menu

Hier kun je zien welke berichten Brandaris als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Charles Bradley - No Time for Dreaming (2011)

Het blijft een wonderlijk verhaal dat een zanger pas als 60-plusser wordt ontdekt, platen gaat maken en succesvolle optredens geeft in Europa en de Verenigde Staten. Charles Bradley overkwam het nadat hij werd opgepikt door Daptone records.

Op het debuutalbum No Time For Dreaming horen we een gekwelde zanger die de pijn van een moeizaam leven van zich af zingt. Nummers met titels als The World (is going up in flames), Why is it so hard? en Trouble in the land onderstrepen dit.
De plaat roept herinneringen op aan de soul van de jaren ’60 en ’70. De sound is niet vernieuwend maar de nummers zijn goed uitgevoerd, onderhoudend en lekker om naar te luisteren.

Meer informatie over Charles Bradley is te lezen op muziekpopenrock - muziekpopenrock.wordpress.com

Cody Jinks - Lifers (2018)

Het album Lifers is mijn eerste kennismaking met de Texaanse singer-songwriter Cody Jinks. De stevig bebaarde en getatoeerde country rocker heeft al zes albums in eigen beheer uitgebracht. Door het vele touren in de States heeft hij een stevige fan base opgebouwd.

Op het Rounder records label maakt hij zijn debuut. Met de vitale country sound zingt Cody Jinks over het leven, de liefde en de drank. Door zijn mooie bariton stem en de prima begeleidingsband is het een genot om naar de songs op Lifers te luisteren.

Jinks schaart zich met dit aangename album in het rijtje met andere mannelijke Americana artiesten als Chris Stapleton, Sturgill Simpson en Jason Isbell.

Als ik de recensies mag geloven, vinden veel fans het oudere werk van Cody Jinks nog beter. Ik ga daarom binnenkort naar zijn vorige album I'm Not The Devil luisteren.

Danny Bryant - Big (2017)

Alternatieve titel: Live in Europe

4,0
Er zijn artiesten die naarmate de jaren verstrijken steeds beter worden. De bluesrocker Danny Bryant is er zo één.
Deze 37-jarige Engelsman timmert al jaren aan de weg: hij heeft al meer dan 2000 shows gegeven en 12 albums gemaakt. Danny deelde daarbij het podium met grootheden als Joe Cocker, Carlos Santana, Buddy Guy en Peter Green.

Het dubbel album Big Live uit 2017 geeft een mooi overzicht van zijn kunnen. Stevige bluesrock nummers worden afgewisseld met smaakvolle midtempo liedjes en slow blues nummers. Danny heeft een geweldige rockstrot en stevige solo’s met zijn Fender Stratocaster gitaar in huis. De negenkoppige band met maar liefst 4 blazers en een toetsenist zorgen voor meer soul in de muziek.

Zijn vriend en leermeester Walter Trout staat Danny ter zijde. Albert Collins, Albert King, Jimmy Reed, Eric Clapton en Jimi Hendrix zijn inspiratiebronnen.

Danny Bryant toert regelmatig door Nederland. Mis hem niet als in hij in de buurt is. Live zul je een prima avond beleven met deze sympathieke en hardwerkende Brit.

Gerard van Maasakkers - 40 Jaar Liedjes (2017)

Al sinds 1978 zingt Gerard van Maasakkers mooie luisterliedjes in het Brabants dialect. Hij viert zijn 40 jarig artiesten jubileum met de CD box 40 jaar liedjes. Gerard heeft 59 nummers geselecteerd uit de ruim 160 liedjes die hij heeft gezongen.

Zijn teksten gaan over herkenbare alledaagse gebeurtenissen, zijn familie en hij portretteert mensen in zijn songs. Zo staan er nummers op over zijn geboortedorp Nuenen, zijn vader en moeder en zijn zus, die op 3 jarige leeftijd overleed. Hij portretteert een zonderlinge alcoholiste (Cis Verdonk) die een paar dagen na haar dood pas wordt gevonden. In Benny gaat het over een jongen die homo is en moeite heeft om daar voor uit te komen. De liefde staat centraal in één van zijn mooiste nummers Gij en ik.
En zo staan er nog meer mooie en tijdloze nummers op de 3 CDs die een goed overzicht geven van het werk van Gerard van Maasakkers.

Als je meer wilt lezen over deze cd van Gerard van Maasakkkers klik dan op Gerard van Maasakkers is nog lang niet uitgezongen – muziekpopenrock - muziekpopenrock.wordpress.com.

Joe Jackson - Live at Rockpalast (2012)

4,5
geplaatst:
Bevat een weergave van het fantastische Rockpalast concert dat Joe Jackson 1983 gaf. Met een prima band brengt Joe een geïnspireerde en energieke mix van puntige rocknummers, ballads en een Motown medley. Met een a capella versie van Is She Really Going Out With Him.

Johnny Cash - At San Quentin (1969)

Alternatieve titel: At San Quentin Live

4,5
Vijftig jaar geleden bracht het platenlabel Columbia het album At San Quentin van Johnny Cash uit.

We horen een weergaloos concert waarbij Johnny laat horen een geweldige zanger en entertainer te zijn.

San Quentin is een gevangenis voor zware criminelen en Cash kiest hun kant.

Zo heeft hij het nummer San Quentin speciaal voor dit optreden geschreven.
‘San Quentin, may you rot and burn in hell.
May your walls fall and may I live to tell.
May all the world forget you ever stood.
And may all the world regret you did no good.’
Het is koren op de molen voor de bajesklanten die hun kelen schor schreeuwen.

Een ander nummer dat Cash voor het eerst zingt, is a A Boy Named Sue. Het nummer gaat over een vader die zijn zoon de naam Sue geeft. Die vader verdween toen Sue een kleuter was. De jongen wordt hiermee gepest en hij heeft een grote hekel aan zijn verdwenen vader. Als Sue later zijn vader tegenkomt, gaat hij het gevecht aan. Na de vechtpartij legt zijn vader Sue uit dat hij door die naam assertief is geworden in de harde wereld. Ze sluiten vriendschap. En als Sue een zoon krijgt zal hij een jongensnaam krijgen zoals George of Bill.

Verder staan op San Quentin hits als I Walk The Line en Ring Of Fire. Ook horen we gospel nummers als (There ‘ll Be) Peace In The Valley en He Turned The Water Into Wine.

Wil je meer lezen over San Quentin en het andere live gevangenis album At Folsom Prison, check dan de website: muziekpopenrock - muziekpopenrock.wordpress.com

Lindi Ortega - Liberty (2018)

In 2016 viel ik als een blok voor het album Faded Gloryville van de Canadese zangeres Lindi Ortega. Met haar betoverende stem, de vintage country songs met een modern indie rock gevoel en de prima begeleidingsband maakte deze dame op mij veel indruk.

Mijn verwachtingen voor het album Liberty waren hoog gespannen. Het is een donkerder album geworden dan Faded Gloryville. Op Liberty heeft Ortega haar muzikale grenzen verlegt. We horen nummers in een broeierige sfeer die herinneringen oproepen aan de spaghetti western sound van Ennio Morricone, de film muziek van Quentin Tarrantino en aan Calexico.

Het heeft een aantal luisterbeurten geduurd voordat ik Liberty op de juiste waarde kon inschatten. Lindi verwendt ons weer met een album van hoge kwaliteit zoals we dat van haar gewend zijn. Ze heeft er haar hele ziel en zaligheid in gestoken. Haar Mexicaans-Ierse roots zijn te horen in de smartlap Pablo en het in het Spaanstalige slotnummer Gracias a la Vida. In de titelsong Liberty horen we castagnetten en trompetten. Lindi kan rocken en stevig uithalen in nummers als The Comeback Kid en You Ain't Foolin Me. Het merendeel van de songs op dit album zijn rustig en ingetogen waaronder een van de topnummers Lovers in love.
Ortega toont haar veelzijdigheid als zangeres die gevoelig en smachtend kan zingen maar ook stevig kan rocken. De Canadese zangeres heeft een uitstekende begeleidingsband waarin pedal steel gitarist Spencer Cullum Junior en gitarist Jeremy Fetzer uitblinken.

Liberty klinkt als de soundtrack van een spaghetti western film. Ze heeft met Liberty een nieuw hoogtepunt toegevoegd aan haar imposante oeuvre.

Ik hoorde dat ze in juni optrad in de kleine zaal van Paradiso. Deze rasartieste verdient gehoord te worden door een veel groter publiek. Bij een volgende tour gun ik Lindi Ortega een uitverkocht optreden in de grote zaal van Paradiso.

Marlon Williams - Live at Auckland Town Hall (2019)

geplaatst:
Naar Marlon Williams blijf ik met plezier luisteren.
Ontdekte pas dat hij dit live album heeft uitgebracht. Dat is gewaagd na het uitbrengen van maar twee albums. Bij zijn debuutalbum had ik nog mijn reserves: een mooie stem maar niet alle nummers vond ik goed. Van zijn tweede Make Way For Love werd ik enthousiast: wat een mooi break up album met melancholieke popsongs.

Op dit live album zijn Williams en zijn band verder gegroeid. Maar liefst 21 nummers zijn te horen. Met veel eigen materiaal (alle nummers van Make Way For Love worden gespeeld) en een paar covers.

Het is een mooie concert weergave van een gedreven Williams die het met zijn band wel eens heel ver kan gaan schoppen.

Raphael Saadiq - Jimmy Lee (2019)

Na acht jaar stilte komt de Amerikaanse zanger Raphael Saadiq op de proppen met een nieuw album. Jimmy Lee is genoemd naar Raphaels’ oudste broer die kampte met een drugsverslaving en bezweek aan een overdosis. Dit vijfde album is zijn meest persoonlijke en gaan over zijn drie overleden broers en zuster. Het is een plaat over wanhoop, verslaving, onmacht en sociale ongelijkheid.

Het album zit prima in elkaar met mooie melodieën en ritmes vol retro soul, R&B, hiphop en funk. Raphael heeft een prettige stem. De dertien nummers wisselen elkaar in een hoog tempo af. Hoogtepunten zijn This World Is Drunk, de single Something Keeps Calling, Kings Fall, My Walk, Belongs To God en het tweeluik Rikers Island. Invloeden van Prince, Michael Jackson en de Motown sound zijn duidelijk hoorbaar.

Op Jimmy Lee horen we het vakmanschap van Raphael Saadiq terug, die het album zelf produceerde. Door de beladen thematiek is de plaat donkerder van karakter dan de voorgangers Stone Rollin’ en The Way I See It. Raphael heeft met Jimmy Lee zijn meest persoonlijke, oprechte en waarschijnlijk beste album gemaakt.

Hopelijk laat zijn volgende album geen acht jaar op zich wachten.

Robert Finley - Goin’ Platinum! (2017)

4,0
Dan Auerbach – Black Keys zanger en muziekstudio-eigenaar – ziet een videoclip van een op straat spelende Robert. Auerbach ziet het talent van Finley en nodigt Robert uit om een album maken op Dan’s muzieklabel Ease Eye. Met een groep gerenommeerde sessiemuzikanten waaronder Duane Eddy vertolkt Robert tien door Auerbach geschreven nummers.

Op het Goin’Platinum! album horen we vintage soul en blues en Finley imponeert met zijn doorleefde stem. Het album opent met twee singles: Get It While You Can en Medicine Woman. Vrouwen, relaties en het leven zijn de thema’s. Een uitzondering is het slotnummer Holy Wine. Dit memorabele gospelnummer gaat door merg en been met de kopstem van de zanger.

Het grootste minpunt van dit album is dat het met 32 minuten aan de korte kant is.

De sound van Finley roept herinneringen op aan de sound van Muscle Shoals Sound Studio uit de jaren ’60 en ’70.

Robert Finley ziet in de herfst van zijn carrière zijn jongensdroom om een beroemde muzikant te worden hopelijk uitkomen. Goin’ Platinum! is een prima visitekaartje op de weg naar internationale erkenning.

Roy Orbison - The Soul of Rock and Roll (2008)

geplaatst:
Roy Orbison is meer een single artiest dan een album artiest. Er zijn talloze compilaties van Roy Orbison verschenen.

Voor wie zich in het uitgebreide oeuvre van de The Big O wil verdiepen is The Soul of Rock and Roll is een goede keuze. Je kunt luisteren meer dan 100 nummers: van het prille begin tot zijn dood eind jaren ’80, toen Roy een spectaculaire comeback beleefde.

Wil je meer lezen over een van de beste rock ’n roll zangers oit, klik dan op link WordPress.com

Southside Johnny & The Asbury Jukes - Better Days (1991)

4,5
Het grootse reünie album van Johnny Lyon, Steve Van Zandt en de Miami Horn Section van Ritchie ‘La Bamba’ Rosenberg. Een meeslepende plaat die in het verlengde ligt van Hearts of Stone, een ander top album van de band. Steve schrijft het gros van het repertoire en produceert en arrangeert het geheel. Southside Johnny zingt onbekommerd de ziel uit zijn lijf. Deze hardwerkende Jersey rocker verdient meer bekendheid.

Southside Johnny & The Asbury Jukes - Hearts of Stone (1978)

5,0
Al meer dan 40 jaar speelt Johnny Lyon als frontman van de band Southside Johnny & The Asbury Jukes een mix van oude rock-‘n-roll, soul en rhythm & blues. Southside Johnny wordt de grootvader van de Jersey Shore sound genoemd.

Southside Johnny opereert in de schaduw van twee andere New Jersey rockers: Bruce Springsteen en Bon Jovi. Southside Johnny heeft niet zo veel klassieke songs en platen gemaakt als Springsteen of Bon Jovi,. Toch heeft Southside Johnny & The Asbury Jukes een rijk oeuvre aan albums en songs.

Hearts of Stone uit 1978 is hun meesterwerk Het is een soulvol album dat boeit van het eerste tot het laatste nummer. Met top songs als Hearts of Stone en Talk to Me (beide van de hand van Bruce Springsteen), Trapped Again, Next to you, Take it inside en de ballad Light Don’t Shine.

De band heeft een energieke live reputatie en een trouwe fanschare. Vrijwel jaarlijks spelen ze in het Amsterdamse Paradiso.

Southside Johnny with La Bamba's Big Band - Grapefruit Moon (2008)

Alternatieve titel: The Songs of Tom Waits

4,0
Een mooi eerbetoon aan Tom Waits met twaalf nummers in big band stijl. Southside Johnny werkt samen met trombonist en oud Ashbury Juke Ritchie ‘La Bamba’ Rosenberg. Hét hoogtepunt op ‘Grapefruit Moon’ is het duet ‘Walk Away’, met Tom Waits als vocale sparringpartner.

The War and Treaty - Healing Tide (2018)

Healing Tide is een zomerse verrassing van The War and Treaty

Op de dag dat The Queen of Soul Aretha Franklin het leven liet, hoorde ik een nieuwe roots parel waar ik enthousiast van word: het album Healing Tide van The War and Treaty.

Anders dan de naam van de Amerikaanse duo doet vermoeden maakt The War and Treaty een mix van southern soul, country, soul, folk en rhythm and blues.

Het meest opvallend is de samenzang van het echtpaar Michael en Tanya Trotter. Hun soul stemmen zijn mooi en krachtig en passen prachtig bij elkaar als ze tweestemmig zingen.
Op het 11 tracks tellende album horen we rockende R&B nummers, soul nummers en ballads. Geloof, hoop en liefde zijn de thema's.

Tot mijn favoriete nummers horen It's Not Over Yet en If It's In Your Heart. Twee ballads die uitnodigen om mee te zingen.

Op het nummer Here Is Where The Loving Is At zingt Emmylou Harris mee. Het nummer zit goed in elkaar en toch vind ik het een van de mindere songs. Met alle respect voor La Harris, Michaels en Tanya’s stemmen passen beter bij elkaar.

Dat geeft aan hoe hoog het niveau van het album Healing Tide is. Met dit debuut hebben The War and Treaty een plaat gemaakt waarbij de positieve energie overslaat op de luisteraar. Het album roept herinneringen op aan de muziek uit de hoogtijdagen van Womack & Womack en aan Aretha Franklin