menu

Genres / Hip-Hop / De hiphop top 100 van...

zoeken in:
avatar van Kalikula
geplaatst:
Veel plezier met het droppen van jouw lijst!
Geeft mij weer enig respijt.

avatar van MJ_DA_MAN
geplaatst:
Ik probeer snel (deze week) een nieuwe lijst te droppen. Drukte verhindert dit, en ik wil wel graag goede, begeleidende teksten hebben. Deze kosten de meeste tijd om te maken.

avatar van MJ_DA_MAN
geplaatst:
Omdat ik al een nieuwe update heb, combineer ik deze samen met de update van gisteren. Dan kunnen jullie lekker met deze lijst je weekend in. Andere lijst is inmiddels verwijderd.

01. Nujabes feat. Uyama Hiroto - Modal Soul
Nujabes overleed in 2010, maar is nog steeds enorm populair in de hiphopwereld. Hij wordt de laatste jaren steeds meer gezien als de grondlegger van lofi-hiphop. Je kent het wel, Lofi Hip Hop To Studi In Relax To in 4K en zo. Ik ben geen fan van lofi-hiphop, en zal Nujabes ook nooit linken met dat genre, gezien dat een belediging zou zijn. Want waar de gemiddelde lofi-producer vaak plastic en kitscherig klinkt, was alles wat deze man maakte de warmste en meest kleurvolle muziek mogelijk. Sterker nog, er zijn überhaupt weinig producers overall die zijn niveau halen. Sowieso binnen het genre van soul/jazzhop. Zijn organische, natuurlijke geluid is nog steeds ongekend. Vrede, maar dan verpakt in klanken. Meer nodig dan ooit op dit moment. Wat ook duidelijk werd toen twee maanden geleden dit filmpje werd gedeeld op de YouTube-pagina van Nujabes. Says it all. Over dit betreffende nummer: simpelweg geweldig, en tevens een van zijn beste. Met zijn vaste compagnon Uyama Hiroto op de sax. Ook hem gaan we natuurlijk terug zien in deze top 100.

02. Audio Two - Top Billin'
Een drum-beat, wat achtergrond-vocals en rake raps. What more do you need? Audio Two bewijst dat er helemaal geen toeters en bellen zijn om een classic te maken. Deze track hoort in elke top 100 te staan. En als er zoiets als pure hiphop bestaat, behoort dit nummer er zéker toe.

03. Audible Doctor & Fredro Starr - No Design To This
Onyx's Fredro Starr op de beat van Audible Doctor. Waar Fredro het op de gemiddelde Onyx-track moet doen met een rauwe doch vaak primitieve en eenzijdige sound, past hij verrassend goed op een frisse en kleurrijke track. Sterker nog, beter zelfs. Audible Doctor haalt kwaliteiten bij hem naar boven, die bij Onyx nooit naar boven zouden zijn gekomen. Erg fijne boombap-track.

04. Compton's Most Wanted - This Is Compton
Ja, natuurlijk staat dit nummer erin. Uitgebracht in 1990, maar vrij modern voor die tijd. En nog steeds fris klinkend. Wanneer je opent met de drum break van Get Out of My Life, Woman, en vervolgens de beat en raps er op deze manier in laat knallen kan het al niet meer misgaan. Erg strak refrein ook.

05. Fat Joe - Flow Joe
Nog meer 90's, met een van Fat Joe's beste nummers. Fat Joe, de man die de uiterste paden van hiphop heeft bewandeld. Van D.I.T.C. naar Jennifer Lopez naar DJ Premier naar Cardi B. Hij deed het allemaal. Dit is rapwise, uiteraard, Fat Joe die zijn beste pad mogelijk bewandelt. Ook beatwise. Met een donkere sample en even donkere drums op de productie van Diamond D. Je waant je in de duisterste steegjes van NYC rond middernacht met dit nummer. [/quote]

06. M.O.P. - Ante Up (Robbin Hoodz Theory)
Een van de gezelligste gangsta-rapnummer ooit. Echt zo'n poekoe die elke hiphopper waardeert en garandeert op elk willekeurig moment op bouncht. En daarnaast pure cult voor mij vanwege deze
video.

07. Raekwon - Crown of Thorns
Holy shit, wat een productie! Een van de krachtigste en meest energieke producties van de afgelopen jaren. Echt waar. Ik ken veel te weinig van dit soort producties. Een soort ultieme balans van boombap en commerciële hiphop. J. Dot, geen idee wie het verder is, bracht de toen al enige tijd uitgebluste Raekwon de ultieme productie die zijn saaie delivery een enorme boost gaf. Props voor J. Dot!

08. Hardwe're - The Pressure
Het mooie van Spotify is dat je soms nummers ontdekt van artiesten waar je nooit van gehoord hebt, die normaal redelijk ondergesneeuwd waren gebleven. Dit is er een van. Oorspronkelijk uit '96 van dit duo uit Newark. Geproduceerd door boombap-veteraan Nick Wiz. Deze track staat ook op een van Wiz's verzamelaars. Nooit doorgebroken dit duo (geen volledig album uitgebracht), maar dit nummer is erg fijn. Boombappen kun je wel aan Wiz overlaten, natuurlijk.

09. CYNE - Arrow of God
Een van de liefste piano-riedeltjes ooit. Zo lief dat ik hem zou willen aaien. Maar die verwoording zou de track tekort doen. Dit nummer is veel meer dan dat. Heel euforisch vooral. CYNE, de groep die de laatste jaren door hun inactiviteit wellicht wat naar de achtergrond is gedrongen, maar in de 00's enorm populair was in de scene. Hun eerste twee geprezen albums vind ik wat overschat, maar dit nummer is een pure diamant. Het outro verwoordt voor mij ook precies de sfeer dat dit nummer naar boven brengt.

10. RJD2 - Ghostwriter
Ah natuurlijk, RJD2. De producer die ik vooral ken uit mijn beginperiode van MuMe. 20 jaar geleden een grote meneer op Def Jux, waar hij zijn met afstand bekendste album Deadringer uitbracht, en waarvan dit (überhaupt) met afstand zijn bekendste track is. Een instrumentale knaller volgepropt met heerlijke samples. Heel herkenbaar ook; ik denk dat vrijwel iedereen die een beetje thuis is in undergroundhiphop deze track kent. Na dit album is RJD steeds meer op de achtergrond terecht gekomen. Het is dat ik zojuist met toeval op hem stuitte, want ik was hem zelf ook al een tijdje uit het oog verloren. Jammer, want de potentie voor meer was er. Ondanks dat is hij lekker blijven beatbakken, en lees ik nu dat hij ook een online muziekschool is begonnen waarin grate digging en sampling centraal staat. Nice!

avatar van jordidj1
geplaatst:
klikte random op 14 Years of Rap ... damn. wat een track haha

avatar van MJ_DA_MAN
geplaatst:
Deel 3/10. Fijn weekend!

21. Cormega feat. AZ, Redman & Styles P - MARS (Dream Team)
Een absolute pracht-track en inmiddels persoonlijke klassieker voor mij. No doubt een van Largo Professor's allerbeste producties. De sfeer en energie die deze track heeft is onwerkelijk. Een ultieme mix van old school en new school. De stemmen en flows van Cormega, AZ en Redman (alleen Styles P valt wat uit de toon) passen ook echt perfect op deze beat. Betere MC's had je bijna niet uit kunnen kiezen voor dit nummer. Alles klopt gewoon aan deze banger. Geweldig.

22. Brock Berrigan - Parting Words
Als we het toch over onwerkelijk goede tracks hebben, laten we deze er dan ook bij pakken. Brock Berrigan: producer van instrumentale hiphop en vooral bekend van online platforms. Tot eind vorig jaar had ik nog nooit van de man gehoord. Toen kwam ik deze track tegen. Het gevoel dat bovenstaand nummer geeft kan ook moeiteloos worden toegepast op dit nummer. Holy shit, wat een sound! Energie en pracht tegelijk. Ook alles aan dit nummer klopt. Een luisterervaring op zich. Op het album waar de track opstaat staan meer van dit soort pracht-tracks. Dit nummer is ook gelijk zijn beste, en hetzelfde geldt voor het album. De rest van wat ik ken van hem (zes albums as we speak) is prima, leuk, maar haalt niet het niveau van dit werk. Wat verder ook niet uitmaakt. Deze beat is een monument.

23. Screwball - F.A.Y.B.A.N.
We maken even een uitstap naar wat lompe doch luchtige gangsta-rap. Blaq Poet rapt deze gezellige beat van DJ Premier aan flarden. Geen grootse fan van Blaq, maar deze productie is echt gemaakt voor zijn lompe rap-stijl. Blaq de vis en Primo het water. En daarnaast natuurlijk een van de beste tracktitels ooit van een hiphopnummer. Hoe verzin je het.

24. Extince - Kaal of Kammen
Tot nu toe ontbrak Nederhop in deze lijst, maar Extince heeft een vast plekje. Nederlands grootste rapper allertijden? Ex zelf vindt natuurlijk van wel. En ik denk ik ook wel. Minimaal top drie, in ieder geval. De man was natuurlijk een meester in de twee dingen waarin je simpelweg goed moet zijn als rapper: rappen en teksten schrijven. Dit nummer is ook zo strak en soepel in alle manieren. De ene na de andere rake line die bijna 25 jaar later nog steeds rappers in de hoek zet. De top der Nederhop.

25. Inspectah Deck feat. Masta Killa - Friction
De met afstand beste track van Deck's toch wel teleurstellende debuutalbum, produced by RZA (dit nummer dan). Oorspronkelijk gepland voor 1995, maar toen overstroomde RZA's kelder en gingen meer dan 100 beats verloren. En hiermee ging ook een van de meeste potentiele Wu-albums verloren. Stel je eens voor: Deck in zijn prime op RZA's beste beats. Gelukkig hebben we dit nummer nog. Die Wu-sound. Een geluid dat je niet hoeft te omschrijven. Elke hiphoppert weet.

26. Tristate & Oh No - Imhotep
Oh No staat vaak in de schaduw van zijn broer Madlib, maar ik zeg het gewoon: Oh No is de meest constante van de twee. Sure, als beide heren op hun best zijn is Madlib genialer, maar bij Madlib is het vaker miss dan hit. Dat heeft Oh No zelden. Deze productie is ook enorm knap. Hele kleine stukjes gechopte samples, omgetoverd tot pakkende beat. Stuiterig, maar niet chaotisch. Tristate's diepe stem en vlotte flow past hier ook erg goed op. Goed duo, deze heren.

27. Busta Rhymes - Everything Remains Raw
Ja, van Busta moet er natuurlijk een nummer instaan. Dan maar gelijk een van zijn beste. Duistere en, hoe kan het ook anders, rauwe productie van Easy Mo Bee, die nog steeds uniek in zijn soort is. Heel aparte sound; een soort mix van zijn beats op Ready to Die en Havoc's beats van die tijd. Maar toch niet helemaal. En Busta gaat uiteraard los. Die weet nog steeds niet wat een rem is.

28. Curren$y & Harry Fraud - Gold and Chrome
Uitgegroeid tot een anthem voor mij. Normaal artiesten waar ik weinig mee heb, maar dit is zó smooth. Harry Fraud creëert een ultieme sound die 1 op 1 past bij de nonchalante en laidback-stijl van Curren$y. Moderne westcoast/bay area-hiphop. Muziek je je opzet op je boot als het 30+ graden is. Enorm relevant dus, deze week.

29. N.W.A. - Gangsta Gangsta
Van moderne westcoast naar een aantal grondleggers van westcoast. Prachtige, lompe raps van Cube en Eazy op pure funkyness van Dre. En: nog steeds niet gedateerd. Gaat ook nooit gebeuren. En natuurlijk met afstand de grootste en belangrijkste groep allertijden voor gangster-rap.

30. Black Milk - Popular Demand
De sound van soulhop mid-jaren 00. De tijd van 9th Wonder, Khrysis, Illmind en consorten, waar de opgepitchte soulsamples je om de oren vlogen. Na de dood van J Dilla was Black Milk hier samen met 9th Wonder absoluut meester in. Nooit de beste MC, maar hij was wel een van de beste producers op dit gebied. Die typische, catchy beats die enorm verslavend werkten en waar ik heel veel plezier aan heb beleefd als beginnend ''echte hiphop''-luisteraar. En nog steeds. Dit nummer ook; nog net zo ontzettend fijn en catchy na al die jaren. Knappe sample ook.

avatar van MAS
MAS
geplaatst:
MJ_DA_MAN schreef:
Omdat ik al een nieuwe update heb, combineer ik deze samen met de update van gisteren. Dan kunnen jullie lekker met deze lijst je weekend in. Andere lijst is inmiddels verwijderd.

01. Nujabes feat. Uyama Hiroto - Modal Soul
Nujabes overleed in 2010, maar is nog steeds enorm populair in de hiphopwereld. Hij wordt de laatste jaren steeds meer gezien als de grondlegger van lofi-hiphop. Je kent het wel, Lofi Hip Hop To Studi In Relax To in 4K en zo. Ik ben geen fan van lofi-hiphop, en zal Nujabes ook nooit linken met dat genre, gezien dat een belediging zou zijn. Want waar de gemiddelde lofi-producer vaak plastic en kitscherig klinkt, was alles wat deze man maakte de warmste en meest kleurvolle muziek mogelijk. Sterker nog, er zijn überhaupt weinig producers overall die zijn niveau halen. Sowieso binnen het genre van soul/jazzhop. Zijn organische, natuurlijke geluid is nog steeds ongekend. Vrede, maar dan verpakt in klanken. Meer nodig dan ooit op dit moment. Wat ook duidelijk werd toen twee maanden geleden dit filmpje werd gedeeld op de YouTube-pagina van Nujabes. Says it all. Over dit betreffende nummer: simpelweg geweldig, en tevens een van zijn beste. Met zijn vaste compagnon Uyama Hiroto op de sax. Ook hem gaan we natuurlijk terug zien in deze top 100.

02. Audio Two - Top Billin'
Een drum-beat, wat achtergrond-vocals en rake raps. What more do you need? Audio Two bewijst dat er helemaal geen toeters en bellen zijn om een classic te maken. Deze track hoort in elke top 100 te staan. En als er zoiets als pure hiphop bestaat, behoort dit nummer er zéker toe.

03. Audible Doctor & Fredro Starr - No Design To This
Onyx's Fredro Starr op de beat van Audible Doctor. Waar Fredro het op de gemiddelde Onyx-track moet doen met een rauwe doch vaak primitieve en eenzijdige sound, past hij verrassend goed op een frisse en kleurrijke track. Sterker nog, beter zelfs. Audible Doctor haalt kwaliteiten bij hem naar boven, die bij Onyx nooit naar boven zouden zijn gekomen. Erg fijne boombap-track.

04. Compton's Most Wanted - This Is Compton
Ja, natuurlijk staat dit nummer erin. Uitgebracht in 1990, maar vrij modern voor die tijd. En nog steeds fris klinkend. Wanneer je opent met de drum break van Get Out of My Life, Woman, en vervolgens de beat en raps er op deze manier in laat knallen kan het al niet meer misgaan. Erg strak refrein ook.

05. Fat Joe - Flow Joe
Nog meer 90's, met een van Fat Joe's beste nummers. Fat Joe, de man die de uiterste paden van hiphop heeft bewandeld. Van D.I.T.C. naar Jennifer Lopez naar DJ Premier naar Cardi B. Hij deed het allemaal. Dit is rapwise, uiteraard, Fat Joe die zijn beste pad mogelijk bewandelt. Ook beatwise. Met een donkere sample en even donkere drums op de productie van Diamond D. Je waant je in de duisterste steegjes van NYC rond middernacht met dit nummer.


06. M.O.P. - Ante Up (Robbin Hoodz Theory)
Een van de gezelligste gangsta-rapnummer ooit. Echt zo'n poekoe die elke hiphopper waardeert en garandeert op elk willekeurig moment op bouncht. En daarnaast pure cult voor mij vanwege deze
video.

07. Raekwon - Crown of Thorns
Holy shit, wat een productie! Een van de krachtigste en meest energieke producties van de afgelopen jaren. Echt waar. Ik ken veel te weinig van dit soort producties. Een soort ultieme balans van boombap en commerciële hiphop. J. Dot, geen idee wie het verder is, bracht de toen al enige tijd uitgebluste Raekwon de ultieme productie die zijn saaie delivery een enorme boost gaf. Props voor J. Dot!

08. Hardwe're - The Pressure
Het mooie van Spotify is dat je soms nummers ontdekt van artiesten waar je nooit van gehoord hebt, die normaal redelijk ondergesneeuwd waren gebleven. Dit is er een van. Oorspronkelijk uit '96 van dit duo uit Newark. Geproduceerd door boombap-veteraan Nick Wiz. Deze track staat ook op een van Wiz's verzamelaars. Nooit doorgebroken dit duo (geen volledig album uitgebracht), maar dit nummer is erg fijn. Boombappen kun je wel aan Wiz overlaten, natuurlijk.

09. CYNE - Arrow of God
Een van de liefste piano-riedeltjes ooit. Zo lief dat ik hem zou willen aaien. Maar die verwoording zou de track tekort doen. Dit nummer is veel meer dan dat. Heel euforisch vooral. CYNE, de groep die de laatste jaren door hun inactiviteit wellicht wat naar de achtergrond is gedrongen, maar in de 00's enorm populair was in de scene. Hun eerste twee geprezen albums vind ik wat overschat, maar dit nummer is een pure diamant. Het outro verwoordt voor mij ook precies de sfeer dat dit nummer naar boven brengt.

10. RJD2 - Ghostwriter
Ah natuurlijk, RJD2. De producer die ik vooral ken uit mijn beginperiode van MuMe. 20 jaar geleden een grote meneer op Def Jux, waar hij zijn met afstand bekendste album Deadringer uitbracht, en waarvan dit (überhaupt) met afstand zijn bekendste track is. Een instrumentale knaller volgepropt met heerlijke samples. Heel herkenbaar ook; ik denk dat vrijwel iedereen die een beetje thuis is in undergroundhiphop deze track kent. Na dit album is RJD steeds meer op de achtergrond terecht gekomen. Het is dat ik zojuist met toeval op hem stuitte, want ik was hem zelf ook al een tijdje uit het oog verloren. Jammer, want de potentie voor meer was er. Ondanks dat is hij lekker blijven beatbakken, en lees ik nu dat hij ook een online muziekschool is begonnen waarin grate digging en sampling centraal staat. Nice! [/quote]

Stuk voor stuk geweldige tracks!

avatar van MJ_DA_MAN
Deel 4/10. Sorry for the waiting guys.

31. UGK feat. 3-2 & Ronnie Spencer - One Day
Een hiphoplevensanthem. Je voelt de emoties en pijn in de raps. Oprecht en authentiek. De enorm smoothe productie en zang in het refrein geven deze emoties extra kracht bij. Echt een van de beste tracks in zijn soort. Ik ken weinig werk van UGK (weinig interesse gehad in southern rap), maar dit nummer nodigt uit om iig het betreffende album te proberen.

32. Jedi Mind Tricks - What She Left Behind
Uiteraard moet er een track van JMT instaan. Dit is een van hun laatste echt goede tracks. Stoupe was al wat op zijn retour toen dit nummer uitkwam, maar dit is echt JMT op zijn best en waar JMT voor stond: chemie tussen rapper en producer. De visuele storytelling van Vinnie Paz is indrukwekkend; als een film, en de productie van Stoupe is de ultieme soundtrack voor deze film genaamd What She Left Behind. De laatste classic track van Jedi Mind Tricks?

33. Binary Star - Reality Check
Ik ben niet eens een groot fan van Binary Star of het betreffende album, maar deze sample is zó goed. Perfecte sample picking van One Be Lo. Alles erom heen (drums, bass etc.) is zelfs outdated, maar wanneer je sample zo goed is boeit dat verder niet. Goob job, One Be.

34. 50 Cent - Get Up
Even tijd voor een banger. 50 op een beat van Scott Storch in 2008. Like 2005 all over again. Uitermate geschikt voor feesten en partijen.

35. Gensu Dean feat. Large Professor - Forever
Boom bap to the fullest. Een nummer met een Largo Pro-vibe all over. Je zou daarom denken dat Large Pro de track heeft geproduceerd, maar niets is minder waar: Gensu Dean op de beat. Knap om een beat te koken die 1 op 1 aansluit op de stijl van de gastrapper.

36. Sean Price & Small Professor feat. AG Da Coroner, Guilty Simpson & Your Old Droog - John Gotti
Toen Sean Price onverwacht overleed in 2015 zorgde dit voor een schok in hiphopland. Wat hem naast zijn rapkwaliteiten bijzonder maakte was het feit dat hij enorm geliefd was onder collega rappers. Ik heb nooit niemand iets naars over hem horen zeggen, voor of na zijn dood. De man was ook enorm productief, en na zijn dood zijn er nog meerdere nieuwe albums onder zijn naam uitgebracht. Zelfs in 2022 komen er nog onuitgebrachte verses van hem uit op nieuwe albums. Dit nummer uit 2019 met producer Small Professor heeft een losse en vlotte beat die uitnodigt om de track te slopen als rapper. En dat doen de heren dan ook (alleen AG Da Coroner vind ik niet zo goed). Vooral Guilty's verse brengt een glimlach op je gezicht. RI.P!

37. Wu-Tang Clan feat. Street Life - Hellz Wind Staff
Raekwon, doe eens even normaal. Een verse op deze manier killen kan niet. Echt niet.

38. Jamal - Keep It Real (Hands Remix)
Deze banger kwam een keer voorbij op Spotify. Ik kende weinig tot niks van Jamal, en dacht dat dit de originele track was. Bleek het gewoon een remix uit 2010 te zijn joh. Deze versie is echt veel beter dan het origineel uit 1995. Kan me haast niet voorstellen dat deze remix echt uit 2010 komt, omdat echt alles 90's ademt. Ondanks een miljoen views op Spotify lijkt dit een beetje een verborgen parel te zijn. Al denk ik dat redelijk wat van jullie dit nummer wel kennen. Zo niet: check it out.

39. Evidence - Lost In Time (Park Jams)
Fan van Evidence? Nee. Fan van Nottz? Nee. Fan van de track? Ja! Wat een power-sample. De ultieme Nottz-beat. Atmosferisch.

40. BADBADNOTGOOD & Ghostface Killah feat. DOOM - Ray Gun
Jazzband BADBADNOTGOOD en hiphopveteraan Ghostface laten even zien hoe je twee verschillende genres mixt. Jammer dat niet wat meer bands/rappers dit proberen, want er ligt nog steeds een wereld voor open. DOOM steelt de show op deze track met een insane verse. Hij zou nóg beter op de instrumentatie van BBNG hebben gepast. Uiteraard volgt er meer DOOM in deze top 100.

avatar van ForWhomThePeteTolls
Ik ben wel fan van Evidence, vind zijn slowflow zo ontiegelijk dope... Lost In Time, ja de dopeste track van het nieuwe album. Gruwelijke banger... Lekker lijstje weer

avatar van MJ_DA_MAN
Deel 5/10.

41. Planet Asia feat. Hus KingPin & SmooVth - Mansa Musa Medallions
Een feestje, deze track. Planet Asia is op geen enkel vlak de beste rapper ter wereld, maar heeft een prima oor voor beats waardoor hij vele fijne nummers op zijn naam heeft staan. Dit is een van mijn favoriete PA-tracks. SmooVth killed it.

42. PMD feat. Das EFX - Rugged-N-Raw (remix)
Harde track van Mister Flow Flow en heren Das EFX. Weinig woorden voor nodig. Een speaker banger.

43. Vinnie Paz & Tragedy Khadafi - Persian Legacy
Belachelijk harde track. Het samenwerkingsalbum van Vinnie en Tragedy is niet heel bijzonder, maar heeft een paar absolute bangers, waaronder deze. De productie van C-Lance brengt een bepaalde dreiging mee die je niet vaak ziet bij een hiphoptrack. Opvallend, want vaak vind ik zijn beats juist kleurloos. Geeft precies de vibe die dit soort hiphop moet hebben.

44. Canibus - Indibisible
Ja, op een track van Bis was het natuurlijk wachten. Ooit een van de beste, wellicht dé beste, MC in de undergroundwereld. Als je op dat moment gaat samenwerken met dé beste producer van diezelfde undergroundwereld (Stoupe) krijg je natuurlijk natte droomwerk van de bovenste plak. Waaronder deze track. Bijna 20 (!) jaar oud inmiddels, oef.

45. Eric B. & Rakim - Follow the Leader
Het meest revolutionaire en belangrijkste hiphopduo allertijden. Wanneer je met elk album je tijd vooruit bent behoor je tot een select gezelschap hiphoppioniers dat deze stempel verdient. Wat Rakim flow- en lyrical wise toentertijd deed was niet normaal, wat hem zonder twijfel de beste MC maakt van de late 80's/early 90's maakte. Deze track is natuurlijk een van hun classics. Hip Hop Hall of Fame material.

46. Gang Starr - The ? Remainz
Over legendarische duo's gesproken. Guru en Primo hebben natuurlijk geen verdere introductie nodig en dat ga ik ook niet doen. Over deze track? Who else than Primo himself kan het beste iets over dit nummer vertellen!

47. 9th Wonder & Pete Rock - Hi Baby
Een instrumentale banger van twee grootse producers. Het klinkt ook echt als een 9th meets Pete-beat. Afkomstig van een bootleg uit 2003 waar ik nooit veel info over heb kunnen vinden. Érg fijn nummertje.

48. J Dilla - The Diff'rence
Een andere instrumentale banger van een van de meest legendarische producers ooit. Waar Dilla veelal werd en wordt geprezen voor zijn werken in de jaren '90 met Slum Village en ATCQ, ben ik juist fan van zijn latere werk; voornamelijk van het album Donuts. Een puur hiphopsamplefeestje, maar wel een met een donkere rand. Snel weer eens in zijn geheel draaien.

49. MF DOOM - Hoe Cakes
DOOM. Wat moet je nog over de man zeggen? Wat kún je nog over de man zeggen? Nog steeds een heleboel, want hij zal altijd een mysterie op zich blijven. De ongekroonde king of the underground en voor mij de meest kleurrijke figuur in hiphop ooit. Dit is natuurlijk ook een prachtplaat en misschien wel het meest DOOM-achtige nummer ván DOOM. Totale eigenzinnigheid.

50. Blue Sky Black Death - It Wasn't White
Een pracht-instrumental van dit voormalig producer-duo. In de mid 00's behoorden deze heren zeker tot de top van de scene op producergebied. Dit nummer behoort tot hun beste werken. Ik heb sowieso iets met instrumentale intro's, interludes en outro's, en dit soort tracks hebben mij direct geïnspireerd zelf te gaan producen. Onder meer zodat ik dit soort nummers zelf kon maken. Een track met een speciale betekenis dus voor mij.

avatar van MAS
MAS
MJ_DA_MAN schreef:
Deel 5/10.


43. Vinnie Paz & Tragedy Khadafi - Persian Legacy
Belachelijk harde track. Het samenwerkingsalbum van Vinnie en Tragedy is niet heel bijzonder, maar heeft een paar absolute bangers, waaronder deze. De productie van C-Lance brengt een bepaalde dreiging mee die je niet vaak ziet bij een hiphoptrack. Opvallend, want vaak vind ik zijn beats juist kleurloos. Geeft precies de vibe die dit soort hiphop moet hebben.


Deze heb ik helemaal gemist. Ga het deze week eens checken. Verder mooie update weer MJ!

avatar van MJ_DA_MAN
Deel 6/10. Ik ga echt proberen vaker te posten, boys.

51. Smoke DZA & Pete Rock feat. Royce da 5'9'' - Hold the Drums
Wat een track mensen, wat een track. Een, zoals de titel verraadt, drumloze track. Anno 2022 eerder regel dan uitzondering, maar in 2016 nog zeker niet. De sample van de Soul Brother is ook krachtig genoeg om verder drumloos te zijn. Smoke DZA is niet bijzonder, en Royce komt ook niet eens op zijn sterkst, maar die beat man, die man. Een van Pete's beste recente beats hoor.

52. Royal Flush feat. Noreaga - Iced Down Medallions
Gezellige, vlotte hiphop in de nadagen/einde van de golden age. Ben bijna niet bekend met Royal Flush, maar deze track gaat er altijd in. Tijdens het typen luister ik de track, en kom ik er pas achter dat N.O.R.E. alleen het refrein doet, en geen verse heeft. Jammer voor hem, want ik wilde gaan vertellen dat ik hem de laatste jaren meer ben gaan waarderen als rapper. Oh well, wie weet komt ie later nog eens voorbij.

53. Capone-n-Noreaga feat. Mobb Deep & Tragedy Khadafi - LA, LA (Kuwait Mix)
Nou ja, kijk eens wie we daar hebben! N.O.R.E. op een East Coast banger samen met Capone, Mobb Deep en Trag, en Marley Marl op de beat. Buiten de titel: hoe NY wil je het hebben? Alle heren rappers leveren rake verses, en de afsluiter van Prodigy is echt keihard. Raw rap, that hardcore shit.

54. Talib Kweli - Stay Around
Weer een Pete-beat, nu voor Talib. Een beat die gegoten is voor hem, en hem het podium geeft om helemaal los te gaan met de ene rhyme na de andere. Talib Kweli blijft een van de beste conscious-rappers in the game voor mij. Jammer daarom dat het wat stokt met solo-albums de laatste jaren.

55. Kool G Rap - Hey Mister Mister
Holy fucking shit, wat een schandalige track. Dit zou G Rap's eerste single worden van zijn debuutalbum, en ondanks dat het (overduidelijk) satire is werd het nummer te grof bevonden door de labels, en kwam het überhaupt niet op het album. Begrijpelijk, maar deze track is zó over de top gewelddadig dat het gewoon grappig wordt. Dat in combi met Kool G's klassieke 90's-flow en strakke beat maakt dit nummer bijna legendarisch. Zo'n nummer zou tegenwoordig allang niet meer kunnen, natuurlijk. Komt nog bij dat Complex een aantal jaren geleden dit nummer op één zette in hun lijst 25 most violent rap songs of all time. Ehm ja, says it all.

56. Killarmy feat. Ill Bill, Killah Priest & 60 Second Assassin - Wake Up, Pt. II
Het vervolg op de classic Killarmy-track uit 1997. Ik vind hem stiekem gewoon beter dan het eerste deel. De ene na de andere grote Wu-gerelateerde naam (en Ill Bill) komt voorbij op een heerlijke beat met de klassieke Killarmy-vibe. Genieten maar.

57. The Game - New York, New York
Wat een frisse, sfeervolle productie is dit! Vergelijkbaar met de vibe van Raekwon-track die eerder voorbij kwam. Niet in een hokje commercieel of underground te plaatsen ook, gewoon fijne moderne hiphop. Game past ook prima op een beat als deze. Meer van dit, please.

58. Paris - The Days of Old
Bepaalde termen vallen inmiddels in de herhaling, maar dit is ook weer zo'n tijdloze track mensen. Een track die nostalgie ademt. In 1992 met Paris terugkijken op de dagen van vroeger, op een productie die ook echt nostalgisch klinkt. Het album zelf bekoorde mij niet de eerste keer, maar deze track stak boven alles uit.

59. Shyheim feat. Pop da Brown Hornet - Dear God
Ook deze track heeft een tijdloze vibe. Die pure 90's shit en zo. Shyheim moet een jaar of 16 geweest zijn toen hij dit nummer opnam. Ondanks dat hij de baard nog niet volledig in de keel had maakte hij al een volwassen indruk, en was dit zelfs al zijn tweede album. Helaas heeft hij zijn potentie daarna nooit echt waargemaakt, en meerdere keren vastgezeten. Deze track staat echter als een huis.

60. Masta Ace & Marco Polo - Kings
Hoe open je een album? Zo open je een album. Koninklijk. Een tracktitel was zelden zo toepasselijk. Deze beat is zo knap, zo gelaagd. Zoveel geluidjes overal. Hier heeft echt tijd in gezeten. Geen binnen 5 min in elkaar geflanste FL-loopbeat, maar echt vakwerk. Vakwerk van Marco Polo, dat past bij vakman en ultieme hiphopveteraan Masta Ace, en dat Masta Ace verdient als geen ander. Volgend jaar is de man 35 jaar actief in het vak dat hiphop heet, niet normaal. All hail the king!

avatar van -SprayIt-
Die Kool G Rap track lekker tiental dit!

avatar van zaaf
wat over nr 60 dan?? hail hail!

avatar van MJ_DA_MAN
Deel 7/10.

61. 2Pac - Old School
Wat een prachtnummer van een van de grootste rappers ooit. De vorige update had meerdere tracks met een nostalgische vibe, en deze kun je moeiteloos toevoegen aan dat rijtje. Dit was ook een van de eerste nummers van Pac die ik kende buiten klassiekers als California Love en consorten. Hiphop met de puurste smaak.

62. R.A. the Rugged Man - The People's Champ
How to rap lesson 1: dit nummer. R.A. is al jaren een van de beste rappers van onze generatie. Ondanks dat hij al 30 (!) jaar rapt begon hij imo medio 2006 pas echt op stoom te komen. Met vele indrukwekkende verses en nummers als gevolg. Zijn flow en tempoversnellingen zijn opgekend en bijna onmenselijk. Deze beat van Apathy is hem op het lijf geschreven en wordt van alle kanten gesloopt door Rugged Man.

63. Fresku - Nooit Meer Terug
Een van Fresku's beste nummers. Wat een power in de raps. Wat een power in de beat. Fresku + Teemong = dream team shit. Jammer dat beide heren niet meer samenwerken, en Frisse nu liever rapt op trap(achtige)-beats. Toch verwacht ik dat het duo soon or late weer samen gaat werken en er weer tracks als deze gaan volgen. We gaan het zien vrinden.

64. D.I.T.C. - Day One
Diggin in the Crates: ondanks Big L niet mijn favoriete rapformatie, maar dit nummer is vaste kost voor mij. Fijne beat, fijne raps en holy shit: die verse van Diamond D! Beter dan al zijn andere verses bij elkaar. Wat een gerijm op de vierkante meter gek.

65. Tony Yayo feat. 50 Cent - So Seductive
De hiphop uit de tijd dat je een jaar of 16/17 bent is de hiphop die het meest invloedrijk is geweest in je leven. En idd, wat een invloed had deze periode op 2005 MJ. Het waren de tijden van 50 Cent, G-Unit en leden en Eminem en Aftermath-consorten. Nummertjes downloaden via Kazaa en Limewire om ze vervolgens op CD te branden voor jou en je vrienden. Simpler times. Dit nummer is een kraker uit het G-Unit-kamp en nog steeds enorm genietbaar. Nostalgie, maar wél kwalitatieve nostalgie.

66. Verbal Kent - September
Verbal Kent zal niemand's favo rapper zijn, en ik ken zelf ook amper werk van de rapper van onder meer Ugly Heroes. Deze track is hoe dan ook een knaller. Zo'n typisch energieke piano-beat die een verslavende werking heeft. Kent rapt ook prima; vooral die tweede verse is erg sterk. Blijvertje.

67. Hus Kingpin feat. Supreme Cerebral - Only for Pretty Girls
Ook dit is een track van een rapper die je zou kunnen scharen in de underground-middenmoot. Het level van het nummer is zéker geen middenmoot though. Die bizarre sample van producer Juelz White blijft hangen. Hus Kingpin is een goede rapper, maar heeft wel de juiste muzikale begeleiding nodig. Dat zit op deze track wel snor. Alleen voor die mooie meisjes.

68. Public Enemy - Shut Em Down (Pe-te Rock Mixx)
Beter dan het origineel? Ik zeg je eerlijk, ik denk dat ik het origineel tijdens typen pas voor het eerst luister. Geen grote fan PE, vandaar. Sorry guys. Maar ja, beter dan het origineel ook. Pete Rock komt weer om de hoek fietsen met een bom van een (re)mix die ook totaal anders is dan het origineel. De verses van Chuck D komen op deze versie ook beter tot zijn recht met de extra power die Pete het nummer meegeeft. Uitstekende remix dus. En, daar komt ie weer, wederom zo'n tijdloze 90's-track.

69. Vakill - The Darkest Cloud
Vakill. In potentie een overduidelijke top 5-MC met skills die minimaal 95% van alle rappers er met gemak uit-MC'ed. Dit nummer is absurd goed. De rhymes en skills die Vakill over drie verses verdeeld op deze heerlijke beat van Molemen-lid Memo is bijna ongekend, zelfs in de era early/middle 00's waarin ook heren als Immortal Technique, Chino XL en Canibus in hun prime waren. Erg goede stem heeft de man ook. Intimiderend bijna, die de woorden extra kracht geven. Toch heeft hij lang niet alles uit zijn kwaliteiten gehaald, en überhaupt te weinig muziek uitgebracht. Zijn drie solo-albums worden goed beoordeeld, maar een echte general classic heeft hij nooit uitgebracht. Iets wat met zijn kwaliteiten makkelijk had gekund. Wie weet kan het nog; momenteel is hij namelijk bezig met een nieuw album.

70. Big Daddy Kane feat. Big Scoob, Sauce Money, Shyheim, Jay-Z & Ol' Dirty Bastard - Show & Prove
We sluiten af met een door DJ Premier geproduceerde posse cut uit 1994 met enkel MC's uit NY. Inclusief een jonge Jay-Z. Hiphop uit het boekje. Dit soort tracks worden allang niet meer gemaakt, en moeten door iedereen gekoesterd worden. Wie had volgens jou de beste verse? Laat het horen in de comments en like and subscribe.

avatar van Kalikula
64. D.I.T.C. - Day One
Diggin in the Crates: ondanks Big L niet mijn favoriete rapformatie, maar dit nummer is vaste kost voor mij. Fijne beat, fijne raps en holy shit: die verse van Diamond D! Beter dan al zijn andere verses bij elkaar. Wat een gerijm op de vierkante meter gek.

Dit is zo'n dikke track, staat ook in mijn top 100 (die nog steeds onder constructie is )!

avatar van zaaf
spoileralert!!!

avatar van Harderwiek
Vakill is misschien wel de meest ondergewaardeerde rapper. Wat een nummer is The Drakest Cloud inderdaad, wat een MC. Fallen vind ik nog iets beter, heerlijke flow die man

avatar van Flipm0de
Damn, niet in de gaten gehad dat dit topic weer leefde. Lekkere lijstjes tot nu toe MJ!

Vakill de punchline king!

avatar van MJ_DA_MAN
Deel 8/10.

71. Ras Kass - Silver Anniversary
De absolute knaller van Ras Kass' vervolg op Soul on Ice. Ras Kass is een goede en eigenzinnige rapper, maar heeft wel de juiste beat nodig om volledig te shinen. Deze van Twiz The Beat Pro is daar uitermate geschikt voor. En zeer knap gemaakt; echt een vorm van micro-producing (hele korte stukjes sample gebruiken), deze beat. Ik stel een Ras Kass x Twiz The Beat Pro-album voor.

72. Ill Bill - Truth
Pete Rock is al meerdere keren voorbij gekomen in deze lijst. Nog eentje dan. Voor mij dé PR-beat van de 21e eeuw. Een parel. Ill Bill doet het natuurlijk ook goed, maar Pete Rock maakt deze track.

73. Lexicon feat. Celph Titled, J-Zone, Louis Logic & Ryu - Rock (Remix)
Een banger uit de Demigodz-periode van de early/middle 00's. Namen als Apathy, Celph Titled en Styles of Beyond die de underground-scene trakteerden op vele punchlines. Lekker speels nog, met heel veel humor. Iets waar hiphop ook voor staat. Tegenwoordig is het allemaal of zo donker of zo serieus of zo ongeïnteresseerd en zo. Dit soort tracks blijven lekker fris, zonder veel poespas.

74. Uyama Hiroto - Stratus
U had nog een portie Uyama Hiroto tegoed. Bij deze. Een van de lekkerste porties mogelijk meteen. Dromerige klanken die je meenemen naar een vredige en zorgeloze wereld. Oh wat fijn.

75. EPMD feat. Redman & Keith Murray - K.I.M.
Weer een knaller uit het Hit Squad-kamp. Als fan van samples van klassieke muziek gaat dit er als zoete koek in bij mij. Erick Sermon killt hem zowel als producer als rapper op dit nummer.

76. CunninLynguists feat. Tunji - South California
Uitstekend nummer van CL met knap sample-werk van Kno. Heeft echt een jaren 60/70-hippie-vibe. Het album is natuurlijk ook heel fijn.

77. 7L & Esoteric feat. Celph Titled - Murder-Death-Kill
Haha, wat een track ja. Celph domineert dit nummer volledig. De ultieme beat voor Celph. Lompe punchlines spitten over violen; dat is Celph is zijn habitat.

78. DJ Honda feat. Jeru The Damaja - El Presidente
Spitsvondigheid van Jeru op een bangerbeat van DJ Honda. Echt zo'n plaat die iedereen wel fijn vindt.

79. The Doppelgangaz - Barbiturates
Een van de weinige nummers die ik ken van heren The Doppelgangaz, en een die me altijd intrigeerde vanwege die enorm aparte sample. Die bleef hangen. Een sample die ook pas relatief kort geleden werd gevonden. Daaruit blijkt nog meer hoe knap deze productie in elkaar zit. Ook een puur staaltje micro-sampling. Hulde.

80. Army of the Pharaohs - Seven
We blijven bij het AotP-kamp, met misschien wel hun bekendste track. Bij sommige MuMe'ers wellicht wat ondergesneeuwd na 15 (!) jaar, daarom extra redenen het sneeuw eraf te vegen. Dit nummer is een absolute klassieker en in geen enkel opzicht verouderd. Man o man, die beat van Ill Bill en Sicknature. Machtige raps ook. Dit soort tracks zijn mijn favoriete soort hiphop.

avatar van Ralph.
Tony Yayo

avatar van MJ_DA_MAN
Waarvan akte.

avatar van Osiris Apis
EPMD - K.I.M. had ik eind jaren 90 op een minidisc staan. Dope track!

Cunninlynguists - South California kende ik nog niet. Mooi nummer!

avatar van MJ_DA_MAN
Sorry guys, heb de afgelopen weken te weinig ruimte gehad om begeleidende teksten te schrijven. Als het deze week wederom niet lukt drop ik de laatste 20 nummers zonder teksten, zodat de volgende kan beginnen.

avatar van Poek
Wellicht heeft Kalikula geen haast?

MJ_DA_MAN schreef:
46. Gang Starr - The ? Remainz
Over legendarische duo's gesproken. Guru en Primo hebben natuurlijk geen verdere introductie nodig en dat ga ik ook niet doen.


Ik kwam er gisteravond opeens achter dat Primo eigenlijk Chris Martin heet.

avatar van Kalikula
Poek schreef:
Wellicht heeft Kalikula geen haast? .


Op sommige vlakken hebben ik altijd ontzettende haast, maar hiervoor neem ik alle tijd.
Lijst is nog steeds niet helemaal af. Schaamt zich in een hoekje

avatar van ForWhomThePeteTolls
Kalikula schreef:
(quote)


Op sommige vlakken hebben ik altijd ontzettende haast, maar hiervoor neem ik alle tijd.
Lijst is nog steeds niet helemaal af. Schaamt zich in een hoekje

Billenkoek is wat je zult krijgen!

avatar van MJ_DA_MAN
Deel 8/10 en 9/10. Geen begeleidende teksten dus, maar: alle nummers zijn zo goed dat mijn woorden overbodig zijn. Geniet ervan. Dank iedereen voor de tijd en het luisteren!

01. Mobb Deep - The Start of Your Ending (41st Side)
02. Masta Killa feat. Sean Price - Down With Me
03. Jus Allah - Chess King
04. Apathy feat. Pumpkinhead & Celph Titled - Amon Raw
05. Chino XL - Father's Day
06. Junior M.A.F.I.A. - Get Money
07. Nice & Smooth - Early to Rise
08. Necro - Thugcore Cowboy
09. Elzhi - INTROverted
10. Killah Priest - Silent Assassin
11. Big Shug - Lonely Heart
12. Westside Gunn - Mr. T
13. Atmosphere - The Number One
14. The Devil'z Rejects (Jus Allah & Bomshot) feat. Singapore Kane - 5 Pillars
15. Apollo Brown & Ras Kass - How To Kill God
16. 0118-Vier - Ga Boekeren
17. Sicknature feat. Q-Unique & Ill Bill - Bring Back The Raw Hip Hop
18. Snowgoons feat. Conway, Banish, Supreme Cerebral & Recognize Ali - Solid Gold Guns
19. The Notorious B.I.G. - You're Nobody (Til Somebody Kills You)
20. Heavy Metal Kings (Ill Bill & Vinnie Paz) - [email protected] Outta Here

avatar van ForWhomThePeteTolls
Die Chino XL track is echt een van mn favo storytelling joints... Kippenvel!

avatar van jordidj1
Nice.. straks even in een playlist dumpen en checken.

avatar van MJ_DA_MAN
jordidj1 schreef:
Nice.. straks even in een playlist dumpen en checken.
Ik was begonnen met een Spotify-lijst van zowel deze top 100 als mijn vorige top 100, maar hiermee gestopt vanwege tijdsgebrek. Als er genoeg interesse voor is begin ik er weer mee.

avatar van jordidj1
MJ_DA_MAN schreef:
(quote)
Ik was begonnen met een Spotify-lijst van zowel deze top 100 als mijn vorige top 100, maar hiermee gestopt vanwege tijdsgebrek. Als er genoeg interesse voor is begin ik er weer mee.


Heb de laatste 20 geluisterd, smaakt zeker naar meer. Als je tijd/zin hebt ga ik hem zeker luisteren.

Gast
geplaatst: vandaag om 22:23 uur

geplaatst: vandaag om 22:23 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.