, dat juist vanuit het oogpunt van de hertog werd beleefd (bang bang shoot me Gavrilo). Zie je Alex Turner al een liedje schrijven over poolapen? Nou dan. Dit verkapt in een melancholisch haast balladachtig stukje productie hevig gebaseerd op the model van Kraftwerk, sowieso een band war ze veel inspiratie aan hebben opgedaan. Vette clip ook trouwens, krijg haast B&A-associaties als ik Nick, Paul en Bob als gangsters bezig zie in die spannende achtervolging.

Verweggistan schreef:
Walk Away is mijn favoriete FranzFerdinand nummer. De meeste FF nummers zijn heel blij en niks aan de hand (ook heel leuk); maar dit nummer is zo'n goed, sterk 'break-up' nummer; Je hebt meteen een beeld bij de situatie (jongen maakt het uit met meisje en doet dat met het 'hoofd' niet met het 'hart' en probeert zichzelf te overtuigen dat hij de goede beslissing heeft gemaakt) en je voelt de spanning van de beschreven situatie ook in de muziek doorklinken; al vanaf het intro krijg je onderhuidse spanning mee. Kortom: topnummer.


avatar van 123poetertjes
8. Do You Want To
You Could Have It So Much Better
93 punten, 19 keer genoemd

TUTU TUTUDUDUDUDUDU. De eerste hit sinds dat gevierde debuut liet er geen twijfel over bestaan: FF was geen eendagsvlieg. Het sloeg direct aan en werd in de charts de grootste hit van de band. Het haalde de nummer 1 in de Britse indiecharts en scoorde goud met een half miljoen verkopen in Murica. Die kopers waren lucky lucky, they’re so lucky want op die single stond ook nog eens het geweldige Your Diary. Het nummer zelf is eigenlijk gewoon heel plat, echt puur gericht om meisjes op te laten dansen. Het is ze gelukt. Een feestanthem over het versieren van meisjes op de dansvloer en lekker teasen met je sexyheid, oeh grrrr mister Kapranos whoop. Ik ga dit liedje toch aar eens een keer proberen als pickupline, moet ik wel eerst heel lam voor zijn tho. Bijzonder guitige clip, vanuit een staand bed. Doet me ook weer denken aan dit tamelijk geniale account van wat absoluut de grootste fan van de band moet zijn. Gezien het succes en de goede livestatus valt zo’n achtste plek ergens ook nog wat tegen. Enkel in het laatste lijstje werdübehaupt het podium gehaald, verder vooral veel subtopnoteringen. Wel boven Outsiders tho, je moet het maar kunnen.

avatar van 123poetertjes
Ready Nick?

7. Eleanor Put Your Boots On
You Could Have It So Much Better
93 punten, 17 keer genoemd

Dat maakt vier op een rij! You Could Have It So Much Better is hiermee uitgespeeld. Te vroeg naar mijn mening, vind de hoogtepunten op dit album echt ongehoord sterk. Begon heel sterk rond plek 4 en 4, zakte daarna even naar 9 maar bleef de laatste negen rondes steady op plek 7. Eleanor pakte geen eerste plek, wel een paar tweede en dus staat ie net boven Do You Want To. Ook hier is de singleversie iets anders dan de albumversie en ook hier heeft juist de albumversie weer iets meer eigen identiteit. Niet zelden wordt ie met The Beatles vergeleken in z’n luchtigheid met toch een tikje treurnis erdoorheen. Het gaat echter niet over Eleaor Rigby maar deze is gericht aan Eleanor Freidberger, de Amerikaanse singer-singerwriter met wie Alex rond die tijd even gedatet heeft. Het speelt zich af in Breukelen “Brooklyn” waar Eleanor vandaan komt, terwijl Alex verwijst naar alle mogelijke manieren waarin ze de Atlantische Oceaan kan oversteken om zich bij hem in Schotland te herenigen. Liefde op afstand is altijd mooi want op afstand ga je je dierbaren het hardst missen. Mag ik ook nog even een lans breken voor Fade Together trouwens? Ook een prachtig liefdesliedje Keverstijl.
herman schreef:
Beetje Paul McCartney-achtige ballad. Het tweede album moest wat snel gemaakt worden en is minder evenwicht dan het debuut en Tonight, wat ik hun beste albums vind. Maar het bewees na het debuut wel dat Kapranos ook fraaie rustige liedjes kon schrijven.


avatar van 123poetertjes
6. Auf Achse
Franz Ferdinand
101 punten, 17 keer genoemd

Lange tijd leek een stunt van jewelste in de maak. Auf Achse scoorde brutaal het ene punt na het andere, nam terloops nog de hoofdpsot mee van wendyvortex en na twaalf lijstjes stond het heel stabiel op plek drie, veertien punten los van Eleanor die op dat moment vierde stond en liefst 42 los van de uiteindelijke nummer 4. Aan het einde kakte het wat in maar toch is een zesde plaats en een score boven de honderd een formidabele prestatie voor deze albumtrack. Auf Achse is vernoemd naar een Duitse avonturenserie over vrachtwagenchauffeurs die bijna twintig jaar liep. Met die zwoele, duistere synths en de ontspannen ingezette vocalen is Auf Achse ook een plaatje om kilometers mee te maken. Subtiel bouwt het op. Wanneer het eerste refrein verstomt en Alex weer invalt met de ‘and now you wish she’d never’ is het grootste kippenvelmomentje van die hele eerste plaat een feit. Het gaat over een meid die je wilt maar die onbereikbaar is, het jezelf dan maar wijsmaken dat ze toch niet zo speciaal voor je is en verder contact willen vermijden. Verder weer een bijbelreferentie over verraad want ja, het blijft FF.
avatar van 123poetertjes
5. Darts of Pleasure
Franz Ferdinand
121 punten, 22 keer genoemd

Dan nu het hoogste nummer van buiten van startlijst. Door niemand overgeslagen in ronde 1, niet genoemd in ronde 2 maar toch nog vrij teleurstellend aan de finale begonnen. Uiteindelijk vrij snel herpakt, stabiel geëindigd en dus zelfs nog vrij ruim langs Auf Achse op een mooie vijfde plaats. johan de witt mag best een glaasje champagne drinken hierop. Met ZALM natuurlijk, EY PLOEGENDIENST.
Het zal voor eeuwig de boeken ingaan als dé debuutsingle van Franz Ferdinand, al sloeg ie niet echt direct aan en live hebben ze hem ook een tijd laten vallen. Wel werd het in september 2003 hun eerste single in de charts. De darts of pleasure waar Alex over zingt zijn woorden waarmee je je meisje kunt verleiden. Of beter: de woorden waarmee Alex welk meisje dan ook kan verleiden. Kon ik dat maar. Misschien wle hun meest sensuele nummer, nog meer dan Michael. Een akoestische versie genaamd Words So Leisured is te vinden als b-kant van Take Me Out. Mooi dat ze vanaf het begin al hun eigen stijl hadden aan artworks, geïnspireerd op het Russisch constructivisme. Voor wie het nog niet wist: hun artworks op de eerste twee albums en bijbehorende singles zijn bewerkingen van oude sovjetposters en -schilderijen. Maar boy, we moeten het nog even over het einde hebben, een hoogtepuntje uit bijna twintig jaar Franz Ferdinand. ICH TRINKE SCHAMPUS MIT LACHSFISCH. ICH HEIßE SUPERPHANTASTISCH. Heb ik al gezegd dat ze leuk zijn op hun Duits?
herman schreef:
Darts Of Pleasure is "superfantastic".


avatar van 123poetertjes
JoaMuse schreef:
La lalalalaaaaaa!
4. Ulysses
Tonight
125 punten, 22 keer genoemd

Na zeven lijstjes slechts één punt, na tien lijstjes nog altijd laatste maar toen begon het te lopen en stond het ook nog eventjes derde. Het leek erop dat je toch weer even je tijd moest nemen om deze wat laten bezinken. Uiteindelijk een keurige vierde plek voor de laatst overgeblevene Tonight waarmee we eigenlijk we het verwachte podium overhouden. De nummer 1 van herman en starsailor. De leadsingle en albumopener van Tonight die qua artworkstijl afweek van hun vorige. Nu staan ze op straat bij een crimescene in Brooklyn, Alex neergeschoten door z’n darts of pleasure. Op Tonight is Bob degene die gereanimeerd moet worden. Ulysses bereikte plek 20 in de singles charts. Weer een verhaal uit de mythologie is Ulysses een referentie naar Odysseus, die twintig jaar door Poseidon werd verbannen, never going home. Ook is Ulysses een boek van James Joyce waarin de hoofdpersoon een lange dag in Dublin beleeft voordat ie thuiskomt. De eerste scene van de verfilming van dat boek vindt plaats op een klip vlak buiten Dublin, genaamd Forty Foot. Kijk, toen waren we weer terug bij af. Damn, ik ik hou van dit soort paralellen tussen nummers, zeker wanneer ze albums uit elkaar zitten. Verder gaat het nummer trouwens vooral over uitgaan en alles doen wat God je verboden heeft. Feeling kind Of Anxious, de Blooddub hiervan, is zooo dik.
herman schreef:
Deze vond ik ook meteen geweldig en is anno nu het nummer van Franz Ferdinand dat ik nog het meeste luister, zoals Tonight ook het album is dat ik nog het meeste beluister. Jammer dat op 2 na de beste nummers niet in de finale staan, met name Twilight Omens en Can't Stop Feeling zijn toch wel top 10 materiaal voor mij.


avatar van 123poetertjes
3. This Fire
Franz Ferdinand
133 punten, 20 keer genoemd

Ofwel This fffire, zoals de geliktere singleversie heet. FF is gewend hier hun shows denderend mee af te sluiten. Ik niet, want hier is ie twee na laatst. Ook This Fire begon wat moeizaam, doodle tot halverwege de finale in de tweede helft van de toptien maar streed daarna met Auf Achse, Ulysses en Darts of Pleasure om het podium in een best spannende strijd. Nummers 1 en twee waren toen al mijlenver voor. Officieel gereleast als download-only single werd het uiteindelijk één van hun meest gedraaide radiohits. B-kantje Love And Destroy was weer eens gebaseerd op een Russisch boek, het beroemde De Meester en Margarite. Fijne sovjetclip ook waarin lekkere evil propagandaplannetjes besproken worden, een "hypnosis epidemic”. En hypnotisered is het want iedereen gaat stuiteren doen gewoon poef. Ik ben zelf in elk geval al een tijdje ingepakt Alle bandleden krijgen trouwens altijd een mooie rol in de clip en zijn er niet alleen maar als backup van Alex, het is echt een collectief. Maar ja, dit live dus. Sitdowns, Nick en Alex die een wedtsrijdje doen om we zijn gitaar het hoogst vast kon houden en iedereen die mental wordt. HO die laatste halve minuut, ik ga even iets slopen. Arno, arcade monkeys, jordidj1, houden jullie de boel heel?

nclo schreef:
Franz Ferdinand is voor mij een band die ik graag wegcijfer. Ze maken altijd wel leuke muziek, maar ze ontbraken altijd in mijn top 100 lijstjes. Sinds kort ben ik echt geïnteresseerd geraakt in hun muziek en dan met name het album waar dit nummer afkomstig is. Het is heerlijk om met het refrein mee te blèren en te stampen op de immer strakke beat.

JoaMuse schreef:

Typisch festivalnummer om even allemaal door de knieën te gaan als de band het nummer even laat stilvallen naar het einde toe, om dan bij het refrein als een dolle weer recht te springen.

Ik heb Franz Ferdinand 2 keer live gezien, op Werchter 2014 waar ik kennismaakte met die leuke splitsprongetjes en OLT Rivierenhof 2017 (1 keer met gitarist Nick en 1 keer in de nieuwe bezetting dus). Het openluchttheater is een mooie en speciale locatie, maar die avond miezerde het de hele tijd. Je voelde en zag eigenlijk amper regen, maar je werd wel nat. Was ik maar binnengebleven. Dacht ik toen natuurlijk geen enkel moment, want die vrolijke Franzen bezorgden mij ondanks het rotweer nog een geweldige avond!

Johnny Marr schreef:
Veel liefde voor hun show op PUKKELPOP POP POP afgelopen zomer. Wat een hitmachine, wat een feestje was dat! R.I.P. m'n pet die ik daar ben verloren tijdens de sit-down op This Fire. Die boys weten echt wat ze waard zijn, geen capsones en gwn volop hun grootste hits op ons neerknallen en verder geen gedoe, wat een bazen, wat een helden

herman schreef:
Franz Ferdinand kwam ook op in een tijd dat ik met een vriend werd gevraagd in te vallen op een maandelijkse indiedansavond. Dat gingen we uiteindelijk veel vaker doen en This Fire bleek toch wel het FF-nummer waarmee je de dansvloer goed op zijn kop kon zetten. Heerlijk nummer dat maar doorblijft denderen.

avatar van 123poetertjes
2. The Dark Of The Matinée
Franz Ferdinand
225 punten, 29 keer genoemd

Nope, geen typo. The Dark Of The Matinée (of Matinée voor luie mensen) haalt 92 punten meer dan This Fire. En waar gemiddelde nummers het hier maximal met drie nummereennoteringen moeten doen heeft deze er acht. Eentje minder dan de nummer 1 trouwens, zoveel ontliepen ze elkaar eigenlijk niet eens. esteban, ArthurDZ, El Ninjo, Johnny Marr, GrafGantz, motel matches, JoaMuse en Dance Lover, wat een mainstreamers zijn jullie toch. Maar zeker terecht want heerlijke tijdloze single die absoluut de pan uitswingt. Absoluut weer eentje voor girls to dance to. Jammer dat ik nooit op dit nummer heb gedanst in de klas, benieuwd hoe mijn lerares had gereageerd. En dan die onzekere Bob die de schaamte maar niet van zich af kan zetten. Bob is mijn spirit animal. Hij was wel degene die het concept van het nummer bedacht: een schouwspel, een donker schouwspel. In TDOTM (oké nu ben ik ook lui) wordt gefantaseerd over beroemd worden en weggaan uit die saaie plek waar je nu zit, waarbij meteen de realisatie komt dat het idee een beetje ridicuul is. Het leuke is echter dat het nog is uitgekomen ook. Voornamelijk door het nummer dat we hierna nog gaan krijgen tho. En alsof we nog niet geil genoeg waren de al het voorgaande komt Alex nog met deze alliteratie aanzetten: Take your white finger / Slide the nail under the top and bottom buttons of / My blazer. Damn, wat een tekstschrijver.

Dance Lover schreef:
Een opgewekt en springerig nummer met een zeer catchy refrein. Hoe vaak ik dit nummer ook draai, hij boet helemaal niets aan kracht in. Dit soort korte, niet te zwaar op de maag liggende rockmuziek doet het goed op mijn mp3 speler als ik in de sportschool sta.

JoaMuse schreef:
Onweerstaanbaar nummer en hetzelfde kan je wel zeggen over de clip waarbij ik de dansjes vaak meedoe.

avatar van 123poetertjes
1. Take Me Out
Franz Ferdinand
242 punten, 30 keer genoemd

Maar deze konden we ook al wel invullen. The Dark Of The Matinée hield briljant stand maar vanaf de tweede user stond Take Me Out op 1 en daar is ie niet meer weggegaan. Shaky, blur8, Frenkie!, aERodynamIC, Superbitch, west, Simon77, Rudi S en dumb_helicopter zijn het erover eens dat di took gewoon hun grootste klassieker is. 22 users zetten hem op het podium, da’s tweederde. Moet ik eigenlijk nog wel iets erover schrijven? Zegt dit niet genoeg? Nah. Een heerlijk dubbelzinnige titel die zowel op Alex’ inmiddels beroemde meisjeshunt alsmede op de assassination van onze Archduke kan slaan. Een nummer dat je op het verkeerde been zet en waarna je je afvraagt wat hhet had kunnen worden als ze die eerste lijn hadden doorgetrokken. Maar waarna je toch geen fuck geeft omdat ja, hij zo gewoon al dope genoeg is. Ik denk ook dat het zo’n beetje de beste manier is om naar zoiets toe te werken, zonder dat beginstuk was het maar een zozo plaatje geweest. Nummertje voor de eeuwigheid, in de Top 2000, in de Ladder, 3FM Song van het Jaar 2004, verwerkingen in talloze spelletjes en programma’s. man, toen ik dit nummer herontdekte (het was toen 2014) hoopte ik altijd dat ze het gingen draaien in de kroeg. Gebeurde praktisch nooit, ik als gevolg mad. Gelukkig kon ik er thuis zo veel naar luisteren als ik wilde. En nu springen alsof je leven ervan afhangt. The Greatest Hit of Franz Ferdinand. Nog groter dan die van Gavrilo. X

panjoe schreef:
Ik heb als kind altijd van muziek gehouden, maar wat muziek in opgenomen vorm betreft heb ik lang niet de behoefte gehad verder te kijken dan de CD-kast van mijn ouders. Die behoefte kwam toen ik, via MTV en schoolvrienden, in aanraking met wat ‘alternatievere’ rockmuziek – The Hives, The Kooks en nog een aantal van die The *s’en. Karrevrachten aan MP3-spelers en zelfgebrande CD’tjes heb ik in die tijd verslonden. Dit is één van de tracks die een plaatsje in deze lijst verdienen omdat ze me van die tijd het meest bij zijn gebleven, en zeker niet de laatste.

JoaMuse schreef:
Hoe lekker kan een riff zijn zeg!

herman schreef:
Geweldige modulatie waarmee het begint. Trucje hebben ze nog wel eens herhaald met Do You Want To, maar hier werkt het het best. Zo'n nummer dat het publiek in het begin altijd leuk op het verkeerde been zette, maar als je het nummer eenmaal kende de feestvreugde alleen maar verhoogde

aerobag schreef:
Gewoon een moderne klassieker. Dat karakteristieke intro wat over gaat in de beukende gitaar jam, die gaat nog jaren afgespeeld worden in de tenten waar de bril frames dik zijn en de man-buns strak opgespeld zitten.

avatar van Rudi S
Super bij elkaar gepoetert Niek

avatar van 123poetertjes
En nog even de uitslag:

1. Take Me Out (242 punten)
2. The Dark Of The Matinée (225 punten)
3. This Fire (133 punten)
4. Ulysses (125 punten)
5. Darts Of Pleasure (121 punten)
6. Auf Achse (101 punten)
7. Eleanor Put Your Boots On (93 punten)
8. Do You Want To (93 punten)
9. Walk Away (91 punten)
10. Outsiders (84 punten)
11. No You Girls (72 punten)
12. Always Ascending (67 punten)
13. Jacqueline (62 punten)
14. The Fallen. (62 punten)
15. 40 (61 punten)
16. Lucid Dreams (61 punten)
17. Michael (60 punten)
18. Tell Her Tonight (55 punten)
19. Evil Eye (46 punten)
20. Right Action (16 punten)

Dat was het FF weekje. bedankt voor het meespelen, ik hou weer van ze. Nu, stap in de Madness van Tuurie ArthurDZ
x
https://thumbs.gfycat.com/ExcellentDesertedIsopod-size_restricted.gif

avatar van Johnny Marr
The Fallen zo laag!! 123poetertjes, bedankt en zeg er es wat van, zo'n classic single. Geweldige stukjes heb je geschreven!

avatar van 123poetertjes
Ja maar wat zeg je dan over Lucid Dreams? Of Twilight Fucking Omens?

avatar van Johnny Marr
123poetertjes schreef:
Ja maar wat zeg je dan over Lucid Dreams? Of Twilight Fucking Omens?

Dat ze minder briljant zijn dan The Fallen.

avatar van ArthurDZ
Thanks voor het FF-weekje en alle mooie FF-tekstjes Poet, trage slak dat je d'r bent

Nu ja, nog méér dan genoeg tijd voor een weekje gekkigheid, toch? Madness dus! Ze komen uit Camden Town, de gekste buurt uit Londen, scoorden in de late jaren '70 en vroege jaren '80 (wat een gekke tijd was, heb ik me laten vertellen) hit na hit in vooral thuisland Engeland, en hadden de gekste videoclips. Maar het leuke aan deze band was dat ze ook heel overtuigend serieuzer en minder feestelijk werk konden brengen.

Wel hebben ze niet echt een classic album, waardoor ze op Musicmeter niet heel vaak in de spotlights staan. Hoog tijd om daar eens een weekje verandering in te brengen dus, hits hebben ze immers genoeg!

Omdat naar ik vermoed de meeste mensen hier vooral hun hits kennen, heb ik besloten om met een iets kleinere startlijst te werken: van elk van hun 11 albums heb ik de meest gelikete track opgenomen, plus nog al hun nummers die ook in de top 2000 te vinden zijn (als die niet al bovenaan de statistieken stonden hier). Dan kwam ik op 14 nummers, waar ik nog de NL top 20-hit Cardiac Arrest aan heb toegevoegd. Zo valt er nog genoeg te nomineren zelfs voor zij die geen albums kennen.

Als ik hiermee de Madness-populariteit op deze website onderschat dan merken we dat vanzelf wel in de nominatieronde: dan gaan er 15 nummers mee naar ronde 2. Zo niet, dan worden het er 10. Maar dat zien we dan wel weer. Voor nu laat ik jullie met de startlijst en de mededeling dat jullie tot maandagavond 22u30 de tijd hebben om minimum 5 en maximum 10 Madness-songs te nomineren die niet in de startlijst staan. Veel plezier!

Baggy Trousers
Cardiac Arrest
Embarrassment
Grey Day
Lola
Lovestruck
Michael Caine
Mr. Apples
Night Boat to Cairo
One Step Beyond
Our House
Small World
The Liberty of Norton Folgate
Tomorrow's (Just Another Day)
Yesterday's Men

Kan een mod de topictitel aanpassen aub? cosmic kid panjoe FlyLo of -SprayIt-

avatar van ArthurDZ
Even een paar mensen taggen waarvan ik vermoed dat ze liefhebber zijn, al is uiteraard iedereen welkom op dit dolle feestje (dresscode: baggy trousers):

lennon dix bikkel2 LucM deric raven divart (bedankt voor de OORs, ben nog altijd niet uitgelezen!) bawimeko west DjFrankie dazzler andninojohan de witt luigifort, doen jullie mee?

avatar van ArthurDZ
Zelf ga ik ook zo'n beetje uitsluitend voor de hits:

Driving in My Car
House of Fun
Madness
My Girl
NW5
One Better Day
Shut Up
Uncle Sam
(Waiting For) The Ghost Train
Wings of a Dove

avatar van west
Leuk: Madness! En dat op weg naar de madness van brexit.

House of Fun
In the Middle of the Night
It Must Be Love (flinke hit: niet in de startlijst ArthurDZ?)
Madness
My Girl (grote hit: niet in de startlijst ArthurDZ? )
On The Town
Shut Up
The Return of the los Palmas 7
The Sun and the Rain
We Are London

avatar van ArthurDZ
Leuk dat je meedoet west! It Must Be Love en My Girl lieten het afweten in de strenge startlijst-selectieprocedure: beide hebben de NL top 40 niet gehaald (My Girl zelfs de tipparade niet ) en staan niet in de top 2000 of bovenaan bij de albumstatistieken (niet helemaal eerlijk tegenover It Must Be Love want dat is een non-album single, maar eerlijk gezegd vind ik het een kutnummer, dus niet aan gedacht)

My Girl haalde dan weer wel de BRT top 30 in België trouwens, in een zeldzame vlaag van hipheid voor die lijst.

Maar goed, die mag vast wel mee naar ronde 2. Hopelijk kan mijn grote favoriet Uncle Sam ook op voldoende steun rekenen!

avatar van johan de witt
Bed and Breakfast Man
Driving in My Car
House of Fun
It Must Be Love
My Girl
One Better Day
Shut Up
Sugar and Spice
The Sun and the Rain
Uncle Sam

avatar van aERodynamIC
Driving in My Car
House of Fun
In the Middle of the Night
Madness
My Girl
Shut Up
The Prince
The Return of the los Palmas 7
Uncle Sam
Wings of a Dove

avatar van ArthurDZ
Michael Caine staat al in de lijst johan de witt, die mag je nog vervangen!

avatar van Johnny Marr
ArthurDZ schreef:
(quote)


Geloof mij, dit album. Ik hou gewoon niet zo van Madness, op Our House en Baggy Trousers na.

avatar van ArthurDZ


Haha, schreef ik op 2 april 2010. Zelfs nog ouder dan 123poetertjes's eerste bericht bij Franz Ferdinand dus En nog erger!

Mag ik van jou ook een lijstje verwachten Sjonnie?

Dit topic is gesloten. Alleen moderators kunnen nog berichten plaatsen.

Gast
geplaatst: vandaag om 19:08 uur

geplaatst: vandaag om 19:08 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.