menu

Hier kun je zien welke berichten AdrieMeijer als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Al Stewart - Last Days of the Century (1988)

3,0
Kingsnake zei:
Beetje plastic sound.
Maar een uitstekende plaat.

In de jaren '80 heette deze sound 'modern', maar wat klinken die drums uit de computer toch steriel. Qua composities vind ik dit een gemiddelde Al Stewart-plaat. Zoals altijd staan er weer twee of drie verschrikkelijk mooie songs op die de aanschafprijs méér dan rechtvaardigen. Fields of France, Antarctica en het instrumentale Ghostly Horses Of The Plain behoren tot zijn beste werken. Op dat laatste nummer schijnt hij trouwens zelf helemaal niet mee te spelen. Ooit was het bedoeld als gewoon zangnummer, (zo staat het ook op de Rarities-cd Seemed like a good idea at the time) maar uiteindelijk besloten ze er een instrumental van te maken.
En Antarctica is ook geweldig. Ik waardeer het nummer des te meer nu ik weet dat de tekst helemaal niet echt gaat over de pogingen van ontdekkingsreizigers om als eerste een vlag op de Zuidpool te planten.
Tijdens een Nederlands concert introduceerde hij het nummer (na een uitgebreide uitleg over Shackleton en Scott) met de zin: "Natuurlijk gaat dit lied helemaal niet over hen, maar over een ijskoude vrouw die niet wilde... eh, nou, die gewoon niet wilde!"
Als je dat weet, luister je toch heel anders naar zinnen als:

Long before I ever saw
The frost upon your face
I was haunted by your beauty
And it drew me to this place

I felt the chill of mystery
With one foot on your shore
And then and there resolved to go
Where no man had before

alt-J (∆) - An Awesome Wave (2012)

2,5
Ik heb de cd veel beluisterd en vind hem leuk. Ook heb ik een compleet concert via YouTube beluisterd en daar kon ik echt mijn ogen niet bij open houden. Mooie muziek, maar op het podium weten ze niet veel toe te voegen.
Enne Mandylion... een terechte hype, hoe moet ik dat opvatten?

Art Farmer / Jim Hall - Big Blues (1978)

4,0
Mijn favoriete bezetting voor een jazz-combo is trompet-gitaar-vibes-bas (en als het moet drums, maar dan moet-ie wel kalm aan doen ) en laat dat nou helemaal het geval zijn op deze plaat. Relaxte, melodieuze improvisaties van een aantal topmuzikanten. Schitterend om intensief naar te luisteren maar ook geschikt als achtergrond. Velen vinden de benaming 'achtergrondmuziek' een vreselijke belediging maar ik niet. Het is juist mooi wanneer je muziek op verschillende niveaus kunt beluisteren.

Ayub Ogada - En Mana Kuoyo (1993)

3,0
Ik ben lange tijd erg onder de indruk geweest van deze cd, maar langzamerhand ben ik wel een beetje uitgeluisterd op Ayub Ogada. Het harpje waar hij op speelt, de Nyatiti, is beperkt in zijn mogelijkheden en zijn stem, hoewel zeker mooi, mist voor mij toch wat expressie en emotie. Blijft staan dat dit zeker een rustgevende, fijne cd is.
In 2007 maakte hij trouwens nog een cd, Tanguru, die klinkt heel anders maar ik denk niet dat ik 'm ga aanschaffen.