menu

Muziek / Toplijsten en favorieten / Prog Ladder Intermezzo - de toplijsten

zoeken in:
avatar van Casartelli
11

Camel - Lady Fantasy [12:43]

(afbeelding)

Mirage | 1974 | Verenigd Koninkrijk

Prog Top 300 noteringen:
2018: 14
2017: 9
2016: 9
2015: 12

Lady Fantasy is een pareltje afkomstig van het album Mirage. De openingsklanken van het orgel worden verstevigt door het gitaarspel van Andrew. Een kleine minuut in het nummer en de pure schoonheid komt binnenwandelen. De combinatie van gitaren, minimoog en mellotron maken het begin tot een waar genot. Als de Lady Fantasy eenmaal passeert ben je verkocht en overwint de liefde al snel. Peter Bardens is verantwoordelijk voor de klankenlaag van de mellotron. Andrew warmt met zijn warme stem de boel op voor een onvergetelijke rit. De bassriff en het snelle gitaarspel ondersteunen de gitaarsolo die steeds heviger wordt. Zodra de wonderschone melodie zijn weg terugvindt stapt het nummer over naar rustiger vaarwater. Vanaf daar bouwt het nummer op naar de ultieme climax. Krijsende gitaren drijven de liefde naar hogere sferen, totdat in het einde de droomwereld terugkeert. (HugovdBos)

avatar van Casartelli
10

Earth & Fire - Song of the Marching Children [18:24]

(afbeelding)

Song of the Marching Children | 1971 | Nederland

Prog Top 300 noteringen:
2018: 73
2017: 79
2016: 112
2015: 105

Eind jaren 60, begin jaren 70 beleefde niet alleen de internationale muziekwereld het ene na het andere hoogtepunt, ook in Nederland werden fraaie muziekstukken afgeleverd. Earth & Fire wist vooral begin jaren 70 intensieve maar ook wonderschone nummers de wereld in te sturen. Neem het zevendelige Song of the Marching Children waar de mellotron het voortouw neemt in de progressieve ontwikkelingen en voortdurende tempowisselingen, dan nog te bedenken dat Jerney Kaagman de zang van de donkere teksten voor haar rekening neemt. (HugovdBos)

avatar van Casartelli
9

Anima Mundi - Spring Knocks on the Door of Men [26:32]

(afbeelding)

The Way | 2010 | Cuba

Prog Top 300 noteringen:
2018: 138
2017: 181
2016: ---
2015: 183

Anima Mundi ís de facto de Cubaanse progscene, maar er zijn landen die het met minder moeten doen. Inmiddels is de band ook een aantal keer live in Nederland te bewonderen geweest. Het centrale stuk uit hun album The Way duikelde een keer uit de Prog Top 300, maar dat lieten we niet op ons zitten. Sindsdien draait het nummer weer mooi in de middenmoot mee. En die 9e plek hier is de middenmoot toch wel royaal voorbij.

avatar van Casartelli
8

Emerson, Lake & Palmer - Tarkus [20:40]

(afbeelding)

Tarkus | 1971 | Verenigd Koninkrijk

Prog Top 300 noteringen:
2018: ---
2017: ---
2016: ---
2015: ---

Jaar in jaar uit wil het maar niet lukken in de Prog Ladder met de godfathers van de moog-gedomineerde symfo. Nu duiken Emerson, Lake & Palmer doorgaans hoog op in lijstjes waarin de excessen worden benoemd waarmee prog zichzelf de mainstream uitprijsde, maar dat laat onverlet dat ze tot medio jaren '70 de prog flink vorm hebben helpen geven. De titelkant van hun tweede elpee is een klassieker in het twintigminutensegment waar veel bekende tijdgenoten qua coherentie nog een puntje aan kunnen zuigen.

avatar van Casartelli
7

Moon Safari - A Kid Called Panic [13:58]

(afbeelding)

Lover's End | 2010 | Zweden

Prog Top 300 noteringen:
2018: 106
2017: 93
2016: 53
2015: 150

Deze band laat toch vooral horen dat meerstemming zingen (op voorwaarde dat het goed gebeurt en dat wordt hier zeker gedaan!) muziek echt een meerwaarde kan geven . De koortjes zijn niet van de lucht bij deze band, waardoor het soms bijna wat zoetsappig en musical-achtig aandoet en dat zal waarschijnlijk maken dat ze niet door iedereen evenveel gewaardeerd worden, maar ik vind het prachtig. Overigens is de tekst verre van zoetsappig en een stuk minder vrolijk dan de muziek doet vermoeden.

Door de melodieën en het meerstemmige zingen en het mooie subtiele pianogebruik, roepen ze bij mij associaties op aan Queen en wetende dat ik groot Queen-fan ben, is dat als compliment bedoeld. Het is afwisselend en dynamisch op melodieus gebied, wat ze ons voorschotelen en hoewel het af en toe wat onrustig aandoet op het eerste gehoor, zijn de meeste overgangen erg mooi en voelt het toch als een geheel.

Je moet ervan kunnen genieten, maar als je dat kan, is dit een band die nummers op een zeer hoog niveau aflevert, waarbij dit nummer alle sterke kanten in één nummer bundelt. Het doet mij in ieder geval volop genieten! (Bonk)

avatar van Casartelli
6

Kansas - Journey from Mariabronn [7:55]

(afbeelding)

Kansas | 1974 | Verenigde Staten

Prog Top 300 noteringen:
2018: ---
2017: ---
2016: ---
2015: ---

Dat Kansas dé Amerikaanse progband van de jaren '70 was, lijkt geen heel gewaagde stelling, maar in de Prog Ladder komen ze er tegenwoordig niet meer aan te pas. Een beetje revanche moet dan toch maar zitten in deze bijna-topvijfnotering voor Journey from Mariabronn, het nummer van het titelloze debuut waarop de band binnen acht minuten hun hele essentie samenvatte.

avatar van Casartelli
5

Genesis - Firth of Fifth [9:36]

(afbeelding)

Selling England by the Pound | 1973 | Verenigd Koninkrijk

Prog Top 300 noteringen:
2018: 4
2017: 4
2016: 2
2015: 4

Soms zou ik willen dat ik eerder geboren was. Omdat ik de magie van een album ontdekken, waarvan je niet weet wat er gaat komen en dus zonder echte verwachtingen aan begint en dan tot de ontdekking komen dat je, eigenlijk onverwachts, een meesterwerk aan het luisteren bent, zo allemachtig mooi en heerlijk vind.

Ik kan me alleen maar een voorstelling maken van hoe dat geweest moet zijn in 1973 en je komt thuis met je pas gekochte album genaamd Selling England by the Pound. Je hebt geen idee wat je moet verwachten en dan zet je het rustig op, om eens te horen of Genesis enige ontwikkeling doorgemaakt heeft, of misschien is het je eerste album wel van deze band. Als je dan gaat luisteren, moet je toch vanaf het eerste moment dat de naald het vinyl raakt, langzaam maar zeker met stomheid geslagen worden en je mond toch steeds verder open zakken van de pracht op dit album, wat toch ook wel hele andere pracht is dan je tot nu toe gehoord hebt. Natuurlijk lichtte Foxtrot al een heel mooi tipje van de sluier op van wat Genesis in haar mars had, maar dit album is echt buitencategorie.

Nu is het hele album fantastisch, maar je komt aan bij het derde nummer en je hoort die piano dat rare, bijna tegendraadse ritme en melodie spelen en je gaat nog wat verder je oren spitsen. Dan valt Peter Gabriel met zijn zang in. Je wordt nog verder betoverd. Er komt een fluit voorbij, een prachtige gitaarsolo, er wordt geweldig gedrumd, formidabel toetsenwerk, fantastische melodieën, die eigenlijk niet lopen en toch ook weer geweldig klinken. Je valt steeds weer van de ene verbazing in de andere. Dat iemand zo’n stuk muziek weet te bedenken. Het is niet te vergelijken met wat je ooit eerder gehoord hebt.

Je kan op dat moment nog niet weten dat je hebt geluisterd naar één van de meest geniale stukken muziek die ooit gemaakt is (zo, heb ik dat ook maar even gezegd), maar je moet wel compleet overweldigd zijn, lijkt me. Want dat had ik al toen ik het voor de eerste keer hoorde en er was me toen al verteld hoe geweldig het album is en ik dus voorbereid was op prachtige muziek, maar zo mooi? Maar eigenlijk heb ik dat nog elke keer als ik deze geweldige compositie luister. Eigenlijk ben ik elke nog weer verbaasd door de genialiteit en pracht van dit nummer. (Bonk)

avatar van Casartelli
4

Transatlantic - Stranger in your soul [26:05]

(afbeelding)

Bridge Across Forever | 2001 | Verenigde Staten / Zweden / Verenigd Koninkrijk

Prog Top 300 noteringen:
2018: ---
2017: ---
2016: ---
2015: ---

Neal Morse en Roine Stolt kwamen al in andere vormen voorbij, maar dat ze ook met Transatlantic op het symfonische feestje mogen komen, zal weinigen echt verbazen. Dat dit met het slotnummer van hun tweede album gebeurt, is wellicht nog wel een bescheiden verrassing.

avatar van Casartelli
3

Yes - The Gates of Delirium [21:54]

(afbeelding)

Relayer | 1974 | Verenigd Koninkrijk

Prog Top 300 noteringen:
2018: 36
2017: 84
2016: 93
2015: ---

Een van de beste nummers van Yes. Alle dingen uit de prog in een nummer gedaan. Van ruig tot betoverend mooi.
Allemaal in dit nummer. Soon is zo ontzettend mooi. Prachtige melodie ook. Al met al een van de beste Yes songs.
Luister ook eens op You tube de versie met orkest, 2001 Amsterdam o.a.
De prachtige steel gitaar van Steve Howe. Smullen. (Papartis)

avatar van Casartelli
2

Yes - Close to the Edge [18:36]

(afbeelding)

Close to the Edge | 1972 | Verenigd Koninkrijk

Prog Top 300 noteringen:
2018: 20
2017: 18
2016: 10
2015: 17

De band Yes begint eigenlijk steeds verder te zakken in mijn ranglijst der bands. Ik heb er de aandacht niet meer voor en veel van die typische Yes elementen gaan me irriteren. Sommige albums en specifieke nummers blijven echter staan als een huis. Het album Close to the Edge is er zo een. Het titelnummer steekt er letterlijk en figuurlijk ook nog eens bovenuit. Misschien moeten sommige even door de eerste vier minuten gefreak heenbijten maar dat geeft niks want heb je nog 14 minuten oersymfo in optima forma te gaan! (vigil)

avatar van Casartelli
1

Genesis - The Musical Box [10:24]

(afbeelding)

Nursery Cryme | 1971 | Verenigd Koninkrijk

Prog Top 300 noteringen:
2018: 9
2017: 5
2016: 8
2015: 6

Over spannende symfonische composities gesproken…

Laat je meedrijven over de op en top Engelse symfonische rivieren die Genesis heten waarin de meest fraaie muziekdoosjes te vinden zijn. Kolere wat een sensationele oer-symfotrack is dit toch. Dit nummer is te vinden op de eerste echte lp van Genesis Nursery Cryme uit het vast mooie jaar 1971. Het is de openingstrack en hiermee had de legendarische formatie hun eerste klassieker direct te pakken. (vigil)

avatar van Rudi S
Top gedaan weer Casartelli en mijn nummer 1 ook weer nummer 1 in " de lijst".

1. Genesis - The Musical Box
2. Kansas - Incomudro - Hymn to the Atman
3. Yes - Heart of the Sunrise
4. Kansas - Journey from Mariabronn
5. Transatlantic - Stranger in Your Soul
6. Camel - Lawrence
7. Transatlantic - My New World
8. Genesis - Afterglow
9. Kaipa - A Road in My Mind
10. Spock's Beard - Harm's Way
11. Neal Morse - The Creation
13. The Flower Kings - Numbers
14. IZZ - 42
15. Grobschnitt - Solar Music, Part 1 (en 2).
16. Moon Safari - Other Half of the Sky
17. Camel - For Today
18. Anderson / Stolt - Invention
19. Echolyn - As the World
20. Neuschwanstein - Beyond the Bugle

avatar van Casartelli
Helaas moet ik andermaal constateren dat er een doublure door de controle geglipt is. Ditmaal waren twee verschillende apostrofs in Aphrodite's Child de boosdoener. Het had ze een 28e plek in de artiestenlijst opgeleverd (en Wally dus een plekje omlaag). Nummerkeuze was een ex aequo tussen My Friend the Wind en The Four Horsemen geworden.

avatar van Casartelli
Toplijst artiesten Symphonic Prog:

1 Genesis
2 Camel
3 Yes
4 Emerson, Lake & Palmer
5 Kansas
6 Transatlantic
7 Spock's Beard
8 Moon Safari
9 Earth & Fire
10 The Flower Kings
11 Änglagård
12 Neal Morse
13 Anima Mundi
14 Kaipa
15 Karmakanic
16 Grobschnitt
17 Anderson, Bruford, Wakeman, Howe
18 Harmonium
19 Renaissance
20 Echolyn
21 Triumvirat
22 Isildurs Bane & Steve Hogarth
23 Anthony Phillips
24 White willow
25 Nick Magnus
26 Izz
27 Anderson / Stolt
28 Aphrodite's Child
29 Fruupp
30 The Nice
31 Wally
32 Neal Morse Band
33 Sinkadus
34 Simon Says
35 Pentacle
36 Moongarden
37 Pictorial Wand
38 Beggars Opera
39 Novalis
40 Discipline.
41 Focus
42 Stencil forest
43 England
44 The Enid
45 The Gift
46 Wobbler
47 Chris Squire
48 Clearlight
49 Proto-Kaw
50 Citizen Cain
51 Neuschwanstein

avatar van Casartelli
Toplijst nummers Symphonic Prog:

1 Genesis - The musical box
2 Yes - Close to the Edge
3 Yes - The Gates Of Delirium
4 Transatlantic - Stranger in your soul
5 Genesis - Firth of Fifth
6 Kansas - Journey from Mariabronn
7 Moon Safari - A Kid Called Panic
8 Emerson, Lake & Palmer - Tarkus
9 Anima Mundi - Spring Knocks On The Door Of Men
10 Earth & Fire - Song of the Marching Children
11 Camel - Lady fantasy
12 Änglagård - Jordrök
13 Camel - Drafted
14 Karmakanic - God the Universe and Everything Else No One Really Cares About - Part I
15 Anderson, Bruford, Wakeman, Howe - Brother of Mine
16 Genesis - Afterglow
17 Harmonium - Histoires Sans Paroles
18 Genesis - One for the vine
19 Grobschnitt - Solar Music
20 Genesis - Dancing With The Moonlit Knight
21 The Flower Kings - The Truth Will Set You Free
22 Triumvirat - Illusions on a Double Dimple
23 Earth & Fire - Storm and Thunder
24 Emerson, Lake & Palmer - Trilogy
25 Genesis - Supper's Ready
26 Izz - 42
27 Camel - Rajaz
28 Emerson, Lake & Palmer - Take a Pebble
29 Kansas - Incomudro - Hymn to the Atman
30 Transatlantic - The Whirlwind
31 Echolyn - Never the Same
32 Genesis - Entangled
33 Kansas - Song for America
34 Yes - Awaken
35 Yes - Heart of the Sunrise
36 Camel - Lunar Sea
37 Spock's Beard - The doorway
38 Fruupp - Garden Lady
39 Neal Morse - The Door
40 Camel - Lawrence
41 The Flower Kings - Stardust we are
42 The Nice - America
43 Camel - Air born
44 Spock's Beard - At the end of the day
45 Transatlantic - My New World
46 Änglagård - Sorgmantel
47 Camel - Selva
48 Neal Morse Band - The great despair
49 Sinkadus - Ågren
50 Anima Mundi - Time to Understand
51 Genesis - Carpet Crawlers
52 Genesis - The fountain of Salmacis
53 Genesis - The Lamia
54 Kaipa - A Road in My Mind
55 Moon Safari - Lover's End Pt. III: Skelleftea Serenade
56 Simon Says - Suddenly the Rain
57 Anthony Phillips - Slow Dance (Part 1)
58 Pentacle - Complot
59 Renaissance - Can you understand
60 Spock's Beard - Harm's Way
61 White Willow - Splinters
62 Isildurs Bane & Steve Hogarth - Incandescent 
63 Moongarden - Solaris
64 Neal Morse - The Creation
65 Nick Magnus - Kombat Kid
66 Renaissance - Mother Russia
67 Änglagård - Sista somrar
68 Emerson, Lake & Palmer - The Great Gates of Kiev
69 Neal Morse - So Many Roads
70 Pictorial Wand - The Ghosts Start Dancing
71 Beggars Opera - Auschwitsz
72 Emerson, Lake & Palmer - Still... You Turn Me On
73 Novalis - Sommerabend
74 Spock's Beard - The Great Nothing
75 Spock's Beard - Wind at my Back
76 The Flower Kings - Numbers
77 Camel - Ice
78 Isildurs Bane & Steve Hogarth - The Love and the Affair
79 The Flower Kings - Love is the Only Answer
80 Camel - Mother road
81 Camel - Nimrodel / The Procession / The White Rider
82 Discipline. - Canto IV (Limbo)
83 Earth & Fire - Atlantis
84 Focus - House Of The King
85 Yes - Starship Trooper
86 Kaipa - Children of the Sounds
87 Karmakanic - Eternally
88 Moon Safari - Mega Moon
89 Moon Safari - Other Half of the Sky
90 Spock's Beard - Devil's Got My Throat
91 Stencil forest - The pandemonium shadow show
92 Yes - Roundabout
93 Anderson / Stolt - Chase and Harmony
94 Camel - For Today
95 England - Three Piece Suite 
96 Grobschnitt - Rockpommels Land
97 Kaipa - World Of The Void
98 Neal Morse - The truth will set you free
99 Spock's beard - Thoughts
100 The Enid - Childe Roland
101 The Gift - At Sea
102 Anderson / Stolt - Invention
103 Anthony Phillips - Sisters of Remindum
104 Aphrodite's Child - My Friend The Wind
105 Aphrodite's Child - The Four Horsemen 
106 Camel - Separation
107 Kaipa - Our Silent Ballroom Band
108 Wobbler - From Silence to Somehere
109 Chris Squire - Safe (Canon Song) 
110 Clearlight - Clearlight Symphony, 2nd Movement
111 Echolyn - As the World
112 Kansas - Dust in the Wind
113 Neal Morse - 12
114 Proto-Kaw - Pilgrim’s Wake
115 Wally - Thrill is Gone
116 Citizen Cain - Serpents in camouflage
117 Neuschwanstein - Beyond the Bugle
118 Nick Magnus - The Colony is King
119 Wally - Giving
120 White willow - Paper moon

avatar van Casartelli
En mijn eigen bijdrage aan dit theater:

1 Camel - Lady fantasy
2 Genesis - The musical box
3 Genesis - Entangled
4 Yes - Close to the edge
5 Yes - The gates of delirium
6 Änglagård - Jordrök
7 Camel - Air born
8 Camel - Drafted
9 Genesis - The fountain of Salmacis
10 Renaissance - Can you understand
11 Emerson, Lake & Palmer - Tarkus
12 Änglagård - Sista somrar
13 Genesis - One for the vine
14 Kansas - Journey from Mariabronn
15 Camel - Mother road
16 Stencil forest - The pandemonium shadow show
17 Spock's beard - Thoughts
18 Camel - Separation
19 Genesis - Dancing with the moonlit knight
20 White willow - Paper moon

avatar van meesterdch
Mooie lijst hoor.... misschien maar concluderen dat dit mijn meest favoriete ‘soort’ prog is. Mijn bijdrage:

1. Genesis - Firth of Fifth
2. Transatlantic - The Whirlwind
3. Genesis - One for the vine
4. Spock's Beard - The doorway
5. The Flower Kings - The truth will set you free
6. The Flower Kings - Stardust we are
7. Spock's Beard - At the end of the day
8. Neal Morse Band - The great despair
9. Moon Safari - Lover's End Pt. III: Skelleftea Serenade
10. Karmakanic - God the Universe and Everything Else No One Really Cares About - Part I
11. Transatlantic - Stranger in your soul
12. Yes - Gates of Delirium
13. Moon Safari - A kid called panic
14 . Camel - Ice
15. Yes - Starship Trooper
16. Karmakanic - Eternally
17. Neal Morse - The truth will set you free
18. Ant Phillips - Sisters of Remindum
19. Izz - 42
20. Citizen Cain - Serpents in camouflage

avatar van Brunniepoo
1. Genesis - Dancing With The Moonlit Knight
2. Karmakanic - God The Universe And Everything Else No One Really Cares About Pt.1
3. Moon Safari - A Kid Called Panic
4. Harmonium - Histoires Sans Paroles
5. Yes - Gates Of Delirium
6. Anima Mundi - Spring Knocks On The Door Of Men
7. Novalis - Sommerabend
8. The Flower Kings - The Truth Will Set You Free
9. Grobschnitt - Rockpommels Land
10. Clearlight - Clearlight Symphony, 2nd Movement

avatar van Bonk
Doordat mijn tijd werd opgeslokt door de trieste momenten des levens (overlijden van mijn vader na een lang ziektebed) heb ik even de lijstjes van neoprog en symphonic prog aan mij voorbij laten gaan.
Maar vanaf nu haak ik weer aan, omdat het goed is ook weer de minder belangrijke en leuke bijzaken des levens weer op te pakken en omdat muziek natuurlijk ook veel troost kan bieden. Dus dan komt het mooi uit dat we nu net toevallig zijn aanbeland bij de hardere prog

Overigens wel met plezier de presentaties terug gelezen. Dat doe je toch erg mooi Casartelli!

avatar van Papartis
Dit is mijn lijstje.

1 Yes - The Gates of Delirium
2 Anderson, Bruford, Wakeman, Howe - Brother of Mine
3 Anima Mundi - Spring Knocks on the Door of Men
4 Camel - Lunar Sea
5 Kansas - Journey from Mariabronn
6 Moon Safari - A Kid Called Panic
7 Genesis - The Musical Box
8 Änglagård - Sorgmantel
9 Triumvirat - Illusions on a Double Dimple
10 White Willow - Splinters
11 Moongarden - Solaris
12 Emerson, Lake & Palmer - The Great Gates of Kiev
13 Beggars Opera - Auschwitsz
14 Earth & Fire - Song of the Marching Children
15 Discipline. - Canto IV (Limbo)
16 Kaipa - Children of the Sounds
17 The Gift - At Sea
18 Wobbler - From Silence to Somehere
19 Wally - The Thrill is Gone
20 Nick Magnus - The Colony is King

avatar van Casartelli
Bonk schreef:
Doordat mijn tijd werd opgeslokt door de trieste momenten des levens (overlijden van mijn vader na een lang ziektebed)
Sterkte gewenst!

Het zat er al even aan te komen, maar dan is het nog steeds wel een, inderdaad, triest moment des levens. Hopelijk kunnen we hier met de leuke bijzaken wat troost danwel afleiding bieden.

avatar van Alicia
Allereerst gecondoleerd en veel sterkte, Bonk!

En hier is Alicia's Symfo lijstje:

1. Emerson, Lake & Palmer - Trilogy
2. Yes - Awaken
3. Genesis - Firth of Fifth
4. Yes - Close to the Edge
5. Genesis - Carpet Crawlers
6. Earth & Fire - Song of the Marching Children
7. Emerson, Lake & Palmer - Still... You Turn Me On
8. Earth & Fire - Atlantis
9. Anderson / Stolt - Chase and Harmony
10. Kansas - Dust in the Wind

Kweet het, het is niet veel en het zijn ook wel de meest bekende of voor de hand liggende namen, maar ik heb niet zoveel (meer) met symfo (en zeker de alwat oudere proggezelschappen), en toch blijf ik geïnteresseerd, want je weet het tenslotte maar nooit.

avatar van Casartelli
Alicia schreef:
Kweet het, het is niet veel en het zijn ook wel de meest bekende of voor de hand liggende namen
Als dit de grote namen zijn, zal dat wel met goede reden zo zijn. Close to the Edge had ik zelf ook en Awaken en Song of the Marching Children moeten ergens net onder de top 20 gestrand zijn.

Enfin, er komt zo hier en daar wel een lijstje binnen, maar voor nog een behoorlijk aantal mensen ligt er aankomende vrijdagavond een Heavy Prog deadline.

avatar van Casartelli
Casartelli schreef:
Enfin, er komt zo hier en daar wel een lijstje binnen, maar voor nog een behoorlijk aantal mensen ligt er aankomende vrijdagavond een Heavy Prog deadline.
Iets meer dan 24 uur nog. Komt wel goed toch, Bonk, Brunniepoo, Jacoto, vigil?

avatar van vigil
Ik probeer morgen met een lijstje te komen, ik heb mezelf al gemaild met de link naar de heavy prog pagina dus dat moet hopelijk goedkomen

avatar van Brunniepoo
Zojuist een lijstje ingeleverd.

Anders dan de genre-bepaling door PA zie ik overigens geen samenhang tussen de door mij genoemde artiesten. Maar goed, volgens mij had ik eerder al aangegeven dat ik niet zo'n fan van de PA-genres ben

avatar van Casartelli
Brunniepoo schreef:
Anders dan de genre-bepaling door PA zie ik overigens geen samenhang tussen de door mij genoemde artiesten.
Er zitten vreemde categoriseringen tussen (ik houd wat dat betreft ook mijn hart vast voor wat ik volgende week ga openen), maar Heavy Prog komt me nou net nog wel als een tamelijk coherent geheel voor.

avatar van Jacoto
Ik had eerlijk gezegd hier al een beetje afscheid genomen, maar zag zojuist dat mijn naam hier nog genoemd werd.
Op de een of andere manier ben ik niet meer zo enthousiast te krijgen, al heb ik veel waardering voor het werk en de onverzettelijkheid waarmee Casartelli met dit Intermezzo doorgaat.
Het is toch jammer dat de vaste groep van de jaarlijkse Progladderaars hier niet aanwezig (willen) zijn.
Dat is voor mij dan ook een van de redenen om te stoppen.

Ik had vorige maand al een lijstje Heavy Prog gemaakt, zal er nog even naar kijken en stuur dat voor de deadline in, maar dit is ook gelijk het laatste.

avatar van Brunniepoo
Casartelli schreef:
(quote)
Er zitten vreemde categoriseringen tussen (ik houd wat dat betreft ook mijn hart vast voor wat ik volgende week ga openen), maar Heavy Prog komt me nou net nog wel als een tamelijk coherent geheel voor.


Mwah, ik snap Rush hier bijvoorbeeld best goed (Rush in de eerste periode dan voornamelijk) en Uriah Heep al helemaal, maar Sky Architect? Porcupine Tree in de laatste fase eventueel (maar dat had m.i. nog beter bij progmetal gekund, want hardrock hoor ik er niet echt in), maar in eerdere perioden toch zeker niet. Haken? is dat niet gewoon progmetal?

avatar van Casartelli
Brunniepoo schreef:
Mwah, ik snap Rush hier bijvoorbeeld best goed (Rush in de eerste periode dan voornamelijk) en Uriah Heep al helemaal, maar Sky Architect? Porcupine Tree in de laatste fase eventueel (maar dat had m.i. nog beter bij progmetal gekund, want hardrock hoor ik er niet echt in), maar in eerdere perioden toch zeker niet. Haken? is dat niet gewoon progmetal?
Vooropgesteld dat ik onvoldoende in Sky Architect en Haken zit om dat te weerspreken... maar ik had er in het hoofdtopic al eens wat woorden aan gewijd:
Casartelli schreef:
een gevoelsmatig verschil voor mij is dat bij metal (hetzij prog, hetzij niet) de textuur met zijn zware riffs het startpunt van de muziek is, terwijl bij wat we hier (kennelijk) Heavy Prog noemen de zwaarte meer een bijproduct is. En nee, dan is Porcupine Tree niet het meest illustratieve voorbeeld.
Dan kan ik de namen waar ik zelf waardering voor heb (inderdaad: Rush, Uriah Heep, maar ook bijvoorbeeld de door mij in het topic geplaatste High Tide) best op één hoop vegen. Dat is echter wel allemaal ouwe meuk en ik krijg de indruk dat de behoefte van Progarchives om hun subgenres zoveel mogelijk met verleden en heden te vullen hier en daar wel wat vreemde combinaties oplevert.

Daarnaast is Porcupine Tree allicht te vaak van gezicht veranderd om ergens echt in te passen. Dat had opgelost kunnen zijn door ze als Eclectic Prog te filen, maar kennelijk heeft Progarchives het criterium 'belangrijkste periode' zwaarder laten wegen en gemeend dat hun belangrijkste periode Heavy Prog was (qua Progressive Metal kom ik dan weer niet echt verder dan het album Deadwing en wat losse nummers van direct ervoor en direct erna). Old school fans vinden wellicht hun eerste albums het belangrijkst en hadden ze liever bij de nu lopende Psychedelic / Space Rock ingedeeld. Ach, de vreugde van hokjes...

Gast
geplaatst: vandaag om 00:37 uur

geplaatst: vandaag om 00:37 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.