menu

Hier kun je zien welke berichten Drs. DAJA als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Herman Brood - Wait a Minute... (1980)

2,5
Een van de moeilijkere albums van Herman Brood. Het geheel probeert wat vuiger en meer rock 'n' roll te zijn dan diens voorganger Go Nutz maar heeft zelfs de energie (en catchyness) van die plaat niet, laat staan dat hij doet denken aan Brood's jaren '70 werk. Het geheel wordt gelukkig nooit abominabel slecht maar je kunt begrijpen dat je, om dit nog een beetje met kracht te brengen, een behoorlijke spuit speed nodig hebt voor een live optreden. Wait a Minute... is het allemaal net niet...

Herman Brood & His Wild Romance - Bühnensucht (1985)

3,5
Je zou gezien de titel en Herman Brood's populariteit in Duitsland verwachten dat dit album ook daadwerkelijk daar zou zijn opgenomen; we zitten echter vast in Rotterdam. Het was wellicht toch leuk geweest om een mooie Duitse live-release te brengen; zo zong hij tijdens die tour in prachtig steenkool Duits Berlin Schmerszt en Marmor Stein und Eisen Bricht en was hij in die tijd in Duitsland fris en underground terwijl hij in Nederland al lang geen vreemde meer was. De totale toewijding en energie uit de jaren '70 ligt inmiddels al achter ons en de nummers op de plaat worden gespeeld in tempo's die meer aan de studio-opnames doen denken.

Wat wel verfrissend is, is de setlist; heel veel rock 'n' roll covers en dat zelfs in een dusdanige hoeveelheid dat het een verrassende leuke plaat is geworden. Bühnensucht is geen bombastische indrukwekkende live-plaat zoals Cha Cha maar toch zeker een lekker stukje live rock 'n' roll, prettig en strak uitgevoerd.

Herman Brood & His Wild Romance - Go Nutz (1980)

3,5
Geen liedjes meer van om en nabij de 2 minuten maar een beduidend conventionelere rock (pop?) plaat met liedjes van om en nabij de drie en een halve minuut. Het album kreeg in der tijd nogal wat kritiek te verduren want het is niet zo scherp (shpritszig) als de waanzinnige voorgangers Shpritsz en Cha Cha, dat maakt dit echter niet direct een slechte plaat, enkel chronologisch gezien een niet evengoede opvolger. Go Nutz heeft namelijk voldoende leuks te bieden. Hot Shot, I'll be Doggone, de hit I Love You Like I Love Myself en het titelnummer zijn allen tracks die niet in een early Brood-setlist zouden misstaan. Geestig genoeg zijn de bonustracks Stop Messin' Around in My Head en Old Memories zelfs enkele van mijn all-time favoriete Brood-nummers en het beste wat dit album te bieden heeft. Hoe dan ook; Go Nutz kan prima op eigen benen staan binnen het oeuvre van Brood.

Herman Brood & His Wild Romance - Shpritsz (1978)

5,0
Misschien wel de beste plaat ooit opgenomen in Nederland. Brood vat qua teksten zijn leven scherp en met mooie macho zinnen samen op veel enorm korte nummers die stuk voor stuk een korte rush aan energie zijn. Sowieso zou ieder nummer op zich een geweldige single zijn.

Herman Brood & His Wild Romance - Street (1977)

5,0
Street is een zeldzaam sterk staaltje blues-rock waarbij nummer op nummer verbaast. Brood's teksten werken, hebben een gevoel van straat rock 'n' roll maar zijn vervolgens weer lyrichs slick en heerlijk opgefokt. Het is tevens misschien wel Brood's best geproduceerde plaat, het album is heerlijk dynamisch en de bluesklanken(/nummers) krijgen de volle ruimte om zich te ontwikkelen (waar ze er live in de helft van de tijd doorheen werden geramt). Ik ben bovenal erg te spreken over de klank van de piano en Brood's stem, allemaal erg lekker opgenomen.

Herman Finkers - Liever Dan Geluk (2010)

4,5
Mijn inziens een van de beste Nederlands-talige albums van de laatste jaren en wellicht ooit. Herman Finkers benadert taal in zijn humor op een bijzondere manier maar ook minstens in zijn opvattingen over de wereld die hierin prachtig zijn verbeeld. Bovendien ook nog eens erg muzikaal en aanstekelijk.