Eefje de Visser - Bitterzoet (2020)

Label: Sony

13. Groen (5:09)
avatar van harm1985
In België op nummer 1: Privacy settings - m.hln.be

davevr schreef:

Niemand klaagt Over Neil Young, of Dylan, of spinvis hun stem maar nu wel?

Dat jij deze drie zangers noemt is niet voor niks want juist zij hebben altijd (pers nationaal en internationaal maar ook zeker hier op de site, meest gehoord : onverstaanbaar geneuzel (Spinvis), (valse) kraaienstem ( zowel Dylan als Young).
Nee Eefje mag van geluk spreken met het liefdevolle onthaal hier.

avatar van luigifort
Is deze muziek bitterzoet of mierzoet?

avatar van harm1985
mr.oizo schreef:

En dan vinden wij het slecht? Volgens mij scoort Bitterzoet een zeer verdiende 3,90.
Ik begrijp de kritiek wel. Eefje is 'one of a kind'. Je houdt er van of je vindt het niets.

Ik ben er gek op! Eigenlijk vind ik elk album van Eefje wel goed. Scheef vind ik de beste Nederlandstalige single ooit.

De modus ligt op 4*, met een significant aantal 4,5 en 5*. Helaas zijn er ook een aantal anti-stemmen van 0,5 en 1* wat met het oog op de standaard deviatie en totaal aantal stemmen nergens op slaat.

avatar van hoi123
En ze is al op een ons-volk-eerst-ontvangst gestuit, als ik de eerste reactie lees.

avatar van meneer
hoi123 schreef:

Ik stel me toch de vraag of er geen Belgische zangers en zangeressen genoeg zijn, want vanaf s'morgens vroeg hoort men dat Nederlands gekwaak, en dat de hele dag door op onze radiozenders. Er zijn hier zeker genoeg artiesten in ons land, geef die een kans i.p.v. al die Hollanders steenrijk te maken.

De strijd is begonnen..!

Yep Jean mertens en Jan Verplancken zijn nog niet zo enthousiast

avatar van ArnoldusK
Meerdere keren geprobeerd , meerdere keren niet gelukt om dit nog mooi te vinden.
Het eerste album was verrassend, het enige verrassende nu is dat er wat diepe beats bij geproduceerd zijn.
Maar verder klinkt het zo eentonig en zie ik telkens weer Utrechtse Humanistiek-studentes 'lekker gek' dansen op deze nummertjes. Ik onthoud me daarentegen van dansen (en stemmen).

avatar van Doc
Doc
Je voelt je toch niet te goed voor Utrechtse Humanistiek-studentes hè?

Nachtlicht vond ik top, deze kan nog groeien denk ik

avatar van robvw192
Oei, dit trek ik nog geen nummer. Wat een gedreutel. En dan nog bij mijn platenboer Disque D'oor.

mr.oizo schreef:

Ik ben bang dat het gemiddelde nog verder gaat dalen, en dat Bitterzoet eerder richting een 3,74 gaat - waar de moderne klassieker Golden Hour (2018) ook op is blijven hangen - dan een verdiende 4* of hoger (best wel verrassend trouwens dat ons aller Eefje in amper 2 weken meer stemmen scoort dan Kacey in bijna 2 jaar )

De media-aandacht in Nederland en België voor de nieuwe release is namelijk groter dan ooit tevoren, met dank aan o.a. Sony. Blijkbaar trekt de hernieuwde aandacht ook gewoon een hoop nieuwe luisteraars aan die moeilijk uit de voeten kunnen met zulke sferische, elektronisch getinte Nederlandstalige pop. Ik heb het gevoel dat de gemiddelde toehoorder gewoon erg moet wennen aan de productie, omdat Eefjes muziek zo anders klinkt dan de meeste Nederlandse artiesten die heel erg copycats proberen te zijn van succesvolle Britse/Amerikaanse producten. Als iemand dan niet enige tijd reserveert om een album als deze even te laten rijpen blijft het al snel hangen in de categorie NMD.

Artiesten als Sarah Geels en Rita Zipora werden ook maar door weinigen begrepen. Misschien dat meespeelt dat de meerderheid van de Nederlandstalige liedjes heel anders in elkaar steken, en dat mensen er dus maar moeilijk aan kunnen wennen als iemand het totaal anders aanpakt. Het verbaast met allerminst dat Vlaanderen - waar de massa gemiddeld gezien een alternatievere smaak heeft - nu wel breed met Eefjes muziek wegloopt.

Scheef vind ik de beste Nederlandstalige single ooit.

Amen

De Nieuwe Revu heeft het eindelijk ook begrepen
Neerlands Hoop: Eefje de Visser
Nieuwe Revu portretteert de leiders van een nieuwe generatie. Zij helpen Nederland vooruit door de juiste vragen te stellen of door zelf de antwoor­den te geven. Deze week: artiest Eefje de Visser (33).

avatar van Gretz
Ik ken heel veul betere electronische muziek dan dit. En ik ken ook heul veel betere Nederlandse artiesten dan dit.

Dit is juist een middle of the road, saaie en slechte uitgevoerde variant van electropop. En sferistisch is het vast, maar niet een sfeer waar ik mij in wil dompelen.

Ga nu niet doen alsof Eefje en haar muziek zo moeilijk en ingewikkeld is. En dat mensen die het niet lusten het niet kunnen begrijpen.

Ik vind het allemaal niet slecht, maar het is zooooooooo saai en basic en haar stem bevalt me niet. Niet omdat ze zo onbegrijpelijk goed is, maar omdat ze m.i. een slechte beheersing en techniek heeft. Ik vind het gewoon niet mooi.

Het is pop. Doodnormale pop, maar dan erg saaie pop.

Beste Mssr Renard, ik voel me genoodzaakt om te zeggen dat je voor (de zoveelste keer) in herhaling valt. Iedere MuMe'er die op deze pagina heeft gekeken weet nu wel dat je Eefjes nummers saai en vlak vindt en dat je geen klik hebt met haar stem. En dat je steeds een subjectief waarde-oordeel blijft uiten dat ze niet kan zingen (of zelfs vals zingt). Terwijl je ondertussen meerdere keren hebt getypt dat dit 'het laatste was' wat je er over zou zeggen

Stop dus alsjeblieft met het evangeliseren dat jouw perceptie over Eefjes zangstijl een feit is, door het keer op keer te blijven benoemen. Want je weet gewoon dat het onzin is om je eigen mening te objectiveren. Mjuman zou in jouw geval een plaatje gewoon bestempelen als NMD en vervolgens zijn kostbare tijd eerder gebruiken voor een album dat hem beter ligt. Ik zou je echt willen adviseren om niet meer in te haken op de discussie, als je toch niet meer overweegt om Bitterzoet een nieuwe kans te geven. Blijkbaar komt het gewoon niet meer goed tussen jouw en EdV, je zal echt niet de enige zijn

Gretz schreef:

Beste Michiel, ik voel me genoodzaakt om te zeggen dat je voor (de zoveelste keer) in herhaling valt. Iedere MuMe'er die op deze pagina heeft gekeken weet nu wel dat je Eefjes nummers saai en vlak vindt en dat je geen klik hebt met haar stem. En dat je steeds een subjectief waarde-oordeel blijft uiten dat ze niet kan zingen (of zelfs vals zingt). Terwijl je ondertussen meerdere keren hebt getypt dat dit 'het laatste was' wat je er over zou zeggen

Geert, mijn opmerkingen tav zang/stem blijven staan, maar ik doe m'n best om het album 1-2 * p.w. te draaien, mijn lief (sopraan die zang als hobby beoefent) verdraagt het album gewoon niet zo best, net zo min als heftige electronic. Netto betekent dat dat dit album voor draaitijd moet concurreren met bijv Shed, Martyn, Efdemin en Berghain-adepten. De intentie is er

Mssr Renard schreef:

Ik vind het denk ik wat kinderachtig om te zeggen: 'ze begrijpen het gewoon niet'. Alsof Eefje de heilige graal is van de muziek. Iemand uit een discussie zetten is trouwens niet netjes. Ook bij een plaat die mij niet ligt, staat reageren vrij.

Het staat jou immers ook vrij te luisteren naar mijn favorieten en die platen van commentaar te voorzien. Ik ben benieuwd.

Tuurlijk staat je dit allemaal vrij. Ik was alleen hoogst verbaasd dat je op mijn verhaal reageerde, gezien het feit dat je een week geleden al aangekondigde dat je je punt had gemaakt en niet meer door zou gaan met zure comments
Mssr Renard schreef:

..... Ik merk nu in ieder geval dat ik aardig aan het Eefje-bashen ben, en dat dat mij niet bevalt. Ik zal erover ophouden.

-berichten verwijderd door Eefje's management-

Gelukkig zijn je aanvankelijke berichten alsnog vereeuwigd doordat ik je gekwoot heb

-berichten verwijderd door Eefje's management-

Kijk maar uit, wie weet hebben bepaalde mensen wel goed contact het management van deze site

avatar van heartofsoul
Door sommige users wordt heel interessant gedaan over "een album een kans geven, en het daarom flink vaak draaien voordat je tot een oordeel kunt komen". Als ervaren luisteraar kun je echter soms ook onmiddellijk horen wat de kwaliteit van het gebodene is. Dit album behoort niet echt tot de categorie "hier moet ik goed mijn best voor doen als luisteraar, dit is bijzonder, ik moet de oren spitsen, enzovoorts". Gewoon een middelmatig album, niet slecht, maar wel tamelijk gewoontjes. In grote lijnen dus eens dus met Mssr Renard. Terug naar de interessante, goede muziek.

Mjuman schreef:

Ik word wel echt iedere keer deze kant opgetrokken. Eigen schuld, dikke bult?

Mssr Renard schreef:

Ik word wel echt iedere keer deze kant opgetrokken. Eigen schuld, dikke bult?

Een HR-medewerker (of een headhunter) zou zeggen: hoge prikkelgevoeligheid, competitief, drammer. Zelf regelmatig gehoord: als je eenmaal je punt gemaakt hebt, is 't beurd!

Mjuman schreef:

Toevallig mijn hoofd-competenties. Mijn drammerigheid zorgt er wel weer voor dat mensen eens naar obscure releases luisteren. Ook eens leuk. Hoge prikkelgevoeligheid zorgt er dan weer voor dat ik een hoop echt heel mooi vind. Competitief zorgt er weer voor dat ik wat vervelend kan zijn.

Je vergeet trouwens recalcitrant.

avatar van gaucho
Ik kijk er eerlijk gezegd ook een beetje tegenaan zoals Mssr Renard en heartofsoul. Ik heb dit album inmiddels best vaak gedraaid - een keer of tien - en ben na aanvankelijke afkeer wel enigszins bijgedraaid. Ik heb aan haar stem moeten wennen en aan de onverstaanbaarheid van de tekst. Maar inmiddels ben ik zover dat ik er best een voldoende aan kan toekennen.

Het is in zijn soort (melancholieke, sferische dance- annex electropop) goed gemaakt, er is creatief en genuanceerd gebruik gemaakt van sferische klanken en ritmes, zodat het in elk geval geen holle dansplaat is geworden. Ik sluit een verhoging naar 3,5 niet uit, zeker nu een aanvankelijk tegenvallend, wat dreinerig klinkend nummer als Lange vinnen me steeds beter begint te bevallen. Maar veel meer dan dat gaat het niet worden, denk ik.

Ik voel me genoodzaakt om met name heartofsoul bij te vallen: ik vind het juist redelijk gewoontjes klinken voor muziek uit genoemde categorie. Zeker niet slecht, maar ook niet bovenmatig origineel of vernieuwend. Echt 'moeilijke' muziek is het ook niet: ik kan me voorstellen dat je hier na een paar keer luisteren een aardig beeld van kunt vormen.
De betrekkelijke noviteit is dat ze dit soort muziek combineert met Nederlandstalige teksten. Al deed de hier al eerder aangehaalde Sarah Geels twintig jaar geleden al iets vergelijkbaars, zij het met een sterkere dance-vibe. Sommige van Eefjes nummers waarin de dance-beat ontbreekt, doen me zelfs sterk terugdenken aan nummers uit de jaren tachtig.

Maar ik merk nu al dat ik nauwelijks meer naar die teksten luister, omdat ze - zoals Eefje ook zelf beoogt, getuige dat Nieuwe Revu-artikel - vooral bedoeld zijn als klankmatige aanvullingen van de muziek. Daarin is ze geslaagd, en dat geeft deze Nederlandstalige muziek wellicht zelfs internationale mogelijkheden. Maar het doet mij tegelijk afvragen: stel nu eens dat ze niet in het Nederlands had gezongen, zouden de meesten van ons dit album dan ook zo bewieroken? Want op internationaal niveau is er veel meer concurrentie op dit vlak.

Niet bedoeld als afbrekende kritiek, maar meer als serieuze vraag. Reageer er maar op.

avatar van gaucho
Tja, en dat de cijfermatige waardering voor dit album op MuMe gaat zakken, omdat dit aantal veel meer luisteraars trekt dan voorgaande albums, lijkt me logisch. Het is een fenomeen dat je overal op deze site aantreft: megasellers krijgen nu eenmaal meer haatstemmen dan albums die door een selecte groep liefhebbers worden gewaardeerd.
Daardoor ontstaat inderdaad het risico van een vertekend beeld: ook al is zo'n megaseller iemands beste album, dan nog kan het zijn dat een obscuurder album per saldo hoger scoort. Maar daar moet je dan maar een beetje doorheen kijken. Ikzelf weeg het aantal stemmen ook altijd af tegen de algehele waardering voor albums van een bepaalde artiest.

avatar van Johnny Marr
Verhoogd naar 4,5. Deze shit is te goed.

Gretz schreef:

Nou liever niet, ik heb net de chips en cola klaar gezet

Halvard Music
ArnoldusK schreef:

Hahahaha! Ex-Humanistiek student hier ligt volledig dubbel.

avatar van Cor
Cor
Nou nou, dit is weer zo'n album dat voor stevige polemieken zorgt. Meningen zwaar verdeeld. Ik ben neutraal. Wordt niet weggeblazen, maar onaardig is het zeker niet. Als er al vals gezongen wordt, hoor ik het niet en/of stoort het me niet. Maar 'Nachtlicht' vond ik een stukkie beter, daar zat verrassing in. Hoor ik hier niet (meer).

avatar van sinusfiction
Ja, ik ben wel echt fan van dit album inmiddels. Ik ben wel onder de indruk van die fijne ambient onderliggende electronische dekens waarop diverse tracks liggen. Van subtiel tot zeer aanwezig, heel fijn. Goed te horen in Controle, Pixels en Groen (hele fijne afsluiter). Maar het totaal bevalt me ook goed, en ben hem de laatste week eigenlijk pas steeds meer gaan draaien.

avatar van robvw192
-berichten verwijderd door Eefje's management-

Ahh, dat verklaart de hoge notering en waardering.