menu

Hier kun je zien welke berichten Scorpion_21 als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Bruce Springsteen & The E Street Band - Live in New York City (2001)

4,5
Overdonderend. Dat is het eerste woord dat bij me op kwam op het moment dat ik deze cd voor het eerst luisterde. Springsteen legt een enthousiasme aan de dag dat besmettelijk is. Van het eerste tot het laatste nummer weet The Boss er alles uit te persen en geeft hij zich compleet. Een concert van Springsteen is een beleving.
De cd is over de hele breedte goed, maar hoogtepunten zijn voor mij de uitvoeringen van American skin en Tenth Avenue Freeze Out. Op dat laatste nummer toont Springsteen zestien minuten lang wat hij in zich heeft. Hij weet een song die oospronkelijk nog geen drie minuten duurt te rekken tot een organisch hoogtepunt met apotheotisch slot.

De CD gaat nooit vervelen. Elk nummer heeft een verhaal en Bruce weet zit verhaal muzikaal te vertellen alsof je het elke keer weer voor de eerste keer hoort. The Boss hoort bij de top 3 van beste live artiesten ooit. Daarbij mag niet vergeten worden dat hij een geweldige band achter zich heeft met stuk voor stuk topartiesten die Springsteen al tientallen jaren begeleiden. Bruce mag met recht The Boss worden genoemd. Deze cd is echt een aanrader en hij ligt veelal voor spotprijzen in de cd-rekken.

Nick Drake - Five Leaves Left (1969)

5,0
Alweer ruim veertig jaar oud, maar nog steeds zo mooi en een boodschap die zo waar is. Zoals Drake zingt in Fruit tree:

Fame is but a fruit tree
So very unsound
It can never flourish
Till its stalk is in the ground

In nog geen vijf jaar tijd heeft Nick Drake een geweldig oeuvre opgebouwd, met Five Leaves Left voor mij als hoogtepunt. Het sobere geluid van Drake toont precies hoe hij in het leven stond. De muziek van Nick Drake is zoals de herfst kan zijn: onstuimig, onvoorspelbaar, maar o zo mooi en diep. Het is zo jammer dat het bij hem is gegaan, zoals het bij veel miskende talenten gaat: pas na hun dood worden ze ontdekt (denk bijvoorbeeld ook aan Eva Cassidy).
Five Leaves Left is in al het Beatle- en Stonesgeweld een rustpunt aan het eind van de jaren'60. In één woord prachtig.

Spinvis - Trein Vuur Dageraad (2017)

4,0
Wederom een prima album. Zijn vorige album was absoluut beter maar met Trein Vuur Dageraad Hallo Maandag Stefan en Lisette en Artis staan er weer prima nummers op. Jammer is Nachtwinkel. Vind ik een dissident onder de nummers. Beter blijft Saartje gewoon de backing vocals doen.

The xx - I See You (2017)

4,0
Ik heb het album al mogen luisteren en het heeft me aangenaam verrast. Wie een voortzetting van het eerste album xx verwacht, zal teleurgesteld luisteren naar deze plaat. Wie echter is aangetrokken tot Jamie xx en zich afvraagt hoe hij in bandvorm klinkt, zal blij verrast zijn met dit resultaat. De dubsteprandjes die Jamie Smith als elektronicawonderkind en dj wat meer opzocht, zijn er voor dit album wel een beetje afgehaald en het is allemaal net wat melodieuzer met samples.

Het minimalistische en de fijnmazige gitaarlijntjes, die op album 2 al wat meer naar de achtergrond gingen, zijn nu meer ingewisseld door een bass-groove en ook enkele samples zoals op de eerste single On Hold. Op 'I See You' klinkt The xx soms wat als Major Lazer, zonder dat het een album lang die richting uitgaat. De zang is wat meer op de voorgrond gekomen en klinkt helderder. Verrassend vond ik het. Fijn. Dansbaar maar ook nog steeds goed luisterbaar. En zeker een groeiplaat