menu

Hier kun je zien welke berichten Drs. DAJA als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Manuel - Krang (1996)

5,0
Ronduit briljant album. Andre Manuel is verreweg een van de meest inhoudelijke artiesten van ons land. Krang is een meesterwerk.

Michel Legrand featuring Miles Davis - Legrand Jazz (1958)

5,0
Er staat vrij bescheiden op dat het een album is featuring Miles Davis. Feitelijk bevat dit het meest imposante ensemble muzikanten in de geschiedenis van de jazz met o.a. Bill Evans, Paul Chambers, John Coltrane en Art Farmer. Met zo’n line-up kan het haast niet aan de verwachtingen voldoen of je krijgt de zeldzame situatie zoals bij Kind of Blue of Somethin’ Else. Het laatste is het geval. Het is een meesterwerk en een waanzinnig klinkende plaat en een van de mooiste stukken muziek die ik gehoord heb. Het gaat van groots en meeslepend tot klein en intiem en is een inventief album. Als ik vijf jazz albums zou mogen meenemen naar een onbewoond eiland zit deze er tussen.

Mickey Newbury - Frisco Mabel Joy (1971)

5,0
Mickey Newbury is voor mij de ontdekking van het jaar. Er is geen artiest waarvan ik zo versteld sta van het feit dat hij nooit bij een groot publiek is doorgebroken als hij. Klanktechnisch is dit ontwikkeld, gevarieerd, vol en warm geproduceerd. Bovendien zitten er zo veel instrumenten en melodieën in dat dit me met momenten aan het imposantere studiowerk van Queen en The Beatles doet denken. Het is geen obscure muziek of heftige country maar een inventieve toegankelijke nieuwe slag in Amerikaanse Folk/Pop/Country-Rock. Tekstueel is hij ook briljant! Hoe is het in vredesnaam mogelijk dat Newbury niet is doorgebroken?

Mingus - Mingus Mingus Mingus Mingus Mingus (1964)

5,0
Eigenlijk is dit een van de beste albums van Charles Mingus. Na Ah Um en The Black Saint and the Sinner Lady dacht ik wel zo’n beetje zijn hoogtepunten te hebben gehoord maar dit is nog een 5* album. De energie waarmee op deze plaat gespeeld wordt is wonderbaarlijk. Er zit iets magisch, uitdagends, mysterieus en vrolijks op dit album. Nummer voor nummer blijft het geniaal. Charles Mingus vindt hier in de dynamiek tussen de muzikanten weer iets nieuws uit. Prachtalbum.

Mose Allison - Mose Allison Sings (1963)

5,0
Prachtige plaat, die nu jaren later een duidelijke broeiplek is van alles wat hierna kwam. Zo heb je The Who die bijna hun hele carrière het nummer 'Young Man Blues' op de setlist had staan en Herman Brood die naar het zinnetje "I lost my mind in a wild romance" uit het nummer 'Lost Mind' zijn band 'The Wild Romance' noemt. Ook zonder al deze culturele referenties blijft dit album staan. Het is catchy, prachtig ontspannen gespeeld en gezongen en knalt op de juiste momenten met passie.

Muddy Waters - Hard Again (1977)

4,5
Waanzinnig album van Muddy Waters. Ik had niet verwacht dat er zo’n krachtige energieke blues-plaat in hem zat, laat staan op deze leeftijd. Het album klinkt ook als een malle, de gitaarloopjes, de heerlijke mondharmonica die echt overal komt. Intense zalige plaat dit.